logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lodówki: analiza modeli z załączonych zdjęć, czy warto kupić?

martyniszka1 24 Lis 2024 15:15 1242 13
REKLAMA
  • #1 21317503
    martyniszka1
    Poziom 2  
    Czy warto kupić którąś z tych lodówek?
    Wymiary wnęki mam 185 cm wysokości i 85 cm szerokości. Proszę o poradę fachowców. :)

Zrzut ekranu z oferty lodówki Sam Cook PSC-WG-1010/B na stronie internetowej. Zdjęcie lodówki Midea o ciemnym wykończeniu z otwartymi drzwiami Czarna lodówka MPM 404-SBF-09 z funkcją No Frost, 180 cm wysokości.
  • REKLAMA
  • #2 21317531
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    martyniszka1 napisał:
    Czy warto kupić którąś z tych lodówek?

Nie.

Najtańszy SbS rozsądnego producenta to wydatek co najmniej 4500 zł - 5000 zł. Taki budżet (jak wyżej) jest co najwyżej na zwykłą lodówkę!
  • REKLAMA
  • #3 21318037
    martyniszka1
    Poziom 2  
    Masz na myśli tych rozsądnych producentów z Chin? Aż tak złe są te lodówki co znalazłam?
  • #4 21318069
    AsReeX
    Poziom 40  
    SideBySide kupuje się Samsunga lub LG... Jako jedni z nielicznych je produkują, a nie tylko drukują swoje logo na Chinskim g**. :)

martyniszka1 napisał:
    Aż tak złe są te lodówki co znalazłam?

Co by nie powiedzieć za dużo... Górnych lotów to one nie są. xD
  • #5 21318166
    martyniszka1
    Poziom 2  
    Czyli Haier, Heisise to to samo co znalazłam?
  • #6 21318190
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    martyniszka1 napisał:
    Czyli Haier, Heisise to to samo co znalazłam?

Może nie dokłądnie to samo, ale dalej 100% chiński produkt, od projektu po wykonanie i jakość.

Kolega już wspomniał.
    AsReeX napisał:
    SideBySide kupuje się Samsunga lub LG
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21318224
    AsReeX
    Poziom 40  
    stasiekb100 napisał:
    Rozszczelnienie instalacji.

Wszystko się może popsuć... Natomiast % uszkodzonych jest znacznie inny!

Jeśli chodzi o ową dwójkę to akurat w kwestii lodówek podkreślam lodówek... Naprawdę mało złego można powiedzieć!
  • REKLAMA
  • #9 21318252
    mrice
    Moderator AGD
    Gdyby nowe sprzęty się nie psuły to i instytucja gwarancji była by zbędna.
    Awarii ulec może i najlepsza marka, choćby i Miele. Natomiast jak kolega już wspomniał, zostaje kwestia procentu awaryjności i tego co z budżetowymi urządzeniami dzieje się po 5-ciu latach. Ich żywot często jest zdecydowanie krótszy niż renomowanych producentów. Oczywiście, wyjątki są w jedną jak i w drugą stronę, ale ogół napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych jest niestety bezlitosny.
  • #10 21318582
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    mrice napisał:
    Może nie dokłądnie to samo, ale dalej 100% chiński produkt, od projektu po wykonanie i jakość.

A Samsungi to gdzie są produkowane??? Na księżycu? Oczywiście, że w Chinach. Dlatego zastanawiałbym się nad Midea. Midea to największy producent sprzętu chłodniczego na świecie od kilku lat. Klimatyzatory, PC itd. Lodówki to chyba dopiero ostatnio firmują. Natomiast wiele sprzętów z fabryk Midea jest brandowane jako Bosch, Haier czy inne. Zależy od modelu. Także już lepiej kupić ori Midea niż skośnookiego Niemca...
    Jednak nie można kupować kota w worku. Lepiej dokładnie obejrzeć lodówkę, ale ...od tyłu.
    AsReeX napisał:
    SideBySide kupuje się Samsunga lub LG... Jako jedni z nielicznych je produkują,

Nie tylko te firmy. Bo jest też beko, które ja, w zakresie lodówek, polecam. Jednak cena będzie wyższa niż Midea.
    stasiekb100 napisał:
    u znajomego padła 2 miesiące po gwarancji. Rozszczelnienie instalacji.

Ja też naprawiałem praktycznie nowego Samsunga French Door. W 2018 kosztowała 7500 zł. Kupa kasy, a układ chłodniczy nie działał od wyjścia z fabryki, bo kapilara była zalana lutowiem.
  • #11 21318613
    misiekglinka
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kupuj Samsunga, jeśli to ma być 2drzwiowa
  • #12 21318635
    mrice
    Moderator AGD
    jack63 napisał:
    A Samsungi to gdzie są produkowane???

Gdzie jest montownia to tak naprawdę jest mało istotne, ważny jest projekt urządzenia i dopilnowanie przez koncern określonej jakosci produkcji i tyle. Czy to jest takie tudne do zrozumienia ?

jack63 napisał:
    Natomiast wiele sprzętów z fabryk Midea jest brandowane jako Bosch, Haier czy inne. Zależy od modelu.

Sprawdź najpierw kto co z kim.

jack63 napisał:
    Także już lepiej kupić ori Midea niż skośnookiego Niemca...

JA bym jednak wolał skośnookiego niemca. Bosch ma już od dawna montownie w CHRL, żeby było sieszniej składają tam najbardziej topowe modele. Dziwnym trafem gady potraią śmigać już 20ty rok bez napraw, przypadek ? Dla czego w takim razie pralki midei po 5 latach nadają się już tylko na złom ? Litości....
  • #13 21318725
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2794
    mrice napisał:
    Bosch ma już od dawna montownie w CHRL, żeby było sieszniej składają tam najbardziej topowe modele. Dziwnym trafem gady potraią śmigać już 20ty rok bez napraw, przypadek ? Dla czego w takim razie pralki midei po 5 latach nadają się już tylko na złom ? Litości....

Pralki to nie .... lodówki. A 20 lat temu było inne podejście do jakości, a my byliśmy młodzi. :D
    mrice napisał:
    JA bym jednak wolał skośnookiego niemca.

Jak lubisz przepłacać ...
  • #14 21319471
    mrice
    Moderator AGD
    jack63 napisał:
    A 20 lat temu było inne podejście do jakości, a my byliśmy młodzi.

Śmiem twierdzić, że nie. Podejście do jakosci było jak i dziś. Były dobre sprzęty i g... rzadkie, jak i dziś. I będę dalej śmiał twierdzić, że dziś są sprzęty któe również będą skłonne posłużyć długie lata, ale na pewno nie będą to marki ryżowe.

Niestety, już przy macanym widać, że konstrukcje od Midea, Arcelika nijak się mają do tych z koncernó premium. To tak jakby twierdzić, że Fiat oferuje taką samą jakość jak Mercedes, albo i lepszą :lol: ale ok, twoja sprawa, twoje przekonania. Ja na siłę nikogo nawracać nie będę :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat zakupu lodówki, użytkownicy podkreślają, że w budżecie 4500-5000 zł trudno znaleźć model Side-by-Side od renomowanego producenta. Zaleca się wybór lodówek od Samsunga lub LG, które są jednymi z nielicznych producentów oferujących te modele, unikając chińskich marek, takich jak Haier czy Heisise, które mogą mieć niższą jakość. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w awaryjności sprzętu, podkreślając, że droższe marki, takie jak Miele, mogą oferować lepszą jakość, ale również mogą się psuć. Midea, jako największy producent sprzętu chłodniczego, jest również wspomniana jako alternatywa, jednak z zastrzeżeniem, że jakość może być różna. Wskazano, że ważne jest, aby dokładnie sprawdzić lodówkę przed zakupem, zwracając uwagę na jakość wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA