logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Home Assistant & OpenBeken: Zapewnienie długoterminowej stabilności wykrywania urządzeń

thespooler 09 Gru 2024 22:10 3876 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21340936
    thespooler
    Poziom 2  
    Jaka jest najlepsza praktyka konfigurowania Home Assistant z OpenBeken? Moje urządzenia są wykrywane, ale po około 7 dniach pojawiają się jako niedostępne w HA. Mają statyczne adresy IP. Interfejs sieciowy OpenBeken dla każdego urządzenia mówi, że są one nadal połączone z MQTT.

Zbudowany 6 sierpnia 2024 10:00:18 wersja 1.17.652
    Online przez 23 dni, 8 godzin, 44 minuty i 53 sekundy

RSSI Wi-Fi: Dobry (-56dBm)
    Powód ponownego uruchomienia: 0 - Pwr
    Stan MQTT: podłączony RES: 0(ERR_OK)
    MQTT ErrMsg:
    MQTT Stats:CONN: 136 PUB: 267 RECV: 360 ERR: 0

Zrobiłem to, co mówi film na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=pkcspey25V4) na ten temat, początkowo działa, ale nie jest długoterminowy. Zauważyłem, że w innych postach tutaj sugerują, że Auto Discovery musi być stale uruchamiane, co wydaje się przesadą.

"Urządzenie OpenBeken musi (regularnie) zgłaszać swój status do HomeAssistant. Zalecam skonfigurowanie go za pomocą specjalnego polecenia startowego. Można to zrobić w tekście polecenia Change Startup. Powinieneś dodać "scheduleHADiscovery 10"".

Jeśli jest to konieczne, a wydaje się, że tak jest, ponieważ kliknięcie przycisku "HomeAssistant Configuration"-> "Start Home Assistant Discovery" rozwiązuje mój problem (problem w tym, że kliknąłem go już kilka dni temu), dlaczego nie odbywa się to automatycznie? Nie wprowadziłem YAML, ponieważ HA odchodzi od tego, po prostu klikam przycisk Discovery.

Mam ustawioną flagę 27.

HomeAssistant MQTT:

Diagnostyczny
    Build Unavailable
    IP niedostępny
    RSSI niedostępny
    Identyfikator SSID niedostępny
    Temperatura niedostępna
    Czas pracy niedostępny

Po kliknięciu przycisku "Start Home Assistant Discovery" urządzenie powróci:

Diagnostyka
    Nieznana kompilacja
    IP 192.168.0.215
    RSSI -58 dBm
    SSID xxxxxxxxxxxx
    Temperatura 39,93 °C
    Czas pracy 1717337 s
    AI: Czy mógłbyś podać wersję Home Assistant, której obecnie używasz?
    2024.12.1
    AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące konfiguracji sieci, takie jak model routera i wszelkie konkretne konfiguracje sieciowe, które mogą być istotne?
    Router Asus z uruchomionym Merlinem, zwykłe WIFI.
  • REKLAMA
  • #2 21341863
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12571
    Myślę, że podobne pytanie zostało zadane niedawno, ale zacznijmy od podstawowego sprawdzenia - czy stają się one dostępne po uruchomieniu polecenia "publishAll"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21342799
    thespooler
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Niestety, "publishAll" mówi "OK", ale Home Assistant nadal pokazuje "Unavailable" pod MQTT dla danego urządzenia:

Diagnostic
    Build Unavailable
    IP niedostępne
    RSSI Niedostępne
    Identyfikator SSID niedostępny
    Temperatura niedostępna
    Czas pracy niedostępny

Jeśli kliknę jeden z powyższych, pojawi się komunikat "Ta jednostka nie jest już dostarczana przez integrację mqtt. Jeśli jednostka nie jest już używana, usuń ją w ustawieniach".
  • REKLAMA
  • #4 21342801
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    @thespooler

W OBK jest flaga (flaga 2), która będzie publikować wartości co 60 sekund na przykład do HA, a także flaga 10 do publikowania przy połączeniu mqtt.

Możesz również dodać do autoexec waitFor MQTTstate 1, aby upewnić się, że mqtt jest podłączony przed nadawaniem.
  • #5 21344397
    thespooler
    Poziom 2  
    Dziękuję, DeDaMrAz. W przypadku MQTT przez wiele miesięcy miałem ustawione flagi 7 i 10 bez pozytywnego efektu. Będę pamiętać o innych opcjach.

Moje urządzenie, które obecnie działa, prawdopodobnie wkrótce zniknie. Czy są gdzieś jakieś dzienniki, które powinienem przechwycić, kiedy to się stanie?
  • #6 21344402
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    Możesz na przykład sprawdzić logi w HA i zobaczyć, co się tam dzieje jako punkt wyjścia. Możesz zainstalować dodatek HA o nazwie MQTT explorer i sprawdzić, co dzieje się z opublikowanymi wartościami. Dobrym punktem wyjścia jest również ponowne uruchomienie urządzenia (nie HA, ale urządzenia, które dodajesz do HA).

Możesz także sprawdzić/włączyć flagę zachowywania wartości.

Przy okazji, dobrą praktyką przy zmianie flag i ustawień jest powtórzenie wykrywania HA - więc najpierw usuń stare urządzenie z HA, a następnie dodaj je ponownie.
  • #7 21362714
    thespooler
    Poziom 2  
    Mam dwa identyczne urządzenia, które cierpią na ten problem. Pierwsze wypróbowałem "(flaga 2), która będzie publikować wartości co 60 sekund do HA", a drugie wypróbowałem "autoexec waitFor MQTTstate 1, aby upewnić się, że mqtt jest podłączony przed nadawaniem"

Oba zniknęły z HA kilka dni później.

Byłem gotów się poddać i wybrać "scheduleHADiscovery 10". Ale kiedy badałem to dalej, widzę, że źle zrozumiałem, co to oznacza. Myślałem, że chodzi o uruchamianie Discovery co 10 sekund, więc to tak, jakbym nacisnął przycisk Discovery i przywrócił moje urządzenie, ale to wcale nie to. Więc to też nie rozwiąże mojego problemu.

To było dużo pracy, aby te urządzenia zostały sflashowane, wiele godzin majsterkowania i wygląda na to, że idą do śmieci. Oszczędność 10 dolarów w porównaniu do Kasa lub Tapo nie była warta dziesiątek godzin straconych na te urządzenia.
  • REKLAMA
  • #8 21362783
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12571
    Dlaczego po prostu nie użyć tego, co chciałeś? Jeśli sprawdzisz nasze dokumenty, możesz znaleźć:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/commands.md
    addRepeatingEvent
    To samo jest dosłownie w naszych przykładach autoexec:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/autoexecExamples.md
    Przykład:

// every 10 seconds, request update from TuyaMCU
    addRepeatingEvent 10 -1 tuyaMcu_sendQueryState

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21372565
    thespooler
    Poziom 2  
    >>21362783 .

Dziękuję! To by zadziałało, jednak zdałem sobie sprawę, że walczyłem z tym wszystkim źle.

Rozwiązanie mojego problemu było oczywiste od samego początku. Ciągłe uruchamianie odkrywania wydaje się po prostu marnowaniem cykli. Powinienem był całkowicie zrezygnować z odkrywania.

Dodałem YAML, potrzebuję go tylko do działania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z długoterminowym wykrywaniem urządzeń OpenBeken w Home Assistant, które stają się niedostępne po około tygodniu, mimo że mają statyczne adresy IP i są połączone z MQTT. Użytkownicy sugerują różne flagi konfiguracyjne, takie jak flaga 2 do publikacji co 60 sekund oraz flaga 10 do publikacji przy połączeniu MQTT. Wskazano również na potrzebę regularnego zgłaszania statusu urządzenia do Home Assistant oraz na możliwość użycia polecenia "addRepeatingEvent" do cyklicznego zapytania o stan. Użytkownicy zauważają, że ciągłe uruchamianie odkrywania może być nieefektywne i sugerują przejście na konfigurację YAML. Problemy z dostępnością urządzeń są również związane z błędami w logach MQTT oraz koniecznością ponownego uruchomienia urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA