logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [BK7231N/CBU] Tuya TH08 Wi-Fi Thermometer+Hygrometer - Problemy z TuyaMCU

depau 06 Gru 2024 20:21 3006 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21336261
    depau
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć! Próbuję uruchomić OpenBeken na tym inteligentnym termometrze Tuya Wi-Fi z datą / godziną. Ponieważ mam go od dłuższego czasu, nie mam już oryginalnego pudełka do pokazania.

Otwarcie go nie jest łatwe, ponieważ plastikowa obudowa jest znacznie sztywna, ale jeśli wbijesz cienkie metalowe narzędzie w dolną stronę i mocno podważasz, powinno się otworzyć.

Kilka zdjęć urządzenia podczas pracy:
    Inteligentny termometr Tuya Wi-Fi z datą, temperaturą i wilgotnością na wyświetlaczu. Wnętrze rozebranego inteligentnego termometru Tuya Wi-Fi pokazujące płytkę PCB z modułem CBU (BK7231N) i złączami na baterie. .

Zdjęcia PCB w wysokiej rozdzielczości z usuniętym modułem CBU
    Zbliżenie na płytkę PCB inteligentnego termometru Tuya Wi-Fi. Widok tylnej strony płytki drukowanej z inteligentnego termometru Wi-Fi Tuya.

Moduł to CBU (BK7231N), konfiguracja wydaje się być pusta:

REKLAMA

Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Po flashowaniu OpenBeken (musiałem odlutować CBU z płytki, aby go flashować, podobnie jak to inne urządzenie ), wyświetlacz nadal działa, ale czas nie jest aktualny. Wygląda na to, że większość płyty jest kontrolowana przez TuyaMCU, a chip Beken zajmuje się tylko wi-fi. Podobnie jak inne podobne urządzenia zasilane bateryjnie, automatycznie wyłącza Wi-Fi, chyba że naciskam górny przycisk, który go budzi.

Próbowałem użyć tego skryptu z podobnego urządzenia, do którego link znajduje się powyżej:

startDriver TuyaMCU
    startDriver NTP
    // dpID 1 is tempererature div 10
    setChannelType 1 temperature_div10
    linkTuyaMCUOutputToChannel 1 val 1
    // dpID 2 is % humidity
    setChannelType 2 Humidity
    linkTuyaMCUOutputToChannel 2 val 2

.

ale to nie zadziałało. Później zdałem sobie sprawę, że TuyaMCU jest podłączona do UART2, więc włączyłem flagę 26 "[UART] Use alternate UART for BL0942, CSE, TuyaMCU, etc" i to również nie zrobiło różnicy.

Wyciągnąłem analizator logiczny i nagrałem komunikację TuyaMCU, z i bez standardowego oprogramowania układowego. Możesz znaleźć nagrania UART z mojego analizatora logicznego w załączniku (otwórz je za pomocą Sigrok's PulseView , ale wygląda na to, że OpenBeken nawet nie próbuje rozmawiać z MCU.

Więc tutaj utknąłem, jakieś pomysły? Dziękuję!
    AI: Czy możesz podać konkretne ustawienia konfiguracyjne użyte w OpenBeken, w tym wszelkie zmiany wprowadzone w ustawieniach domyślnych?
    Tak, podałem już skrypt OpenBeken i flagi w poście.
    AI: Co nagrania z analizatora logicznego ujawniły na temat prób komunikacji między OpenBeken a TuyaMCU? Jakieś konkretne wzorce lub brak sygnałów?
    Nagrania analizatora logicznego wykazały wzorzec warunków przerwania pochodzących z OpenBeken, ale bez faktycznej transmisji danych. Czasami TuyaMCU wysyłał jakieś dane, ale wygląda na to, że OpenBeken ich nie odbierał.
    Załączniki:
    • tuyamcu-recordings.zip (219.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 21336284
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 908
    Witam. Jeśli byłbyś skłonny opublikować fabryczny plik oprogramowania układowego, może to pomóc w uzyskaniu dodatkowych informacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21336338
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    >>21336261 spróbuj startDriver tmSensor po tuyamcu
    Powinien być również dpid dla poziomu naładowania baterii
  • #4 21336393
    depau
    Poziom 2  
    >>21336284 .

Cześć! Jasne, jest załączony.
    Próbowałem go spatchować, aby usunąć moje dane uwierzytelniające Wi-Fi, więc może brakować niektórych rzeczy.
    Załączniki:
    • readResult_BK7231N_QIO_2024-04-12-11-55-59-patched.zip (1003 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21336400
    depau
    Poziom 2  
    >>21336338
    Cześć, dzięki za pomoc. startDriver tmSensor nie wydaje się robić różnicy, oprogramowanie układowe nadal nie wydaje się rozmawiać z TuyaMCU
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21336417
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    Biorąc pod uwagę, że jest to urządzenie bateryjne, tmsensor jest naprawdę potrzebny.
    Może piny uart nie zostały poprawnie przylutowane?
    Dodatkowe dpIds: 3 dla baterii ReadOnlyLowMidHigh
    dpId 9 dla Celsjusza/Fahrenheita (0 C, 1 F)
  • #8 21337008
    depau
    Poziom 2  
    spin55 napisał:

Dzięki, szukałem wcześniej, ale nie mogłem znaleźć!

Udało mi się sprawić, że działa. Przede wszystkim myliłem się, że TuyaMCU jest na UART2, był na UART1, więc na pewno straciłem dużo czasu. Ten skrypt wydaje się załatwiać sprawę:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    .

Dzięki za pomoc![/code]
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Cześć! Użytkownik próbuje uruchomić OpenBeken na inteligentnym termometrze Tuya TH08 z modułem CBU (BK7231N). Po otwarciu urządzenia, które jest trudne z powodu sztywnej obudowy, zauważył, że konfiguracja modułu jest pusta. Użytkownicy sugerują publikację fabrycznego pliku oprogramowania układowego oraz użycie komendy startDriver tmSensor, co może pomóc w uzyskaniu danych o poziomie naładowania baterii. Po kilku próbach, użytkownik odkrył, że TuyaMCU działa na UART1, a nie na UART2, co było przyczyną wcześniejszych problemów. Ostatecznie udało mu się skonfigurować urządzenie, używając odpowiednich komend do ustawienia kanałów dla temperatury, wilgotności i poziomu naładowania baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA