logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić parametry internetu od T-Mobile na ZTE MF258 w małej wsi w świętokrzyskiem?

gtxocov 02 Sty 2025 19:42 633 10
REKLAMA
  • #1 21373868
    gtxocov
    Poziom 3  
    Cześć.

Od niecałych 2 lat korzystam z bezprzewodowego internetu domowego od T-Mobile do 60 Mbps. Ostatnimi czasy jestem z niego co raz mniej zadowolony, moc sygnału skacze, czasami przerywa całkowicie połączenie i trzeba czekać kilkanaście sekund na wznowienie. Prędkości są bardzo różne, ale zazwyczaj nie przekraczają 30 Mbps, wieczorami 10-15, nadmienię tylko, że przez pierwsze 2 miesiące umowy osiągałem 50+ niezależnie od pory. Sprzęt, który mam od operatora to ZTE MF258, antena zewnętrzna jest umieszczona w najwyższym punkcie - nad kominem. Raczej nie mam możliwości zmiany operatora, ponieważ z tego co się orientuję za 90 zł na miesiąc nie ma nigdzie indziej internetu bez limitu danych. Operatorów sieci radiowych już przerobiłem i było źle.

Przychodzę z pytaniem, czy jest coś, co mogę zrobić, aby poprawić sytuację. Wieś nie ma światłowodu, jest położona w trudnym terenie, w lasach a na dodatek w "dołku".

Moja lokalizacja z map google: 0022T 69, 28-225 Potok
    Nadajnik z którego korzystam to nadajnik T-Mobile 26002 eNbid 327171 położony w Chańcza, gm. Raków.

Widok na wieś z dachu budynku.
    Zewnętrzna antena internetowa montowana na maszcie na tle nieba.
    Mapa przedstawiająca lokalizacje nadajników sieci komórkowych w okolicach miejscowości Potok w województwie świętokrzyskim.
    Tabela z pasmami i informacjami o nadajnikach T-Mobile.
    Tabela z parametrami sygnału dla trzech pasm częstotliwościowych.
    Zrzut ekranu z danymi stanu połączenia LTE przy użyciu routera.
    Panel kontrolny routera ZTE MF258 z informacjami o połączeniu i sieci.
    Wynik testu prędkości internetu z T-Mobile Polska pokazujący ping 25 ms, pobieranie 26.52 Mb/s, wysyłanie 20.17 Mb/s.

AI: Czy możesz sprawdzić, na jakich pasmach częstotliwości działa Twój router ZTE MF258? To może pomóc w ocenie, czy korzystasz z optymalnego pasma dla Twojej lokalizacji.
    router agreguje w trybie automatycznym 3 pasma: 2100, 1800 i 800
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany w otoczeniu lub ustawieniach anteny, które mogłyby wpłynąć na jakość sygnału?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21374340
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    gtxocov napisał:
    tego co się orientuję za 90 zł na miesiąc nie ma nigdzie indziej internetu bez limitu danych

W Play 105zł
    W Orange 80zł (prepaid Flex)
    O i TM to ta sama infrastruktura. Różnice tylko w obciążeniu sieci i priorytetach dla usera.
    Play u Ciebie też bliźniacza infrastruktura i wyposażenie stacji względem Networks.
    Rób testy, bo to wygląda jak limit ze względu na obciążenie sieci. Włóż kartę SIM do telefonu i podjedź w okolice nadajnika. Stań na lini domu i zrób testy. Zobaczysz czy poprawa sygnału wpływa znacząco na przepływność, czy po prostu jesteś limitowany
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21374497
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    W T-mobile tez nie ma za 90 zł internetu bez limitu danych i bez limitu prędkości, oferty Domowy ze sprzetem sa z mojego punktu widzenia nie do przyjęcia, operator stosuje nieuczciwe praktyki i zapisy w regulaminie, pomijam przywiązanie do konkretnego adresu ale dodatkowo karta SIM jest powiązana z konkretnym sprzętem, oferta jest droga a zew. punkty dostępowe na uzyczenie. Dodatkowo dzieli klientów pod względem dostepu do 5G, praktyki ograniczania prędkości na podstawie zapisu w RŚUT to tez norma.
    Na pasmach pojemnościowych LTE z tego BTS-a masz dostateczne parametry sygnału,SINR niski, drugi sektor świeci na 230 stopni a 3 na 335, jesteś pomiędzy nimi, stacja ma 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100. Taka sama w Szydłowie 1 sektor na azymut 0.
    W Orange oferta LOVE MINI duzo lepsza, 2 karty SIM za 105 zł, telefoniczna z 300GB /m-c i no limit a internetowa bez limitu danych i prędkości z dostępem do 5G. Do tego sprzęt z 5G na raty za 769 zł czyli połowę wartości i na własnośc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21374618
    gtxocov
    Poziom 3  
    >>21374497

Jeśli chodzi o łączenie się z innymi nadajnikami to sprawdzałem to i efekty były tylko gorsze. Zrobiłem teraz testy blokując router na poszczególnych pasmach i nie rozumiem teraz jak działa agregacja. Skoro na paśmie 2100 i 1800 mam zbliżone prędkości to dlaczego agregując te dwa pasma nie otrzymuję w efekcie prędkości wyższej?
    Zrzut ekranu wyniku speed testu z wynikami pobierania 24.24 Mb/s, wysyłania 19.49 Mb/s i pingu 25 ms.
    Zrzut ekranu wyniku testu prędkości internetu z detalami prędkości pobierania 32.96 Mb/s i wysyłania 23.82 Mb/s, przy agregacji pasm 2100 i 1800 na urządzeniu T-Mobile Polska.
    Wynik testu prędkości internetu, pasmo 2100, ping 26 ms, download 27.54 Mb/s, upload 27.70 Mb/s, operator T-Mobile Polska.
    Zrzut ekranu wyniku testu prędkości internetu pokazujący pasmo 1800 z opóźnieniem 25 ms, pobieraniem 34.42 Mb/s i wysyłaniem 26.71 Mb/s. Operator: T-Mobile Polska.

Mam telefon na kartę z Orange i zrobiłem właśnie speedtesty wewnątrz domu, na poddaszu. Na 4G jest szybciej niż na 5G. Czy wobec tego jest sens brania urządzenia 5G od Orange, czy lepiej zostać z tym co mam?

Wynik testu prędkości internetu 4G dla sieci Orange.
    Wyniki testu prędkości internetu Orange Mobile na 5G z parametrami liczbowymi.
  • #5 21374636
    matek451
    Poziom 43  
    Dla kazdego speedtestu zawsze screen z MF258 z zakładki LTE, a dala testów na telefonie screen z NetMonster. T-mobile rządzi się swoimi prawami, szczególnie na tych kartach internetowych Domowy. Ja zawsze sparawdzam jego potencjał na pre-paidzie gdzie z reguły nie ma żadnych ograniczeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21374704
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    gtxocov napisał:
    to dlaczego agregując te dwa pasma nie otrzymuję w efekcie prędkości wyższej?

Z banalnego powodu. QoS i FUP.
    gtxocov napisał:
    czy lepiej zostać z tym co mam?

Zostać a w O wziąć Flex za 80zł razem za 4 karty SIM nolimit w tym rozmowy i SMS w telefonie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21374988
    gtxocov
    Poziom 3  
    Sprawdziłem jeszcze Play z ciekawości, chociaż tam jest drożej, ale takie są efekty:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu 5G z sieci Play.
    Wynik testu prędkości internetu z aplikacji Play Mobile.
  • REKLAMA
  • #8 21375040
    matek451
    Poziom 43  
    A screen z NetMonster na telefonie dla Play? Czemu drożeje? W Play internet bez limitu danych i prędkości kosztuje 105 zł na miesiąc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21375058
    gtxocov
    Poziom 3  
    Play 4G, łączy się z innym nadajnikiem w miejscowości Ociesęki.
    Test z telefonu w domu na poddaszu:

Zrzut ekranu aplikacji mobilnej pokazujący szczegóły połączenia Play 4G LTE-A 800 w miejscowości Ociesęki.
    Wynik testu szybkości internetu w aplikacji na telefonie z Ping 26 ms, pobieraniem 71.50 Mb/s i wysyłaniem 4.77 Mb/s.

Dodano po 7 [minuty]:

Orange 4G w tym samym miejscu:

Ekraan z informacjami o połączeniu 4G Orange w miejscowości Ociesęki.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości sieci Orange 4G, pokazujący ping 33 ms, pobieranie 29,36 Mb/s i wysyłanie 4,26 Mb/s.
  • #10 21375095
    matek451
    Poziom 43  
    Play ma tam BTS z LTE2100+1800+800 i 5G2100 N1 w DSS z LTE1800, drugi sektor na azymut 200 czyli na Potok, stad na LTE1800 na tym poddaszu słaby sygnał ale bez dramatu i w agregacji LTE2100+1800+800 dobre wyniki. Zrób testy na MF258 z kartą Play na ten BTS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21381326
    gtxocov
    Poziom 3  
    Czekam na trochę cieplejszy dzień, bo póki co jest sporo lodu na dachu i boję się wspinać na komin. Ale zrobię to na pewno i wrzucę tutaj rezultat.

Poprosiłem dzisiaj na czacie T-Mobile o "zresetowanie usługi" i o dziwo natychmiast mam 20 Mb/s na pobieraniu więcej.

Wynik testu prędkości internetowej z T-Mobile Polska z wartością pobierania 50.48 Mb/s i wysyłania 25.33 Mb/s.
    Tabelka z danymi technicznymi dotyczącymi dwóch pasm sieci komórkowej, zawierająca wartości takie jak częstotliwość, szerokość pasma, RSSI i inne wskaźniki sygnału.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta z bezprzewodowego internetu od T-Mobile na routerze ZTE MF258, jednak doświadcza problemów z niestabilnym sygnałem i niskimi prędkościami, które spadły z początkowych 50 Mbps do 10-30 Mbps. Wskazano, że T-Mobile i Play korzystają z tej samej infrastruktury, co może wpływać na obciążenie sieci. Użytkownik rozważa testy sygnału w pobliżu nadajnika oraz możliwość zmiany operatora na Orange, który oferuje lepsze warunki. W odpowiedziach zasugerowano również zresetowanie usługi u T-Mobile, co przyniosło poprawę prędkości. Użytkownik planuje dalsze testy i analizę agregacji pasm.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA