logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 25 V6i gaśnie na gazie AL700 z emulatorem PROTEC DIGITAL - co sprawdzić?

tombog 12 Gru 2005 13:36 5620 12
REKLAMA
  • #1 2076631
    tombog
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Instalacja oparta na AL700 z emulatorem PROTEC DIGITAL w samochodzie RENAULT 25 V6i sterowanym komputerem RENIX.

Podczas normalnej jazdy zdaża się, że zgaśnie, ale sporadycznie, natomiast w korkach, to 100%, że zgaśnie podczas ruszania, lub dojeżdżania do korka, lub świateł. Po odpaleniu i przełączeniu na gaz przy postoju, nie ma tego problemu i wszystko jest OK.
    Byłem już u kilku gazowników i żaden nie potrafi powiedzieć o co chodzi. Po podłączeniu komputera nie wykazuje instalacja żadnych anomalii. Gdy trzeba wyjechać z warsztatu na jazdę testową, od razu gaśnie.

Mam pewne podejżenia co do emulatora, ale gazownicy twierdzą, że nie ma on żadnego wpływu na owe zjawisko, gdyż tylko odcina wtryski. Wydaje mi się inaczej, ale może się mylę. Czy wie ktoś do regulacji czego jest potencjometr w emulatorze ? Ostatnio nim zakręciłem lekko i jakby żadziej gaśnie, ale jednak....

Instalacja była przkładana z poprzedniego auta gdzie były 4 zawory do silnika V6. Czy aby nie powinien być zmieniony emulator ?
    Mam PD-21R widoczny tu:
    http://www.protecdigital.pl/products.htm
  • REKLAMA
  • #2 2077012
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    A nie masz czasem reduktora w poprzek zamontowanego??
  • #3 2077952
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    skieruj wlot powietsza do filtra tak zeby nie dmuchalo w niego powietrze , mialem kiedys taki przypadek ze parownik byl zamontoeany przy wentylatirze chlodnicy i gdy sie wlonczyl dmuchalo do niego przez otworki na membrame. i oczywiscie silnik gasl
  • REKLAMA
  • #4 2077981
    bolero
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    ja również podążałbym tokiem rozumowania mariana 11,albo reduktor jest w poprzek albo membrany nie mają już sztywności.
  • #5 2078586
    tombog
    Poziom 11  
    No tak, przerabiałem już temat układania wlotu powietrza i na początku wydawało mi się, że przynosi to pozytywny skutek, ale pewnego razu przestało :( . Reduktor jest ustawiony prawidłowo. Być może membrna już swoje wypracowała, ale nie mam zielonego pojęcia ile taka membrana powinna zrobić litrów gazu do padnięcia. Potrzebuję więc wszelkich pomysłów, oraz surowej oceny moich.
    Jeśli chodzi o dmuchanie do rury, to rzeczywiście wlot jest w pobliżu alternatora, a ten ma niezłe łopatki i wytwarza spory podmuch podczas kręcenia. Mogło by to tłumaczyć gaśnięcie podczas ruszania, ale co z gaśnięciem podczas hamowania ?
  • #6 2079873
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Należy zobaczyć membrany czy już nie są zbyt twarde, jak tak to wymiana.

Jak chcesz to moge dać Ci namiary w Radomiu dobrego zakładu (jak będziesz kiedyś przejeżdżał) to Ci zrobią i będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #7 2080264
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jestem przekonany z opisu ze winny jest reduktor albo zamontowany w poprzek samochodu albo kwalifikujacy sie juz do wymiany. Ile przejechane jest na gazie? Niektore reduktory bardzo szybko ulegaja zuzyciu.
    Pozdrawiam.
  • #8 2080461
    marian11@
    Poziom 21  
    Witam.
    Ten potencjometr (nie jestem pewny na 100%),jest albo do regulacji przy jakich obrotach ma sie przełaczyc na lpg, albo czasu podania gazu po przełaczeniu.
    Ps.Jak bys mogł to daj zdjecie jak ten reduktor jest zamontowany.
  • #9 2087770
    tombog
    Poziom 11  
    Reduktor jest zamontowany równolegle do jazdy, więc nie chodzi tu o siły działające na membranę. Z waszych opisów wynikało by, że może faktycznie być to wina membran, ale z drugiej strony jak był nowy (reduktor) to też potrafił gasnąć. Niemniej były to przypadki dość sporadyczne a teraz to żenada i strata resztek twarzy polskiego gazownictwa samochodowego :)
    Odkryłem właśnie kolejne zjawisko związane z tematem. Jak zgaśnie na gazie, to silnik krokowy od benzyny zaczyna tykać jak bomba zegarowa ale 40 razy szybciej. Znaczy komputer (RENIX) chce czymś sterować i padło na krokowy. Jednocześnie podczas gaśnięcia (zaniku jakiegoś sygnału) czuję delikatny, chwilowy spadek mocy i już wiem, że jak puszczę pedał gazu, to silnik zgaśnie. Przełączam wtedy na benzynę i niestety też nie chce odpalić. Pozostaje tylko i wyłącznie zresetowanie całości poprez wyłączenie i włączenie zapłonu.
  • REKLAMA
  • #10 2089157
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Siedzę w LPG już 13 lat i z tego co tu przeczytałem to cała wian gaśnięia leży albo po stronie reduktora tzn. zbyt twardych membran (automatycznie przy ruszaniu wytwarza się mieszanka zbyt uboga ponieważ nie nadąrzają membrany, a przy hamowaniu silnik jest zalewany gazem ponieważ membrany nie zdąrzają zamknąć dopływu gazu).
    Ewentualnie drugą przyczyną może być uszkodzenie silniczka krokowego od gazu lub po prostu regulacja.
    W razie potrzeby zapraszam do siebie do firmy. Adres znajdziesz na www.iwexautogaz.pl.
    Pozdrawiam
    Wojtek:D
  • #11 2089701
    flyman
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    W Lanosie miałem podobny problem: samochód gasł przy wyższych prędkościach jak puściłem pedał gazu (powyżej 130 km/h), gasł też jak hamowałem, a już na 100% gasł jak hamowałem i wykonywałem skręt (na zakręcie), też kilkukrotnie pojawiałem się w serwisie - bez rezultatu, aż pewnego dnia w serwisie jeden z pracowników odkręcił coś przy membranie i okazało się, że była bardzo zanieczyszczona (czymś "maziowatym"). Może to gaz (a raczej niska jakość gazu na stacjach)... Ten problem pojawił się po ok. 1 roku czasu użytkowania instalacji. Problem znikł jak ręką odjął po przeczyszczeniu instalacji (nie pamiętam, czy okręcał puszkę z membraną)... Nie znam się na tym za dobrze, ale u mnie taka operacja pomogła...
  • #12 2089836
    marian11@
    Poziom 21  
    Witam.
    Tez tak moze byc e parownik jest zabrudzony bo niebył oczyszczany.
    Tam jest taka srubka (korek)ktora trzeba co jakis czas odkrecac.
  • #13 2090917
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Nie we wszystkich parownikach znajduje się korek do spuszczania,a już napewno wiele parowników jest żle zamocowanych i odkręcenie śrubki nic nie da. Trzeba najprawdopodobniej rozkręcić parownik wyjąć wszystkie membrany i jak są jeszcze dosyć miękkie to przemyć cały parownik ropuszczalnikiem nitro (oczywiście bez membran).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Renault 25 V6i z instalacją LPG opartą na reduktorze AL700 i emulatorem PROTEC DIGITAL pojawia się problem gaśnięcia silnika na gazie, szczególnie podczas ruszania, dojeżdżania do korków oraz hamowania. Problem występuje sporadycznie podczas jazdy, a w korkach niemal zawsze. Instalacja sterowana jest komputerem RENIX. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, a problem pojawia się również po przełożeniu instalacji z innego auta z silnikiem V6 o 4 zaworach na cylinder. Podejrzenia padają na membrany reduktora, które mogą być zbyt twarde lub zużyte, co powoduje niewłaściwe dawkowanie gazu – mieszanka może być zbyt uboga przy ruszaniu i zbyt bogata przy hamowaniu. Możliwe jest także zabrudzenie lub uszkodzenie parownika (reduktora), co wymaga jego rozkręcenia, oczyszczenia membran i ewentualnej wymiany. Potencjometr w emulatorze PROTEC DIGITAL może służyć do regulacji momentu przełączania na LPG lub czasu podawania gazu, a jego regulacja wpływa na częstotliwość gaśnięć. Dodatkowo podczas gaśnięcia na gazie silnik krokowy sterowany przez komputer RENIX zaczyna intensywnie pracować, co wskazuje na próbę korekty sterowania. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana membran reduktora, dokładne oczyszczenie parownika oraz kontrola poprawności montażu reduktora (powinien być zamontowany równolegle do kierunku jazdy). Wskazane jest także zwrócenie uwagi na jakość gazu oraz ewentualne uszkodzenia silniczka krokowego LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA