logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja modelu domofonu na podstawie zdjęcia i opisu funkcji

JORGEN1970 30 Lis 2024 20:24 459 6
REKLAMA
  • #1 21326880
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Jaki to model domofonu?
    Napodkałem na bardzo stary domofon czy ktoś miał styczność jak się nazywa ten model i jak wyglądała jego kaseta, i jaka to nazwa?

Dodano po 2 [minuty]:

Widok wnętrza starego domofonu z widocznymi elementami elektronicznymi, takimi jak kondensatory i transformator.

Dodano po 6 [minuty]:

Ciekawostką jest to że wspomniany domofon polaryzowany jest z plusem na masie  .

Dodano po 4 [minuty]:

Widok płytki drukowanej domofonu z widocznymi ścieżkami miedzianymi i punktami lutowniczymi.
    Widok od strony druku.
  • REKLAMA
  • #2 21327008
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Podaj oznaczenia obu układów.
    Wygląda mi to na lata 80 i może samoróbkę według schematu zamieszczonego w którymś z czasopism pokroju Zrób sam, Młody technik bądź podobnego, ew.kit zakupiony w Składnicy Harcerskiej ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21327698
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    UL 1482 to końcówka mocy , a 4030B to układ cyfrowy generatora. Ale końcówka mocy generatora wykonana jest poprzez transformatorek jedyne takie rozwiązanie
    nigdzie z takim obwodem się nie spodkałem , charakteryzuje się bardzo słabym sygnałem dzwonka. Układ mikrofonowy i słuchawkowy sumowany jest na tym samym przewodzie.
    Wracając co do wypowiedzi to napewno lata 80 ale myślałem że jednak to była oryginalna produkcja , ciekawe jakie były dedykowne kasety do tego zestawu może ktoś
    ma jakieś fotki .
  • REKLAMA
  • #4 21327722
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Tutajjest opis i schemat takiego domofonu. Taka kaseta, jak na pierwszym zdjęciu z linku jest u moich Rodziców. Kiedyś go naprawiałem i pamiętam, że też był wzmacniacz z serii UL14XX i generator na bramkach serii UCY74XXX.
  • REKLAMA
  • #5 21327868
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    balonika3 napisał:
    Tutajjest opis i schemat takiego domofonu.

Niestety nie jest to ten schemat, gdyż na schemacie jest transformator sieciowy zasilający a na zdjęciu z pierwszego postu jest transformator telefoniczny.
  • #6 21327953
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Może nie jest identyczny, ale na pewno bardzo podobny.
  • #7 21327979
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Transformator telefoniczny fajnie się on nazywa. Ten schemat to podobny ale nie ten. Zastanawia mnie kaseta bo jest taka sama jak w moim przypadku , zasanawia mnie jednak jedna rzecz-przecież
    takie kasety to są cyfrala 2 przewodowego to znaczy że w tym czasie te kasety bywały również 5 lub sześcio przewodowe ,a w takim razie kto to produkował?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje identyfikacji modelu starego domofonu, który posiada cechy charakterystyczne dla urządzeń z lat 80. W dyskusji pojawiają się informacje o zastosowanych układach, takich jak UL 1482 (końcówka mocy) oraz 4030B (układ cyfrowy generatora). Wskazano, że domofon może być samoróbką lub oparty na schematach z czasopism technicznych. Uczestnicy rozmowy zauważają, że kaseta domofonu jest podobna do modeli cyfrowych, ale zastanawiają się nad producentem i różnorodnością przewodów w tych urządzeniach. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące schematów, które nie do końca odpowiadają przedstawionym rozwiązaniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA