logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mi TV Stick - jak naprawić zawieszanie się urządzenia?

wiestryb 07 Sty 2025 17:48 1989 2
REKLAMA
  • #1 21381965
    wiestryb
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mi TV Stick zawieszał się.
    Jestem doświadczonym elektronikiem i lubię techniczne wyzwania.
    Ustaliłem, że zabezpieczenie termiczne procesora powoduje wyłączenie zasilania sticka po przekroczeniu krytycznej temperatury. Jest to wada konstrukcyjna. Konstruktor nie uwzględnił, że energochłonne aplikacje takie jak Netflix i Max spowodują wytężoną pracę procesora i większość wyprodukowanych sticków będzie się przegrzewać.
    Wyjąłem płytkę z obudowy. Chłodzenie obydwu stron użebrowanymi radiatorami dało ten efekt, że zawieszenie wystąpiło dopiero po kilku godzinach zamiast minutach.
    Dlatego zainstalowałem na płycie chłodzącej sticka wentylator laptopa z odłamaną chłodnicą. Zasilanie podłączyłem z USB telewizora redukując rezystorem szeregowym 30 OHm z 5V do ok 2,5V wystarczające do chłodzenia procesora i cichej pracy wentylatora. Załączam zdjęcia zastosowanego rozwiązania. Całodobowe testy potwierdziły skuteczność chłodzenia. Od czasu zastosowania stick pracuje prawidłowo, reaguje na pilota i nie ma zawieszeń.
    Życze wszystkim zainteresowanym równie skutecznych rezultatów.
    AI: Jaki jest dokładny model lub wersja Twojego Mi TV Stick?
    Model: MDZ-24-AA
    AI: Czy na urządzeniu były zainstalowane jakieś aktualizacje oprogramowania lub firmware, które mogłyby wpływać na jego działanie?
    Nie - przywracanie ustawień fabrycznych nie dawało poprawy.
    Załączniki:
    • Mi TV Stick - jak naprawić zawieszanie się urządzenia? 03.jpg (648.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mi TV Stick - jak naprawić zawieszanie się urządzenia? 04.jpg (669.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21381969
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Tylko czekam aż port HDMI się wyłamie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21382634
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5399
    wiestryb napisał:
    Konstruktor nie uwzględnił, że energochłonne aplikacje takie jak Netflix i Max spowodują wytężoną pracę procesora i większość wyprodukowanych sticków będzie się przegrzewać.

Planowane postarzanie produktu.

Trzeba było sobie kupić nowe urządzenie, nowszej generacji...
REKLAMA