logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MacBook A1708 - jak rozpoznać uszkodzenie matrycy lub taśmy?

kadlub1984 22 Gru 2024 17:39 1026 17
REKLAMA
  • #1 21358997
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam, mam szybkie pytanie do ludzi którzy naprawiają MacBooki.
    A1708
    Matryca czy taśma matrycy ? Uszkodzony ekran MacBooka Pro z kolorowymi liniami.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Wyszło że to taśma. W pewnej pozycji pojawił się obraz
  • REKLAMA
  • #3 21361513
    kadlub1984
    Poziom 9  
    A niby co? Jak na matrycy nie ma innych uszkodzeń A jak ruszę klapa to się pojawia obraz
  • Pomocny post
    #4 21361519
    marekchyla1994

Poziom 19  
    Ocena: 55
    Najłatwiej metodą podmiany ,nie wydaje mi się żeby ktoś to mierzył metodą "na przejscie".Tasma to inaczej zbiór przewodów,na taśmie.
    Konto firmowe:
    Marek Chyła
    brak adresu, Grudziądz, 86-300
  • Pomocny post
    #5 21361520
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Uszkodzone kulki pod GPU chociażby.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 21362374
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6836
    A po innym wyj. (DPoer lub HDMI ) co masz ?
    - jak na matrycy pionowe linie w równych odstępach
  • REKLAMA
  • #7 21364605
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Uszkodzona (przetarta) taśma video. Nie wyklucza to uszkodzenia matrycy (zwarcie przetartych przewodów do linii danych). Jak zwał tak zwał... wymiana matrycy niezbędna. Możesz sobie zaoszczędzić i tylko matrycę (bez obudowy i podświetlenia wymienić). Z aliexpress wyjedzie jakieś 450-600zł.
  • REKLAMA
  • #8 21364633
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Panowie ale ja mam obraz na matrycy jak w odpowiedniej pozycji ustawie klapę czyli ewidentnie coś nie łączy. A z tego co czytałem to w 90 % wina taśmy, podobno dostaje się tam jakiś syf i się przeciera
  • Pomocny post
    #9 21373072
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    PO zdjęciu i po opisie - uszkodzona taśma(pęknięcia wywołane zabrudzniem/drobinami) można odkleić blendę i zobaczyć taśmę, możliwe że da się to ogarnąć bez potrzeby wymiany taśm.
    Tak taśmy mogą być wymienione ale do tego trzeba zdemontować całą matryce i podświetlenie.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #10 21373080
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Tak wiem. Na Ali sprzedają te gumy co się uszkadzają podczas demontażu.
    I trzeba uważać na tasiemkę od kamery po podczas odklejania można ją uszkodzić
  • #11 21376597
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Wymieniłem taśmy. Jest przy tym tykę je***ia że szkodzą gadać. Ale działa. Ale mam teraz problem bo klawiatura mi nie działa nie reaguje żaden klawisz oprócz power.
    Podmienilem tasiemkę na inną i efekt taki sam.
    Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • Pomocny post
    #12 21376745
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Odpinałeś klawiaturę od płyty? Co dzieje się z wentylatorami po uruchomieniu z kabla?
    Mogłeś wlutować nieprawidłowe taśmy (co najczęściej się zdarza - przeplot innego modelu zwieraja do linii przerwania IRQ i zawiesza urządzenie po drugiej stronie). Odłącz T-conn matrycy i uruchom się na monitor zewnętrzny. Klawiatura pewnie wróci.
  • REKLAMA
  • #13 21376757
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Klawiaturę odpinalem bo podmienilem taśmę niestety bez zmian.
    Wentylator uruchamia się normalnie.
    Klawiatura nie ma także podświetlenia.

Dodano po 3 [minuty]:

Taśmy raczej dobrze wlutowalem robiłem jeszcze zdjęcia żeby nie pomylić . Obraz wyświetlany jest normalnie.
    Kupowane na Ali było napisane że go tego modelu.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Odłączyłem matryce ale bez zmian nawet nie musiałem podłączać zewnętrznego monitora bo cap lock nie reaguje.

Dodano po 4 [minuty]:

Zauważyłem też że nie chce się włączyć z samej baterii choć ją ładuje i jak go włączę z wpiętym przewodem i odłączę to działa na baterii

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Update laptop włącza się sam z baterii jak zamknę i otworze klapę tak samo się dzieje na przewodzie. Włącza się też jak podepne mu przewód zasilający.
    Miał ktoś takie przypadki ?
  • Pomocny post
    #14 21377756
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Coś jednak mi tu nie pasuje... Czy komputer działał normalnie przed wymianą taśm matrycy?
    Zmieniałeś taśmę klawiatury? Którą? Nie jestem już pewien, czy dobrze pamiętam ten model... ale wydaje mi się, że w tym rozwiązaniu klawiatura jest integralna z taśmą. Czy możesz zrobić zdjęcie od wewnątrz komputera?
    Może mówimy o taśmie gładzika?

Tak czy inaczej, rzeczą normalną w Apple jest to, że po włożeniu kabla odpowiednio zasilonego (z zasilacza lub Thunderbolt ) komputer sam wystartuje, podobnie jak każdy iPhone, iPad itp. Jeśli wypinałeś baterię na dłużej (wyładują się kondensatory ppbus), to komputer sam nie wstanie - należy to wzbudzić ładowarką lub innym komputerem. Tak ma być.
  • #15 21377770
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Zdjęcie taśmy klawiatury (Keyboard Flex) do MacBooka Pro 13 2016/2017/2019 (A1708, A2) na stronie sklepu internetowego ERLI.
    Tak wygląda taśma klawiatury znajduje się pod lewym głośnikiem. Wymieniłem ja bo miała lekkie wgniecenie.
    To co jeszcze zauważyłem to jak go wyłączam przyciskiem to sam się włącza ale tylko z podłączonym przewodem.
    Nie wiem czy wcześniej wszystko działało kupiłem go z uszkodzona taśma.
    Stwierdziłem to dopiero po naprawie taśmy ale wydaje mi się że klawiatura już od samego początku się nie podświetlała
  • Pomocny post
    #16 21377791
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Tak, masz rację... już sobie przypominam.
    Podłącz starą taśmę dla czystego sumienia. Możliwe, że czeka cię także wymiana klawiatury i podświetlenia (kup sobie komplet). Tymczasowo, podepnij sobie klawiaturę zewnętrzną by sprawdzić działanie całego komputera, nie zapomnij o sprawdzeniu kamery i czujników w matrycy. Dobra robota z tymi taśmami :-) Niewiele osób się na to decyduje.
  • #17 21377981
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Podłączałem zewnętrzna to reaguje na klawisze funkcyjne. Wymazałem maca ale mam problem żeby postawić od nowa system.
    Wydaje mi się że ta stara klawiatura sieje i dlatego tak się zachowuje.
  • #18 21378158
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Zamykam temat uszkodzona taśma matrycy. Która została wymieniona na nową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące identyfikacji uszkodzenia matrycy lub taśmy w MacBooku A1708. Po wstępnej diagnozie, w której obraz pojawił się w pewnej pozycji, zasugerowano, że problem może dotyczyć taśmy matrycy. W dyskusji podano różne metody diagnozy, w tym podmianę taśmy oraz sprawdzenie innych wyjść (DisplayPort, HDMI). Użytkownicy wskazali na możliwość uszkodzenia taśmy video, co może prowadzić do uszkodzenia matrycy. Po wymianie taśmy użytkownik napotkał dodatkowe problemy z klawiaturą, która przestała działać, co może sugerować dalsze uszkodzenia lub błędne podłączenie. Ostatecznie potwierdzono, że uszkodzona taśma matrycy została wymieniona na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA