logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE

KitaGolub 30 Lis 2024 19:21 1296 13
  • #1 21326786
    KitaGolub
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Dobry wieczór.
    Ehhh, to był naprawdę czarny piątek. :(
    Przepraszam na samym początku za głupie pytania lub niewiedzę.
    Kupiłem od pana Chińczyka dysk i chciałem go sformatować, a zamiast tego sformatowałem partycję dysku z danymi, gdzie miałem projekty klientów, programy, dokumenty itd...
    Dysk jest SSD, :( ale to nie koniec. Miałem jakąś kopię plików na innym dysku zewnętrznym. W prawdzie stara, ale była jakaś podstawa i tu dalsza część dramatu. :(
    Pobrałem program DMDE. Zrobiłem skanowanie tej partycji usuniętej (SSD), ale nic nie znajdowało, albo ja nie umiałem tego zrobić i tu zaznaczam chyba... Bo już teraz z nerwów nie pamiętam. Zrobiłem blokuj woluminy (nie jestem pewien), zapytało mnie, gdzie wskazałem, że na tej kieszeni. Pokazało 8 h, więc poszedłem spać. Rano wstałem i łzy w oczach, kieszeń zamiast 1 TB pokazuje 273 GB, tyle co ta partycja usunięta w laptopie i nie ma żadnych plików. :(
    Czy ktoś mi może pomóc to odkręcić z tym zewnętrznym dyskiem, bo raczej z tą partycją na SSD to już amen, tak czytałem (ale ja za głupi jestem).
    Dołączam, co teraz mi pokazuje program.
    Wszelka pomoc, rady mile widziane.

Przepraszam, jak nie tu lub złamałem regulamin.
    Robert
    AI: Jaki jest model i marka dysku SSD oraz zewnętrznego dysku, z którymi masz problem?
    SSDPR-CX400-512-SBFM i zewnętrzny WDC_WD10S21X-24R1BT0-SSH0.

AI: Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz na swoim komputerze?
    Windows 10.
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE 1.jpg (353.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE 2.jpg (351.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE 3.jpg (351.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE 4.jpg (259.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE 5.jpg (308.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21326801
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Po pierwsze -> wyłącz TRIM na SSD-zie, a dopiero później podłączaj ten dysk zewnętrzny w celu dalszych prób odzysku danych (niestety już nadpisanych?).
  • #3 21326844
    KitaGolub
    Poziom 8  
    Ten dysk w kieszeni nie jest SSD ma tylko z tego co pamiętam jakiś buffor na dysku SSD żeby szybciej się uruchamiał nic więcej. Na komputerze wyłączyłem funkcje TRIM (dziękuje za info) i włączyłem ponowny scan dysku. Może macie jakiś pomysł na przywrócenie/włączenie tych danych na zewnętrznym. Załączone zdjęcia pochodzą z zewnętrznego dysku i z tej partycji co mi ją ukryło, zablokowało, usunęło, nie wiem jak to nazwać. Żeby głupota miała skrzydła to już bym odleciał. :(
  • #4 21326905
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Opis jest niezrozumiały ale wydaje mi się, że dysk SSD został skopiowany na zewnętrzny dysk HDD. W takim przypadku dane z dysku zostały nadpisane.
    Sugeruję rozpocząć od pełnego skanowania dysku zewnętrznego w DMDE i sprawdzenie co po przeprowadzonych działaniach jeszcze na nim pozostało.
  • #5 21326976
    KitaGolub
    Poziom 8  
    No to może krok po kroku będzie bardziej zrozumiałe.

1) Przez przypadek sformatowałem partycje E na dysku SSD w laptopie.
    2) Pobrałem i przeskanowałem tę partycję programem DMDE, lecz rezultat to 2 pliki.
    3) Podłączyłem dysk zewnętrzny 1 TB przez USB, na którym miałem kopie plików z laptopa sprzed 2-3 m-c.
    4) W programie DMDE uruchomiłem, nie jestem pewien, blokuj woluminy i wymusiłem, zaznaczając zewnętrzny D.
    5) Pokazało kosmiczny czas, więc poszedłem spać.

Rano na dysku zewnętrznym było pusto. Jego wielkość zmieniła się z 1 TB do wielkości partycji E (273 GB) z formatowanej na laptopie.

Dołączam jeszcze zrzut ekranu z programu Drill Disk
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE Drill Disk.jpg (190.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE Dysk zewnętrzny.jpg (293.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane po formacie SSD i nieumiejętnym użyciu DMDE Blokowanie.jpg (305.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21327077
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Goodram SSDPR-CX400-512-G2 <- produkt SSD-podobny, obsługuje TRIM - jeśli był podpięty do kontrolera SATA i puściłeś format pod W10 oraz gdy sterownik kontrolera SATA obsługuje TRIM to o danych zapomnij

WDC WD10S21X-24R1BT0-SSHD-8GB <- SSHD, obsługuje TRIM (który może nie działać bo po drodze jest adapter SATA <-> USB oraz kontroler hosta USB)

W DMDE wybieraj z listy urządzeń fizycznych a nie dysków log. i jeszcze raz wstaw widok okna po szybkim skanie
  • #7 21327598
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    KitaGolub napisał:
    Zrobiłem blokuj woluminy (nie jestem pewien)

KitaGolub napisał:
    W programie DMDE uruchomiłem, nie jestem pewien, blokuj woluminy i wymusiłem, zaznaczając zewnętrzny D

Przecież to jest oczywiste: dałeś klonuj albo kopiuj, nie żadne blokuj. Zamazałeś pierwsze 273 GB dysku zewnętrznego, kopią pustej partycji z SSD. Teraz możesz liczyć jedynie na fragmentaryczny odzysk danych, leżących poza tą granicą.
    Skanuj dysk zewnętrzny, to wszystko co ci pozostało.

Ten przykład pokazuje, jak przydatne są podstawy angielskiego. W oryginalne: copy, clone, block, i już wiemy co jest do czego.
  • #8 21327624
    KitaGolub
    Poziom 8  
    @soltyk teraz właśnie patrzę i chyba masz rację. Z klonowałem / skopiowałem partycję dysku nie do pliku, tylko na dysk :( idzie to jakoś odkręcić. Widzi mi pliki na tym dysku, jak był systemowym w 2015, a nie widzi tych wczorajszych. Jak w nim przywrócić tą partycję 700GB. Załamany jestem, tyle lat w (_._) Czy można to jakoś z katalogować, czy wszystko musi być rozbite na zdjęcia, zipy i tak dalej. Miałem około 3000 projektów cdr i takich plików nie widzi. Wszystko jest F0202152........ Przy okazji jaki najlepiej użyć program.
  • #9 21328065
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Porada może z tych "elektrodowych" , ale może jednak lepiej będzie, jak sam nie będziesz już w tym dłubał, tylko zleć to komuś, kto się na tym zna. Jeśli dane są na wagę życie i śmierci - warto dać to komuś, kto będzie wstanie Ci pomóc. Jest tutaj kilka osób, które żyją z odzusku danych (np. Kaleron), pogadaj z nim, poewnie jakoś będzie w stanie Ci pomóc.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #10 21328608
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Pamiętasz w ogóle jaki miałeś na tym zewnętrznym system plików? FAT? NTFS?
    Patrząc jednak na cały wątek, przychylam się do zdania @autodiag.mg - jeśli dane są ważne, oddaj dysk do analizy do laboratorium DR.
    Może jakieś szczątki struktur katalogów cudem się zachowały. Jednak raczej spodziewałbym się w większości odzysku typu RAW (po nagłówkach plików) z obszaru, którego nie nadpisałeś.
  • #11 21328630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21328715
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2558
    Napisał jak należy. Miał formatować nowy dysk, ale sformatował partycję z danymi.
  • #13 21329127
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    Trochę późno wyłączyleś TRIM, ale czasu nie cofniemy.
    KitaGolub napisał:
    blokuj woluminy (nie jestem pewien),
    - co zrobiłeś? A nie czasem kopiuj sektory? Czytasz komunikaty zanim klikniesz?
    KitaGolub napisał:
    kieszeń zamiast 1 TB pokazuje 273 GB, tyle co ta partycja usunięta w laptopie i nie ma żadnych plików
    - bo to wskazuje, że mogłeś sklonować sformatowaną partycję na dysk zewnętrzny...a obawiam, się, że ten WD to nie tylko SSHD, ale też SMR...
    soltyk napisał:
    W oryginalne:
    - jak już mamy sięgać do oryginału, to DMDE jest w oryginale po rusku, angielska wersja, to tłumaczenie, ale skoro jest też polska wersja, to wątpię, by Autor korzystał z obcojęzycznej. Obrazki też wskazują na to, że to nie nieznajomość języka, a nieczytanie komunikatów jest przyczyną problemu.
    KitaGolub napisał:
    czy wszystko musi być rozbite na zdjęcia, zipy i tak dalej.
    - po zniszczeniu struktur logicznych pozostaje Ci jedynie odzyskiwanie plików po sygnaturach i tylko tych, jakie nie zostały nadpisane. Niestety cudów nie ma, nadpisanie bezpowrotnie niszczy dane i nawet w warunkach laboratoryjnych nie spodziewałbym się dużo lepszych rezultatów.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Nazwauzytkownika3 napisał:
    Nie kumam nadal.
    - to przeczytaj uważnie od początku....
    Nazwauzytkownika3 napisał:
    Za bardzo wnikam?
    - nie sądzę. Z pewnością nie pomagasz i niczego nie wnosisz do tematu, stąd mam wrażenie, że piszesz bzdury, aby tylko coś pisać. Jak bardzo chcesz, to możesz, ale większego sensu to nie ma, bo na tym forum moderatorzy lubią wrzucać takie wpisy do kosza, żeby nie zaśmiecały wątków.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #14 21329519
    KitaGolub
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za próbę pomocy i rady.
    Napisałem chyba wyraźnie.
    Miałem z formatować dysk od Chińczyka, a on się rozłączył i nie pokalało go . Nie nie spojrzałem.... ponowiłem format ale to była partycja na laptopie , a nie kieszeń. Dodam że kieszeń miała literę D, a partycja E dlatego to mnie zmyliło. Co do danych skąd się tam wzięły na komputerze ? bo to mój komputer , moje projekty które robię dla klientów w mojej firmie.

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo sformatował partycję z danymi na dysku SSD zamiast nowego dysku, co doprowadziło do utraty ważnych plików. Po użyciu programu DMDE do skanowania partycji, użytkownik zauważył, że zewnętrzny dysk 1 TB zmienił swoją pojemność na 273 GB, co sugeruje nadpisanie danych. Użytkownicy forum zalecają wyłączenie funkcji TRIM na SSD, ponowne skanowanie dysku zewnętrznego oraz rozważenie profesjonalnej pomocy w odzyskiwaniu danych, ponieważ nadpisanie danych znacznie utrudnia ich odzyskanie. Wskazano również na możliwość błędnego użycia opcji klonowania w DMDE, co mogło prowadzić do dalszej utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA