logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość internetu mobilnego T-Mobile na wsi?

matszym2 13 Gru 2024 13:49 1041 7
REKLAMA
  • #1 21346493
    matszym2
    Poziom 2  
    Cześć,
    niestety po przeprowadzce na wieś jedyna opcja to internet mobilny. Wybór padł na T-Mobile wraz z zestawem ruter oraz antena zewnętrzna. Chodzi to średnio a w większości bardzo źle. Co polecacie zmienić, aby trochę to polepszyć? Cenowo chciałbym się zamknąć w 2 tysiącach. Ekran telefonu z informacjami o T-Mobile Internet 5G Home Office (2024). Zrzut ekranu ze strony T-Mobile prezentujący urządzenie WNC T-Mobile Internet 5G Home Office (2024).
  • REKLAMA
  • #2 21346499
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5798
    A dlaczego T-mobile i na dodatek z tym słabym zestawem od WNC? Jakie masz problemy, poczytaj moje opinie o tym internecie Domowy na LTE/5G i o tym zestawie. Gdzie chcesz korzystać z internetu mobilnego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21346565
    matszym2
    Poziom 2  
    >>21346499
    T-Mobile miał najlepszy zasięg pod moim adresem, a zestaw był od razu w ofercie. Problemy to długoterminowe skoki pingu oraz zerowy download. Zasięg poza domem jest w porządku, więc antena niby nie powinna gubić zasięgu, ale jestem laikiem i nie wiem nawet, jak to rzetelnie sprawdzić bądź zdiagnozować problem. Internet jedynie do użytku w domu, switch rozdziela na pomieszczenia plus 3 punkty dostępowe.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam jeszcze lokalizację 50.835701, 23.980151 oraz to, że nie ma tutaj 5G, jedynie LTE.
  • REKLAMA
  • #4 21346881
    matek451
    Poziom 43  
    A w jaki sposób sprawdziłeś ten zasięg T-mobile, to ze zestaw był w ofercie nie oznacza ze się sprawdzi u ciebie, na jakiej podstawie twierdzisz że zasięg T-mobile na zewnatrz jest w porządku ? Opinie o tym WNC 5g są fatalne, tak samo jak o tej usłudze więc to powinno ci dać sporo do myslenia zanim podpisałeś umowę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21346990
    matszym2
    Poziom 2  
    Sprawdziłem to używając sim’ek z różnych sieci oraz internet był potrzebny na już dlatego jest zamontowany zestaw WNC i teraz chciałbym go zmienić na coś porządnego.
  • #6 21347162
    matek451
    Poziom 43  
    Ale jak sobie wyobrażasz tą zmianę, jak nalezy wykonać testy operatorów napisałem tysiace razy, sam speedtest to nie wszystko a w przypadku zasiegu ze stacji bazowych NetWorks zawsze sprawdza się obok T-mobile też Orange, u ciebie takze PLAY.
    Robiłes testy tych operatorów , jak wygladały screeny z NetMonster dla nich?
    A co do WNC5G oraz opinii o tym internecie T-mobile to ich nie brakuje, ja swoje opieram na doświadczeniach własnych, ludzi z forum oraz klientów u których poprawiam działanie internetu mobilnego.
    Do tego znajomośc sprzetu, a przede wszystkim analiza zapisów w regulaminie tej oferty i RŚUT T-mobile.
    Z tego punktu widzenia oferta jest nie do zaakceptowania, a sprzet na użyczenie więc za 2 lata do zwrotu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21347301
    matszym2
    Poziom 2  
    Rozumiem, że ta oferta to nie najlepszy wybór oraz że sprzęt jest fatalny, ale niestety na tamten moment był to najlepszy wybór dla mnie, a internet był potrzebny na już, ponieważ dom jest ze starego budownictwa, czyli grube ściany, i w piwnicy był totalny brak zasięgu sieci komórkowej. Moje pytanie to, co mam wybrać, aby ulepszyć ten zestaw? Może zostawić antenę i zmienić ruter, a może cały zestaw? Tylko będąc laikiem, jedyne co wiem, to że ruter powinien mieć agregację pasm.
  • #8 21347340
    matek451
    Poziom 43  
    Niestety ale kierowałeś się niewłaściwymi przesłankami, subiektywne odczucia oraz pośpiech to nie jest dobra kombinacja. Widać że nawet nie przeczytałeś umowy i regulaminu tej oferty. Ta oferta jest przywiązana do konkretnej lokalizacji ale to pół biedy bo karta SIM jest powiązana z tym WNC5G i w innym urzadzeniu działa ale T-mobile ogranicza ci wtedy prędkośc do 0.5Mb/s.
    Ogólnie oferta no limit ale zapewne z ograniczeniem DL do 300Mb/s a moze nawet i niższej prędkości. Dodatkowo w ramach zapewnienia bezpieczeństwa sieci T-mobile zgodnie z zapisem w RŚUT potrafi i tak ciąć prędkośc do niższych wartości jak klient pobiera setki GB danych.
    Skoki ping , niestabilna praca czy problemy z grami to chleb powszedni dla użytkownikow tego WNC 5G w tych ofertach. Dla porównania na pre-paidach z reguły brak ograniczeń.
    Biorąc to pod uwagę jesteś skazany na ten sprzęt i nic z tym nie zrobisz, umowa została tak skonstruowana że nie przełozysz karty do lepszego sprzętu bo T-mobile to wykryje i dostaniesz lejek 0.5Mb/s.
    Takich problemów nie miał byś w Orange a sprzęt miałbyś na własność, taniej a oferta lepsza od T-mobile, korzystałbyś z tych samych stacji bazowych co w T-mobile, w Play podobnie , oferta bez takich ograniczeń, nawet bez sprzętu lub z nim na raty.
    A sam i tak korzystam z pre-paid i nie wiążę się umowami na 2 lata , sprzętu mam mnóstwo więc korzystam jak chcę i na czym chcę. Dla mnie to bezcenne a do tego koszty kilka razy mniejsze niż na abonamentach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę jakości internetu mobilnego T-Mobile po przeprowadzce na wieś, gdzie korzysta z zestawu ruter i antena zewnętrzna. Zgłasza problemy z długoterminowymi skokami pingu oraz zerowym downloadem, mimo że zasięg na zewnątrz wydaje się być w porządku. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na niską jakość sprzętu WNC 5G oraz ograniczenia oferty T-Mobile, które mogą wpływać na prędkość i stabilność połączenia. Użytkownik rozważa wymianę rutera lub całego zestawu, z uwzględnieniem agregacji pasm jako kluczowego parametru. Wskazówki dotyczące testowania zasięgu innych operatorów, takich jak Orange i PLAY, są również podawane jako potencjalne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA