logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu dla 30-40 mikrołączników z LED i przekaźników bistabilnych

kshyhoo67 21 Gru 2024 09:22 2556 142
Najlepsze odpowiedzi

Jak najprościej zbudować układ, który pozwoli sterować 30–40 podświetlanymi mikroprzyciskami i jednocześnie sygnalizować ich stan, bez prowadzenia osobnych przewodów pin‑po‑pin do bistabilnych przekaźników 230 V?

Najprościej zrobić to na jednym Arduino Nano umieszczonym możliwie blisko układu i dołożyć rejestry przesuwne: 5×74HC165 do odczytu 40 przycisków oraz 5×74HC595 do sterowania 40 LED-ami; takie łańcuchy da się obsłużyć po 3 linie sygnałowe na stronę [#21374924][#21363944] Jeśli LED-y mają pobierać większy prąd, lepszy będzie TPIC6B595, bo ma wyjścia otwarty dren i odwróconą logikę: wpisana „1” włącza wyjście niskim poziomem [#21416479] Same przekaźniki 230 V warto sterować przez separację galwaniczną, np. optotriaki MOC3023 lub gotowe moduły przekaźnikowe, bo bezpośrednie multipleksowanie sieciowych cewek nie jest tu dobrym pomysłem [#21358150][#21359238][#21359346] Jeżeli chcesz uniknąć mikrokontrolera, da się zbudować wersję na CD4017/4051/4060, ale była oceniana jako wyraźnie bardziej skomplikowana niż rozwiązanie z rejestrami i Arduino [#21362152][#21374799]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21357072
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Jak w temacie:
    Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu układu dla 30-40 mikrołączników z podświetlaniem LED, które mają włączać bądź wyłączać przekaźniki bistabilne.
    Chcę pominąć połączenie kablowe pin2pin, bo to z 90 przewodów... i jakoś to zmultiplekserować.
    Elektroniką zajmowałem się 25 lat temu i nie jestem oblatany w "nowych" technologiach. Z programowaniem też u mnie kiepsko, znam HTML i CSS, co nieco PHP i JS, ale też już dawno nie "rzeźbiłem"...
    Matryca zapewne będzie zawierała 4x10 takich przełączników.
    Podszedłbym do tego inaczej, kupując moduły przekaźnikowe, ale mam w domu całość oświetlenia opartą na przekaźnikach bistabilnych 2xNO, więc nie chciałbym zmieniać tego ze względu na koszty.
    Proszę tylko mnie nie zaorać :)
  • #2 21357095
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    W tych czasach znacznie rzadziej się tak robi.
    Co to NAPRAWDĘ za układ ?
  • #3 21357132
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Myślę, że napisałem, co chcę osiągnąć. Chcę zduplikować przyciski włączające przekaźniki bistabilne i podświetlić mikroprzycisk odpowiadający danemu obwodowi po załączeniu przekaźnika, a także podświetlić mikroprzycisk, jeżeli zostanie włączony przyciskiem włączającym światło.
    W tej chwili mam przyciski przy przekaźnikach i LED-y na panelu, ale to niepraktyczne rozwiązanie.
    To ma być taka tablica synoptyczna, ale interaktywna.
  • Pomocny post
    #4 21358150
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Prawdopodobnie do samych LED-ów układ tranzystorowy byłby znacznie tańszy od przekaźników, zwłaszcza bistabilnych, ale jeśli masz oświetlenie sterowane przekaźnikami, i one już są, a chodzi o dodanie do niego sterowania i sygnalizacji, to wypada wykorzystać to, co jest.

Pytanie: jak jest sterowany taki przekaźnik bistabilny, jakie tam masz? To mogą być dwie cewki - jedna włącza, druga wyłącza; a może być jedna cewka i włączanie/wyłączanie uzyskuje się przez zmianę kierunku prądu, albo kolejne inpulsy prądu cewki włączają i wyłączają. Jakie są parametry elektryczne takiej cewki: jakie napięcie trzeba podać, jaki prąd ma popłynąć, przez jaki czas, żeby to zadziałało...?

Czy to ma być 40 przekaźników i 80 przycisków, czy 20 przekaźników i 40 przycisków, czy 40 przekaźników i 40 przycisków, czy jeszcze inaczej?

Jeśli nie będziesz wciskać wielu przycisków jednocześnie (*), to z multipleksowaniem bez układów scalonych do podłączenia nawet 80 przycisków może wystarczyć 18 żył (do połączenia przycisków z przekaźnikami; do podłączenia LED-ów będą potrzebne dalsze żyły). Ze skanowaniem może ich być dużo mniej, ale wtedy może lepiej mieć mikrokontroler (np. Arduino) do odczytywania przycisków. Najprostszy sposób łączenia przycisków bez skanowania: masz np. 20 przycisków w 4 rzędach po 5, w rzędach łączysz razem jedną z końcówek przycisku (i wyprowadzasz 4 żyły), w kolumnach drugą (i tu jest 5 żył) - wciskając 1 przycisk łączysz 1 z 4 żył od rzędów z 1 z 5 żył od kolumn.

(*) Powiedzmy, że masz przyciski w kolumnach ponumerowanych 0-9 i rzędach A-H - możesz wcisnąć razem np. E1, E3 i E4, albo np. C5, D5, F5 i G5, i to zadziała prawidłowo; ale jak wciśniesz np. E3, i G6, to zadziała tak, jakbyś dodatkowo wcisnął E6 i G3. To dla prostego multipleksowania, stosując skanowanie można tego uniknąć (i mieć tylko kilka żył w kablu; chyba wystarczy 5), ale wtedy układ będzie dużo bardziej skomplikowany.

Układ sterowania przekaźnikami będzie najprostszy, jeśli każdy przekaźnik ma dwie niezależne cewki, i do włączenia/wyłączenia trzeba puścić prąd przez pierwszą/drugą cewkę. Ale jak cewki mają np. wspólny minus, a oddzielne plusy, to można podłączyć prawie tak samo, pod warunkiem, że dobierze się dla nich odpowiednie miejsca w schemacie multipleksowania. Cewka dwukierunkowa będzie wymagać dodatkowych elementów.
  • #5 21358440
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
    Jeżeli chodzi o przekaźniki bistabilne, mam F&F BIS-411 2Z 230V.
    Załączane są zwykłymi przyciskami chwilowymi.
    Przekaźniki mają 2 kontakty NO.
    Pierwszy kontakt NO wykorzystuję do pierwotnego celu, czyli do włączania oświetlenia.
    Drugi kontakt wykorzystuję do włączania LED na prowizorycznym panelu z zasilaczem dedykowanym do LED. Wykorzystałem do tego przewód i to chciałbym zmienić na bardziej wyrafinowaną metodę.

Przygotowuję płytkę z 4x10 mikrołącznikami z podświetleniem LED. Ma to odniesienie do 4 poziomów domu: piwnica, parter, piętro, poddasze. Nie wszystkie przyciski i przekaźniki są wykorzystane, pozostawiłem rezerwę na ewentualne nowe punkty świetlne.

Przekaźniki są 230V, więc trzeba wykorzystać separację sygnałów.
    Jeżeli nie uda mi się wymyślić czegoś, wywalę przekaźniki i zamontuję moduł przekaźnikowy Zigbee, ale to są większe koszty...

Dodano po 9 [godziny] 19 [minuty]:

Nikt nic nie podpowie?
  • #6 21359238
    _jta_
    Specjalista elektronik
    W zakładce Schemat w tym linku jest pokazane, jak to ma być podłączone - napięcie sterujące ma być napięciem sieci i musi zostać podane między zacisk 6 i zacisk 1, a napięcie zasilające - między zacisk 3 i zacisk 1. Prąd wystarczy 5mA. Czyli jest potrzebne zasilanie 230V~ i sygnał sterujący jest w jakiś sposób połączony z tym zasilaniem. To wyklucza bezpośrednie podłączenie do układu multipleksującego - potrzebne będą np. przekaźniki, albo elementy o podobnej funkcjonalności, po jednym do każdego elementu (choć nie jestem pewien, może dałoby się coś wykombinować, żeby użyć znacznie mniejszej ich liczby).

Nie jest jasne (w opisie nie znalazłem takiej informacji), czy napięcie sterujące musi być napięciem przemiennym 50Hz, czy też można użyć napięcia stałego z wyprostowania napięcia sieci - w tym drugim przypadku sygnał sterujący mógłby być przekazywany przy użyciu tranzystorów. Do sterowania z użyciem napięcia zmiennego powinny nadawać się optotriaki - np. MOC3023 (w sklepie Piekarz.pl są w cenie 0,75zł/sztukę przy potrzebnej ilości); tranzystory MPSA44 są tam 3x tańsze (ale nie wiem, czy sterowanie impulsami napięcia o stałym kierunku może być dla tych przekaźników, a i tak byłoby więcej kombinowania). Nie wiem, w jakiej cenie byłyby najtańsze przekaźniki nadające się do takiego zastosowania, w sklepie Piekarza są ponad 4x droższe od MOC3023.

Czy oprócz napięcia sieci masz tam jakieś niskie napięcie do zasilania układu sterowania i LED-ów?

Aha: nie wiem, czy byłoby to wygodne, ale można pomyśleć - zamiast 40 przycisków użyć 13, mieć 40 LED-ów w 5 rzędach po 8, pod nimi 8 przycisków wyboru kolumny, z boku 5 przycisków wyboru rzędu, włączenie/wyłączenie wymagałoby jednoczesnego wciśnięcia przycisku rzędu i kolumny, by w ten sposób wskazać LED-a do włączenia/wyłączenia. Byłaby to oszczędność liczby przycisków, ale 40 przycisków przy LED-ach przy odpowiednim połączeniu może działać tak samo, poza tym, że wciskałoby się 1, a nie 2 naraz (w każdej wersji przewody przekazywałyby wybór wiersza i kolumny).
  • #7 21359260
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Nie widzę żadnego linku ;)
    Do LED-ów wykorzystywałem zasilacz 3,3V.
    Do sterowania LED, mógłbym wykorzystać np. 16-kanałowy multiplekser. Tu można wykorzystać, tak jak w pierwotnej wersji drugi styk przekaźnika, ale zmultipleksować i zdemultipleksować do wyświetlenia.
    Do sterowania przekaźników myślałem o użyciu opto-izolacji. Ale dobrze byłoby użyć jakiegoś układu, żeby sterować np. 1-sekundowym impulsem.
  • #8 21359346
    _jta_
    Specjalista elektronik
    kshyhoo67 napisał:
    Nie widzę żadnego linku

Chodzi o link, który podałeś: F&F BIS-411 2Z 230V.

kshyhoo67 napisał:
    Do sterowania przekaźników myślałem o użyciu opto-izolacji.

Informacja Chińczyka jest niejasna i nie wiadomo, co to jest - podejrzewam, że nie nadaje się do sterowania tych przekaźników, że tylko na wejście tej optoizolacji można podawać napięcie sieci, ale na wyjściu można mieć tylko niskie napięcie. Do sterowania układami działającymi przy napięciu sieci należy użyć optoizolacji np. na MOC3023.

kshyhoo67 napisał:
    Ale dobrze byłoby użyć jakiegoś układu, żeby sterować np. 1-sekundowym impulsem.

Chodzi o to, żeby niezależnie od czasu naciśnięcia przycisku dawać impuls trwający przez określony czas? To będzie jakaś komplikacja, i może już prościej będzie zastosować Arduino.
  • #9 21359348
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    O Arduino wiem tylko tyle, że istnieje ;) Elektroniką bawiłem się 35-40 lat temu. Mam do czynienia z elektryką, również przemysłową, więc mam jako-takie pojęcie o prądzie ;p
  • #10 21359413
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Poszedł bym w zupełnie innym kierunku.
    Moduły we/wy sterowane przez modbus RTU i panel HMI.
    Do sterowania przekaźnikami poszukał bym modułów z triakami ( w ostateczności przekaźnikowe)
    Do odczytu stanu przekaźników standardowe moduły we 24V albo najprostszy PLC z RS485 8we/6Wy PNP (tranzystorowe) i odczyt multipleksowy
  • #11 21359480
    _jta_
    Specjalista elektronik
    :arrow: tos18 - to nie jest dział dla speców od automatyki przemysłowej zatrudnionych w bogatej firmie. ;)

:arrow: kshyhoo67 - domyślam się, że LED-y i mikroswitche mają być w jednym miejscu; jak są / mają być rozmieszczone przekaźniki?
  • #12 21359489
    tos18
    Poziom 42  
    _jta_ napisał:
    tos18 - to nie jest dział dla speców od automatyki przemysłowej zatrudnionych w bogatej firmie.

Zobacz Kolego po ile u chińczyka można kupić klony sterowników PLC (np mitsubishi FX) i moduły modbus 16 czy 30 przekaźników a następnie napisz czy opłaca się klecić takie coś na arduino gdzie amatorom problemy stwarza poprawne zaprojektowanie obwodów we/wy tak by nie zbierały i nie siały zakłóceń.

Panele HMI bez ethernetu też potaniały.
  • #14 21359502
    tos18
    Poziom 42  
    HMI 7'' - 319pln - oprogramowanie darmowe, kabel do programowania USB
    https://pl.aliexpress.com/item/1005007806356751.html

Moduł 32 przekaźniki ster MODBUS RTU 24V - 304pln
    https://pl.aliexpress.com/item/4001222753706.html#nav-specification
    lub ten - ma ciekawszy zestaw funkcji i prostszy dostęp.
    https://pl.aliexpress.com/item/1005007519006312.html

sterownik PLC klon mitsubishi FX2N - 14MT 8 we 6 wy 125pln + kabel 35pln - program do pobrania w sieci.
    _jta_ napisał:
    Aha, i kto miałby zaprogramować taki PLC?

https://pl.aliexpress.com/item/32807005199.html

Zasilacz 24V - 100 pln

_jta_ napisał:
    Aha, i kto miałby zaprogramować taki PLC?

A kto zaprogramuje arduino ?

Program na plc będzie prosty
    będzie multipleksowo czytał wejścia i wynik umieszczał w tablicy rejestrów dostępnej przez modbus RTU
    Alternatywą jest moduł 32 wejścia cyfrowe PNP z obudową za 139pln (odpada programowanie PLC)
    https://pl.aliexpress.com/item/1005006667988529.html

Program do HMI nie jest straszny
    Zrzut ekranu z oprogramowania Pstudio z projektem HMI.

Po prostu wstawia się klocki i ustawia ich parametry
    Interfejs użytkownika HMI z przyciskami.
  • #15 21359562
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o PLC, pracowałem zawodowo jako elektryk, przeważnie w sektorze przemysłowym i mam kolegów, którzy by się tego podjęli. Natomiast uważam, że należy wykorzystać to, co mam, żeby nie pomnażać kosztów.
    Jeżeli miałbym w coś inwestować, to byłby to moduł Zigbee, bo mam sporo urządzeń inteligentnych na MOESie.
    Moje przekaźniki bistabilne:
    Zdjęcie panelu elektrycznego z przekaźnikami bistabilnymi i wskaźnikami LED.
    Moja klawiatura w przygotowaniu:
    Płytka prototypowa z przylutowanymi przełącznikami guzikowymi.
    Przychodzi mi na myśl wykorzystanie multipleksera i demultipleksera sygnału oraz użycie optoizolacji na sterowaniu przekaźnikami. Przesłanie tego nawet za pomocą transmisji szeregowej, albo jakimś RSxxx.
  • #16 21359569
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    kshyhoo67 napisał:
    Przychodzi mi na myśl wykorzystanie multipleksera i demultipleksera sygnału, oraz użyciu opto-izonacji na sterowaniu przekaźnikami. Przesłanie tego nawet za pomocą transmisji szeregowej, albo jakimś RSxxx.

Lepiej rejestry przesuwające bo dowolną ilość połączysz po jednym synchronicznym łączu szeregowym,
    Chińczyk ma nawet gotowe moduły 24 wyjściowe na 74HC595
    Moduł rozszerzeń 74HC595 z ceną i ocenami
    Podobne są do 74HC165 24 wejściowe
    Płytka rozszerzenia z układami scalonymi i przewodami podłączonymi do niej.

Połączenie zestawu rejestrów wejściowych i wyjściowych jak się uprzeć można by sklecić z układów logicznych małej skali integracji (generator, licznik, kilka bramek) ale na mikrokontrolerze łatwiej (jak się już przejdzie przez naukę podstaw programowania i użycia narzędzi)
    Zadanie jest proste dla N wejść trzeba wygenerować N impulsów zegarowych i jeden impuls który ładuje dane z wejść do rejestru wejściowego oraz z rejestru wyjściowego na wyjścia.
  • #17 21359593
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Dwa moduły Arduino Nano (klony) po stronie sterującej - jeden do multipleksowania matrycy przycisków, drugi do lampek kontrolnych - oraz trzeci, czytający stan przekaźników po stronie wykonawczej.
    Transmisja za pomocą konwerterów TTL to RS485, oczywiście jeśli jest sensowna wspólna masa, albo current loop, jeśli takowej nie ma.
    Do tego optoizolacja na MOC-ach, jeśli F&F to "zaakceptują", względnie separacja za pomocą zwykłych przekaźników elektromagnetycznych.
  • #18 21359614
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    kshyhoo67 napisał:
    Natomiast uważam, że należy wykorzystać to, co mam, żeby nie pomnażać kosztów.

Ekonomia ma różne twarze. W tym duże koszty adaptacji do użycia czegoś "darmowego" / "prowizorycznego" itd.

Gdzieś w wątku padło 3.7V, nie zauważyłem amperażu diod LED, ale wzmianka jest że sygnalizacyjne (tzn nie oświetleniowe).
    Dawno już "odleciałem" od tego wątku. Tu sie naprawdę strzela z armat do wró.. przekaźników
  • #19 21359656
    _jta_
    Specjalista elektronik
    mam_pytanie napisał:
    Dwa moduły Arduino Nano (klony) po stronie sterującej - jeden do multipleksowania matrycy przycisków, drugi do lampek kontrolnych

Wystarczy jeden, jeśli w jednym miejscu. Plus np. 74x595, 74x165 (są też inne rozwiązania: do przycisków 4017 do generowania '1' krążącej po 10 wyjściach, zwykła dioda w szereg z każdym przyciskiem, włączone między 4 piny wejściowe Arduino, a tych 10 wyjść - Arduino musi jeszcze odczytywać, gdzie jest ta '1', na to są potrzebne 2 piny, i to pozwala odczytać stany 40 przycisków w dowolnej kombinacji).
    Do sterowania dużej liczby wyjść z Arduino świetnie nadaje się 74x595 - N takich układów daje 8N wyjść, i ma 3 wejścia, które podłączasz do Arduino. Ja używałem takiego układu do podawania 64 sygnałów na silniki krokowe, tylko użyłem minikomputera (terminal HP T5720 - używany kosztuje tyle, co Arduino Nano, dużo większe możliwości, ale też dużo większe rozmiary i zużycie energii).

Natomiast trzeba jakoś podawać sygnały na MOC3023 i odczytywać stany przekaźników - jeśli one są w jednym miejscu, to drugi Arduino załatwi sprawę, ale gorzej, jeśli są rozsiane po wielu odległych miejscach. Hm... ze zdjęcia wygląda na to, że 26 przekaźników jest w jednym miejscu, tylko do pozostałych trzeba by pociągnąć kable.
  • #20 21359849
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Przekaźniki są w kupie a po prawej (na zdjęciu u dołu), jest listwa z sygnałami wyjściowymi do LED.
    Panowie (Panie), wykonanie musi być na czymś, co znam. Nie znam się na programowaniu Arduino a nie śmiem prosić o gotowca. Zawsze radziłem sobie sam, z wiedzą, którą posiadam.
    @jarek_lnx, muszę oblukać te rejestry.
  • #21 21359984
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Podobne do 74x595 są 4094 - Wikipedia[EN] w List of 4000-series integrated circuits i w [url=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_7400-series_integrated_circuits] podaje linki do opisów układów z serii 4000 i 7400. Jest kilka technologii takich układów logicznych, różnią się zakresem napięć zasilania (seria 4000 dopuszcza od 3V do 16V, serie 74x znacznie mniejszy zakres napięć), prądami wejść i wyjść...

Nie musi być Arduino, może być dowolny procesor, który by miał z kilkanaście konfigurowalnych pinów do wejść i wyjść, i można było na nim zaprogramować operacje w pętli i zależności czasowe, a do tego był w miarę tani. Arduino Nano można podłączyć do portu USB komputera, zainstalować na komputerze środowisko do programowania Arduino i tworzyć program w C, który powinien zawierać dwie procedury: jedna zostanie wywołana raz na początku, potem druga będzie wywoływana w pętli.

Jakaś prosta wersja takiego sterowania wymagałaby np. 14 pinów (4 wyjść, 10 wejść) dla całości sterowania, i 8 sygnałów między procesorem, a każdym z obsługiwanych urządzeń (tablica z przyciskami i LED-ami, zestaw przekaźników; 2 sygnały wyjściowe mogą być wspólne dla obu urządzeń); Arduino Nano ma ich 19 (nie licząc portu szeregowego i LED-a), port drukarki w PC (te terminale go mają i są kompatybilne z PC) ma za mało wejść, trzeba by bardziej rozbudować multipleksowanie.
  • #22 21360116
    tos18
    Poziom 42  
    W takim razie bez programowania i po staremu:
    proponuję przyciski połączyć do kodera binarnego - zrobionego np z diod - mamy 6 przewodów (max 63 przyciski)
    po drugiej stronie dekodujemy dekoderem bin/dec lub multiplekserem. Z wyjść dekodera na optotriaki. Korzystamy z właściwości że na raz nie będzie wciśniętych więcej niż jeden przycisk.

Sygnały zwrotne z przekaźników bistabilnych grupujemy po 8 i czytamy sekwencyjnie - mamy 8+5 przewodów (40 sygnałów).
    Mamy w sumie 20 przewodów i garść układów ttl lub cmos oraz garść diod 1n4148 i zero programowania.
  • #23 21360133
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Przesyłanie sygnałów poziomu TTL na duże odległości związane jest z ryzykiem nieprawidłowej funkcjonalności spowodowanej zakłóceniami elektromagnetycznymi.
  • #24 21360137
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Mam może 1,5 metra odległości.
  • #25 21360196
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jest kwestia, czy układ ma zapewniać stałe czasy trwania impulsów sterujących przekaźniki, czy też ten czas może być taki, jak czas wciśnięcia przycisku? W pierwszym przypadku bez jakiegoś procesora ciężko coś takiego zrobić, zwłaszcza jeśli dopuści się wciskanie wielu przycisków naraz, ale z przesunięciem czasu (np. wciskamy 21, po 0,1 sekundy wciskamy 22, po 0,1 sekundy 23, po 0,2 sekundy puszczamy 21.... a mają z tego wyjść impulsy 1-sekundowe podane na przekaźniki 21, 22 i 23). Układ z procesorem może to zrobić, ale dla każdego przycisku będzie potrzebował np. 1 bajtu pamięci RAM do odliczania czasu.

kshyhoo67 napisał:
    Mam może 1,5 metra odległości.

Czy to jest odległość tablicy z przyciskami od przekaźników, czy jakaś inna? Jeśli inna, to jaka ma być odległość tablicy z przyciskami od przekaźników?

Co do przesyłania sygnałów na większą odległość: w Świerku (dawno temu IBJ, potem IPJ+IEA, obecnie NCBJ) kiedyś zrobiono urządzenie nazwane Asynchronous DC Modem - służyło do łączności chyba 9600 bodów na odległości nawet ponad 1000m. Prawdopodobnie z użyciem układów UCY751xx w roli nadajników/odbiorników (to była jakaś wcześniejsza wersja RS485).
  • #26 21360340
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    To jest odległość od klawiatury do przekaźników.
    Klawiatura zlutowana:
    Zmontowana klawiatura z metalowymi przyciskami, widziana od góry.
    Nawet maskownica się znalazła (trochę do poprawki):
    Zbliżenie na zlutowaną klawiaturę z przyciskami.
  • #27 21360706
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Przy tej odległości może nie trzeba się wysilać na wielkie oszczędności na liczbie sygnałów, raczej wypada pomyśleć o prostym rozwiązaniu.

Nie wiem: kombinować z osobnymi układami CD4017 i ich synchronizacją, czy zrobić 9 połączeń więcej, mieć jeden CD4017 i nie synchronizować?

W każdym razie, jak ma nie być 40 połączeń do samych LED-ów, to trzeba jakoś multipleksować ich sterowanie, i tu trzeba poprzez skanowanie: np. CD4017 wyznacza, która kolumna (4 LED-y, 4 przekaźniki) ma być przesłana od przekaźników do LED-ów. I tu widzę dwie możliwości: albo LED-y między 4 sygnały z przekaźników, a 10 tranzystorów sterowanych z CD4017, i po kolei świecą we wszystkich kolumnach te LED-y, którym odpowiadają włączone przekaźniki (ale tak szybko, że widzi się to jako świecenie ciągłe), czy przerobienie sygnałów z przekaźników na sygnał szeregowy i przesłanie go na 5 74x595, a do ich wyjść podłączone LED-y świeciłyby stale (te, które mają świecić).

Aha: czy te styki przekaźników, które byłyby używane do sterowania LED-ami, mają być używane tylko do tego, czy jeszcze do czegoś innego? Jeśli również do czegoś innego, to do czego i jak to jest podłączone?
  • #28 21360721
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Przekaźniki mają 2xNO. Jeden roboczy, drugi używam do zapalania LED.

Dodano po 3 [minuty]:

Przekaźniki sterowane są impulsem. Jeżeli dłużej są zamknięte styki włączające przekaźnik, on automatycznie zrzuca napięcie powrotne, które wykorzystywane jest do zapalania podświetlenia włączników. Są lepsze od zwykłych przekaźników, gdyż nie potrzebują samopodtrzymania (wystarczy impuls do przełączenia).
  • #29 21361052
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    kshyhoo67 napisał:
    Panowie (Panie), wykonanie musi być na czymś, co znam.

A co znasz?
  • #30 21361109
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    JacekCz napisał:
    trafiony, zatopiony

Nie rozumiem aluzji. Z zawodu jestem elektrykiem i technikiem informatykiem w kierunku sieci informatycznych. Nie jestem młodym człowiekiem, programowałem w Pascalu i radziłem sobie dobrze. Jak wspominałem, pracowałem zawodowo jako elektryk, w większości czasu robiłem szafy rozdzielcze dla przemysłu i również zastosowań domowych.
    Umiałbym sobie poradzić bez problemu, budując to w starym systemie, czyli na przekaźnikach, bo byłem zdolnym automatykiem. Mógłbym zrobić to na PLC, ale koszty są znaczne, a nie jestem majętnym człowiekiem. Techniką cyfrową "bawiłem się" na TTL, kiedy CMOS wchodziły dopiero do użytku. Nowe technologie nie są mi znane, dlatego napisałem na forum. Wiem, że za ich pomocą można prościej wykonać to, co zamierzam.
    Byłem też moderatorem na forum programistycznym, znam HTML, CSS, trochę PHP i JS. Pisałem skrypty dla web. Mam wkład w powstanie polskich serwisów webowych i gier. Ale to inna para kaloszy.
    Pisząc uszczypliwości na forum, nie wnosi to nic do tematu. I to jest bolączka polskich for, żadnych konkretnych podpowiedzi, ale ponabijać się z niewiedzy innych, to chętnie.
    Z problemem sobie poradzę, wcześniej czy później. Może nauczę się obsługi Arduino tylko do rozwiązania tego zadania... Zawsze kończę to, co zacznę, nawet wtedy, gdy spotykam nieprzychylne osoby do pomocy.

Dziękuję za podpowiedzi od osób, które w jakiś sposób chciały pomóc.
    Osobom, które odwiedziły mój post tylko po to, żeby pokomentować sobie, żeby podreperować sobie samopoczucie, mówię: proponuję wizytę u specjalisty.

Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i bogatych Świąt.

P.S. - nie programujcie w święta: bug się rodzi ;p

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu układu sterującego 30-40 mikrołącznikami z podświetleniem LED, które mają włączać i wyłączać przekaźniki bistabilne F&F BIS-411 2Z 230V. Autor chce uniknąć tradycyjnego połączenia pin2pin (ok. 90 przewodów) i zastosować multipleksowanie sygnałów. Przekaźniki sterowane są impulsami chwilowymi, mają dwa styki NO – jeden do oświetlenia, drugi do zasilania LED na panelu. Wymagana jest separacja sygnałów ze względu na napięcie 230V. Proponowano różne rozwiązania: multipleksery analogowe (np. CD74HC4067, CD4051), rejestry przesuwne 74HC165 (PISO) i 74HC595 (SIPO), układy TPIC6B595 do sterowania LED o większej mocy, optotriaki MOC3023 do izolacji i sterowania przekaźnikami, a także mikrokontrolery Arduino Nano lub Uno z komunikacją szeregową (RS485, I2C) do multipleksowania i sterowania. Dyskutowano o zaletach i wadach podejścia programowego (Arduino, PLC, HMI) oraz sprzętowego (układy TTL, multipleksery, koder/dekoder). Zwrócono uwagę na konieczność generowania impulsów o stałej długości (ok. 1 sekundy) do sterowania przekaźnikami. Autor uczy się programowania Arduino i projektowania PCB (EasyEDA), korzysta z symulatorów (Wokwi, Falstad). Wskazano na poprawne podłączenie rezystorów drabinkowych, polaryzację LED, oraz konieczność stosowania diod i oporników przy przyciskach. Omówiono kwestie minimalizacji liczby przewodów i pinów I/O, wykrywania błędów transmisji, oraz praktyczne aspekty doboru układów scalonych (różnice między seriami 74HC, LS, HCT itp.). Podsumowując, rekomendowane jest użycie rejestrów przesuwających 74HC165 i 74HC595 lub ich odpowiedników TPIC6B595, z mikrokontrolerem Arduino do sterowania i komunikacji, z optoizolacją do bezpiecznego sterowania przekaźnikami bistabilnymi na 230V, co pozwoli na znaczną redukcję okablowania i wygodne sterowanie tablicą synoptyczną z podświetleniem LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA