Jaka jest najlepsza praktyka konfigurowania Home Assistant z OpenBeken? Moje urządzenia są wykrywane, ale po około 7 dniach pojawiają się jako niedostępne w HA. Mają statyczne adresy IP. Interfejs sieciowy OpenBeken dla każdego urządzenia mówi, że są one nadal połączone z MQTT.
Zbudowany 6 sierpnia 2024 10:00:18 wersja 1.17.652
Online przez 23 dni, 8 godzin, 44 minuty i 53 sekundy
RSSI Wi-Fi: Dobry (-56dBm)
Powód ponownego uruchomienia: 0 - Pwr
Stan MQTT: podłączony RES: 0(ERR_OK)
MQTT ErrMsg:
MQTT Stats:CONN: 136 PUB: 267 RECV: 360 ERR: 0
Zrobiłem to, co mówi film na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=pkcspey25V4) na ten temat, początkowo działa, ale nie jest długoterminowy. Zauważyłem, że w innych postach tutaj sugerują, że Auto Discovery musi być stale uruchamiane, co wydaje się przesadą.
"Urządzenie OpenBeken musi (regularnie) zgłaszać swój status do HomeAssistant. Zalecam skonfigurowanie go za pomocą specjalnego polecenia startowego. Można to zrobić w tekście polecenia Change Startup. Powinieneś dodać "scheduleHADiscovery 10"".
Jeśli jest to konieczne, a wydaje się, że tak jest, ponieważ kliknięcie przycisku "HomeAssistant Configuration"-> "Start Home Assistant Discovery" rozwiązuje mój problem (problem w tym, że kliknąłem go już kilka dni temu), dlaczego nie odbywa się to automatycznie? Nie wprowadziłem YAML, ponieważ HA odchodzi od tego, po prostu klikam przycisk Discovery.
Mam ustawioną flagę 27.
HomeAssistant MQTT:
Diagnostyczny
Build Unavailable
IP niedostępny
RSSI niedostępny
Identyfikator SSID niedostępny
Temperatura niedostępna
Czas pracy niedostępny
Po kliknięciu przycisku "Start Home Assistant Discovery" urządzenie powróci:
Diagnostyka
Nieznana kompilacja
IP 192.168.0.215
RSSI -58 dBm
SSID xxxxxxxxxxxx
Temperatura 39,93 °C
Czas pracy 1717337 s
AI: Czy mógłbyś podać wersję Home Assistant, której obecnie używasz?
2024.12.1
AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące konfiguracji sieci, takie jak model routera i wszelkie konkretne konfiguracje sieciowe, które mogą być istotne?
Router Asus z uruchomionym Merlinem, zwykłe WIFI.
Zbudowany 6 sierpnia 2024 10:00:18 wersja 1.17.652
Online przez 23 dni, 8 godzin, 44 minuty i 53 sekundy
RSSI Wi-Fi: Dobry (-56dBm)
Powód ponownego uruchomienia: 0 - Pwr
Stan MQTT: podłączony RES: 0(ERR_OK)
MQTT ErrMsg:
MQTT Stats:CONN: 136 PUB: 267 RECV: 360 ERR: 0
Zrobiłem to, co mówi film na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=pkcspey25V4) na ten temat, początkowo działa, ale nie jest długoterminowy. Zauważyłem, że w innych postach tutaj sugerują, że Auto Discovery musi być stale uruchamiane, co wydaje się przesadą.
"Urządzenie OpenBeken musi (regularnie) zgłaszać swój status do HomeAssistant. Zalecam skonfigurowanie go za pomocą specjalnego polecenia startowego. Można to zrobić w tekście polecenia Change Startup. Powinieneś dodać "scheduleHADiscovery 10"".
Jeśli jest to konieczne, a wydaje się, że tak jest, ponieważ kliknięcie przycisku "HomeAssistant Configuration"-> "Start Home Assistant Discovery" rozwiązuje mój problem (problem w tym, że kliknąłem go już kilka dni temu), dlaczego nie odbywa się to automatycznie? Nie wprowadziłem YAML, ponieważ HA odchodzi od tego, po prostu klikam przycisk Discovery.
Mam ustawioną flagę 27.
HomeAssistant MQTT:
Diagnostyczny
Build Unavailable
IP niedostępny
RSSI niedostępny
Identyfikator SSID niedostępny
Temperatura niedostępna
Czas pracy niedostępny
Po kliknięciu przycisku "Start Home Assistant Discovery" urządzenie powróci:
Diagnostyka
Nieznana kompilacja
IP 192.168.0.215
RSSI -58 dBm
SSID xxxxxxxxxxxx
Temperatura 39,93 °C
Czas pracy 1717337 s
AI: Czy mógłbyś podać wersję Home Assistant, której obecnie używasz?
2024.12.1
AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące konfiguracji sieci, takie jak model routera i wszelkie konkretne konfiguracje sieciowe, które mogą być istotne?
Router Asus z uruchomionym Merlinem, zwykłe WIFI.