logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kapsch OBU-4041, czyli jak działa system naliczania opłat drogowych dla transportu

p.kaczmarek2 07 Cze 2026 09:06 1032 4

TL;DR

• Kapsch OBU-4041 to pokładowy moduł montowany na szybie ciężarówki, współpracujący z elektronicznym poborem opłat drogowych.
  • Jednym przyciskiem wybiera się liczbę osi, a diody LED sygnalizują 2, 3 lub 4 osie; urządzenie potwierdza opłatę sygnałami dźwiękowymi.
  • W środku znalazła się bateria litowa Tadiran 3.6 V, pojedynczy układ scalony z rezonatorem kwarcowym, buzzer, przycisk i LED-y z osobnymi tranzystorami.
  • Najciekawsze okazały się anteny mikrofalowe z drugiej strony płytki, ale nie udało się ustalić działania kontrolera 68535 09899 D2L899 1225 ani sprawdzić odbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Kapsch OBU-4041, czyli jak działa system naliczania opłat drogowych dla transportu
    Dziś zaglądamy do wnętrza kolejnego samochodowego urządzenia, a konkretniej modułu Kapsch OBU-4041 (On-Board Unit). Na pierwszy rzut oka jest to niepozorne pudełeczko z jednym przyciskiem, montowane na przedniej szybie pojazdu ciężarowego. Jego zadaniem jest współpraca z systemami elektronicznego poboru opłat drogowych. Z frontu mamy jeden przycisk, który po dłuższym wciśnięciu służy do wyboru liczby osi, krótkie wciśnięcie pokazuje bieżące ustawienie. Osobne liczby - 2, 3 i 4 są podświetlane diodami LED. Poprawny wybór jest obowiązkiem kierowcy. Konkretny sposób użycia dobrze ilustruje nalepka na samym urządzeniu:
    Kapsch OBU-4041, czyli jak działa system naliczania opłat drogowych dla transportu
    Kapsch OBU-4041, czyli jak działa system naliczania opłat drogowych dla transportu Kapsch OBU-4041, czyli jak działa system naliczania opłat drogowych dla transportu
    Osobna kwestia to przejazd przez stację poboru opłaty. Komunikacja odbywa się poprzez antenę zamontowaną na bramownicy nad płatnym odcinkiem drogi. Kierowca jest informowany o poprawnym pobraniu opłaty poprzez sygnał dźwiękowy. Urządzenie może pracować w dwóch trybach: pre-pay i post-pay w zależności od umowy, jaka została zawarta. Pojedynczy sygnał oznacza poprawne pobranie opłaty, dwa sygnały oznaczają niski stan konta przedpłaconego lub niski stan baterii, natomiast cztery sygnały oznaczają, że opłata nie została uiszczona. Jeśli opłata nie zostanie pobrana, system automatycznie wykonuje zdjęcie pojazdu i po weryfikacji przesyła je do patrolu drogowego.
    Pora zajrzeć do środka. Myślałem, że to w rogu są śrubki, ale wyglądają bardziej na nity. Wyłamałem obudowę.
    Płytka jest prosta - bateria, buzzer, jeden układ scalony z rezonatorem kwarcowym, wspomniany przycisk, no i LED-y - co ciekawe, każdy z tranzystorem.
    Użyta bateria to litowa Tadiran 3.6 V, nie wygląda wcale na wymienialną. Pewnie całość potrzebuje tak mało energii, że jest jednorazowa.
    Główny kontroler to 68535 09899 D2L899 1225. Nie znalazłem o nim żadnych informacji, a może ktoś z czytających będzie mieć więcej szczęścia?
    Zbliżenie płytki PCB Kapsch z mikroukładem, przyciskiem i brzęczykiem
    Najciekawsze jest z drugiej strony - wygląda na to, że mamy tu anteny mikrofalowe:
    Zielona płytka PCB z trzema złotymi okrągłymi polami i ścieżkami, widok z góry
    Zbliżenie płytki PCB z pozłacanymi ścieżkami anten i małymi elementami SMD Zbliżenie na płytkę PCB z polami antenowymi i małymi elementami SMD
    Podsumowując, Kapsch OBU-4041 jest bardzo prostym urządzeniem jak na swoje zastosowanie. W środku znajduje się pojedynczy układ scalony z rezonatorem kwarcowym, kilka elementów dyskretnych, buzzer, przycisk oraz diody LED sygnalizujące stan pracy. Cała logika i obsługa urządzenia została więc skondensowana do absolutnego minimum, co dobrze pasuje do jego jednego, konkretnego zadania. Chyba najciekawsze okazały się być anteny. Szkoda, że nie mam dostępu do odbiornika, bo wtedy można by też sprawdzić, co dalej przetwarza zgłoszenia - jakiś mikrokontroler, SBC z GSM?
    Tyle z mojej strony w tym temacie, jeśli ktoś coś jest więcej w stanie uzupełnić, to zapraszam. Przy okazji mogę polecić powiązany temat o nadajniku od Car Sharing.
    Czy korzystacie z tego typu modułów?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14587 postów o ocenie 12609, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21916915
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5539
    Podejrzewam, że pod bramownicą natężenie pola jest na tyle duże aby zaindukować napięcie w detektorze i obudzić mikrokontroler oraz transciver, być może transmisja danych odbywa się na innej częstotliwości niż sygnał budzący urządzenie?
  • REKLAMA
  • #3 21917325
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    p.kaczmarek2 napisał:
    Najciekawsze jest z drugiej strony

Moja ciekawość zawsze się uruchamia gdy widzę takie kształty, które poza ciekawym wyglądem pełnią "elektroniczną" funkcję.
    Czy ktoś z was ma jakieś namiary na jakiś skrócony artykuł na ten temat?
    Chętnie bym poznał funkcję "stożka odchodzącego od ścieżki" bez studiowania obwodów RF w całości :D
  • REKLAMA
  • #4 21918388
    zozur
    Poziom 11  
    Takie urządzenia obsługiwały w Polsce system poboru opłat viaTOLL który obecnie już nie obowiązuje. Problemy to niewymienna bateria i w przypadku awarii urządzenia konieczność zjazdu z drogi płatnej, brak sczytywania niektórych bramownic i reklamacje oraz pisma z ITD z tym związane. Urządzenie działało nieprawidłowo jeżeli szyba pojazdu była z warstwą metalizowaną, konieczna była wtedy wymiana na inne urządzenie z zewnętrzną anteną.
  • #5 21918577
    olelek
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    p.kaczmarek2 napisał:
    Podsumowując, Kapsch OBU-4041 jest bardzo prostym urządzeniem

Dziękuję za zaprezentowanie urządzenia. Sam nie jestem z branży, więc nawet nie miałem świadomości rozwiązań technicznych systemu Viatoll.
    Osobiście powiedziałbym, że urządzenie jest skomplikowane, tylko bardzo dobrze zoptymalizowane kosztowo.
    Byłoby świetnie poznać wymiary geometryczne struktur, na przykład średnicę anten lub długości linii transmisyjnych odchodzących od dzielnika Wilkinsona. Możnaby wtedy oszacować pasmo pracy, i porównać z informacjami o systemie Viatoll.

szymon122 napisał:
    Moja ciekawość zawsze się uruchamia gdy widzę takie kształty, które poza ciekawym wyglądem pełnią "elektroniczną" funkcję.
    Czy ktoś z was ma jakieś namiary na jakiś skrócony artykuł na ten temat?
    Chętnie bym poznał funkcję "stożka odchodzącego od ścieżki" bez studiowania obwodów RF w całości

Spróbuję swoich sił w rozszyfrowaniu układu, może Koledzy z forum pomogą.
    Widzimy laminat w kolorze żywicy, czyli zastosowany tu został klasyczny FR-4 lub co najwyżej laminat niskostratny typu Isola (w co wątpię jeżeli celowano w maksymalne obniżenie kosztów), nie żaden teflon czy Rogers.
    Mamy 3 anteny typu microwave patch circular antenna podłączone przez klasyczny dzielnik Wilkinsona. Dlaczego tak zasilane anteny? Nie wiem, może w celu pracy w obydwu polaryzacjach jednocześnie - w jednej polaryzacji antena pracuje w przesunięciu fazowym 90 stopni względem drugiej polaryzacji.
    Zakładam że struktura na środku to nadajnik, widzimy bias tee, tranzystor / wzmacniacz. Wachlarzowa struktura to albo pojemność, albo obwód LC. Na wyjściu tranzystora widać kolejny "prostokąt". Całość tworzy oscylator z modulacją pewnie typu OOK.
    Dwie zewnętrzne anteny wydaje mi się, że stanowią obwód odbiornika. Tutaj trudniej mi rozszyfrować obwód, ale prawdopodobnie jest tu jakiś rodzaj mieszacza.
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA