logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clio II 1,5 dci '03r. zanikają wycieraczki, kierunki i centr

maxmanikus 17 Gru 2024 16:29 318 4
REKLAMA
  • #1 21349286
    maxmanikus
    Poziom 3  
    Witam. Mam Clio 2 2003, 1,2 16V.
    Wycieraczki, kierunkowskazy, centralny zamek, elektryczne szyby i oświetlenie wewnątrz auta. Wszystko jednocześnie przestaje działać na dłużej lub działa tylko na parę minut, jak się dobrze nagrzeje.
    Z tego, co poczytałem, były tu opisywane podobne przypadki, ale żaden temat nie został zakończony z opisem, jak doszło do sukcesu.
    Prosiłbym ewentualnie o jakieś wskazówki kogoś, kto sobie z tematem poradził.
    Tymczasem może ktoś podpowie, jak ominąć zabawę z uch i w jakiś sposób awaryjny podłączyć się do wycieraczek i kierunkowskazów, bo póki co nie chciałbym ryzykować jazdy, zwłaszcza w mieście, bez kierunkowskazów, a przy obecnej pogodzie też bez wycieraczek.

Moderowany przez ArturAVS:

Z racji na szacunek do Autora poprzedniego tematu, powinieneś założyć własny. Rozgrzebwanie tematów archiwalnych niczemu nie służy, mogły się już dawno zdezaktualizować.
    3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• REKLAMA
  • #2 21349525
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    Awaryjnie to możesz koło dojazdowe sobie założyć jak nie masz pełnowymiarowego.
  • REKLAMA
  • #3 21352151
    maxmanikus
    Poziom 3  
    Hehe, bardzo śmieszne,
    Zapasowe mam nawet dwa pełnowymiarowe.
    Ale konkretnie. To się tak łatwo mówi, wymień UCH, ale do mojego trudno znaleźć, a poza tym operacja odrobinę skomplikowana. A jak to nie będzie to?
    Dlatego prośba do Koleżeństwa, jak już się wam coś uda zrobić, to pochwalcie się, w jaki sposób i co dolegało, bo nie każdy ma czas na odkrywanie Ameryki i koszty też mają znaczenie. Chyba po to są takie fora jak to.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21352300
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    To skoro operacja wymiany modułu nadwozia jest taka skomplikowana to jego ominięcie na krótko jest na ciebie praktycznie niemożliwe niestety.
    A jeżeli boisz się że to nie to, że poniesiesz koszty itd. To jest na to prosta metoda złomujesz auto i kupujesz sobie drugie nowe z salonu, powtórzę nowe nieużywane kolejne tylko nowe i wtedy masz gwarancję i wszystko. To jest najprostsza metoda. Moduł można naprawić tylko naprawa jest niemożliwa w twoim wypadku, bo twierdzisz że wymiana jest niemożliwa i ciężka a wymiana to nic innego tylko demontaż starego później montaż nowego, ewentualnie do kodowanie paru rzeczy. Lista zamiennych modułów są dostępne w internecie klasy wyposażenia każdego modułu też bierzesz tą samą klasę albo wyższą nigdy niższą.
    Chcesz wiedzę mówisz że od tego jest forum żeby ktoś się czymś podzielił to zobacz daję ci wiedzę najpierw się diagnozuje co to jest i co może być. Bez narzędzi diagnozy nie przeprowadzisz, naprawy bez narzędzi też nie przeprowadzisz, każde jedno kupno narzędzi diagnoskopu przewyszy i tak wartość tego auta. Proste że jest to rzecz nieopłacalna dlatego takie rzeczy zawsze się komuś zleca.
    A nie, że ja potrafię pisać to napiszę na forum ktoś takie coś na pewno miał jak ja, ja to nie jestem pierwszy i na pewno stuknął dwa razy młotkiem tam puknął trzy razy wokół osi się zakręcił i to już działa i tylko takiej porady ja chce to mnie interesuje tylko jeszcze nie wiem czy trzeba się obrócić w nocy o północy dwa razy w lewo czy dwa razy w prawo a jak będę wiedział to już ja to sobie naprawię, zrobię tak samo i będzie działać.
  • #5 21353274
    maxmanikus
    Poziom 3  
    Dobra,
    Nie mam warsztatu ani garażu, ani nie jestem mechanikiem, i od czasu do czasu coś zrobię na podstawie wskazówek z YouTube. Mam za to 72 lata i dosyć sporą posturę, a w Clio jest dla mnie zbyt ciasno. Próbowałem, ale nie powiodły się próby wymontowania modułu.
    Jeden z niewielu elektryków samochodowych, który chciał się podjąć tej naprawy, zasugerował, żebym mu przyniósł wymontowany moduł, bo UCH może naprawiać na stole, a w tej chwili nie ma miejsca ani w warsztacie, ani na placu.
    W innym warsztacie auto stało ponad tydzień i trwały poszukiwania używanego UCH, ale nie udało się znaleźć zgodnego z wersją mojego auta.
    Ponieważ samochód jest mi potrzebny, zacząłem kombinować, jakby obejść tę usterkę i tymczasowo uruchomić wycieraczki i kierunkowskazy.
    Poszukiwania trwają nadal.
    Naklejka na module UCH samochodu Renault z widocznymi numerami seryjnymi.
REKLAMA