logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zwiększenie mocy w 1.9 TDI BKC do 145KM/330Nm jest bezpieczne?

bb57 21 Lis 2024 13:04 3558 14
REKLAMA
  • #1 21312543
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Witam, czy zwiększenie mocy w 1.9 TDI BKC do okoloc 145KM/330nm będzie bezpieczne, jeśli auto ma nowe sprzęgło i zregenerowane turbo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21312558
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    ''Poprawianie'' profesjonalnych producentów, zawsze jest ''średnio bezpieczne'' bo projektują samochód tak by mieć jak najwyższe osiągi za jak najniższą cenę przy zachowaniu pewnego marginesu bezpieczeństwa.
    Większa moc bez zmian konstrukcji oznacza mniejszy margines bezpieczeństwa.
  • #3 21320381
    kowaltom99
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    >>21312543

Mam w Octavia II silnik BXE (też 1,9 TDI)
    Miesiąc po kupnie nówki w 2009 roku zrobiłem podniesienie mocy na 140 KM/ 320 Nm.
    Od tej pory Skoda przejechała 260 000km i nic.
    Warunek - mod robić tylko u sprawdzonych tunerów (z hamownią) i potem wymiana oleju max co 15 000km (żadne long life)
  • #4 21321645
    vodiczka
    Poziom 43  
    kowaltom99 napisał:
    Miesiąc po kupnie nówki w 2009 roku zrobiłem podniesienie mocy na 140 KM/ 320 Nm.

Dlaczego podniosłeś moc? Czy uległeś modzie na tuning czy nie było cię stać na samochód z silnikiem o większej mocy?
    Zlecenie tuningu komuś to moim zdaniem średnia przyjemność.
  • REKLAMA
  • #5 21321739
    kowaltom99
    Poziom 15  
    vodiczka napisał:
    kowaltom99 napisał:

Dlaczego podniosłeś moc? Czy uległeś modzie na tuning czy nie było cię stać na samochód z silnikiem o większej mocy?
    Zlecenie tuningu komuś to moim zdaniem średnia przyjemność.

Silniki 1,9 TDI były projektowane na większe moce, w Audi miały nawet 160KM.
    To wymogi "Eko-popaparańców" i wprowadzanie kolejnych norm EUR... spowodowało, że VAG zaczął programowo ograniczać moc w kolejnych wersjach silników 1,9TDI.
    Chiptuning to nic innego, jak powrót do "normalnych" parametrów silnika za pomocą zmiany oprogramowania sterownika silnika..
    Nie wiem w jakim wieku jesteś - ale w 2009 nowa Octavia II 1,9 TDI kosztowała ok 65 000PLN a z silnikiem 2,0 TDI ładnych kilka tys więcej. Sprawdź sobie poziom zarobków w tamtym czasie i nie pisz proszę takich tekstów w stylu "nie było cię stać na samochód z silnikiem o większej mocy".
    Informacyjnie - tak było mnie stać, ale po co przepłacać?? Poza tym w tamtych czasach 2,0 TDI miały wady fabryczne - nagminnie padały pompy oleju.
    Za zmianę mapy silnika i 140Km zapłaciłem w profesjonalnej firmie 1000PLN (co wtedy też nie było mało)

"Zlecenie tuningu komuś to moim zdaniem średnia przyjemność."
    To chyba naprawdę mało wiesz na ten temat - w Polsce jest sporo profesjonalnych firm, które wykonują takie usługi (celowo pomijam tu oczywiście amatorów i garażowców)
    Zmiana mapy silnika no nie zabawa - można zniszczyć silnik.

"Dlaczego podniosłeś moc?"
    Prawdziwy kierowca nigdy nie zadałby takiego pytania. :-)
  • REKLAMA
  • #6 21321784
    vodiczka
    Poziom 43  
    kowaltom99 napisał:
    To chyba naprawdę mało wiesz na ten temat -
    Faktycznie mało wiem bo nie pomyślałem o chiptuningu a o tuningu klasycznym.

kowaltom99 napisał:
    "Dlaczego podniosłeś moc? "
    Prawdziwy kierowca nigdy nie zadałby takiego pytania.
    OK, wystarcza mi moc poniżej 70kW więc nie jestem prawdziwym kierowcą. Dość popularne choć nieeleganckie jest powiedzenie, że dla niektórych kierowców samochód jest przedłużeniem penisa a tuningowanie auta jest równoważne wydłużeniu penisa o kilka milimetrów.
  • #7 21321820
    kowaltom99
    Poziom 15  
    vodiczka napisał:
    kowaltom99 napisał:
    To chyba naprawdę mało wiesz na ten temat -
    Faktycznie mało wiem bo nie pomyślałem o chiptuningu a o tuningu klasycznym.

kowaltom99 napisał:
    "Dlaczego podniosłeś moc? "
    Prawdziwy kierowca nigdy nie zadałby takiego pytania.
    OK, wystarcza mi moc poniżej 70kW więc nie jestem prawdziwym kierowcą. Dość popularne choć nieeleganckie jest powiedzenie, że dla niektórych kierowców samochód jest przedłużeniem penisa a tuningowanie auta jest równoważne wydłużeniu penisa o kilka milimetrów.

I strzał kulą w płot. Penis nie ma tu znaczenia :-)
    Info na temat, dlaczego większa moc się przydaje (info ze strony firmy, która wykonywała mi zwiększenie mocy - nie podaję nazwy, żeby nie robić kryptoreklamy):

W (tu usunąłem nazwę firmy) zajmujemy się elektronicznym tuningiem silników. To najefektywniejsza i najbezpieczniejsza dla jednostek napędowych metoda podnoszenia mocy silnika. Dzięki niej:
    · uzyskujemy więcej KM
    · zwiększamy moment obrotowy
    · optymalizujemy parametry pracy silnika
    · zmniejszamy zużycie paliwa
    Chip tuning diesli pozwala więc poprawić osiągi, zwiększyć maksymalną osiąganą prędkość, co przekłada się na większy komfort prowadzenia pojazdu oraz większe bezpieczeństwo, między innymi podczas wyprzedzania. Tuning elektroniczny silnika niejednokrotnie wymaga także podejmowania dodatkowych działań, takich jak modyfikacja automatycznych skrzyni biegów. Tuning skrzyni biegów to zabieg, który w przypadku automatów często jest konieczny, by osiągi były jak najlepsze.
    Ponadto zajmujemy się modyfikacją pracy takich podzespołów, jak:
    -EGR ,
    -DPF ,
    -klapy wirowe ,
    -przepustnice.
    Mapowanie silnika diesla to inwestycja, która przynosi wymierne efekty – lepsze przyspieszanie auta, większa elastyczność silnika i mniejsze spalanie pozwalają rozkoszować się jazdą w każdych warunkach.
  • #8 21321827
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    @vodiczka Niepotrzebnie robisz wycieczki osobiste. Każdy ma inne zdanie, inne hobby i inny cel w życiu. Jeden zbiera znaczki, a inny podkłady kolejowe. Tobie wystarcza 70kW a jemu 110kW za mało, w czym problem widzisz?
  • #9 21321846
    vodiczka
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Każdy ma inne zdanie, inne hobby i inny cel w życiu.

Właśnie hobby. Dla mnie tuning to rodzaj hobby, sprawiający radość gdy wykonany własnoręcznie z ewentualną pomocą bardziej doświadczonych hobbystów a nie zlecony wyspecjalizowanej firmie.
  • REKLAMA
  • #10 21321878
    kowaltom99
    Poziom 15  
    user64 napisał:
    @vodiczka Niepotrzebnie robisz wycieczki osobiste. Każdy ma inne zdanie, inne hobby i inny cel w życiu. Jeden zbiera znaczki, a inny podkłady kolejowe. Tobie wystarcza 70kW a jemu 110kW za mało, w czym problem widzisz?

Chiptuning to nie żadne hobby. To usługa oferowana na rynku przez profesjonalne firmy
    Do tego trzeba mieć wiedzę, doświadczenie, lata praktyki i przede wszystkim sprzęt (warty kilkadziesiąt lub nawet kilkaset tysięcy złotych).
    Chiptuningu się nie da zrobić samemu w garażu (tzn można, aleskutki mogą być tragiczne dla silnika)

Zamiast odpowiedzieć merytorycznie autorowi - dysputa zeszła na poboczne tory - po co zwiększać moc.
    Autorowi już odpowiedziałem - i powtórzę - jak ma nowe sprzęgło i turbo - spokojnie może zrobić chiptuning. Z resztą firmy tunerskie zanim zrobią nową mapę, najpierw wykonują logi statyczne i dynamiczne, sprawdzają kondycję silnika.

Do usera @vodiczka, nie mam zamiaru kontynuować personalnych przepychanek. EOT.
  • #11 21321929
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    vodiczka napisał:
    user64 napisał:
    Każdy ma inne zdanie, inne hobby i inny cel w życiu.

Właśnie hobby. Dla mnie tuning to rodzaj hobby, sprawiający radość gdy wykonany własnoręcznie z ewentualną pomocą bardziej doświadczonych hobbystów a nie zlecony wyspecjalizowanej firmie.

No ale to twoje zdanie, a ktoś inny ma inne zdanie i dla niego chip tuning to po prostu tuning. Ile osób tyle spojrzeń na ten temat, nic dziwnego w tym nie ma a sam chip tuning ma w tej chwili sporo do zaoferowania.
  • #12 21322001
    mlody1432
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Taki mod powinien być jak najbardziej bezpieczny. Kwestia stylu jazdy i szczęścia. Równie dobrze w drodze do warsztatu może się coś przytrafić.
    Przy sporym przebiegu radziłbym sprawdzić panewki i ewentualnie je wymienić wraz ze śrubami.
  • #13 21322857
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Jako autor tematu przesyłam film kolegi, który zwiększył moc w swoim Seacie. Dodam jeszcze iż zwiększenia mocy dokonaliśmy przez zmianę sterownika. Znaleźliśmy tunera na OLX, który robił setki takich aut i powiedział, że jeszcze nigdy BKC nie miał problemów z 145KM/330nm, jeśli silnik był sprawny. Zamówiliśmy gotowy sterownik do BKC i go wymieniliśmy. W naszym przypadku również efekt jest piorunujący. +40KM i 80nm sprawił, że Seat zamienił się w małego gokarta. Kolega mega zadowolony, ale auto nie ma teraz lekko, bo użytkuje je jak przykazało na 1.9TDI, czyli pełen ogień. Dziękuję za wasze odpowiedzi. Poniżej efekt moda:

https://www.youtube.com/watch?v=TykCaxZmjok

Cena sterownika i pełna cena modyfikacji 400zł
  • #14 21322929
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Wszystko kwestia turbiny, regenerowane turbo to kiepski temat, jak nowa z pudełka to można powalczyć i pod 150 koni...

Ogólnie ja preferuje z diesli vaga 2,0 TDI CR 110, to jest silnik który spore pokłady mocy ma w sobie, bo robi się go tak jak 140tkę czyli ze 110 mamy prawie 200 koni i 370 Nm
    I to jest przyrost, natomiast męczenie 1,9/105 na więcej niż 30..parę koni to jest trochę mozolne, ile takie turbo będzie żyć? Dla mnie taka sobie opcja.
  • #15 21323085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Zwiększenie mocy silnika 1.9 TDI BKC do 145 KM i 330 Nm jest uważane za bezpieczne, pod warunkiem, że auto ma nowe sprzęgło i zregenerowane turbo. Użytkownicy podkreślają, że tuning powinien być przeprowadzany przez sprawdzonych tunerów, a regularna wymiana oleju jest kluczowa. Silniki 1.9 TDI były projektowane na większe moce, a chiptuning może poprawić osiągi i komfort jazdy. Istnieją jednak obawy dotyczące trwałości komponentów, takich jak turbo i głowica, zwłaszcza w przypadku starszych modeli. W przypadku odpowiednich warunków i dbałości o silnik, tuning może przynieść pozytywne efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA