logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wycieraczkami - nie dojeżdżają do końca.

browiec25 08 Gru 2024 13:26 1254 29
REKLAMA
  • #1 21338435
    browiec25
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, pacjent auris e18 15r hybryda, wycieraczki nie dojeżdżają do końca. Od jakiegoś roku nie dojeżdżały - do samego dołu brakowało ok. 2-3 cm, a teraz ostatnio często jak mam wycieraczki na auto, to machną 2-3 razy i potem w ogóle nie machają. Jak dam do samej góry (jedno machnięcie), też nie działają w ogóle, tylko działa ostatni dolny bieg i przedostatni. Potem jak przełączę z tych ostatnich biegów dolnych na auto, to działa lub nie 50/50. No i zatrzymywać zaczęły się jeszcze wyżej, jak już działają, wygląda to mniej więcej 10/15cm wyżej niż na zdj:
    Wycieraczki samochodowe na przedniej szybie, pozostawiające ślady wody.
    Czy na pierwszy ogień wymienić przekaźnik wycieraczek, czy co? Komputer żadnych błędów nie wywala.
  • REKLAMA
  • #2 21338634
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3600
    Jeżeli chodzi o parkowanie to jest różnica:
    - zatrzymują się powyżej i z tego położenia ruszają do góry
    - zatrzymują się powyżej, po ruszeniu schodzą w dół i dopiero idą do góry.
    Odnośnie przekaźnika to wydaje mi się mało prawdopodobne żeby to był jakiś łatwy do wymiany osobny podzespół jak kilkadziesiąt lat temu. To już nie te czasy.
  • #3 21338648
    browiec25
    Poziom 4  
    Opcja druga - zatrzymują się powyżej, po ruszeniu schodzą w dół i dopiero idą do góry. Zamówiłem przekaźnik, jak nie to będę szukał dalej.
  • Pomocny post
    #4 21338749
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    No to tu mamy do czynienia z usterką mechaniczną: na 99% przestawiła się korba na osi silniczka. Trzeba dostać się do silniczka, odpowiednio tą korbę ustawić i dokręcić poluzowaną nakrętkę. Podobne tematy były już na forum - w tej chwili nie mam za bardzo czasu na dokładny opis. Chodzi o widoczną nakrętkę na osi silniczka.
    Elektromechaniczny silniczek z widoczną nakrętką na osi.
  • REKLAMA
  • #5 21338773
    browiec25
    Poziom 4  
    A czy ta korba osi silniczka może też mieć wpływ na to,że na auto czasami przestają wycieraczki w ogóle machać?
  • Pomocny post
    #6 21338775
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3363
    -Odkręcasz tę nakrętkę z fotki tak aby ramię było luźne
    -włączasz zapłon i dajesz impuls, wyłączasz zapłon.
    -ramiona wycieraczek ustawiasz w pozycji parking
    -zakładasz ramię na oś silnika i skręcasz
    -ponownie dajesz impuls i sprawdzasz czy wszystko OK, jeżeli tak to montujesz resztę.
  • #7 21338827
    browiec25
    Poziom 4  
    Dziękuje Panowie, dużo jest rozbierania żeby się do tego silniczka dostać?
  • #8 21338889
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Nie powiem, że mało.
    Bo robota robotom.
    Zawsze trzeba się napracować, nakombinować.
    Ale jeśli u Ciebie został uszkodzony, obrobiony stożkowy wieloklin:
    Stożkowy wieloklin z gwintowanym końcem, oznaczony żółtą strzałką.
    No to będziesz miał większy problem.
    Takowy wieloklin powinien przynajmniej się tam znajdować.

Obrobieniu, uszkodzeniu mogła też ulec nakładka na ten stożkowy wieloklin.
  • #9 21338916
    browiec25
    Poziom 4  
    Są takowe Pojedynczy widok na mechanizm wycieraczek samochodowych od dołu.

Ale mam problem, wycieraczki jadą mi z góry do dołu, a nie na odwrót, jak powinny. Jak to 'odkręcić'?

Mechanizm wycieraczek samochodowych pod maską.
  • #10 21338920
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Musisz to zrobić udarowo. Trzymasz ramię wycieraczki a na klucz założony na śrubę uderzasz młotkiem, oczywiście z wyczuciem. Ale na fotce masz już odkręcone. Ramię podważasz płaskim kluczem.
  • REKLAMA
  • #11 21338924
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    browiec25 napisał:
    Jak to 'odkręcić'?

Przecież masz odkręcone. Podważasz śrubokrętem za koniec korby i zejdzie.
    Po prawidłowym założeniu oś korby pokrywa się z osią założonej na nią dźwigni. To jest krańcowa, dolna pozycja spoczynkowa.

browiec25 napisał:
    A czy ta korba osi silniczka może też mieć wpływ na to,że na auto czasami przestają wycieraczki w ogóle machać?

Niestety nie. Patrząc na problem bardziej perspektywicznie wspólnym mianownikiem obu niesprawności może być uszkodzony tzw. wyłącznik krańcowy silniczka. Podaje on impuls elektryczny służący do zatrzymania w krańcowej, dolnej pozycji ramion wycieraczek. Wtedy jest możliwe, że niestabilny styk zaburza parkowanie ramion i nie ma jednocześnie sygnału do ich uruchomienia. Ale to moje dywagacje - bo Toyoty nie znam.
  • #12 21338940
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Sam wieloklin wygląda ok.
    browiec25 napisał:
    Ale mam problem, wycieraczki jadą mi z góry do dołu, a nie na odwrót jak powinny. Jak to 'odkręcić'?

powinieneś postąpić dokładnie tak jak napisał Aleksander.
    Dokładnie tak.
    Krok po kroku.
    Bo chodzi o to aby mechanizm wystartował (zaczą pracować) z odpowiedniego momentu.
    Moment tan popularnie nazywamy:
    Momentem, miejscem "parkowania" takowych wycieraczek.
  • #13 21338944
    browiec25
    Poziom 4  
    Odkręciłem te ramię, puściłem raz wycieraczki aby się ustawiło, przykręciłem wycieraczki i jak pracuje non stop to jeździ ładnie góra - dół,ale jak dochodzi do zatrzymania to i tak idą do góry.

• #14 21338950
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    To teraz sprawdź, czy dźwignia z korbą są w jednej osi. Jeżeli nie, to źle ustawiłeś.
  • #15 21338956
    browiec25
    Poziom 4  
    Tak to wygląda Mechanizm wycieraczek samochodowych pod maską pojazdu.
  • #16 21338959
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    W jednej osi, tak musisz ustawić.
  • #17 21338970
    browiec25
    Poziom 4  
    Tu ma być równo czy jak? Część mechanizmu wycieraczek samochodowych z niebieską linią wskazującą element.
  • #18 21338982
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ma być równo.
  • #19 21338986
    browiec25
    Poziom 4  
    Jest prawie dobrze 😁 puściłem kilka razy wycieraczki i jest ok, ale ta korba uciekła trochę. Mocniej dokręcić czy co?
  • #20 21338995
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Zastosuj się dokładnie do postu nr 6, i wszystko będzie git.
  • #21 21339043
    browiec25
    Poziom 4  
    No i jest git!! Dziękuję Panowie za cierpliwość, bez Was bym tego nie ogarnął, pracy nie było dużo, a po dobrych 2 latach w końcu działają wycieraczki jak trzeba i człowiek trochę mądrzejszy na przyszłość.

• #22 21339160
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    To teraz na przyszłość pamiętaj żeby tych wycieraczek nie puścić przymarzniętych czy zakopanych w śniegu bo urwiesz ten wieloklin, bo on już kiepsko wygląda.
  • #23 21350407
    browiec25
    Poziom 4  
    Jeszcze jedno pytanie mam, otóż jak wycieraczki działają, jak dosyć pada, to zawsze działają super, a jak jest szyba tak średnio zmoczona, to wycieraczki jakby skaczą, takie jakby to określić 'mikroprzycięcia', nie chodzą płynnie, jakby siły nie miały i wtedy też nie wracają do końca. Rozkręcę jeszcze raz i sprawdzę, ale tu raczej będzie do wymiany cały mechanizm?

• #24 21350495
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    Nie, na sucho to wszystkie ciężko chodzą a jak pióra są zużyte to i 'skaczą', wymień na grafitowe i nie na sucho bo porysujesz szybę.
  • REKLAMA
  • #25 21362088
    browiec25
    Poziom 4  
    Witam, rozkręciłem jeszcze raz wszystko i skręciłem dużo mocniej na nowo z nowymi ori wycieraczkami i problem wydaje się zażegnany.

Natomiast jest jeszcze jeden problem, wycieraczki po chwili jak działają na auto to przestają machać i nie działa w ogóle wtedy auto/pojedyncze machnięcie/drugi bieg, jedynie ostatni bieg wycieraczki je uruchamia. Raz działa, raz nie. Co to może być?

• #27 21363415
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    g107r napisał:
    Ostatni najszybszy bieg jest chyba na "ostro",

Pomyliłeś z dmuchawą nawiewu. W silniczku wycieraczek szybki bieg realizowany jest przez dodatkową szczotkę (w silniku są trzy szczotki).
  • #28 21363451
    browiec25
    Poziom 4  
    Czyli silniczek będzie do wymiany? Czy zmiana szczotek może coś dać? Cały mechanizm wycieraczek można kupić już za kilkadziesiąt zł.
  • #29 21363597
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 980
    Temat z linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3726455.html wprowadza pewne zamieszanie, jak autor je rozwiązał w sumie nie wiem, ale z bajerami/komputerami, silnik może być dobry, tylko sterowanie zawodzi. Co nie przeszkadzałoby rozebrać przekładnię i sprawdzić stan tych wszystkich "blaszek". W każdym razie, nic nie kupowałbym, przed weryfikacją obecnego silnika.
    g107r napisał:
    także po uruchomieniu, może coś w tej przekładni zaczyna stykać, i dalej jakoś działa.

browiec25 napisał:
    wycieraczki po chwili jak działają na auto to przestają machać i nie działa w ogóle wtedy auto/pojedyncze machnięcie/drugi bieg, jedynie ostatni bieg wycieraczki je uruchamia. Raz działa, raz nie.

Auto?
    To takie coś jak czujnik deszczu?
    Auto w ogóle jest wkurzające, ciągle trzeba dokładać...
  • #30 21363749
    browiec25
    Poziom 4  
    g107r napisał:

Auto?
    To takie coś jak czujnik deszczu?
    Auto w ogóle jest wkurzające, ciągle trzeba dokładać...

Tak na automacie jak wycieraczki działają to przestają po kilku minutach i wtedy nie działa nawet jedno machnięcie manualne do góry, więc czujnik deszczu do tego nic nie ma, problem gdzieś w mechanizmie uruchamiania wycieraczek, coś się zacina. Dopiero ten ostatni dolny bieg je jakby resetuje, ale długo czekać nie trzeba żeby znów przestały machać w trybie auto. Jakbym ciągle machał manualnie to też po pewnym czasie przestaną machać i trzeba znów resetować ostatnim biegiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wycieraczkami w Toyocie Auris e18 z 2015 roku, które nie dojeżdżają do końca i czasami przestają działać. Po wymianie przekaźnika i sprawdzeniu mechanizmu, okazało się, że przyczyną usterki była źle ustawiona korba na osi silniczka. Użytkownik został poinstruowany, jak poprawnie ustawić korbę oraz dokręcić ramię wycieraczki. Po wykonaniu tych czynności, wycieraczki zaczęły działać poprawnie. W dalszej części dyskusji poruszono problem skakania wycieraczek przy średnim nawilżeniu szyby, co może sugerować zużycie piór wycieraczek. Użytkownik rozważał również wymianę całego mechanizmu wycieraczek, ale ostatecznie problem wydaje się być rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA