Nawilżacz Klarta Humea, nie działa wentylator, tzn. co jakiś czas odrobinę rusza i się zatrzymuje.
Podejrzewam że przyczyną jest płytka widoczna na zdjęciu, czy wie ktoś gdzie ją kupić?
Edit: po podpięciu wentylatora bezpośrednio do zasilania zachowuje się tak samo także raczej on jest do wymiany, orientuje się ktoś gdzie można taki kupić?
Ja mam trzy Klarty i po trzech latach (jakieś 500 dni ciągłej pracy) dwie zaczęły hałasować. Niestety wymiana w serwisie kosztuje połowę wartości nawilżacza
Także też szukałem innego rozwiązania i podzielę się wynikami moich poszukiwań.
- W tej klarcie jest wentylator 120x25, łożysko ślizgowe, 12V, z sygnałem FG (Tach out) na trzecim przewodzie. Sygnał FG jest istotny - na jego podstawie nawilżacz dobiera napięcie na każdym biegu tak, żeby utrzymać obroty. Odpięcie FG powoduje wejście na max obroty niezależnie od biegu.
- Tak na oko potrzebne jest min. 80-90 CFM, żeby była podobna wydajność co w oryginale.
- Nie znalazłem żadnego sklepu, który oferowałby takie wentylatory detalicznie. Jest parę firm, które oferują je na alibaba.com, ale tam trzeba zamawiać hurtowo i najlepiej na firmę.
- Udało mi się zamówić "sample" 8 sztuk tego modelu. Wysłka cło kosztuje tyle co same wentylatory. Doszły, włożyłem, działa jak oryginał. Niestety z 8 sztuk tylko 4 działają poprawnie, reszta wadliwa.
Ale nie interesowałem się bardziej. Można próbować przekonać ich do wysłania "próbek", ale jednej pewnie nie wyślą.
Imho zamawianie tych "próbek" ma średni sens. Po tych moich doświadczeniach chińską technologią, przy jednym nawilżaczu zrobiłbym tak:
1. Kupić dowolny markowy wentylator 120x25 z tymi parametrami co powyżej.
2. Wyciąć oryginalną ramkę, zostawić tylko silnik z łopatkami. Usunąć złącze komputerowe, dorobić wtyk JST 3 PIN, raster 2,54 mm.
3. Z tego uszkodzonego usunąć stary silnik i przykleić ten wentylator jakimś klejem do plastiku. Można też dorobić taką ramkę z czegoś sztywnego - blacha aluminiowa, druk 3D, cokolwiek. To, że wentylator będzie 1 mm wyżej, jest bez znaczenia, tam jest sporo miejsca w środku. Do druku 3D można znaleźć rysunki techniczne, te wentylatory "frameless" mają standardowy rozstaw otworów montażowych.