logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka mikrofalowa Amica AMGF23E1GB nie podgrzewa - co sprawdzić?

furtek 28 Lis 2024 13:25 723 8
REKLAMA
  • #1 21323532
    furtek
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Witam, uszkodziła mi się kuchenka mikrofalowa Amica model AMGF23E1GB.
    Kuchenka przestała podgrzewać jedzenie.
    Po włączeniu słychać normalną pracę kuchenki (słychać, że jest obciążenie).
    Sprawdziłem:
    - bezpiecznik wysokiego napięcia sprawny
    - kondensator wysokiego napięcia pokazuje 995 nF, czyli prawie 1 µF, a więc sprawny
    - dioda wysokiego napięcia wydaje się też być sprawna (po podłączeniu pod zasilacz pokazuje napięcie w jedną stronę o ok. 3 V niższe)
    - transformator od strony wysokiego napięcia względem obudowy pokazuje około 160 Ω
    - magnetron na końcach pokazuje typowe zwarcie, nie wiem, jaką wartość powinien pokazywać? Ale nie ma zwarcia do masy.
    - krańcówki wszystkie sprawne
    Co jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21323575
    furtek
    Poziom 14  
    Tak, trafo dostaje 230 V po załączeniu grzania.
  • REKLAMA
  • #4 21323577
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 754
    >>21323532
    Trochę pisałem o diagnostyce mikrofalówek, również niedawno - sprawdź, proszę, moje posty.
    W pierwszym rzucie przy wyłączonej kuchence tj. wyjętej wtyczce z gniazdka działanie mikrowyłączników w zabezpieczeniach drzwi.
  • REKLAMA
  • #5 21323582
    furtek
    Poziom 14  
    Wszystkie 3 sztuki sprawdzone działają prawidłowo.
  • #7 21323619
    furtek
    Poziom 14  
    Wtyczka od magnetronu była wypięta jak mierzyłem. Termik na magnetronie przewodzi jest zwarty. Jak byłby nie sprawny to nie miał bym napięcia na zasilaniu trafia 230 V.
  • #9 21324555
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    furtek napisał:
    Co jeszcze sprawdzić?

Niewiele. Jeżeli słychać charakterystyczna prace transformatora podobna do normalnej, to utrata próżni w magnetronie.

Podsumowanie tematu

✨ Kuchenka mikrofalowa Amica model AMGF23E1GB przestała podgrzewać jedzenie, mimo że słychać normalną pracę urządzenia. Użytkownik sprawdził kilka komponentów, w tym bezpiecznik, kondensator, diodę, transformator oraz magnetron, które wydają się być sprawne. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnić się, że transformator otrzymuje 230 V, oraz sprawdzić mikrowyłączniki zabezpieczeń drzwi. Dodatkowo, zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia magnetronu lub kondensatora, co może być przyczyną problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA