logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WiFi w domu z użyciem światłowodu? Wzmacniacz czy drugi router?

tchorzewskimikolaj00 11 Gru 2024 17:23 711 2
REKLAMA
  • #1 21343741
    tchorzewskimikolaj00
    Poziom 1  
    Witam, od 2 miesięcy posiadam w domu światłowód, lecz router, który dostaliśmy od dostawcy, nie ma znacznej mocy sygnału, więc do mojego pokoju nie dosięga zasięg (w sensie dosięga, ale naprawdę minimalnie, że potrafi rozłączać co chwilę) i zastanawiałem się, co mogę z tym zrobić.
    Myślałem o wzmacniaczu WiFi, ale ponoć ucina przesył danych, ale też myślałem o drugim routerze, żeby gdzieś bliżej siebie połączyć w innym pokoju, bo niestety ciężko jest mi przeciągnąć kabel.
    I moje pytanie jest takie, czy są jeszcze jakieś sposoby, żeby to ogarnąć, jestem otwarty na wszystkie możliwości.
    AI: Jaki jest model i marka routera, który obecnie posiadasz? To pomoże określić jego możliwości i ewentualne ustawienia do poprawy zasięgu.
    Orange Funbox 10
    AI: Jak wygląda układ i wielkość Twojego domu? To pomoże w ustaleniu najlepszego miejsca na dodatkowy sprzęt, aby poprawić zasięg WiFi.
    Dom piętrowy, dokładnych wymiarów nie znam.

Dodano po 1 [minuty]:

zapomniałem dopisać, ruter się znajduje na piętrze, a mój pokój znajduje się na parterze po drugiej stronie domu.
  • REKLAMA
  • #2 21343750
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Wszyscy panicznie boją się przeciągnąć kabel. A wystarczy trochę inwencji i można to zrobić estetycznie i prawie bezinwazyjnie. To jest cienki kabel. Nie trzeba kuć ścian i wiercić dziur jak pod rury kanalizacyjne
  • #3 21343861
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Zrób pomiar sygnału WiFi telefonem z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=abdelrahman.wifianalyzerpro&hl=pl na parterze pod Funbox a potem u siebie, po kolei na 2.4 i 5GHz i pokaż screeny z aplikacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA