Witam! Mam już od ponad miesiąca komputer o podanej poniżej specyfikacji, ale mam problemy z bottleneckiem procesora (wąskim gardłem). Na codzień komputer dobrze sobie radzi z codziennymi zadaniami ale w gierkach czasami potrafi szwankować, otóż chodzi o to, że karta graficzna na spokojnie generuje po 100-140 klatek ale występują freezy przez bottleneck procesora. Gdy wystepuje zamrożenie się gry na moment użycie karty graficznej spada na dosłownie chwile do zera a potem wraca do normy (Procesor jest zazwyczaj używany w 90-100% a karta jedynie 40-60%, więc no duża różnica). Czy jest w stanie ktoś coś zaradzić na ten problem? Zastosowalem kilka programów takich jak np. ProcessLasso, ParkControl i faktycznie w rozdzielczosci 1024x768 i przy ogarniczeniu fpsów do 60 nie ma freezów.
- Mam jeszcze drugi komputer z i5-13 generacji i RTX 4060 ale musze w nim wymienic dysk i póki co używam tego komputerka.
SPECYFIKACJA TEGO KOMPUTERA: (Jest to komputer SFF)
CPU: i5-4570S 4 rdzenie 4 wątki 6MB Cache
GPU: NVIDIA GeForce GT 730 GDDR5
RAM: 10GB DDR3 (3x2 oraz 1x4) mogę ewentualnie zrobić (4x2) ale wszystkie te kości są o taktowaniu 1333Mhz
DYSK: SSD 240 GB + Dodatkowy dysk 500GB na USB (gry mam na SSDku)
Zasilacz: 350W 80+ Gold
- Wymieniałem pastę tydzień temu
- Komputer jest w stanie wyciągnąć nawet i po 120 FPS po dobrej optymalizacji ale notoryczne freezy gierek są wtedy ogromne.
- Ktoś coś zaradzi na to? Nie opłaca mi się w tym komputerze wymieniać procesora na i7-4970S albo coś podobnego bo to 200 zł dodatkowego wydatku, a bardziej bym się ucieszył z jakiś rad jak bardziej obciążyć GPU żeby procesor sobie odpoczął.
- Mam jeszcze drugi komputer z i5-13 generacji i RTX 4060 ale musze w nim wymienic dysk i póki co używam tego komputerka.
SPECYFIKACJA TEGO KOMPUTERA: (Jest to komputer SFF)
CPU: i5-4570S 4 rdzenie 4 wątki 6MB Cache
GPU: NVIDIA GeForce GT 730 GDDR5
RAM: 10GB DDR3 (3x2 oraz 1x4) mogę ewentualnie zrobić (4x2) ale wszystkie te kości są o taktowaniu 1333Mhz
DYSK: SSD 240 GB + Dodatkowy dysk 500GB na USB (gry mam na SSDku)
Zasilacz: 350W 80+ Gold
- Wymieniałem pastę tydzień temu
- Komputer jest w stanie wyciągnąć nawet i po 120 FPS po dobrej optymalizacji ale notoryczne freezy gierek są wtedy ogromne.
- Ktoś coś zaradzi na to? Nie opłaca mi się w tym komputerze wymieniać procesora na i7-4970S albo coś podobnego bo to 200 zł dodatkowego wydatku, a bardziej bym się ucieszył z jakiś rad jak bardziej obciążyć GPU żeby procesor sobie odpoczął.