logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WiFi w domu z Orange FunBox 2?

kempa_paw 13 Lip 2018 05:20 1488 2
REKLAMA
  • #1 17326281
    kempa_paw
    Poziom 8  
    Witam
    Mam problem z pokryciem siecią wifi cały dom. Router funbox jest niemal że w centralnym punkcie domu, środkowa kondygnacja (są trzy piwnica, piętro i strych). Podłączałem w tym samym miejscu dwa routery starego linksysa a1000 i nowego asusa z zew antenami i pokrycie było niemal że identyczne z tym od orange, prawie nie zmieniła się silą sygnału. I tu moje pytanie jak pokryć cały dom siecią bo w tym momencie sieć jest tylko na kondygnacji gdzie jest router i pionowo pod nim albo nad nim. Do tego w piwnicy będą potrzebne co najmniej dwa punkty bo jeden (ten asus) nie jest w stanie pokryć całej sam. Fajnie by było pościć jeszcze siec na ogród bo teraz w ogóle nie wychodzi poza dom.
    Wpadłem na pomysł żeby kopic router wifi z zewnętrznymi antenami (minimum 4 szt) i wyprowadzić jedna na strych jedna do piwnicy jedna została by na routerze i czwarta na zewnątrz domu. Dzięki temu miałbym oprócz funboxa jedno urządzenie i jedna siec która nie musi się co chwile przełączać (a przynajmniej mi się tak wydaje). Czy może nie kombinować i pościć kabel od orange na strych i piwnice i tam po ap? Nie wiem jak to ogryźć żeby to dobrze i bezproblemowo działało a i żeby nie kosztowało milionów
  • REKLAMA
  • #2 17329956
    Pepku
    Poziom 10  
    Witam.

Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale najgorzej będzie uzyskać dobry zasięg na innych kondygnacjach. Zapewne masz zbrojone stropy, a to co jest dobrym przewodnikiem prądu, jest izolatorem dla fal elektromagnetycznych. Nie pomoże też fakt, że na kilka routerów, które miałem do tej pory (może nie profesjonalne- ale też nie najtańszy szmelc) żaden nie miał w dokumentacji podanej charakterystyki kierunkowej anteny. Zagadnienie ciężkie, do ogarnięcia "zdalnie", bo na rozchodzenie się fal ma wpływ dosłownie wszystko- układ ścian, drzwi, instalacja elektryczna, itp.

Nawet profesjonalne firmy robią symulacje budynków, później projektują i wykonują wstępną sieć, a następnie robią pomiary i ją modyfikują na gotowo.
  • #3 17329975
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Router ma 4 anteny nie bez powodu, pracują w MIMO4x4 i takie pomysły aby każdą umieścić gdzie indziej to nieporozumienie. E bo służą do zwiększenia prędkości w sieci lokalnej WiFi a nie do rozszerzania zasięgu. Duży dom, kilka kondygnacji wymaga dodatkowych AP połączonych do Funboxa kablem po LAN, co sam zresztą zaproponowałeś na koniec posta i tak zrób. jako AP mozesz wykorzystać posiadane routery.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA