logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego rozłączają dwie różnicówki jednocześnie w łazience i pokojach?

mariuszsidorowicz75 03 Gru 2024 20:12 1473 34
REKLAMA
  • #1 21331450
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    Witam wszystkich.

Mam problem z instalacją elektryczną w mieszkaniu. Problem polega na tym, że podczas próby przebicia na bolec w gniazdku w łazience rozłącza różnicowkę z opisem łazienka i drugą z opisem pokoje (obie jednocześnie). Czasem zdarza się, że rozłączy tylko łazienkę, ale przeważnie rozłączają obie różnicówki. To samo dotyczy gniazdek w kuchni. Podczas próby przebicia na bolec rozłącza różnicówkę z opisem kuchnia i dodatkowo pokoje. Może ktoś z Was miał podobny problem? Mnie przychodzi jeszcze jeden pomysł, co sprawdzić, ale nie chcę nic sugerować. Dołączam zdjęcie rozdzielnicy, w której jest w kolejności od lewej Różn. 3f, B16 3f i różnicówki z nadprądowymi (kombinowane) 5 sztuk.

Zdjęcie rozdzielnicy z wyłącznikami różnicowoprądowymi i nadprądowymi

AI: Czy możesz podać, jakie urządzenia są podłączone do obwodów, gdy różnicówki rozłączają?
    RTV, AGD
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś prace lub zmiany w instalacji elektrycznej?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21331496
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    mariuszsidorowicz75 napisał:
    Problem polega na tym, że podczas próby przebicia na bolec
    Jak robisz próbę przebicia na bolec ?
  • Pomocny post
    #3 21331534
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    gbksiazczak napisał:
    tu widzę jedną różnicówkę

A ja sześć.

CYRUS2 napisał:

Też chętnie się dowiem
  • #4 21331548
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    CYRUS2 napisał:
    Problem polega na tym, że podczas próby przebicia na bolec

Jakaś nowatorska metoda jeszcze nieopatentowana. Udało się mu użyć wyrażenia niezrozumiałego dla wszystkich używając tylko polskich słów.
  • #5 21331550
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    kortyleski napisał:
    gbksiazczak napisał:
    tu widzę jedną różnicówkę

A ja sześć.

Faktycznie, okulary mi zaparowało ;)

Dodano po 2 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Udało się mu użyć wyrażenia niezrozumiałego dla wszystkich używając tylko polskich słów.

I nawet gramatycznie nieźle poskładane...;)
  • REKLAMA
  • #7 21333894
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Brak zainteresowania autora swoim tematem, pomimo jego obecności na forum. Zamykam. Temat zostanie otwarty, tylko na wyraźną prośbę autora.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Otwieram na prośbę autora.
  • #8 21334040
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21331496

Przepraszam ale nie widziałem powiadomień z odp. a już po dwóch dniach mój post został zablokowany.

odp. Przebicie fazy na bolec uziemienia robię przez odbiornik.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21333894

Dziękuję za odblokowanie :)
  • Pomocny post
    #9 21334049
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Mnie przychodzi jeszcze jeden pomysł, co sprawdzić, ale nie chcę nic sugerować.

Jeżeli kolega ma jakieś przemyślenia, to proszę je podać zgodnie z punktem 3.1.15 regulaminu. Nie bawimy się tu w zgaduj zgadula. Samo zdjęcie to za mało do diagnozy usterki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21334052
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Przebicie fazy na bolec uziemienia robię przez odbiornik.

Jaki odbiornik? I po co wogóle to robisz?
  • #11 21334055
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091

Odbiornik ?
    Zadziałanie różnicówki (bo o to Ci chodziło) wykonuje się odpowiednimi narzędziami, nie byle czym.
    Źle wykonany "pomiar" może wskazywać "śmieszne" wyniki, do których ciężko się odnieść.
    Wykonaj prawidłowy pomiar i podaj wyniki.
  • #12 21334065
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21334049

Jest to kilkunastoletnia instalacja i jest w niej kilka puszek pod sufitem. Nie zaglądałem do wszystkich z racji utrudnionego dostępu. Zastanawiam się czy w którejś z nich nie zostały spięte przewody np. neutralne razem (z różnych różnicówek), które powinny iść niezależnie do pomieszczeń zgodnie z opisem na różnicówkach i stąd rozłączają w ten sposób
  • #13 21334071
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W takim razie, czy w normalnym użytkowaniu przez te kilkanaście lat były losowe wyłączenia różnicówek?
  • Pomocny post
    #14 21334078
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Zastanawiam się czy w którejś z nich nie zostały spięte przewody np. neutralne razem (z różnych różnicówek)

Jest to prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #15 21334084
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    kortyleski napisał:

Jaki odbiornik? I po co wogóle to robisz?

Podaję fazę na bolec przez żarówkę. Sąsiad zauważył taką nieprawidłowość i chce się dowiedzieć. W mieszkaniu obok przy takiej samej symulacji wyzwala różnicówki pojedynczo za każdym razem. Tzn. próba przebicia na uz. w łazience wybija tylko różnicówkę kombinowaną B16A30mA. z opisem łazienka i analogicznie w gniazdach kuchennych.
    Tu jest jak napisałem powyżej loteria, tzn. rzadko kiedy wyzwala jedna! Właściwie za każdym razem wyzwala jednocześnie obie łaz+pokoje albo kuchnia+pokoje!
  • #16 21334087
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    spięte przewody np. neutralne razem (z różnych różnicówek)

Jest duże prawdopodobieństwo że wtedy wyzwalałoby różnicówki podczas normalnego użytkowania instalacji.

Tak się nie testuje różnicówek.
  • Pomocny post
    #17 21334111
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Sąsiad zauważył taką nieprawidłowość i chce się dowiedzieć

Nie ma tu żadnej nieprawidłowości, tak ma być. Te wyłączniki sprawdza się naciskając przycisk TEST na każdym z nich a nie żadnymi partyzanckimi metodami.
  • #18 21334117
    kokapetyl
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Nie ma tu żadnej nieprawidłowości, tak ma być.

Poważnie?
  • #19 21334121
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21334071

Dokładnie tak!!! Sąsiadka zauważyła taką nieprawidłowość na początku, zaraz po wprowadzeniu się kilkanaście lat temu.
    Szkoda, że wtedy tego nie zgłosiła deweloperowi w ramach gwarancji. Właśnie wtedy robiła coś w kuchni i pierwszy raz wyzwoliło jej jednocześnie różnicowo-nadprądowy w kuchni i u dzieci w pokojach!!! Dlatego drążę temat, bo pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.

W związku z tym zastanawiam się, czy elektrycy przez rutynę nie spieli neutralnych z trzech różnych różnicówek w którejś puszce pod sufitem (i czy w takiej sytuacji działają losowo?).
    Jak pisałem wcześniej, nie byłem w stanie zajrzeć do wszystkich puszek z braku dostępu do nich (szafa itp....)
  • Pomocny post
    #20 21334124
    stomat
    Poziom 39  
    Skoro się jeszcze z tym nie spotkałeś to uwierz na słowo.
    W związku z tym zastanawiam się czy elektrycy przez rutynę, nie spięli neutralnych z trzech różnych róznicówek w którejś puszce pod sufitem

Zastanów się, gdyby nawet spięli neutralne to jakie to ma znaczenie skoro spinola robisz między fazą a ochronnym? Neutralny nie bierze udziału w twoim "eksperymencie".
  • #21 21334129
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Jak pisałem wcześniej nie byłem wstanie zajrzeć do wszystkich puszek z braku dostępu do nich (szafa itp....)

Tu nie od razu trzeba zaglądać, łatwiej z poziomu rozdzielnicy sprawdzić.
  • #22 21334140
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    Przyciski testu wyłączają prawidłowo każdą różnicówkę z nadp. indywidualnie. Ale przy podaniu przebicia na UZ np. w gniazdku w łazience wyłącza łazienkę i pokoje - OK. Gorzej jak przy tej czynności przy przebiciu w łazience wyłączy tylko pokoje!!! Napięcie w gniazdku w łazience nadal jest i była ze dwa razy taka sytuacja!!! To już nie jest prawidłowo i to mnie zirytowało!!!

Moderowany przez gulson:

Osoba usunęła treści złośliwe, temat odblokowano.

• #23 21334145
    stomat
    Poziom 39  
    Gorzej jak przy tej czynności przy przebiciu w łazience wyłączy tylko pokoje!!

A stało się tak?
  • #24 21334149
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21334129

Z poziomu rozdzielnicy już sprawdziłem. Jest wszystko na 100% OK, bo brałem też pod uwagę że gdzieś się instalator machnął i spiął je np. w szereg...
  • Pomocny post
    #25 21334274
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Przyczyny mogą być różne i niekoniecznie wynikają z wadliwej instalacji. Należałoby wykonać przegląd instalacji z pomiarami.
    O zbędnych zadziałaniach RCD można przeczytać w publikacjach dr. Musiała.

Fragment tekstu omawiający przyczyny zbędnych zadziałań wyłącznika różnicowoprądowego.
    Link
    Link
    Załączniki:
    • materialy_01.pdf (302.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21334284
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21334124

No to w takim razie fazowe albo jedne i drugie. Musi być jakaś przyczyna takiej nieprawidłowości, tym bardziej że w mieszkaniu obok jest wszystko w porządku...
  • #27 21334445
    stomat
    Poziom 39  
    Po prostu wymuszasz za duży prąd różnicowy żeby wyłączniki działały poprawnie. Należałoby powoli zwiększać prąd ("najeżdżać") od zera w górę i obserwować przy jakim prądzie wyłącznik wyzwoli. Albo chociaż zrób swój eksperyment nie przez żarówkę o małej rezystancji tylko przez rezystor o wartości takiej żeby wymusić ok.30 mA, czyli 7,5 kΩ, stawiam orzechy przeciw kamieniom że wtedy wyłączy tylko jeden wyłącznik.
    Jak robisz takiego brutalnego spinola to występują stany nieustalone i przepięcia o których pisze doktor i zbędne zadziałania sąsiednich obwodów ale "badany" wyłącznik działa poprawnie, użytkowanie tej instalacji jest bezpieczne i nie pchaj tam swoich rączek.
  • #28 21334614
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    Dzięki za podpowiedź. Poszukam takiego rezystora i z ciekawości sprawdzę. Na razie zawieszam temat.
    Jak poznam odpowiedź dam znać KOLEGOM, pozdrawiam :)
  • #29 21334869
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    Podaję fazę na bolec przez żarówkę.
    Taka próba jest ok.
    Ale przy podaniu przebicia na UZ np. w gniazdku w łazience wybija łazienkę i pokoje - OK.
    To oznacza, że instalacja jest spartaczona.
    Zgloś rekalmacje do osoby która to robiła podpisała protokół powykonawczy.
    Poszukam takiego rezystora i z ciekawości sprawdzę.
    Nie szukaj !
    Przy próbie z żarówką to ma być prawidłowo. !
  • #30 21335054
    mariuszsidorowicz75
    Poziom 4  
    >>21334869

Też tak uważam, tym bardziej że w mieszkaniu obok przy identycznej instalacji wszystko działa normalnie.
    Za każdym razem przy tej metodzie!!! Próba w łazience wybija tylko łazienkę!!! Próba w kuchni wybija tylko kuchnię!!! Za każdym razem!!! A nie jak tu, albo jedna, albo dwie różne naraz!!! Dla świętego spokoju zrobię jeszcze próbę przebicia przez rezystor 7,5 kΩ (nie pieniądze), jak poradził któryś z Kolegów. Jak to nie rozwiąże problemu, to sprawdzę połączenia w tych nieszczęsnych puszkach pod sufitem, które od początku podejrzewam.
    Na razie zawieszam post do przeprowadzenia "eksperymentu". Dam znać, jak już wszystko będzie jasne.
    Dziękuję wszystkim Kolegom za poświęcony czas i ciekawą dyskusję.
    ------------------------------------------------------------------
    Podaję fazę na bolec przez żarówkę.
    Taka próba jest ok.
    Ale przy podaniu przebicia na UZ np. w gniazdku w łazience wybija łazienkę i pokoje - OK.
    To oznacza, że instalacja jest spartaczona.
    Zgłoś reklamację do osoby, która to robiła, podpisała protokół powykonawczy.
    Poszukam takiego rezystora i z ciekawości sprawdzę.
    Nie szukaj!
    Przy próbie z żarówką to ma być prawidłowo! Odp. powyżej

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu występuje problem z jednoczesnym rozłączaniem się dwóch wyłączników różnicowoprądowych (RCD) podczas próby przebicia fazy na bolec uziemienia w gniazdkach łazienki i kuchni. Zazwyczaj rozłączają się różnicówki opisane jako „łazienka” i „pokoje” lub „kuchnia” i „pokoje”. Próby wykonywane są przez podanie fazy na bolec za pomocą żarówki, co jest metodą niezalecaną do testowania RCD. Zalecane jest użycie przycisku TEST na wyłącznikach lub pomiar prądu różnicowego z użyciem rezystora o wartości około 7,5 kΩ, aby wymusić prąd około 30 mA. Możliwe przyczyny to błędne połączenia przewodów neutralnych w puszkach rozgałęźnych, co może powodować losowe zadziałania RCD, jednak z poziomu rozdzielnicy instalacja wydaje się poprawna. Wskazano, że nieprawidłowe testy mogą powodować przepięcia i fałszywe wyzwolenia. W sąsiednim mieszkaniu o identycznej instalacji problem nie występuje. Zalecane jest wykonanie profesjonalnego przeglądu instalacji z pomiarami oraz sprawdzenie połączeń w puszkach, jeśli to możliwe. W dyskusji podkreślono, że prawidłowe działanie RCD polega na indywidualnym wyłączaniu przy naciśnięciu testu, a nie na jednoczesnym rozłączaniu kilku różnicówek podczas nieprofesjonalnych prób przebicia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA