logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z niewykrywanego dysku D na starym komputerze?

maigagplaypl 10 Gru 2024 22:07 369 17
REKLAMA
  • #1 21342690
    maigagplaypl
    Poziom 2  
    Witam, na swoim najstarszym kompie miałem kilkaset GB nagrań z kamerki, chciałem je w końcu przenieść na dysk zewnętrzny, który niedawno kupiłem, ale po włączeniu kompa system wykrywa tylko dysk C (fizycznie w kompie jest jeden), a nie wykrywa dysku D, na którym miałem swoje wszystkie rzeczy. Boję się cokolwiek zrobić, bo mam jeszcze trochę nadziei, że uda się wszystko odzyskać, ale nie wiem, jak to zrobić. Czy da się cokolwiek zrobić, czy serwis to ostatnia nadzieja?
    AI: Jaki system operacyjny i wersja są zainstalowane na tym starym komputerze?
    Win 10
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu były jakieś zmiany w systemie, takie jak aktualizacje oprogramowania lub fizyczne uszkodzenia?
    Przed odpaleniem kompa coś świrował, aktualizując się i restartując z 3 razy, a tak poza tym to nie.
  • REKLAMA
  • #2 21342706
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Sugeruję odpalić jakiegoś Linux Live.
    Nic nie robić, tylko zobaczyć, jak wykryje dysk.
    Poleceniem: fdisk -l
    Jeśli zobaczysz kilka partycji, można próbować się do nich dostać w trybie RO.
  • #3 21342780
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDiskInfo (lub chociaż podać model), proszę zamieścić screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku.
  • #4 21343137
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Na wszelki wypadek wyłącz obsługę funkcji TRIM
    Uruchom wiersz poleceń jako administrator i wpisz:

fsutil behavior set disabledeletenotify 1

Czy ten
    maigagplaypl napisał:
    dysk zewnętrzny
    , to dysk D, czy masz dwie partycje na dysku w komputerze? Jeśli to druga partycja dysku, na jakim pracujesz i do tego to SSD lub SMR, to wyjmij go i do pracy podłączaj jako drugi do innego komputera. Po uprzednim wyłączeniu obsługi funkcji TRIM oczywiście. M. in z tych względów istotne jest podanie modelu dysku i szczegółowe opisanie problemu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 21343167
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 849
    WojciechCieciwa napisał:
    Sugeruję odpalić jakiegoś Linux Live.
    Nic nie robić, tylko zobaczyć, jak wykryje dysk.
    Poleceniem: fdisk -l
    Jeśli zobaczysz kilka partycji, można próbować się do nich dostać w trybie RO.

Albo płyta z Hiren's Boot czy coś podobnego - GParted też był taki w neci,e bootowalny Linux z zainstalowanym GParted.
  • #6 21343182
    kaleron

Czemu ma służyć
    sq3evp napisał:
    GParted
    w kontekście odzyskiwania danych?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 21343208
    sq3evp
    Poziom 39  
    kaleron napisał:
    Czemu ma służyć
    sq3evp napisał:
    GParted

Myślałem, ze logiczne jest sprawdzić czy dane są na dysku. Jezeli partycji ni uda sie podmontowac to jak dane odzyskać?
    Chyba, ze masz jakiś soft zczytujący - kiedyś chyba Acronisem to robiłem kopie sektor po sektorze i czasem to pomagało, ale to w czasach WinXP, nie wiem jak dzis czy się nie zmieniło coś bardziej.
    Nie znam teraz nowych narzędzi, ale zacząłbym od sprawdzenie czy coś widać na dysku.
  • REKLAMA
  • #8 21343240
    kaleron

sq3evp napisał:
    Myślałem, ze logiczne jest sprawdzić czy dane są na dysku.
    - dlatego
    Dra98 napisał:
    proszę zamieścić screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku.

sq3evp napisał:
    Jezeli partycji ni uda sie podmontowac to jak dane odzyskać?
    - myślę, że diagnostyka pozwoli znaleźć odpowiedź na to pytanie.

sq3evp napisał:
    robiłem kopie sektor po sektorze i czasem to pomagało, ale to w czasach WinXP,
    - jaka to różnica?

sq3evp napisał:
    zacząłbym od sprawdzenie czy coś widać na dysku.
    - gdyby Autor widział, tego tematu by nie było.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #9 21343523
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    sq3evp napisał:
    kaleron napisał:
    Czemu ma służyć
    sq3evp napisał:
    GParted

Myślałem, ze logiczne jest sprawdzić czy dane są na dysku. Jezeli partycji ni uda sie podmontowac to jak dane odzyskać?

Brednie

Dodano po 1 [minuty]:

Najpierw kopia posektorowa na inny (sprawny) dysk, a potem ewentualne odzyskiwanie z kopiii.
  • #11 21343559
    kaleron

sq3evp napisał:
    Acronis powienien dac radę
    - na razie jesteśmy na bardzo wstępnym etapie diagnostyki, nie mamy jeszcze pełnego opisu problemu ani choćby jednej odpowiedzi od Autora. Jest stanowczo za wcześnie na to, by wiedzieć, czy Acronis da radę. Tak naprawdę jeszcze nawet nie mamy pewności, na którym z dysków była zaginiona partycja, bo póki co Autor tego nie uściślił.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21343594
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Jak na razie, jedyne co wiemy, to to, że jest jakiś - bliżej nieokreślony - problem z dyskiem.
    Czekamy na odpowiedzi od autora.
  • #13 21343660
    sq3evp
    Poziom 39  
    No cóż, może to zadanie akademickie jakich wiele?
    Ciężko powiedzieć, jak to mówia: za mało danych wejściowych i brak warunków brzegowych.
    Dysk D: wynika, ze to partycja, ale równie dobrze może to być dodatkowy dysk zamontowany w komputerze.
  • #14 21343715
    kaleron

sq3evp napisał:
    Dysk D: wynika, ze to partycja, ale równie dobrze może to być dodatkowy dysk zamontowany w komputerze.
    - ewidentnie jest to partycja, a nie fizyczny dysk. Pytanie, na którym dysku? Autor ma prawo takich rzeczy nie wiedzieć - po to przychodzi tu po pomoc i ma prawo liczyć na to, że się sensownej pomocy doczeka. Ale Ty, jak chcesz udzielać tu odpowiedzi, elementarna wiedzę w temacie powinieneś mieć. Bo tak pisać, żeby cokolwiek napisać i nabijać sobie punkty, to trochę nie w porządku wobec Autora tematu, jaki oczekując pomocy może zostać wysadzony na minę pochopnie udzielanymi wskazówkami bez uprzedniego zrozumienia istoty problemu. Więc bardzo proszę, przestań robić z Elektrody drugie Dobre Programy i powstrzymaj się od pisania nic nie wnoszących bzdur.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 21344654
    sq3evp
    Poziom 39  
    Co prawda nie jestem specjalistą HDD (co by to nie znaczyło), ale zastosowanie GParted pozwoli sprawdzić, czy mamy dyski i jakie oraz czy są na nich partycje, ale jak widzę, nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś. Po stwierdzeniu, na czym stoimy, możemy bawić się w odzysk, ale widzę, że kolega uwielbia Dobre Programy - dobrze, że napisałeś mi, że tam mogę także zdobywać wiedzę. Rada bezcenna.

Poza tym - jak masz coś do kogoś, to jest PW zamiast nabijania punktów w wątkach.

Moderowany przez ArturAVS:

Ironia i czepialstwo całkowicie nie na miejscu.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #16 21344792
    kaleron

sq3evp napisał:
    zastosowanie GParted pozwoli sprawdzić,
    - wybacz, ale wartość diagnostyczna informacji zwracanych przez GParted jest nieistotna w stosunku do tego, co może pokazać
    Dra98 napisał:
    screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDiskInfo
    i
    Dra98 napisał:
    screen z programu DMDE okno partycje,
    .
    sq3evp napisał:
    dobrze, że napisałeś mi, że tam mogę także zdobywać wiedzę
    - tam możesz się dzielić swoją skromną wiedzą, przynajmniej nie będziesz odstawał poziomem. Ale do zdobywania wiedzy Dobrych Programów nie polecam.

sq3evp napisał:
    jak masz coś do kogoś,
    - osobiście nic do Ciebie nie mam i nie rozumiem, dlaczego traktujesz to osobiście, a do Twoich porad odnoszę się publicznie, bo są publicznie dostępne ni nie chciałbym, żeby ktoś sobie dodatkowo namieszał bezsensownym klikaniem w
    sq3evp napisał:
    był taki w neci,e bootowalny Linux z zainstalowanym GParted.
    czy
    sq3evp napisał:
    Acronis powienien dac radę
    polecanych bez dostatecznej diagnostyki problemu Autora i bez wskazania, do czego konkretnie tych narzędzi użyć. Tym bardziej, że Twoja wiedza (
    sq3evp napisał:
    Dysk D: wynika, ze to partycja, ale równie dobrze może to być dodatkowy dysk
    ) naprawdę jest dalece niewystarczająca, by doradzać w kwestiach odzyskiwania danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 21344819
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Bardzo przepraszam, ale czy możecie swoje 'przepychanki' urządzać poza głównym wątkiem ?
    Czekam aż Autor pytania zdecyduje się udzielić Nam odpowiedzi na nasze pytania - czysto techniczne pytania.
    Jak na razie mamy trochę bałaganu...

To mam do Autora kilka pytań, które pozwolą (mam nadzieję) rozwiązać jego problem.

- Czy to jest jeden dysk w systemie na którym są założone partycje, czy są to oddzielne dyski ?
    Wprawdzie na początku jest coś pisane o tym, że jest jeden dysk ale nie jest to dla mnie jednoznaczne dlatego się dopytuję.
    Jest JEDEN fizyczny dysk który został podzielony na kilka partycji, i jedna z tych partycji stałą się nieczytelna?

- Na ile Autor radzi sobie z oprogramowaniem używającym tylko linii komend ?
    jak pytałem, co zwraca linuksowe polecenie: fdisk -l ?

- Czy Autor posiada inny dysk (taki sam, lub większy ) jak ten który uległ uszkodzeniu?
    Żeby stworzyć kopię dysku (np. poprzez oprogramowanie 'Clonezilla') i potem można próbować ratować to co jest z kopii. Jednocześnie próba stworzenia kopii dysku może dać odpowiedź na to czy uszkodzenie jest programowe czy sprzętowe. Ten drugi przypadek jest znacznie trudniejszy do naprawy o ile nie niemożliwy.
  • #18 21344981
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ja chętnie pogadam poza wątkiem, ale skoro autor sie nei odzywa to może fdisk -l jest nieznanym poleceniem.
    GParted z płyty uruchomi GUI i pokaże z czym mamy do czynienia.
    Jezeli wszystko ejst ok, widac partycje/dyski to wtedy możemy kopiować dane o odzyskiwać.
    Zdalnie ciężko jset określić jaki jest stan faktyczny i wymądrzanie sie nie daje wiele - nie ma podanych danych wejściowych i pozostaje tylko dywagowanie i wymądrzanie się.
    Softu i możliwości rozwiązania jest wiele - postawą jest poznać stan faktyczny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z niewykrywanym dyskiem D na starym komputerze z systemem Windows 10, na którym przechowywał ważne dane. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i odzyskiwania danych, w tym użycie systemu Linux Live do sprawdzenia partycji, programów takich jak CrystalDiskInfo do analizy S.M.A.R.T. oraz DMDE do partycjonowania. Rekomendowane jest również wyłączenie funkcji TRIM oraz wykonanie kopii posektorowej na inny dysk przed próbą odzyskiwania danych. Wskazówki dotyczą także użycia GParted oraz Clonezilla do dalszej diagnostyki i ewentualnego odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA