logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problemy z synchronizacją zegara DCF77 - brak sygnału od tygodnia

Pan.Kropa 03 Gru 2024 17:27 2202 17
REKLAMA
  • #1 21331124
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    Witam. Czy są użytkownicy zegarów sterowanych sygnałem DCF77? Od jakiegoś tygodnia, może trochę więcej. Zauważyłem problem z synchronizacją zegara. Od co najmniej 8 lat nigdy nie było problemów. Mieszkam w domu jednorodzinnym. Z dala od obiektów przemysłowych. Antena na strychu z dala od przetwornic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21331143
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    Mam dwa takowe i obydwa chodzą dobrze, więc sygnał raczej jest.
  • Pomocny post
    #3 21331391
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 244
    U mnie obecnie OK. Ale ok. 2 tyg. temu przez ponad tydzień nie było synchronizacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21331497
    balonika3
    Poziom 43  
    Faktem jest, że ten sygnał jest słaby albo zakłócony. Raz na kilka miesięcy potrafi się przestawić godzina na jakąś absurdalną i dopiero za jakiś czas wraca prawidłowa. Natomiast po włączeniu zresetowanego zegarka trzeba czekać kilka-kilkanaście godzin, aż się zsynchronizuje. Dodam, że ustawiam antenę w kierunku E-W, więc w stronę nadajnika.
  • Pomocny post
    #5 21331530
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Jakie znowu macie anteny do zegara sterowanego DCF? Mam mały zegar marki Hama i tam jest tylko antena wewnątrz pewnie taka jak w telefonie.

PS. Gdy wymieniam zużyte akumulatory, zegar po włożeniu nowych wynoszę do pomieszczenia, gdzie nie ma żadnej elektroniki, nawet prądu do jakiegoś budynku, z dala od urządzeń elektrycznych/elektronicznych. Sygnał łapie w kilka minut. W pomieszczeniu z elektroniką w godzinę czy dwie nie mógł złapać.
  • Pomocny post
    #6 21331551
    balonika3
    Poziom 43  
    U mnie jest antena ferrytowa, a więc kierunkowa.
  • #7 21331586
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    U mnie jest antena ferrytowa.
  • Pomocny post
    #8 21331738
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Panowie to jest na falach długich, więc tylko ferryt. Jak sobie wyobrażacie +40 m drutu. ;-) Antena ferrytowa to był przełom w odbiorze fal długich i średnich. :-) Problemy z synchronizacją to wszechobecny syf w eterze.
  • REKLAMA
  • #9 21331745
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Nie znam się zbyt wiele na antenach ferrytowych. Ale co można zrobić, żeby polepszyć odbiór? Większy ferryt? Odbiornik z anteną mam na strychu, więc wielkość anteny nie będzie przeszkadzać.
  • #10 21331749
    balonika3
    Poziom 43  
    Jak na strychu? Antena jest w zegarku.
  • #11 21331759
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    To jest zegar w dwóch osobnych modułach. Osobno odbiornik, osobno wyświetlacz zegara. Obydwa połączone przewodem.
  • #13 21332445
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Może to kwestia terenu. Mieszkam w terenie górzystym w kotlinie. Pewnie w takiej kotlinie sygnał też słabszy. Jednak przez wiele lat w zasadzie nie było problemów z synchronizacją. Dziś się zsynchronizował. Będę obserwował w kolejnych dniach.
  • Pomocny post
    #14 21333567
    barondary
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Mam 4 zegary DCF. Mieszkam w wielkiej płycie. Zegary wiszą lub stoją w różnych miejscach. Te, co stoją przy oknach, dobrze się synchronizują. I też trzeba dobrać właściwe miejsce. Nawet przesunięcie o kilkanaście cm stanowi różnicę. Jeden, co wisi na ścianie, nie ciągnie, ale raz na kilka miesięcy stawiam go przy oknie, złapie sygnał i jest OK. Częściej nie trzeba go synchronizować, bo i tak spieszy się tylko kilkanaście sekund (Technoline). Też zauważyłem, że czasami sygnał DCF w ogóle zanika kilka razy w roku lub jest słabszy. Paradoksalnie tak było ostatnio w dniu zmiany czasu. Żaden zegar nie ciągnął sygnału chyba przez kilkanaście godzin, bo zegary nie chciały się ustawić i nie wykrywały sygnału.
  • REKLAMA
  • #16 21380521
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Od czasu założenia tematu różnie bywa z synchronizacją. Nieraz przez cały tydzień zegar jest zsynchronizowany, a nieraz czeka z dwie doby, żeby to zrobić. Mój typ zegara jest taki: jeżeli zegar w ciągu 24 godzin nie otrzyma pełnych danych do synchronizacji, to będzie co kilka sekund migał wyświetlacz. Godzina jest wyświetlana, ale właśnie z takim efektem.
  • #18 21872549
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Zegar jak do tej pory działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z synchronizacją zegara sterowanego sygnałem DCF77, który od około tygodnia nie odbiera sygnału prawidłowo, mimo braku zmian w otoczeniu i wieloletniej stabilnej pracy. Użytkownicy potwierdzają, że sygnał DCF77 bywa okresowo słaby lub zakłócony, co może powodować dłuższy czas synchronizacji lub błędne ustawienia czasu. Zegary wyposażone są zazwyczaj w anteny ferrytowe, które są kierunkowe i przełomowe dla odbioru fal długich, a ich ustawienie (np. kierunek E-W) oraz lokalizacja (np. przy oknie, na strychu) mają duże znaczenie dla jakości odbioru. Wskazano, że zakłócenia elektromagnetyczne i teren (np. kotliny górskie) mogą wpływać na odbiór sygnału. W przypadku niektórych modeli, po wymianie baterii zaleca się przeniesienie zegara w miejsce wolne od elektroniki, aby szybciej złapał sygnał. Jeden z użytkowników podaje przykład zegara i odbiornika w dwóch modułach połączonych przewodem. Zauważono, że sygnał DCF77 może zanikać okresowo, np. podczas zmiany czasu, co jest zjawiskiem powszechnym. Wskazano również, że synchronizacja może trwać od kilku godzin do nawet dwóch dób, a brak pełnych danych do synchronizacji powoduje miganie wyświetlacza. Jeden z linków prowadzi do zestawu kityn/kz301, który jest przykładem takiego zegara z odbiornikiem DCF77.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA