Mam pytanie o bezpieczeństwo zastosowanych połączeń wewnątrz lampy z żarówką LED. W kloszu lampy znajdują się szybkozłączki, ponieważ lampa jest pośrednią w całej instalacji - mam zasilanie, które rozchodzi się na dwie inne lampy. Korpus żarówki LED wewnątrz lampy mocno się nagrzewa, więc pytanie, co można zrobić?
Korpus żarówki LED wewnątrz lampy mocno się nagrzewa, więc pytanie, co można zrobić?
Korpusy takich żarówek LED spełniają funkcję radiatora, czyli służą oddawaniu ciepła standardowo powstającego podczas świecenia diod LED tychże żarówek.
Cała sprawa wygląda na niefortunne umieszczenie złączek, jak się okazało w pobliżu źródła ciepła.
Tam miał jedynie dochodzić przewód zasilający.
Zapraszam do oceniania moich artykułów linkowanych poniżej.
>>21357064 precyzując: moc to 3w a świeci jak zwykła 35 W
Dodano po 4 [minuty]:
>>21357552 dziękuję. Czyli żeby było bezpiecznie powinienem pozbyć się tych złączek, a w zasadzie przenieść je ponad sufit podwieszany i wrócić przewodami do lampy.
Ty piszesz o kilkunastu watach.
A tam takowa złączka pracowała przez chwilę, bo faktycznie przez chwilę pod niespotykanym normalnie obciążeniem.
Ale wytrzymała prąd zwarcia, gdzie zjarały się podpięte przewody, stopiła się na nich izolacja a złączka pozostała nie naruszona.
Był ktoś tam kto się ze mnie naśmiewał.
Za jego "delikatne" skrytykowanie dostałem czerwony wpis.
✨ W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa szybkozłączek w lampie z żarówką LED, która nagrzewa się podczas pracy. Użytkownik zauważył, że korpus żarówki Lexman o mocy 3 W, świecący jak tradycyjna 35 W, generuje znaczne ciepło. Uczestnicy forum wskazali, że nagrzewanie się jest normalne dla źródeł LED, jednak umiejscowienie złączek w pobliżu źródła ciepła może być problematyczne. Zasugerowano, aby użytkownik rozważył przeniesienie złączek w inne miejsce, ale również podkreślono, że oryginalne złączki nie są gorsze od Wago. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na pozostawienie instalacji bez zmian, czując się pewniej co do jej bezpieczeństwa. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.