logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Life E556 - Invalid NVRAM Data i czarny ekran po starcie

Peater 06 Gru 2024 16:04 297 16
REKLAMA
  • #1 21335816
    Peater
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam laptop Fujitsu Life E556 . Po naciśnięciu Power pojawia się normalnie logo Fujitsu po czym wyskakuje na ekranie napis "Invalid NVRAM Data"
    Press <F1> to Continue or <F2> to Enter Setup. Czego bym nie wybrał to pojawia się po tym czarny ekran i cisza. Jak naciskam przy tym ekranie z napisami F12 w celu wejscia do Boot Menu żeby zainstalować windows z pendrive to pojawia się ekran do wybrania urządzenia do startu. Niestety po naciśnięciu enter znowu czarny ekran. Także czego bym nie wybrał z menu to i tak przechodzi na czarny ekran. Dodam że wyciągnąłem na kilka minut baterię w celu resetu biosu ale nic to nie dało. W załącznikach dodaje zdjęcia ekranu.
    Ekran laptopa z komunikatem Invalid NVRAM Data i opcjami Press to Continue or to Enter Setup. Logo Fujitsu na czarnym ekranie laptopa. Ekran menu aplikacji BIOS na laptopie pokazujący opcje BIOS Setup, Diagnostic Screen, Intel(R) ME Setup. Ekran menu rozruchowego laptopa Fujitsu z trzema opcjami do wyboru.
  • REKLAMA
  • #2 21335853
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    Próbowałeś zaktualizować BIOS?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21335857
    Peater
    Poziom 9  
    Nie , z tego względu że tak jak pisałem czego bym nie wybrał z menu to ciemny ekran. Jak proponujesz to zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 21335871
    sosarek

Poziom 43  
    Po wciśnięciu F1 co się dzieje?
    Na dysku jest system?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21335873
    Peater
    Poziom 9  
    Po naciśnięciu F1 przechodzi na czarny ekran i tyle. Dysk jest nowy czysty.
  • #6 21335906
    sosarek

Poziom 43  
    No to skoro nie ma systemu to go wpierw zainstaluj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21335916
    Peater
    Poziom 9  
    No właśnie chce go zainstalować przez co napisałem w 1 poście że z pendrive chce wystartować instalację.
  • #8 21335951
    danielak
    Poziom 2  
    Należy ustawić bootowanie z pendrive, pozycja nr 3 na zdjęciu. Oczywiście wcześniej musi być podłączony pendrive do USB przed wystartowaniem do instalacji systemu. Pendrive musi być zrobiony, aby można było z niego bootować system.
  • #9 21335953
    Peater
    Poziom 9  
    Ja mam już bootowalny pendrive i wybierałem pozycję nr 3. Tylko mówię, jakiej pozycji bym nie wybrał, to przechodzi na czarny ekran i nic się nie dzieje.
  • #10 21335961
    danielak
    Poziom 2  
    Proszę wybrać inne USB należało by też sprawdzić czy pendriv startuje na innym komputerze.
  • #11 21335974
    Peater
    Poziom 9  
    Właśnie sprawdziłem na swoim PC i normalnie da się wystartować. Także pendrive dobrze zbootowany.
  • #13 21336063
    Peater
    Poziom 9  
    Dzięki, ale ja mam laptopa, także odpada ten sposób.
  • REKLAMA
  • #14 21336294
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Wysypał sie UEFI Shell w SPI
    * NVRAM w niej "mieszka"
    * mogła SPI się uszkodzić
    Cytat:
    obszar ESCD, czyli NVRAM, jest nadpisywany przy każdym uruchomieniu komputera i często umiera....

Poczytaj (google translator ) Link
    Cytat:
    ..pomysł, że można przechowywać ustawienia na chipie SPI niemal w nieskończoność, bez polegania na zawodnej i zależnej od baterii pamięci CMOS..
    NVRAM (zgodnie ze specyfikacją UEFI) to zestaw zmiennych, z których każda ma GUID (niekoniecznie unikalny), nazwę (w kodowaniu UCS2), atrybuty (więcej na ich temat poniżej) oraz dane, które są przechowywane w tej właśnie zmiennej.
    Ze względu na typ zmienne dzielą się na :
    - zwykłe (przechowywane w pamięci RAM, nie zapisują wartości podczas ponownego uruchamiania),
    - NV (przechowywane w dedykowanym obszarze układu SPI, odczytywane stamtąd podczas ponownego uruchamiania)
    - i HR (przechowywane w układzie SPI, ale oddzielnie od NV, używane przez systemy operacyjne obsługujące UEFI do informowania oprogramowania układowego o wykrytych błędach sprzętowych)...

czyli zapis programatorem, jak nie pomoże > patrzeć w stronę "South chipsetu" lub tej cz. w kombajnie (cpu)

Model LIFEBOOK E556
    - cpu 6th gen. Skylake , np. i5-6300U
    - max. 32 GB, 2 Memory slot(s) DDR4 - 2133 MHz

Co ciekawe nie ma płyt pod model
    Ale na (ebau.ca) sprzedawane sa Bios (chip) pod Fujitsu LifeBook S936 /E544 /E546/ E556
  • #15 21336352
    Peater
    Poziom 9  
    Czyli bez fizycznej wymiany części w laptopie się nie obędzie?
  • #16 21336355
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Niestety nie .

szukaj serwisu F.
  • #17 21336658
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Peater napisał:
    Dodam że wyciągnąłem na kilka minut baterię w celu resetu biosu ale nic to nie dało.

A czy sprawdził Kolega jej napięcie, czy w ogóle ta bateria jest sprawna? Jeśli jest to standardowa CR2032 to poniżej 2.7V można ją uznać za martwą i warto wymienić i przetestować ponownie.

Układ pamięci z BIOSem może być uszkodzony, ale nie musi, może być uszkodzony na przykład tylko wsad. Jeśli masz dostęp do programatora i zrzucisz zawartość oryginalnego układu, to można spróbować złożyć dla niego nowy wsad.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Fujitsu Life E556 zgłasza problem z komunikatem "Invalid NVRAM Data" oraz czarnym ekranem po uruchomieniu. Po naciśnięciu F1 lub F2, ekran pozostaje czarny, mimo prób bootowania z pendrive'a. Użytkownik potwierdza, że pendrive jest bootowalny i działa na innym komputerze. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym aktualizacja BIOS-u, sprawdzenie ustawień bootowania oraz wymiana baterii CMOS. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pamięci NVRAM lub SPI, co może wymagać fizycznej interwencji lub serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA