logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Frytkownica Ninja Foodi MAX AF400EU - niestabilne napięcie 5V, przetwornica?

Lukas32 19 Gru 2024 21:13 807 3
REKLAMA
  • #1 21355436
    Lukas32
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Frytkownica Ninja Foodi MAX AF400EU Włącza się ale po przekręceniu pokrętła bardzo często a właściwie prawie zawsze się wyłącza, po prostu gaśnie i podczas kręcenia pokrętłem przygasają diody na panelu. Grzałki, bezpieczniki termiczne, czujniki, wentylatory, łączenia przewodów ok. Czasami jak się szybko przekręciło i wcisnęło start pracoowała poprawnie. Cała frytownica jest zasilana bezpośrednio z 230V, po za płytką panela, która jest zasilana z 5V i to chyba tu jest problem. Mierzyłem te 5V i podczas kręcenia skacze od 3,8V do 5,2V ale chwilowo może i spada więcej tylko multimetr tego nie zdąży pokazać.
    Wymieniłem na płytce panela kondensator na lini 5V (oryginalnie był 100uF, ja włożyłem 820uF) i frytownica pracuje poprawnie, ale i tak leciutko diody przygasają. Na kondensatorze 100uF nawet nowym nie che pracować (wyłącza się) Czy problem może tkwić w samej przetwornicy? Może miał ktoś doczynienia z podobną przypadłością. Panel sterowania frytkownicy Ninja Foodi MAX AF400EU z wyświetlaczami LED i przyciskami. Zbliżenie na płytkę drukowaną frytkownicy Ninja Foodi MAX AF400EU Płytka drukowana we frytkownicy Ninja Foodi MAX AF400EU z różnymi elementami elektronicznymi. Płytka panelu sterowania frytkownicy Ninja Foodi MAX AF400EU z wyświetlaczami LED i przyciskami. Zbliżenie na płytkę obwodu wewnątrz frytkownicy Ninja Foodi MAX AF400EU z wymienionym kondensatorem. Frytkownica Ninja Foodi MAX AF400EU z dwoma złotymi uchwytami i panelem sterowania.
  • REKLAMA
  • #2 21355447
    katjaok
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    A co tam się stało? Zbliżenie na płytkę elektroniczną z zaznaczonym uszkodzonym komponentem.
  • REKLAMA
  • #3 21355456
    Lukas32
    Poziom 20  
    Chciałem podmienić kondensatory te obok tego rezystora 400V ale że nie miałem takich to wstawiłem na 200V Myślełem że chwilę wytrzymają, ale po podpięciu wtyczki wystrzeliły i przygrzał się rezystor, ale swoje wartości trzyma
  • #4 21409251
    Lukas32
    Poziom 20  
    Szkoda było cennego czasu na zabawę z tym. Kupiłem drugą taką frytownicę za grosze, sprawną od strony elektronicznej tylko z połamaną i przytopioną obudową oraz bez koszy. Przełożyłem zasilacz i panel i po sprawie.
REKLAMA