logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować wentylatorem Harmann ML EC.A z czujnikiem temperatury?

marius.o 12 Gru 2024 19:21 363 3
REKLAMA
  • #1 21345563
    marius.o
    Poziom 10  
    Witam
    Postanowiłem zmodyfikować sobie układ okapu w kuchni. Dotychczasowy silnik wyje już na pierwszym biegu. Dlatego w jego miejsce zakupiłem wentylator kanałowy Harmann ML EC.A. Wentylator ten zamontuję nie w okapie, ale dalej, około 2 metrów od niego, w szafie na górze. Jest tam akurat wystarczająco dużo miejsca.
    Ten post powstał, bowiem pojawił się problem. Jak wysterować ten silnik?
    W sprzedaży są dostępne regulatory Harmanna. Posiadają one jednak pokrętło do regulacji, co je dyskwalifikuje. A wymyśliłem sobie to w inny sposób.
    Sam regulator będzie zamontowany przy silniku, na górze szafki. Natomiast czujnik temperatury chcę zamontować w okapie. Jeśli temperatura gotowanych potraw wzrośnie do 35 stopni C, załączy się wtedy wentylator. I by obroty wentylatora oscylowały w przedziale 60 - 70 %, od razu i zawsze. Nie chcę, by wraz ze wzrostem temperatury rosły obroty. Gdy temperatura spadnie poniżej 35 stopni, by się on wyłączył.
    Z opisu Harmanna wynika, że wentylator ten został wyposażony w bezszczotkowy synchroniczny silnik komutowany elektronicznie EC. Sposób podłączenia opisuje załącznik foto_2.
    Wiele czasu poświęciłem na tym portalu, ale na tę chwilę jestem w kropce. Znalazłem schemat, który jest w złączniku foto_1. Proszę o pomoc. Jeśli schemat jest dobry, to jakie elementy z niego zmienić, by układ pracował tak, jak sobie założyłem?
    Znalazłem jeszcze inny układ. Jeden z użytkowników tego portalu proponuje schemat na układzie TC642 (datasheet).
    AI: Jaki dokładnie model czujnika temperatury planujesz użyć do sterowania wentylatorem?
    Nie mam jakiegoś konkretnego modelu. Przykładowy jest w załączniku foto_1.
    AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące zasilania i połączeń dla wentylatora i czujnika temperatury?
    W załączniku foto_2 jest to opisane.
    Załączniki:
    • Jak sterować wentylatorem Harmann ML EC.A z czujnikiem temperatury? foto_2.png (93.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sterować wentylatorem Harmann ML EC.A z czujnikiem temperatury? foto_1.jpg (68.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21347073
    marius.o
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Sugerujesz, że zamiast poświęcać czas i pieniądze lepiej skorzystać z gotowego rozwiązania? Kupić jeden z regulatorów dedykowanych dla tego wentylatora?
    Tylko nurtuje mnie jedna rzecz. Jak działa to pokrętło do regulacji? Za każdym razem muszę go włączyć jak będę chciał skorzystać z kuchni i wyłączyć gdy skończę? A może ustawia się go na początku na określoną wartość i on sam włącza i wyłącza wentylator w zależności od temperatury? Ale jak się ją tam ustawia?
    Nie posiadam tych regulatorów do wentylatora. W pdf jest napisane, że wentylator sterowany jest napięciem w zakresie 0-10 V.
  • #4 21347682
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4185
    Czy na foto_2 jest opis tego wentylatora, który już kupiłeś, czy tego regulatora, którego jeszcze nie masz? Bo widać tyle, że to zawiera jakąś elektronikę do sterowania wentylatorem i wygląda na to, że 4 górne złącza są do podłączenia jakiegoś układu sterującego - czarny to masa, czerwony można wykorzystać do zasilania swojego układu, na białym dostaje się impulsy tacho do mierzenia obrotów, na żółty można podać sygnał sterujący obrotami. Dobrze byłoby wiedzieć, jak dobrać ten sygnał do konkretnych obrotów, albo do zatrzymania wentylatora - może w instrukcji coś o tym jest?

Jeśli z instrukcji nie można się dowiedzieć, to pozostaje eksperyment: weź potencjometr (proponuję 1kΩ o mocy 0,2W, albo większej, raczej o charakterystyce liniowej), podłącz początek do czarnego, koniec do czerwonego, środek (suwak) do żółtego, i sprawdź, czy i jak działa regulowanie obrotów przy użyciu tego potencjometru.
REKLAMA