logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 207 - przepalanie bezpiecznika 30A po zmianie radia na RNEG

kewlys1971 16 Gru 2024 17:58 1416 30
REKLAMA
  • #1 21350600
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam,
    W Peugeocie 207 FL 2010r. po zmianie z RD4 na radio RNEG + kolorowy wyświetlacz, przepala mi 30A bezpiecznik od zapalniczek, ale radio gra bez problemu, zorientowałem się po dwóch dniach. Przyczyną okazał się przewód nr 15 w kostce, ale co dziwniejsze, pod przewody nr 15 (+)i 16(-) przez około pół roku podpięty był i dzialał moduł Bluetooth (zasilanie, więc dodatni i ujemny), a po tym zdarzeniu nr 16 jest ujemny, a nr 15 (wcześniej dodatni) teraz ma około 0,3V!?
    Nie wszystkie funkcje działają, brak regulacji podświetlania ekranu, nie ma sygnału, ani wskaźnika cofania.
    Z góry dziękuję za każdą pomoc !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21373031
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    kewlys1971 napisał:
    Przyczyną okazał się przewód nr 15 w kostce, ale co dziwniejsze, pod przewody nr 15 (+)i 16(-) przez około pół roku podpięty był i dzialał moduł Bluetooth (zasilanie, więc dodatni i ujemny), a po tym zdarzeniu nr 16 jest ujemny, a nr 15 (wcześniej dodatni) teraz ma około 0,3V!?

Schemat techniczny z oznaczeniami elementów w obudowie.

Tabela przedstawiająca przydział kanałów dla 16-pinowego czarnego złącza oznaczonego jako aa.

i dla porównania RNEG:

Schemat części z oznaczeniami punktów kontrolnych.

Fragment tabeli z wierszami oznaczonymi jako 15 i 16, z tekstem Masa: Ekran DEV w wierszu 15 i Masa w wierszu 16.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21373404
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Ok, ale dlaczego wcześniej przewód nr 15 miał 12V+ (zasilał moduł bluetooth, ale musiałem go odłączyć bo powodował palenie bezpiecznika 30A od zapalniczki) ma teraz około 0,3V ?
  • Pomocny post
    #4 21373430
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Ok, ale dlaczego wcześniej przewód nr 15 miał 12V+ (zasilał moduł bluetooth, ale musiałem go odłączyć bo powodował palenie bezpiecznika 30A od zapalniczki) ma teraz około 0,3V ?

Bo teraz jest masą dla ekranu, a nie zasilaniem z radia. To nie "przewód miał", tylko szło to z radia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21373500
    kewlys1971
    Poziom 6  
    >>21373430 >>21373430
    Masz rację, ale to jeden z wielu problemów, nie wiem którym przewodem puścić sygnał czujników cofania, na starym wyświetlaczu jest, a na nowym, kolorowym nie ma, córka nie chce zrezygnować i na razie mam podłączone oba wyświetlacze.
  • Pomocny post
    #6 21373550
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    nie wiem którym przewodem puścić sygnał czujników cofania, na starym wyświetlaczu jest, a na nowym, kolorowym nie ma

żadnym nie puszczasz, to idzie po CAN. Trzeba skonfigurować opcję w radiu za pomocą Diagboxa.

Tabela konfiguracji opcji klienta w samochodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21373576
    kewlys1971
    Poziom 6  
    ...to super, właśnie o tym myślałem, ale bałem się, że bardziej popsuję niż naprawię, ale najpierw chyba muszę usunąć stare radio RD4 i aktywować RNEG, bo teraz DiagBox nie widzi nowego radia.

Dodano po 1 [minucie]:

Pomożesz mi to to ogarnąć ?, Będę bardzo wdzięczny, przynajmniej jakieś wskazówki, Diagboxa mam, ale nie wiem w co wejść.
  • #8 21373919
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    ...to super, właśnie o tym myślałem, ale bałem się, że bardziej popsuję niż naprawię, ale najpierw chyba muszę usunąć stare radio RD4 i aktywować RNEG, bo teraz DiagBox nie widzi nowego radia.

Pomożesz mi to to ogarnąć ?, Będę bardzo wdzięczny, przynajmniej jakieś wskazówki, Diagboxa mam, ale nie wiem w co wejść.

RD4 to Radio, ale RNEG to Telematyka/Teleinformatyka- będzie w innym miejscu na liście.

Zrzut ekranu z listą modułów do kodowania w systemie BSI z ikonami i opisem wsparcia parkingowego, wycieraczki przedniej szyby, modułu przełączników itp.

W telekodowaniu BSI --> Kalkulatory obecne --> ustaw radioodtwarzacz jako nieobecny, a nawigację jako obecną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21373923
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Bardzo Ci dziękuję za fachową pomoc !
  • REKLAMA
  • #11 21374407
    kewlys1971
    Poziom 6  
    A jeszcze pytanko, na jakim radiu mam dokonywać tych operacji? Muszę z powrotem podłączyć RD4, czy już na RNEG, czy ma to w ogóle znaczenie?
  • #12 21374435
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    A jeszcze pytanko, na jakim radiu mam dokonywać tych operacji? Muszę z powrotem podłączyć RD4, czy już na RNEG, czy ma to w ogóle znaczenie?

Jeśli pytasz o zmiany w BSI, to bez różnicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21387191
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Witam ponownie, niby zrobiłem co trzeba, czyli Radio RD4 nieobecne w BSI oraz RNEG obecne, oraz w RNEG aktywowałem funkcję wizualizacji i sygnału przy cofaniu, ale brak tych funkcji na wyświetlaczu, nie wiem jak je aktywować, co zrobiłem nie tak ?
    Ekran konfiguracji RadioNavi RNEG z ustawieniami personalizacji pojazdu
    Zrzut ekranu z konfiguracji ustawień BSI, z listą modułów w pojeździe, z dwoma oznaczonymi strzałkami.
  • #14 21387383
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    w RNEG aktywowałem funkcję wizualizacji i sygnału przy cofaniu, ale brak tych funkcji na wyświetlaczu, nie wiem jak je aktywować, co zrobiłem nie tak ?

W diagboxie, w konfiguracji opcji klienta wspomaganie parkowania jest aktywne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21387575
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Muszę sprawdzić, ale to nie to, co na pierwszym moim screenie ? Mówisz o opcjach klienta, ale w BSI mam wejść ?, bo to, co wysłałem, to mam w RNEG.
  • #16 21387594
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Muszę sprawdzić, ale to nie to, co na pierwszym moim screenie ?

Nie, na pierwszym masz "Menu personalizacji".

kewlys1971 napisał:
    Mówisz o opcjach klienta, ale w BSI mam wejść ?, bo to, co wysłałem, to mam w RNEG.

W RNEG --> Telekodowanie, i tam powinna być grupa odnośnie klienta.

Fragment tabeli z informacjami o wspomaganiu parkowania pojazdu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #17 21387639
    kewlys1971
    Poziom 6  
    dzięki, zaraz jeszcze raz sprawdzę, ale wydaje mi się, że tam też wchodziłem...

Dodano po 57 [minuty]:

>>21387594 ...tak, wysyłałeś mi to wcześniej.
  • #18 21388133
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    dzięki, zaraz jeszcze raz sprawdzę, ale wydaje mi się, że tam też wchodziłem...

Dodano po 57 [minuty]:

>>21387594 ...tak, wysyłałeś mi to wcześniej.

I masz ustawione, że jest obecne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21388315
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Tak, zaraz prześlę screena. Niby wszystko jest poustawiane, ale jak wchodziłem w zapis BSI, to RNEG było NIEOBECNE, ale tylko w jednym z ustawień, bo w innych było Obecne. Mam jeszcze pytanie, zasilanie ekranu nie wychodzi z RNEG (chyba powinien być PIN 9 i 15), tylko mam gdzieś z bezpieczników i dlatego pokazuje mi brak komunikacji z wyświetlaczem multimedialnym, może to ma znaczenie?
    Ekran laptopa wyświetlający ustawienia systemu RADIONAV-RNEG, z wyborem opcji wsparcia zatrzymania: Nieobecny, Obecna z przodu, Obecna z tyłu, Obecna z przodu i z tyłu.
    Ekran komputera z otwartym programem diagnostycznym pokazującym ustawienia systemu RNEG.
    Wyświetlacz samochodowy z ustawieniami czujnika parkowania.
    Ekran laptopa z otwartym programem diagnostycznym pokazującym ustawienia BSI (Built-in Systems Interface) w pojeździe.
    Zdjęcie ekranu komputera z oprogramowaniem diagnostycznym pokazującym konfigurację BSI w samochodzie z wybranymi funkcjami oznaczonymi jako NIEOBECNE lub Jest.
    Zrzut ekranu z laptopa przedstawiający konfigurację BSI w samochodzie, w którym widoczne są różne ustawienia i ich statusy, takie jak obecność ekranu wielofunkcyjnego czy nawigacji RNEG.
    Ekran laptopa wyświetlający wyniki testu systemu elektronicznego samochodu z zaznaczonymi błędami połączenia.
  • #20 21389328
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Mam jeszcze pytanie, zasilanie ekranu nie wychodzi z RNEG (chyba powinien być PIN 9 i 15), tylko mam gdzieś z bezpieczników i dlatego pokazuje mi brak komunikacji z wyświetlaczem multimedialnym, może to ma znaczenie?

Brak komunikacji, bo wyświetlacz (EMF, nie multimedialny) wymontowałeś. Ekran RNEGa nie jest osobnym elementem, tylko stanowi część składową telematyki.

Zobacz, czy w BSI jest opcja obecności ekranu wielofunkcyjnego i ją wyłącz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21389485
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Niestety, coś musiałem jeszcze "namieszać", pomimo porad dalej nie ma wizualizacji i sygnału podczas cofania, tylko taki komunikat:
    Ekran samochodowy z komunikatem o nieprawidłowym funkcjonowaniu czujnika parkowania.
    Zrzut ekranu z ustawieniami komputera pokładowego pojazdu, zawierający opcje związane z komfortem jazdy i telematyką.
    a co do ustawień rozdział danych między telematykę i ekran wielofunkcyjny zostawić jak jest ?
  • #22 21406589
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Oczywiście postawię kawę. Zależy mi tylko, żeby po zmianie (z RD4 na RNEG1 kolorowy wyświetlacz) wizualizowało i pikało przy cofaniu!
  • #23 21406789
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Niestety, coś musiałem jeszcze "namieszać", pomimo porad dalej nie ma wizualizacji i sygnału podczas cofania, tylko taki komunikat:

Może po prostu czujnik padł? Nie ma błędów w pomocy w parkowaniu (AAS)?

kewlys1971 napisał:
    a co do ustawień rozdział danych między telematykę i ekran wielofunkcyjny zostawić jak jest ?

Zostaw tak jak jest, bo masz tylko telematykę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21409852
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Czujniki na 100% działają, musi mieć jakieś błędy, bo wyświetla komunikat na wyświetlaczu "nieprawidłowe funkcjonowanie czujnika parkowania". Dzięki za każdą podpowiedź, sprawdzę te błędy w AAS.
  • #25 21463084
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Ekran diagnostyczny przedstawiający błąd systemu parkowania.
    Rzeczywiście jest błąd w AAS, czy wystarczy, że jeden czujnik nie działa i nie będzie żadnych wskazań? Dodam, że na wcześniejszym, małym wyświetlaczu monochromatycznym działały bez problemu.
  • REKLAMA
  • #26 21463463
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Rzeczywiście jest błąd w AAS, czy wystarczy, że jeden czujnik nie działa i nie będzie żadnych wskazań ? Dodam, że na wcześniejszym, małym wyświetlaczu monochromatycznym działały bez problemu.

To nie jest usterka czujnika - od czujników są inne kody. Masz coś namieszane z konfiguracją BSI/czujników. Co masz w opcji "Dźwięk emitowany przez źródło w górze kolumny kierownicy albo radioodtwarzacz" (albo coś w tym stylu)? Będzie to albo w BSI albo w AAS.

Wszystkie możliwe masz poniżej:

Kody błęduSformułowanie posprzedażne kodu błędu
    8BD8Usterka/brak informacji z czujników prędkości : Brak sygnalu
    9BC0Spójność przedniego lewego czujnika zewnętrznego : Bez charakterystyki
    9BC1Spójność przedniego lewego czujnika wewnętrznego : Bez charakterystyki
    9BC2Spójność zewnętrznego przedniego prawego czujnika : Bez charakterystyki
    9BC3Spójność wewnętrznego przedniego prawego czujnika : Bez charakterystyki
    9BC4Spójność bocznego przedniego lewego czujnika : Bez charakterystyki
    9BC5Spójność bocznego przedniego prawego czujnika : Bez charakterystyki
    9BC6Spójność zewnętrznego tylnego lewego czujnika : Spójność
    9BC7Spójność wewnętrznego tylnego lewego czujnika : Spójność
    9BC8Spójność zewnętrznego tylnego prawego czujnika : Bez charakterystyki
    9BC9Spójność wewnętrznego tylnego prawego czujnika : Bez charakterystyki
    9BCA”błąd przedniego lewego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BCB”błąd przedniego lewego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BCC”błąd przedniego prawego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BCD”błąd przedniego prawego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BCEUsterka lewego przedniego czujnika bocznego : Bez charakterystyki
    9BCFUsterka prawego przedniego czujnika bocznego : Bez charakterystyki
    9BD1”błąd tylnego lewego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BD2”błąd tylnego lewego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BD3”błąd tylnego prawego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    9BD4”błąd tylnego prawego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    ABC0”błąd przedniego lewego zewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC1”błąd przedniego lewego wewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC2”błąd przedniego prawego zewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC3”błąd przedniego prawego wewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC4Usterka lewego przedniego czujnika bocznego : Zwarcie z plusem
    ABC5Usterka prawego przedniego czujnika bocznego : Zwarcie z plusem
    ABC6”błąd tylnego lewego zewnętrznego czujnika : Spójność
    ABC7”błąd tylnego lewego wewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC8”błąd tylnego prawego zewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABC9”błąd tylnego prawego wewnętrznego czujnika : Zwarcie z plusem
    ABDB”błąd zasilania czujników : Zwarcie z plusem
    BBDB”błąd zasilania czujników : Zwarcie z masą
    BBDCWewnętrzna usterka zasilania tylnego sygnalizatora dźwiękowego : Zwarcie z masą
    F003Usterka braku łączności z inteligentnym modułem sterującym : Bez charakterystyki
    F023Usterka braku łączności z ekranem wielofunkcyjnym lub telematyką : Bez charakterystyki
    F300Błąd teletransmisji kalibracji : Bez charakterystyki
    F00AUsterka sieci CAN : Bez charakterystyki
    F00FBłąd: kalkulator nie odpowiada w sieci CAN : Bez charakterystyki
    FB88Usterka - przycisk wspomagania parkowania zablokowany lub zwarty do masy : Bez charakterystyki
    FBC0”błąd przedniego lewego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC1”błąd przedniego lewego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC2”błąd przedniego prawego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC3”błąd przedniego prawego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC4Usterka lewego przedniego czujnika bocznego : Bez charakterystyki
    FBC5Usterka prawego przedniego czujnika bocznego : Bez charakterystyki
    FBC6”błąd tylnego lewego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC7”błąd tylnego lewego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC8”błąd tylnego prawego zewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBC9”błąd tylnego prawego wewnętrznego czujnika : Bez charakterystyki
    FBD0Usterka tylnego sygnalizatora dźwiękowego : Bez charakterystyki
    FBDB”błąd zasilania czujników : Bez charakterystyki
    FBDDUsterka - telekodowanie uszkodzone wspomagania parkowania : Bez charakterystyki
    FBDEUsterka łączności wewnętrznej wspomagania parkowania : Bez charakterystyki
    FBDFUsterka pamięci wewnętrznej wspomagania parkowania : Bez charakterystyki
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21463639
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Ekran laptopa z ustawieniami systemu wspomagania parkowania BSI.

Dźwięk emitowany z przekaźników pod kierownicą - TAK.
  • #28 21463848
    artur.heise
    Poziom 33  
    kewlys1971 napisał:
    Ekran laptopa z ustawieniami systemu wspomagania parkowania BSI.

Dźwięk emitowany z przekażnikow pod kierownicą- TAK

Powinno być nie, ale sprawdź jeszcze opcje w telekodowaniu AAS (o ile są).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21464036
    kewlys1971
    Poziom 6  
    Ok, bardzo dziękuję.
  • #30 21472830
    kewlys1971
    Poziom 6  
    >>21464036
    Dzięki za podpowiedź, wszystko działa, zrobiłem, co pisałeś, oraz skasowałem błąd i wyłączyłem, i włączyłem ponownie funkcję wspomagania przy parkowaniu "Do tyłu" i wszystko śmiga!
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za zaangażowanie, kawka dla Ciebie.
    Zdjęcie ekranu komputera z interfejsem diagnostycznym wyświetlającym ustawienia samochodu.
    Zrzut ekranu pokazujący ustawienia systemu samochodowego, dotyczące dźwięków i skrzyni biegów.
    Zrzut ekranu z informacji o funkcjach wspomagania parkowania samochodu.
    Wyświetlacz samochodowy pokazujący grafikę z funkcją wspomagania parkowania.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeocie 207 FL 2010 po wymianie radia z RD4 na RNEG z kolorowym wyświetlaczem pojawił się problem z przepalaniem bezpiecznika 30A od zapalniczki, mimo że radio działało poprawnie. Przyczyną okazał się przewód nr 15, który wcześniej zasilał moduł Bluetooth, a po zmianie stał się masą dla ekranu, co spowodowało spadek napięcia do około 0,3V. Brakowało funkcji takich jak regulacja podświetlania ekranu, sygnał cofania i wskaźnik cofania. Okazało się, że sygnał cofania nie jest przesyłany przewodem, lecz przez magistralę CAN i wymaga konfiguracji w systemie BSI za pomocą oprogramowania DiagBox. Konieczne było wyłączenie radia RD4 i aktywacja RNEG w telekodowaniu BSI, ustawienie obecności nawigacji i nieobecności radia RD4. Dodatkowo, w RNEG trzeba aktywować funkcję wizualizacji i sygnału cofania oraz skonfigurować opcje klienta w telekodowaniu. Problemy z komunikacją wyświetlacza multimedialnego wynikały z braku zasilania ekranu z radia i konieczności odpowiedniego podłączenia. Po konfiguracji i usunięciu błędów w module AAS (wspomaganie parkowania) oraz wyłączeniu dźwięku emitowanego przez radioodtwarzacz, funkcje cofania zaczęły działać poprawnie. Występowały błędy w AAS związane z konfiguracją BSI, a nie z uszkodzeniem czujników. Ostatecznie po skasowaniu błędów i ponownym włączeniu funkcji wspomagania parkowania "Do tyłu" system działał prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA