logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać dane z niedziałającego komputera? Zdjęcia, pliki, programy

oliwier3638 24 Sty 2025 17:33 879 15
REKLAMA
  • #1 21407975
    oliwier3638
    Poziom 2  
    Jak odzyskać dane z niedziałającego komputera? Zdjęcia, pliki, programy
    Bardzo proszę o pomoc pilną pomoc
    Nie mogę uruchomić komputer a mam tam prywatne dane np. zdjęcia pliki programy itp
  • REKLAMA
  • #2 21408100
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    oliwier3638 napisał:
    Nie mogę uruchomić komputer a mam tam prywatne dane np. zdjęcia pliki programy itp

Włożyć dysk w obudowę USB (SATA lub M.2, nie napisałeś jaki jest dysk w tym urządzeniu) i podłączyć do innego komputera. Przekopiować pliki typu zdjęcia, filmy itp.
  • #3 21408101
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Ze względu na ubogie informacje na temat komputera i dysku na ten moment jedyna rekomendacja z naszej strony i prawidłowa procedura pracy powinna wyglądać następująco:
    Wyjęcie dysku z komputera i podłączenie do innej jednostki lub uruchomienie systemu live.
    Wykonanie kopii posektorowej na na inny dysk lub do obrazu.
    Odzysk danych z wykonanej kopii.
    Reinstalacja systemu i przywrócenie odzyskanej zawartości.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 21408106
    oliwier3638
    Poziom 2  
    >>21408101 a dałoby się przywrócić Windowsa z danymi?
  • #5 21408109
    Łukasz_W

oliwier3638 napisał:
    dałoby się przywrócić Windowsa z danymi?

Jeżeli system jest zainstalowany na dysku SSD / NVMe / SMR to naprawa lub niekontrolowany zapis / usunięcie / formatowanie może wyzwolić TRIM i nic wtedy nie pomoże.
    Z resztą w przypadku zwykłego dysku CMR nadpisanie danych podczas naprawy też utrudni lub uniemożliwi dalszą pracę.
    To twoje dane, więc zrobisz jak uznasz za stosowne.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #6 21408117
    oliwier3638
    Poziom 2  
    >>21408109 to jest dysk HDD i też za bardzo się nie znam jak to zrobić
  • REKLAMA
  • #7 21408121
    Łukasz_W

Najpierw należałoby wykonać diagnostykę, a w tym celu i tak musisz albo podłączyć dysk na zewnątrz lub uruchomić system Live, bo problem z jakiegoś powodu powstał, a działanie na oślep przeważnie oddala perspektywę na jego pozytywne rozwiązanie.

Przy aktualnie otrzymanych informacjach nie jesteśmy w stanie wskazać innego bezpiecznego kierunku działań.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #8 21408130
    oliwier3638
    Poziom 2  
    >>21408121 Co to jest ten system live?
  • #9 21408136
    Łukasz_W

oliwier3638 napisał:
    co to jest ten system live

System operacyjny uruchamiany z zewnętrznego źródła, obecnie najczęściej z pendrive'a.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #10 21408138
    oliwier3638
    Poziom 2  
    >>21408136 Dziękuję i jak mam to uruchomić?
  • #11 21408145
    Łukasz_W

Jeżeli te dane faktycznie są ważne sugeruję zwrócić się po profesjonalną pomoc.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • REKLAMA
  • #12 21408148
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1816
    Jak nie chcesz stracić danych to zleć to komuś kto ma pojęcie.
    Namieszać jest łatwo - naprawić trudniej
  • #13 21408195
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 186
    Po pierwsze, kopia dysku nigdy nie jest złym pomysłem.
    Po drugie, potrzebny pusty pendrive+program Yumi + 2 obrazy iso z internetu. Linux mint z persystencją +2GB oraz Hirens. Oraz trzeci obraz iso aomei winpe.

Aomei winpe - prosty jak cep i też niedoskonały programik bootowalny z pena do robienia obrazów.
    Za to wygodny i jeśli zainstalowany na PC z win, to pozwala montować wykonane obrazy jako lokalne dyski twarde bez kombinacji z kernel driverami - tym samym i funkcjonalność ograniczona do poziomu explorera windows.

Po co linux? Do kopiowania. Ponieważ ignoruje windowsowe uprawnienia dostępu bez kombinowania - dostęp do folderów użytkownika (C:\users\...) i w zasadzie wszystkiego innego. Jeśli by jednak coś nie pasowało, to wersja Mint 19 jeszcze "o nic nie pyta", tylko robi.
    Zawiera też pakiet dd (a jak nie to komenda: sudo apt install dd), który potrafi zrobić porządny obraz dysku lub partycji 1:1.
    Obrazy do przeglądania nawet 7 zipem lub do zamontowania przez sterownik imDisk w win lub do zamontowania w lin przez loopback - najwygodniej pakietem systemowym - "Dyski".

Po co Hiren's? - aby spróbować naprawić sobie BCD (zgodnie z błędem, to Koledze padło) i ogólnie bootloader. W nim odpalamy cmd i odpalamy komendę: bootrec /rebuildbcd
    Potem dalej z instrukcjami na ekranie.
    Tym pakietem także można sobie pokopiować pliki, ale przy próbie dostępu do katalogów użytkownika (C:\users\...) i niektórych systemowych, może wypluć odmowy dostępu - jak każdy inny windows. Z resztą im nowszy win, tym gorzej jest i patrząc na prawdopodobnieństwa, prędzej od tego bezpieczeństwa dane stracimy i wykradnie je sam MS, niż złoczyńca.
    Da się to obejść poprzez tzw. przywłaszczenie uprawnień, ale jeśli chcemy reanimować oryginalny system, to go zepsujemy przerobieniem uprawnień.

Przywłaszczanie uprawnień - ostatnio to robiłem na w7 i ten nie robił problemów. Sam zaś mam ze szczególną dokładnością (bo dla siebie robiłem :)) zmodyfikowany w10, więc mój działa i zachowuje się tak samo jak w7, więc podam tylko ogólną procedurę.
    Na niegrzebniętych windowsach 10+, raczej będą same problemy z tą procedurą i raczej bym odradzał tę metodę dostępu. Ona jest trochę jak łom.

PPM na katalogu z odmowami -> Zabezpieczenia -> Zaawansowane i tam gdzie jest Właściciel, przykładowo: jakiśtambenek (Desktop-PC\Administratorzy) -> zmień.
    W nowym oknie: Zaawansowane -> Znajdź teraz -> wybrać siebie -> okejować i zatwierdzać na foldery, podfoldery i pliki.
    UWAGA! To procedura zepsuje uprawnienia, dla oryginalnego systemu i dla wybranych katalogów. Z rozwagą z tym!

Inna metoda to eskalacja do uprawnień na któych jedzie WU i chmura. NT i Trusted installer.
  • #14 21409433
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    oliwier3638 napisał:
    to jest dysk HDD i też za bardzo się nie znam jak to zrobić

To idź z laptopem do serwisu i tam ci to zrobią, a że zapłacisz? no cóż przynajmniej będziesz miał gwarancję że danych nie stracisz a jak sam zaczniesz grzebać to tak może się stać.
  • #15 21409612
    dziloo
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Z tym serwisem to też uważaj, bo znam gościa który ma firmę. Usługi Budowlane, rolnicze i hydrauliczne. Napatrzył się w necie, że sama diagnoza dysku może kosztować nawet 1000 zł. Tak więc rozszerzył swoją działalność gospodarczą o odzyskiwanie danych. Bierze różne nośniki, coś tam poobraca oczami, wypowiada znalezione w necie wypowiedzi. Potem kosi tysiaka i mówi: "Nie da się!"

Dodano po 6 [minuty]:

Aha.. Nawet banner sobie na wielkim ceglanym budynku powiesił "ODZYSKIWANIE DANYCH" :)

Dodano po 4 [minuty]:

Jak to mawiają: Możesz sobie kupić Kawę "Tchibo Family" nawet nie mając rodziny. Nikt tego nie sprawdza!
  • #16 21409681
    oliwier3638
    Poziom 2  
    Zgrałem sobie dane na pendriva, bo jest taki błąd w Windowsie i go wykorzystałem. Wygrałem te dane, co chciałem na pendriva i wgrałem nowy system.
    Ekran instalatora systemu Windows pokazujący postęp instalacji na poziomie 18%.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niedziałającym komputerem, na którym przechowywane były prywatne dane, takie jak zdjęcia i pliki. W odpowiedzi zaproponowano kilka metod odzyskiwania danych, w tym podłączenie dysku do innego komputera za pomocą obudowy USB (SATA lub M.2) oraz wykonanie kopii posektorowej. Zasugerowano również użycie systemu live, uruchamianego z pendrive'a, aby uzyskać dostęp do danych. W przypadku dysków SSD/NVMe podkreślono ryzyko związane z TRIM, które może uniemożliwić odzyskanie danych. Użytkownik ostatecznie zdołał zgrać dane na pendrive'a i zainstalować nowy system operacyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA