logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zablokować oryginalny klucz i zamontować nowy pilot w Astra G?

Talek 27 Lis 2024 18:48 498 12
REKLAMA
  • #1 21322627
    Talek
    Poziom 11  
    Witajcie.
    Mam następujący problem. Mój klucz z pilotem radiowym do astry g (jestem tego pojazdu właścicielem) przejął ktoś z rodziny i nie chce oddać. Ja tym pojazdem dojeżdżam do pracy używając drugiego klucza (bez pilota). Ciągle jest ryzyko, że pewnego dnia nie będę mógł skorzystać z pojazdu bo go nie będzie. Kwestie prawne pomińmy bo ta sytuacja mnie nie bawi. Zamierzam kupić i zamontować (piloty radiowe i odbiornik) by sobie ułatwić codzienne otwieranie pojazdu. Pozostaje jeszcze problem pasującego kluczyka do stacyjki. Tutaj pytania do Was:
    1. Gdzie się włączyć najprościej ze stykami odbiornika radiowego tak by centralny się nie otwierał na sygnał z oryginalnego kluczyka a jedynie z mojego pilota ?
    2. Jak w najprostszy sposób wyeliminować możliwość skutecznego użycia drugiego kluczyka (uruchomienia pojazdu) jednocześnie nie tracąc możliwości powrotu do stanu wcześniejszego (bo pewnie przyjdzie czas, że będę w jego posiadaniu) ?
    Z góry dziękuję za sugestie i sorki za przydługi tekst.
    AI: Jaki jest dokładny rok produkcji Twojej Astry G? To pomoże w określeniu, jak najlepiej zintegrować nowy system z elektroniką pojazdu.
    Astra G z 2006.
    AI: Czy masz doświadczenie w pracy z elektroniką samochodową? To pomoże dostosować porady do Twojego poziomu umiejętności.
    Działałem trochę w instalacjach samochodowych więc myślę że sobie poradzę.
  • REKLAMA
  • #2 21322730
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3383
    Kasujesz transpondery, kasujesz piloty z auta komputerem i kodujesz nowe. Dodatkowo trzeba by wymienić wkładkę w stacyjce i drzwiach.
  • REKLAMA
  • #3 21322758
    mmironm
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Po prawej stronie z przodu na słupku jest fabryczna centralka zamka. Zdemontuję ją, a w jej miejsce podepnij swoją w przewody wykonawcze na siłowniki (otwarcie z pilota fabrycznego niemożliwe). W drzwiach poodpinaj wkładki (otwarcie auta tylko z twojego pilota). W ukrytym miejscu zamontuj wyłącznik odcinający, np. rozrusznik (tylko ty będziesz mógł uruchomić auto). I najprostszy sposób: podjedź do kogoś, niech ci usunie kluczyk z pamięci immo i zamka.
  • #4 21324575
    Talek
    Poziom 11  
    Dziękuję za szybkie info. Ile by mnie kosztowało i co muszę mieć (jaki soft i interfejs), żeby samemu móc wyprogramować z samochodu pilota i immo (bo potem może się okazać, że będę wpisywał ponownie)?
  • REKLAMA
  • #5 21324588
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    Jedziesz do kogoś to się tym zajmuje płacisz i masz jakbyś jednak chciał sam to koszt komponentów warty więcej jak auto.
  • REKLAMA
  • #7 21325644
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    Wątpię by miał kartę. Więc ktoś pin musi mi wyciągnąć.
  • #8 21325647
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    Wątpię by miał kartę. Więc ktoś pin musi mi wyciągnąć.

W tym aucie opcom to zrobi.
  • #9 21326148
    Talek
    Poziom 11  
    Witajcie. Wszystkim wielkie dzięki. Pójdę w opcoma. Przeglądałem trochę i jest jego sporo wersji, możecie podać konkretny model, który polecacie? Jeśli chodzi o kartę, to samochód mam od pierwszego właściciela i dzisiaj będzie nawet u mnie, więc się zapytam, bo z nowym samochodem powinien coś dostać.
  • #10 21328218
    Talek
    Poziom 11  
    Witajcie. Rozmawiałem z poprzednim właścicielem (pierwszym) mojej Astry. Mówi, że dał mi wszystko co dostał z samochodem. Co rozumiecie pod pojęciem "karty" ? Może ja to mam tylko nie wiem czego naprawdę szukam. Po przeczytaniu Waszych sugestii myślę, że dla mnie będzie w tej chwili najprościej:
    1. Zdemontować istniejący odbiornik pilota i zamontować swój.
    2. Powiązać uruchomienie siłowników drzwi ze zwarciem przewodu idącego do cewki rozrusznika (bendiksa).
    Oczywiście kluczykiem (od pilota radiowego) da się otworzyć drzwi samochodu i przełączyć stacyjkę ale nie odpali bo nie będzie sterowania rozrusznika.
    Z opcomem też będę chciał się zapoznać.
  • #11 21328233
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Szkoda czasu i kasy. Sam założenia centralki nie ogarniesz. Wpisz sobie carpass i zobaczysz o co nam chodI.
  • #12 21329770
    Talek
    Poziom 11  
    Rozmawiałem z poprzednim właścicielem auta, mówi że dał mi wszystko co dostał. Ja już jeżdżę tym autem ze trzy lata i mogłem sam gdzieś to przybunkrować ale na pewno nie dostałem karty w formie karty płatniczej jeśli już to te dwa kody jak zdążyłem się zorientować mogą być wpisane w książce serwisowej (oczywiście dostałem tylko gdzie ona jest). Napisałem "zdemontować odbiornik" ale bardziej mi chodziło o wypięcie z niego siłowników drzwi i wysterowanie tychże moim odbiornikiem. Zresztą taka sugestia wcześniej padła. Możecie mi powiedzieć czy idzie potwierdzenie z poszczególnych siłowników drzwi do centralki odbiornika, że są otwarte? Mógłbym rozbierać drzwi ale przecież tak jest prościej (i nie marznę na dworze bo nie mam gdzie wjechać żeby spokojnie pogrzebać). Dajcie znać którą wersję opcoma polecacie.
  • #13 21358231
    Talek
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie sugestie (czasem mało trafne - ale tak to już bywa). Zamontowałem mój sterownik centralnego zamka i zablokowałem możliwość użycia klucza mechanicznie. Życzę wszystkim wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Astra G ma problem z oryginalnym kluczem z pilotem, który został przejęty przez członka rodziny. W celu zabezpieczenia pojazdu i ułatwienia codziennego dostępu, planuje zainstalować nowy pilot oraz odbiornik. W dyskusji poruszono kwestie związane z kasowaniem transponderów, wymianą wkładek w stacyjce oraz podłączeniem nowego systemu centralnego zamka. Użytkownicy sugerują demontaż fabrycznej centralki zamka i podłączenie nowego odbiornika, a także zastosowanie wyłącznika odcinającego dla rozrusznika. Wspomniano również o narzędziu diagnostycznym Opcom, które może być użyte do programowania kluczy i transponderów. Użytkownik ostatecznie zainstalował nowy sterownik centralnego zamka i zablokował możliwość użycia oryginalnego klucza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA