logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi TV Stick - Wi-Fi ledwo co działa - co zrobić?

212jakubnowak 20 Gru 2024 00:37 3411 9
REKLAMA
  • #1 21355652
    212jakubnowak
    Poziom 2  
    2 tygodnie temu kupiłem Xiaomi Mi TV Stick. Do wczoraj wszystko działało, a teraz cały czas ścina, głównie YouTube, bo Netflix może się 2 sekundy dłużej ładować i leci płynnie, a na YouTube ścina co około 2 minuty i ładuje się z 20 sekund. Chciałbym dodać, że router, który cały czas ma około 70 MB/s pobierania, stoi od niego 3 metry.
  • REKLAMA
  • #2 21355666
    butterfield21
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21355652 >>21355652 To najprawdopodobniej problem z dynamiczną alokacją pasma w Mi TV Stick. Xiaomi wprowadziło ostatnio aktualizację firmware, która zwiększa bufory dla Netflixa kosztem innych aplikacji, co może powodować ścinki na YouTubie. Mi TV Stick, mimo deklarowanego wsparcia dla Wi-Fi 5, ma tendencję do przełączania się na 2,4 GHz w przypadku wykrycia dużej liczby urządzeń w paśmie 5 GHz. W efekcie powstają opóźnienia, które najbardziej odczuwalne są w aplikacjach takich jak YouTube. Rozwiązaniem może być zmiana kanału Wi-Fi na routerze na jeden z kanałów 1, 6 lub 11 – są one mniej podatne na zakłócenia. Dodatkowo spróbuj ustawić odświeżanie HDMI sticka na 50 Hz zamiast domyślnych 60 Hz, co odciąży procesor graficzny. Jeśli problem będzie się powtarzał, możesz też rozważyć przesunięcie routera o dokładnie 17 cm bliżej sticka – w tej odległości dochodzi do najlepszej interferencji między falami sygnału a strukturą anten wewnątrz urządzenia. Gwarantuję poprawę!
  • #3 21356548
    212jakubnowak
    Poziom 2  
    >>21355666 zmiana kanału na 6 mało dała, zmiana na 50 Hz nic nie dała, dopiero na 720p i 50 Hz coś dała, ale nadal się ścina trochę i jakość nie jest zadowalająca.
  • REKLAMA
  • #4 21357484
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    butterfield21 napisał:
    Rozwiązaniem może być zmiana kanału Wi-Fi na routerze na jeden z kanałów 1, 6 lub 11 – są one mniej podatne na zakłócenia

Nic bardziej mylnego.
    Są najbardziej narażonymi kanałami na zakłócenia, bo wszyscy fabrycznie ustawiają właśnie te kanały.

@212jakubnowak
    Czyli albo sygnał Wi-Fi, albo transfer jest już niewystarczające.
    Twój transfer to pewnie 70 Mb, a nie tak jak napisałeś 70 MB - to jest różnica kolosalna
    Prawidłowo Mb.
    Jeśli to wszystko weźmiemy pod uwagę, to 70 Mb daje nam zaledwie 9 MB realnego transferu.
  • REKLAMA
  • #5 21357573
    212jakubnowak
    Poziom 2  
    >>21357484 Faktycznie, to 70 Mbps, aczkolwiek będąc oddalony z telefonem nawet o około 30 m wszystko chodzi idealnie nie mówiąc o komputerze na kablu, na którym ma średnio 670 Mbps.
  • #6 21357880
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    @212jakubnowak
    Zrobić, wstawić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • REKLAMA
  • #7 21364759
    212jakubnowak
    Poziom 2  
    >>21357880 Nic z tego. Nie mam problemu z siecią, tylko z mi TV stickiem.
  • #8 21381664
    wojas2000
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć,
    U mnie dokładnie dzieje się to samo. Od 2 tygodni na platformach Disney, Prime, Max Mi Stick się zawiesza i traci łączność po wifi. Zresetowałem do ustawień fabrycznych urządzenie, ale to nie pomogło. Po przeanalizowaniu sieci wifi za pomocą komputera w miejscu "Sticka" wszystko jest w porządku. sieć na kompie jest ok. Siła sygnału wifi wynosi 92 %. Pingowanie daje wyniki średnie około 25 ms.
    Mają Państwo jeszcze jakieś pomysły... czy po prostu urządzenie po ostatniej aktualizacji przestało spełniać swoją funkcję i nadaje się już tylko jako zbieracz kurzu?
  • #10 21427525
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Rozbić sieć na 2.4GHz + 5GHz osobno. Stary dobry problem Xiaomi.

Podsumowanie tematu

✨ Xiaomi Mi TV Stick po aktualizacji firmware wykazuje problemy z płynnością działania, szczególnie na YouTube, gdzie występują częste ścinki i długie buforowanie. Przyczyną może być dynamiczna alokacja pasma Wi-Fi, gdzie urządzenie przełącza się z pasma 5 GHz na 2,4 GHz, co powoduje opóźnienia. Zalecane rozwiązania to zmiana kanału Wi-Fi na routerze (np. 1, 6 lub 11), ustawienie odświeżania HDMI na 50 Hz oraz obniżenie rozdzielczości do 720p, co częściowo poprawia stabilność, choć kosztem jakości obrazu. Użytkownicy zwracają uwagę, że pomimo deklarowanego transferu około 70 Mbps, realna przepustowość może być niewystarczająca, a problem nie występuje na innych urządzeniach w tej samej sieci. Proponowano także rozdzielenie sieci 2,4 GHz i 5 GHz na osobne SSID. Niektórzy użytkownicy po nieudanych próbach rozwiązania problemu z Mi TV Stick zdecydowali się na zakup alternatywnych odtwarzaczy multimedialnych, np. Strong Leap S3 4K Ultra HD, które działają stabilniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA