logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór switcha i routera WiFi do domowej sieci 10 Gbps XGS PON

Witcher 12 Gru 2024 12:31 1518 34
REKLAMA
  • #1 21344994
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Cześć
    Potrzebuję pomocy w dobraniu urządzeń do domowej sieci.

Ogólny zarys kablologii przedstawia poniższy rysunek.
    Schemat domowej sieci kablowej z urządzeniami i połączeniami.

W jednym miejscu w korytarzu mam wyprowadzony światłowód operatora i kable ethernetowe do poszczególny pomieszczeń.
    Operator będzie chciał dać swoje urządzenie pod swoje XGS PON 10 GBIT -> HUAWEI ECHOLIFE (LAN 4X 1GBIT + 2.4/5GHZ)

Chciałbym zakupić urządzenia pozwalające to 10 Gb/s światła realnie wykorzystać (robota). A poza tym dodatkowo puścić neta na resztę urządzeń w domu.
    Kable są OK - poza tym występują tu małe odległości.

Jaki miałem zamysł.
    Urządzenie 1.
    To switch + coś (konwerter) pozwalające zamienić światło na sygnał cyfrowy.
    Prawdopodobnie biuro na switchu odetnę vlanem od reszty sieci. 
    ew. agregacja potów mile widziana.

Urządzenie 2.
    To router wifi, on będzie też serwerem DHCP.
    Tutaj mam mniej więcej środek. Stąd ta lokalizacja dla WiFi. Dodatkowo pod router fizycznie chce wpiąć 2 mostki HUE ogarniające całe oświetlenie w domu (one też będą łapać sygnał bezprzewodowo).

Proszę o pomoc w doborze switcha + ewentualnie konwertera jak i routera wifi.
    Cena to sprawa drugorzędna. To ma działać.
  • REKLAMA
  • #2 21345000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21345026
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 845
    Sam szukam Routera który by coś oferował więcej niz 1 Gbps i jest to duży problem.
    Z urządzeń tanich zapomnij.
    Cisco wiele lat temu (>10) wypuściło fajną serie RV3XX która już nie jest rozwijana a miała świetny potencjał na 10 Gbps.
    A szukam już od 2-3 lat i nic co miało by ręce i nogi.
    A kupowanie wielkich (dosłownie) i drogich urządzeń to nie ma sensu.

Switch to najmniejszy problem wystarczy te 2-3 tyś
    Myslę ze router ok 5 min tysi (aby to nie było nieporozumienie) i zapomnijmy z pomysłami typu Mikrotik
  • #4 21345066
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Orientowałem się i jest opcja zmiany tej padliny HUAWEI ECHOLIFE (LAN 4X 1GBIT + 2.4/5GHZ) blablabla na coś swojego - to dodatkowe koszty. Wiem.

Tak więc w opcję wchodzą 3 urządzenia - konwerter, switch i router?
  • REKLAMA
  • #5 21347485
    max-bit
    Poziom 34  
    Najpierw to ja bym sie wpiął czymś do tej sieci tego operatora i zobaczył ile to ta sieć i twój komputer są w stanie faktycznie wyciągnąć i niech da to swoje urządzenie.
    Wtedy sobie wepniesz w to urządzenie (do komputera karta 10 Gbps) i będziesz widział ile to tych Gbps to to faktycznie wyciąga.
    Bo z tymi GBps to nie jest (nie musi) tak być jak ci się wydaje. Bo tam w umowie masz pewnie drobnym druczkiem że te 10 to tak max ale nikt tego nie gwarantuje.
    A obsługa i 10 Gbps przez PC-ty to jest taka sobie.
  • #6 21347834
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5369
    @Witcher
    Żeby na komputerach przepchnąć 10 Gb, komputer musi mieć procesor co najmniej 🤣 i9, 32 GB RAM, do tego obowiązkowo każdy komputer szybki dysk NVM, i oczywiście każdy komputer kartę sieciową 10 Gb.

Powodzenia, jeśli uda się Tobie to wszystko zmontować jako całość, biorąc pod uwagę, że takie karty sieciowe mają nietypowe montowanie (chodzi o tą stópkę karty sieciowej, która wchodzi w płytę główną, bo to jest standardowe PCI-e, ale zupełnie innej długości).

Taką sieć powinno się już budować na połączeniach optycznych.
  • #7 21347863
    max-bit
    Poziom 34  
    No nie przesadzaj z tą i9 i 32GB dysk NVME to chyba dziś już standard
  • #8 21347875
    KOCUREK1970
    @max-bit
    Poczytaj dział komputerowy, zobaczysz jakim realnie sprzętem ludzie dysponują.
    Ne znam nikogo, kto w biurze miałby maszynę z I9, 32GB RAM, NVM...
  • REKLAMA
  • #9 21347885
    max-bit
    Poziom 34  
    Ja mam i9 64GB i NVMe
    Ja znam i nie mówie tu o sobie
    Po za tym skad ten mit ze i9 ?
    Standard 10 Gbe ma już ojoj 20 lat ... i co 20 lat temu były i9 ? Jaka było moc obliczeniowa nawet potężnych jednostek serwerowych.

Tu bardziej problemem jest sam windows bo ten jądrem tkwi w latach 90 tak tak ... to ze dziś jest win11 to nie oznacza ze wszystko tak jest nowoczesne...

Po za tym zawsze można postawić jakiegoś Linuxo Unixa :)
  • #10 21347898
    KOCUREK1970
    @max-bit
    No ale co zrobisz, Autor się uparł i mu daj 😇
  • REKLAMA
  • #11 21347912
    max-bit
    Poziom 34  
    Chce niech testuje.

Ja sam od dawna szukam czegoś co mogło zastąpić moje Cisco RV340 i nie ma co.
    Co dało by choć te 2,5 Gbps, wydajność i Dual WAN i Load Balance.
    Raz wziąłem Zyxela był tak koszmarny w konfiguracji w dodatku MASZA HUKU (i nie jest to japońska firma) po za tym jak pamiętam dziwnie to działało.

Czyli nic sensownego
    Wiec przechodzę do dalszej eksploatacji RV340 ...

Były pomysły aby wziaść jakiś mały komp i zrobić z tego router fakt można ale to nie rozwiązanie.
  • #12 21348219
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    max-bit napisał:
    2,5 Gbps, wydajność i Dual WAN i Load Balance.

W teorii CCR2216 przy 25 ip filter rules (Fasttrack L3HW) niby ma robić 137 Gigabitów. Chciałbym zobaczyć jakieś testy realne na produkcji.
  • #13 21348262
    KOCUREK1970
    Witcher napisał:
    Cena to sprawa drugorzędna. To ma działać.

Tak jest zawsze, do pewnego finansowego pułapu.
    Potem już się człowiek łapie za głowę.

Chcesz 10 Gb przez router - ten już musi mieć wkładki SFP+, albo port LAN 10Gb.
    Przykład: Qnap QHora-322
    Switch podobnie: QNAP Switch QSW-M3216R-8S8T
    No i karty sieciowe: to już różnie z producentem.
  • #14 21348268
    IC_Current
    Ocena: 2502
    max-bit napisał:
    Co dało by choć te 2,5 Gbps

RB5009 z PPPoE na gigabicie, bez fasttrack, z dwudziestoma wpisami w firewallu obciąża procesor poniżej 35%. Powinien 2,5Gbps na styk obrobić.
    Bez PPPoE i z FT obciążenie poniżej 10% przy gigabicie z NAT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21348291
    max-bit
    Poziom 34  
    Powiedziałem żadnego Mikrotika.
    Qnap to podobno też badziewie
  • #16 21348297
    IC_Current
    max-bit napisał:
    Powiedziałem żadnego Mikrotika

Ja też na nich mocno "psioczyłem" na czym świat stoi, ale RB5009 to akurat udany produkt i bez niedoróbek w sofcie, w zakresie w jakim używa się tego w domu czy małej firmie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21348330
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    max-bit napisał:
    Qnap to podobno też badziewie

Eh panowie coraz więcej amatorów się pcha do zabawy. Mam nadzieję że przejdzie ta nowelizacja ustawy i będzie można do domu kupować tylko emc, hpe czy innego netappa.
  • #18 21348354
    max-bit
    Poziom 34  
    No tak trzeba będzie miec 10 akademii CISCO po 10000 $ każdy aby se Router do domu skonfigurować litości ...
    (o miesięcznej subskrypcji za 10000 $ nie wspomnę)

Czy tu kogoś nie ...

Ja nie chce stawiać Routera brzegowego cisco
    Tylko domowy routerek ino może trochę szybki łatwy przejrzysty w konfiguracji i bez w/w utrudnień.

Dziwne tu idziemy w 5G 6G i jakieś GBps a domowa siec po kablu ciągle kuleje w zasadzie po 1 Gbps, gdzie już od 10 lat powinno to działąć w 10 Gbps.
    Przypomne ze to daje ok 1 GB/s realnego transferu co przy dzisiejszych ultra szybkich magistralach NVMe PCIe gen 4/5 bedzie po linii x1 leci 2 lub 4 GB/s
    Ktoś tego nie zauważył ?

Tu mam wielki ból zada bo osobiście siec 1 Gbps to ja mam od 2003r i tak minęło 20 lat i owszem z NAS-a do SW i do komp mam 10 Gbps ale pozostała siec to dalej PREHISTORYCZNE 1 Gbps, wyspecyfikowane w latach 90.
    A tylko popatrzmy ze 10 Gbps w ogóle w zasadzie po za jakimiś wypasionymi MOBO nie jest popularne tak samo NAS czasem się pojawi w jakiś wypasionych lub "opcja" gdzie karta taka kosztuje pierdylion cebulionow.
    Nawet te "protezy" bo jak to inaczej nazwać 2,5 czy 5 Gbps są nie za popularne

I ktoś powie ze po kablu to jest problem i tak i nie.
    Ale przecież mamy światłowody i one są tanie jak ...

TO jakbyśmy dalej używali magistrali PCI ...
  • #19 21348370
    IC_Current
    Ale przecież sprzętu 10Gbos nie brakuje i ceny wcale nie są wysokie dla kogoś kto tego naprawdę potrzebuje. Takich osób, co w domu potrzebują 10Gbps jest może kilka promil. Reszcie starcza stabilne 1 lub 2,5Gbps. Pozostałe 95% ludzi w Polsce w domu ma bieda sieci oparte na jednym routerze/AP nieraz na cały trzykondygnacyjny budynek. Tam jest nieraz problem stronę otworzyć, ale oni uważają że mają najlepiej i mają najlepsze wifi. Zaś to, że "czasem się zacina", to przecież wina tylko tego dziadowskiego światłowodu, bo on to jeszcze gorzej działa niż "ta karta co była".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21348478
    max-bit
    Poziom 34  
    Tak ?
    Czytałeś to ?
    Link
    To coś tu nie gra ? Albo cyferki sie nie zgadają ?

Coś tu się rozjechało tu nam oferują XX GBbps a tu siu po kablu ojoj max 2,5Gbps :) o ile nie 1Gbps :)

Czy 10 Gbps są dostępne tak i nie.
    Nie bo dalej nie są ani w zasadzie tanie (po za złomem) ani w/w popularne.
    Ja tu mówię o sprzęcie dla kowalskiego a nie wypasie dla ... DC.
  • #21 21348501
    IC_Current
    max-bit napisał:
    o sprzęcie dla kowalskiego

Ale typowy Kowalski tego po prostu nie potrzebuje. Zaś te parę promili, które tego potrzebują na użytek większy niż jaranie sie cyferkami, to odpowiednią kasę znajdą. Mają wybór spory - Mikrotiki, Ubi, TP-Link. A jak chcą sprzęt "pro", z logo i funkcjami pro, to mogą zapłacić więcej. Ja kompletnie nie widzę potrzeby w domu sieci powyżej 2,5Gbps + kilka linków 10Gbps do NAS.
    Zaś jakieś łącza do Internetu w domu powyżej 1Gbps to już sztuka dla sztuki, bicie kasy operatorowi i brak realnych możliwości wykorzystania.
    W pracy mam do serwerów łącznie 8Gbps przepustowości. Ponad 200 komputerów, gdzie pracownicy mają swoje profile i wszystkie pliki na których pracują przechowywane tylko na serwerach. Komputer to realnie tylko zdalna jednostka obliczeniowa i chyba jeszcze nigdy ruch pięciominutowy nie przekroczył 3Gbps. Łącze internetowe rzadko kiedy dobija zaś (średnia 5 minut) do 200Mbps, zazwyczaj to okolice 100Mbps.
    Powiedz mi więc po co komu w domu łącze kilka gigabitów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21348514
    max-bit
    Poziom 34  
    A słyszałeś o chmurze ??? tak dziś troszkę popularnej ? (może też nie dla każdego)
    Pliki Video po dziesiątki GB
    itd ...
    No po co to wifi 7 ? pytam ponownie ?
  • #23 21348526
    IC_Current
    Słyszałem o chmurze. W pracy mam oczywiście chmurę hybrydową- często używane pliki z serwerów są dynamicznie synchronizowane z chmurą.
    Tylko że transfer do publicznej chmury to obecnie max 200Mbps udało mi się osiągnąć w najwyższym planie, który testowaliśmy. Standard do niedawna był 50Mbps, teraz standard zmierza do 100Mbps u większości usługodawców.
    No chyba, że wykupisz sobie VPS albo serwer dzierżawiony z kilkoma TB miejsca na dane (bo wtedy rzeczywiście powyżej gigabit łącze ma sens). Tylko ktoś, kto kupuje VPS z kilkoma TB nie zawraca sobie głowy takimi drobniakami, jak wydanie 5k USD na sprzęt sieciowy w domu.
    max-bit napisał:
    No po co to wifi 7

Po nic. Zabawka dla bogatych dzieci. Potrzebne będzie za pięć lat, ale wtedy ceny będą całkiem inne, tak jak obecnie ax, czy ac.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21348536
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    max-bit napisał:
    No po co to wifi 7 ?

Sztuka dla sztuki na bliskie odległości.
    Już na WiFi 6 spadki na sygnale względem odległości są ogromne.
    Za 2ma ścianami mam lepsze transfery na WiFi .n 2.4GHz, niż tym bajeranckim .ac :D
    Gdzie mieszkam w domku jednorodzinnym i żaden sąsiad mi swoimi sieciami nie bruździ w eterze.
  • #25 21348762
    max-bit
    Poziom 34  
    Asymetryczność łączy to też zaszłość sięgająca modemów i łączy xDSL czyli lata 90.
    Dziś już nawet ta ostatnia mila powinna być na optyce i szybciej i taniej i "ekologiczniej".

Być może ma to cele specjalne (?) teza badawcza operatorzy "przesyłowi" boją się przesycenia sieci szybkimi dostępami dla klienta końcowego ale to taka tylko teza bo przecież zawsze można ograniczać "programowo" owszem dajemy np 2Gbps symetryczne ale jeśli siec się przepycha ograniczamy.

I jest tu pewna prawda ze "kowalski" może nie potrzebować iluś Gbps ale to powinien być wybór klienta potrzebuje 1 Gbps to mam a jak 2,5 czy 5 czy owe 10 Gbps.
    I jak pisałem siec Ethernet dla "kowalskiego" przestała się rozwijać ponad 15 lat temu i to jest dziwne.
  • #26 21348765
    IC_Current
    max-bit napisał:
    Asymetryczność łączy to też zaszłość sięgająca modemów i łączy xDSL czyli lata 90.
    Dziś już nawet ta ostatnia mila powinna być na optyce i szybciej i taniej i "ekologiczniej".

Standardy pasywnej sieci optycznej też z założenia są asymetryczne. Z powodów dokładnie identycznych jak ADSL, czyli realnego wykorzystania przez użytkownika końcowego i ilości dostępnych nośnych, nawet pomimo prób z coraz to nowymi oknami transmisyjnymi.
    Choćby sieć 10G na DL ma ilość nośnych pozwalającą na tylko 2,5G UL.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21348770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21348826
    IC_Current
    max-bit napisał:
    To montujemy Aktywne :)

To masz pomysł na idealny biznes. Że też operatorzy na niego nie wpadli (sory, może wpadli, takie łącze symetryczne raptem 100Mbps kosztuje 600zł netto w Orange + musisz wykupić swoją adresację. Gigabit to już okolice 2000 netto na miesiąc). Skoro Cię stać na takie łącza, to naprawde nie widzę powodu do narzekania na wydanie jednorazowe 20k na sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21349732
    max-bit
    Poziom 34  
    Czysta fikcja sztucznie utrzymywana w sumie nie wiedzieć dla czego.
    Prawdopodobnie taka sama zaszłość jak te nieszczęsne 10Gbps.
    Nie damy symetrycznego bo WSZYSCY będę se "pliki" przesyłać .... to już nie te czasy.
    Ale MIT pozostał i trzyma.
    Zwykła bzdura właśnie utrzymywana takim "systemem" myślenia jak przedstawiasz
    10 Gbps się nie da bo po co to komu
    Symetryczne tylko dla piratów
    i inne bzdury wyssane z palca.

Za to bln $ są wpychane w AI (nikomu po prawdzie nie potrzebną) na ale kasa poszło to tez nie wolno powiedzieć ze to nikomu nie potrzebne bo by cała piramida sie zapadła i co by biedna NV zrobiła ?!

I tak to funkcjonuje. A struna się naciąga ale i ona ma ograniczoną wytrzymałość.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru urządzeń sieciowych do domowej sieci opartej na łączu XGS-PON 10 Gbps, gdzie operator dostarcza Huawei EchoLife z portami LAN 1 Gbps. Uczestnicy podkreślają, że obecne urządzenia operatora ograniczają prędkość do 1 Gbps na portach LAN, co uniemożliwia pełne wykorzystanie 10 Gbps światłowodu. Wskazano, że aby realnie osiągnąć 10 Gbps, konieczne jest zastosowanie konwertera światłowodowego, switcha z portami 10 Gb oraz routera obsługującego 10 Gb, co wiąże się z wysokimi kosztami (kilka tysięcy złotych). Problematyczny jest też wybór routera domowego, który musi mieć porty 10 Gb lub SFP+ oraz wydajny procesor, aby obsłużyć takie prędkości, co wyklucza tanie modele i wymaga inwestycji rzędu kilku tysięcy złotych. Wskazano, że popularne rozwiązania Mikrotik czy QNAP mają swoje ograniczenia i nie zawsze spełniają oczekiwania. Dyskusja porusza także kwestie realnej potrzeby łącza 10 Gbps w domu, asymetrii łączy XGS-PON, ograniczeń sprzętowych komputerów (karty sieciowe 10 Gb, procesory, dyski NVMe) oraz praktycznych aspektów użytkowania takich prędkości. Autor ostatecznie potwierdził, że operator w praktyce oferuje tylko 1 Gbps, co wyklucza sens inwestycji w drogi sprzęt 10 Gb. Podsumowując, do efektywnego wykorzystania 10 Gbps w domu potrzebne są: konwerter światłowodowy, switch 10 Gb z obsługą VLAN i agregacji łączy oraz router WiFi z portem 10 Gb i serwerem DHCP, jednak obecne oferty operatorów i sprzętu konsumenckiego często nie pozwalają na pełne wykorzystanie tej przepustowości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA