logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Clio IV 2013 1.5 DCI - problem z blokadą kierownicy i komunikatami

bkobylka92 02 Gru 2024 08:48 2049 6
REKLAMA
  • #1 21328800
    bkobylka92
    Poziom 2  
    Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum

Pacjent to Clio IV 2013 1.5 DCI mojej lubej

Problemy: wsiadając do auta i wkładając kartę samochód normalnie odpala i jedzie. Po chwili zapala się komunikat "skontroluj pomoc startu pod górę" a samochód jeździ, skręca i hamuje do momentu gdy go nie wyłączę. Wyłączenie nie odbywa się jak zazwyczaj od razu po wciśnięciu przycisku START, a dopiero po kilku sekundach. Wtedy to pojawia się komunikat "obróć kierownicę + start" ale samochód nie reaguje, nie zapala, kierownica jest zablokowana. Po wyjęciu i włożeniu karty słychać cyknięcie tak jakby wykryło kartę, ale nie zapalają się kontrolki ani radio. Wkładanie i wyjmowanie karty nie pomaga. Aby ponownie uruchomić auto muszę albo odłączyć na sekundę aku, co skutkuje natychmiastowym normalnym uruchomieniem, albo odczekać kilka-kilkanaście minut i wtedy znowu wkładając kartę kontrolki się zapalają a samochód startuje od razu po wciśnięciu przycisku start.
    Parokrotnie pojawił się komunika "kierownica niezablokowana" albo coś o systemie antypoślizgowym, zwykle jednak "pomoc startu pod górę" w czasie jazdy i za każdym razem komunikat o obróceniu kierownicy i wciśnięciu start (kierownica zablokowana)

Póki co jedyne co zrobiłem to wyjąłem i naładowałem aku z prostownika. Aku 2 lata, tester pokazał że jest ok, więc niestety nie tu leżał problem

Problemy pojawiły się gdy wymieniłem żarówkę z tyłu w czasie lekkiej mżawki, ale sprawdziłem, że kabelki są całe i wątpię by było tam jakiś zwarcie. Tydzień wcześniej wymienione filtry, olej, klocki i tarcze oraz prawy przedni przewód paliwowy bo był przetarty i uciekł cały płyn. Mechanik powiedział, że ktoś składając nadkole po kolizji zjebał nieco sprawę i dlatego przewód się tarł.

Jakieś pomysły co to może być i jak naprawić? :)
    AI: Czy sprawdzałeś, czy komputer samochodu pokazuje jakieś kody błędów (DTC)? Jeśli tak, jakie to kody?
    Jeszcze nie
    AI: Czy zauważyłeś, czy problem pojawia się częściej w określonych warunkach pogodowych lub temperaturach?
    Raczej nie
  • REKLAMA
  • #2 21328927
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Odpowiedz na twoje pytanie może być wszystko. Jak nie zrobisz diagnostyki to się nie dowiesz. Jak zrobisz i będziesz wiedział co to już się da, chociaż myślę że i tak komuś musisz to oddać bo bez sprzętu i wiedzy to nie da rady. Chociaż zawsze możesz pooglądać trochę YouTube powymieniać na pałę cokolwiek wydać kasę a jak nie pomoże to wtedy oddać do elektryka, wtedy skasuję za robote i nie będzie na to patrzył że to już wymieniłeś 25 rzeczy za 3000 zł tylko zrobi to co potrzeba.
  • REKLAMA
  • #3 21329674
    bkobylka92
    Poziom 2  
    Słuszna uwaga, że wróżenie ze szklanej kuli to kiepski pomysł więc udało się dziś podłączyć auto pod komputer znajomego, zczytać kody błędów i poczynić pewne obserwacje:

W samochodzie po uruchomieniu i zapaleniu świateł cały czas palą się wszystkie 3 światła stopu mimo że pedał nie jest wciśnięty. W czasie jazdy nie czuć by hamulce były przyblokowane. Z racji ciągle palących się świateł stop samochód zostaje uziemiony na parkingu.

Tydzień temu zmieniono tarcze i klocki z przodu, ale problem ze światłami stop na 99% pojawił się dopiero razem z komunikatem o "sprawdzeniu asystenta startu pod górę" czyli od razu po wymianie żarówek w prawej tylnej lampie (żarówki Bosch)

A kody błędów to, wybaczcie, że wrzucam zdjęcia telefonem a nie zrzuty z programu: nie było jak tego na szybko przegrać
    1 i 2 obrazek to kody po "wyczyszczeniu" wcześniejszych błędów. 3 i 4 to odczyt tego co udało się ściągnąć przy pierwszym uruchomieniu komputera

PS. Auto może pójść do mojego zaufanego mechanika dopiero w przyszłym tygodniu, bo teraz kolega ma urlop

Zrzut ekranu programu diagnostycznego z kodami błędów DTC.

Zrzut ekranu z kodami błędów diagnostycznych pojazdu

Zdjęcie ekranu z kodami błędów diagnostycznych samochodu.

Zdjęcie ekranu komputera z odczytanymi kodami błędów samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 21329816
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    To teraz wyciągnij tą prawą żarówkę i wszystko wróci do normy a później zobacz dokładnie jaka powinna być i taką też włóż sposób prawidłowy bo to jest cały problem. Może być jeszcze kolejne ale zaczynasz od tego. Błędy kasujesz a później patrzysz które się nie dają skasować i które się pojawią za chwilę.
  • REKLAMA
  • #5 21330134
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 158
    Czujnik stopu, sprawdź czy we wtyczce nie porozginały się piny.
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #6 21352016
    bkobylka92
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany - doraźnie pomogło wyjęcie żarówki i dało się autem jeździć. Ostatecznie wymieniono sterownik świateł bo się upalił i problem zniknął całkowicie
  • #7 21352021
    bkobylka92
    Poziom 2  
    Wymiana sterownika świateł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Renault Clio IV 2013 1.5 DCI, polegający na zablokowanej kierownicy oraz komunikatach o "skontroluj pomoc startu pod górę". Po uruchomieniu pojazdu, zapalały się wszystkie światła stopu, co prowadziło do unieruchomienia auta. Po diagnostyce komputerowej stwierdzono, że problem mógł być związany z wymianą żarówek w tylnej lampie. Po wyjęciu żarówki problem ustąpił, a ostatecznie wymieniono uszkodzony sterownik świateł, co całkowicie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA