logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zdalny dostęp do licznika energii G35.32003 z Wireless M-bus?

KJAN235 11 Gru 2024 08:58 1656 1
  • #1 21342952
    KJAN235
    Poziom 1  
    Witam

Zwracam się z prośbą o udzielenie pomocy w temacie sposobu, w jaki mogę uzyskać zdalny dostęp do wskazań licznika energii elektrycznej. W dniu 11-11-2024 został zamontowany licznik, który jest przystosowany do zdalnego odczytu wskazań zużycia prądu. Otrzymałem od instalatora PGE 32-znakowy klucz dostępu i podano numer zamontowanego licznika. Na moje pytanie, jak mam skorzystać ze zdalnego dostępu do wskazań licznika, instalator nie był w stanie udzielić mi odpowiedzi. Kontaktuję się w celu uzyskania szczegółowych informacji, w jaki sposób i jakie urządzenie muszę dokupić i zainstalować, aby móc dokonywać bieżącego, zdalnego odczytu wskazań licznika energii elektrycznej. Z PGE Dystrybucja uzyskałem odpowiedź: "Przedmiotowy licznik zainstalowany u Pana o numerze 31....... typ G35.32003 wyposażony jest w moduł komunikacyjny umożliwiający komunikację z infrastrukturą odbiorcy w technologii Wireless M-bus na częstotliwości 868MHZ. W celu odbioru komunikatów wysyłanych przez licznik należy wyposażyć Państwa infrastrukturę w odbiornik Wireless M-bus zgodny z normą PN-EN-13757-4 oraz oprogramowanie dekodujące odbierany sygnał przy użyciu przekazanego przez PGE Dystrybucja klucza AES. Z uwagi na fakt, iż na rynku jest wielu producentów oferujących przedmiotowe urządzenia i rozwiązania systemowe, nie możemy wskazać konkretnego urządzenia lub oprogramowania, aby nie narazić się na zarzut stronniczości." Nie mam pojęcia, jakie urządzenie dokupić. Może ktoś z Was pomoże. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • #2 21343006
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    To dziwne
    W Tauronie jak montują licznik ze zdalnym odczytem to każdy dostaje dostęp do webowej aplikacji elicznik i tam jest no prawie wszystko.
    Widać w PGE jest jeszcze mocno w tyle.
    Jak se nawet kupisz interfejs to będą to pewnie surowe dane i trzeba będzie je mocno obrobić .
    I chyba staje się to lekko bezsensowne.
    Po za tym musiał byś kupić odbiornik oprogramowanie a to pewnie setki a nawet tysiące PLN
REKLAMA