logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki smartwatch do 500 zł z funkcją EKG i prostokątną tarczą wybrać?

zen__ek 25 Lis 2024 23:47 2142 6
REKLAMA
  • #1 21319981
    zen__ek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    Chcę zakupić smartwacha dla żony na prezent, do 500 zł, potrzebuję, żeby była funkcja monitorowania pracy serca, prostokątne wiem, że się podobają.
    Nie potrzebuję np. funkcji rozmów i karty SIM.
    Tylko nie wiem, jakie tańsze są dobre, myślę o odpowiednikach: Watch7 Samsung lub https://bestmedia.sklep.pl/pl/p/Kardiozegarek-EKG-BM500-bordowy-pasek-silikonowy/221
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21320239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21320300
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    zen__ek napisał:
    Chcę zakupić smartwacha dla żony na prezent, do 500 zł, potrzebuję, żeby była funkcja monitorowania pracy serca, prostokątne wiem, że się podobają

Zegarki mają słabe funkce monitorujące pracę serca.
    Jeśli już bardzo się uprzesz na taki sprzęt zobacz produkty firmy Samsung.
    Tu jednak cena za nowy jest ok 2800pln.
  • REKLAMA
  • #5 21320341
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    LightOfWinter napisał:
    Tu jednak cena za nowy jest ok 2800pln.

EKG działa tak samo w Watch 4, 5 i 6.
    4kę kupisz używaną za 350-500 zł i w następnym roku dostanie aktualizację do OneUI 6, więc nadal jest to zegarek z pełnym wsparciem za grosze.

Funkcja działa, pomogła mojej babci, która trafiła do szpitala, w szpitalu EKG też wyłapało kołatanie serca, lekarze nie ustalili jednak przyczyny i po wielkanocy puścili ją do domu... Na dzień dzisiejszy wszystko ok, odpukać.

Sam Samsung jednak wskazuje, że wszystkie funkcje są eksperymentalne i nie należy ich traktować jako werdyktów medycznych, a jedynie przesłanie, że może warto odwiedzić faktycznego lekarza.

Osobiście używam głównie pomiaru masy ciała ze składem, testowałem na sobie i dwójce kolegów oraz faktyczny pomiar u dietetyka na maszynie, odchyły są, ale nie są porażające i do naprawdę okazjonalnej kontroli postępów na siłowni jest wystarczające - i tańsze, niż wykres z maszyny ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Jedyne co mi się ani troche nie pokrywa, to pomiar ciśnienia, raz jest zbliżony do wyniku na faktycznym ciśnieniomierzu, a raz odskakuje w krainę fantasy...
  • #6 21345833
    zen__ek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    kupiłem, dam znać jak się sprawdza
  • #7 21346114
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    OPservator napisał:
    Jedyne co mi się ani troche nie pokrywa, to pomiar ciśnienia, raz jest zbliżony do wyniku na faktycznym ciśnieniomierzu, a raz odskakuje w krainę fantasy...

Pod tym względem zobacz sobie: HUAWEI Watch D2
    Piszą że ma: "Huawei presents the Watch D2 at Medica fair- a smartwatch with medically certified blood pressure and ECG measurement."
    A pomiar ciśnienia jest robiony za pomocą miniaturowej pompowanej poduszki wbudowanej w zegarek.
    https://www.elektroniknet.de/international/hu...hines-with-blood-pressure-and-ecg.221981.html

Minusem jest jak zawsze cena 1600pln :(
    https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegark...smartwatche/smartwatch-huawei-watch-d2-czarny

Ale może po Świętach będą jakieś wyprzedaże.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu smartwatcha z funkcją EKG w przedziale cenowym do 500 zł. Użytkownicy zwrócili uwagę, że na rynku nie ma smartwatchy, które mogłyby dokładnie mierzyć EKG, a dostępne urządzenia nie są wyrobami medycznymi. Zasugerowano, że modele Samsung Galaxy Watch 4, 5 i 6 mogą być używane do monitorowania pracy serca, jednak ich funkcje EKG są eksperymentalne i nie powinny zastępować wizyty u lekarza. Użytkownicy podkreślili, że smartwatch z EKG można kupić używany, a także wspomniano o modelu HUAWEI Watch D2, który oferuje certyfikowane pomiary ciśnienia i EKG, ale jego cena przekracza budżet 500 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA