logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilacza do laptopa Dell DA230PS0-00 - gdzie znaleźć?

jaroo111 02 Gru 2024 14:35 306 6
REKLAMA
  • #1 21329239
    jaroo111
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Siemka wszystkim, szukam schematu zasilacza do laptopa Dell model DA230PS0-00
  • REKLAMA
  • #2 21330800
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Siadł.?
    chyba trzeba bedzie rozebrac i Reves Enginering i pomiary Jaroo :)
  • REKLAMA
  • #3 21330812
    jaroo111
    Poziom 10  
    Siemka, tam jest masakra kilka układów nieczytelnych nie wiem co tam się dzieje nawet, chyba sporo zabezpieczeń na wyjściu są 4 układy 8 nóżek, 2 to komparatory spoko reszta nieczytelna, na wejściu 2 układy 8 nóżek jeden pewnie sterownik drugi komparator ale co komparator na wejściu robi, diabli wiedzą ciężki temat, zachowuje się jakby było zwarcie na wyjściu próbkuje ale nie może odpalić, zmierzyłem wszystko bierne i nic nie znalazłem.
  • #4 21330825
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ojoj.No moze byc proble, nie ukrywam. Komparatory sprawne? Opto ?

Dodano po 1 [minuty]:

Zarzuć jakies foto dobre
  • REKLAMA
  • #5 21330869
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    jaroo111 napisał:
    Siemka, tam jest masakra kilka układów nieczytelnych nie wiem co tam się dzieje nawet, chyba sporo zabezpieczeń na wyjściu są 4 układy 8 nóżek, 2 to komparatory spoko reszta nieczytelna, na wejściu 2 układy 8 nóżek jeden pewnie sterownik drugi komparator ale co komparator na wejściu robi, diabli wiedzą ciężki temat, zachowuje się jakby było zwarcie na wyjściu próbkuje ale nie może odpalić, zmierzyłem wszystko bierne i nic nie znalazłem.

Coś ten opis jest zbyt złożony jak na zwykły zasilacz laptopowy którego konstrukcja jest prosta i typowa.
    A to wskazuje że nie wiesz co robisz.

Zobacz sobie/ przyczytaj jak dniagnozuje się zasilacze. Szybko powineś namierzyć usterkę.
    Może zwyczajnie masz uszkodzony kabelek na wyjściu z zasilacza i on robi zwarcie ?
  • #6 21330992
    jaroo111
    Poziom 10  
    >>21330869 Niespodzianka Płytka drukowana z licznymi komponentami elektronicznymi. Wnętrze elektronicznego urządzenia z widocznym kondensatorem Rubicon.
    Z boku wlutowana jest jeszcze jedna płytka pionowo z kolejnym trafem i sporą ilością elementów ale jeszcze jej nie ogarniałem bo jest zaklejona taśmami.

Kabel od razu wywaliłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21331080
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    To właściwie typowa konstrukcja zasilaczki dp LPT jak kolega wyżej mówi
    Sprawdź gdzie masz i dokad napięcia.
    Oczywiście uważaj na duzy C. Jesli widzisz jakieś układy w obudowie SOP8 to sprawdz czy tio logika jakas, komparatory i przemierz.da rade i multimetrem w trybie diody ale musisz troche po analizowac. Jesli mowisz ze mierzyles pasyw to czas na to. Najpierw sprawdz dokąd masz napiecie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu zasilacza do laptopa Dell model DA230PS0-00. W odpowiedziach poruszane są problemy z diagnozowaniem usterki, w tym nieczytelne układy oraz możliwe zwarcia na wyjściu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie komparatorów, optoizolatorów oraz analizy napięć. Wskazują również na złożoność konstrukcji zasilacza, co może utrudniać naprawę. Pojawiają się sugestie dotyczące rozebrania zasilacza i przeprowadzenia pomiarów, a także zamieszczono zdjęcia uszkodzonego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA