logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci mesh po LAN w domu dwukondygnacyjnym - jak to zrobić?

borekk 27 Gru 2024 07:32 5481 16
REKLAMA
  • #1 21363718
    borekk
    Poziom 10  
    To mój pierwszy post, więc czołem wszystkim forumowiczom.

Chciałbym raz a porządnie zrobić sieć Wi-Fi w domu, bo 2 routery i przełączanie się ręczne między nimi już mnie dobija. Nie jestem zbyt biegły w temacie, mam podstawową wiedzę. Dom 2-kondygnacyjny, na każdym piętrze router z osobną siecią. Skrętką internet wyprowadzony na każdym piętrze i tam podłączone routery. 2 sieci rodzą znane problemy nieprzełączania się telefonu na mocniejszą sieć. Nigdy nie działa to dobrze, dopóki telefon łapie Wi-Fi nawet minimalnie, dopóty nie przełączy się na silniejszą sieć. Informatyk, który podłączał mi internet, powiedział, że w domach najlepiej sprawdza się mesh, jednak problemem jest łapanie połączenia pomiędzy dołem a górą z powodu warstwy aluminium na podkładzie ogrzewania podłogowego. Jest w tym dużo racji na pewno, bo obecnie sygnał danej sieci na innym piętrze niż jest jej źródło jest śladowy albo w ogóle go nie ma. Jednak instalator wspominał coś, że taki przypadek mógłby załatwić jedynie mesh po LAN, ale coś takiego nie istnieje. No ale zacząłem o tym czytać i okazuje się, że wiele jest opinii mówiących, że porty LAN w routerach często nie służą jedynie do podłączania doń urządzeń, że istnieje możliwość łączenia ich w jedną sieć. Czy mogę więc postawić po 2 routery mesh na górze i dole, ale żeby było też między nimi połączenie kablowe, aby ominąć barierę dla Wi-Fi w stropie domu? Oczywiście, aby wszystko tworzyło jedną sieć bez przełączania się. Na dole mam router TP-Link Archer C6, na górze starszy AC1200
    AI: Jakie są modele obecnych routerów, które posiadasz na każdym piętrze?
    TP-Link Archer C6, TP-Link AC1200
    AI: Czy masz określony budżet na zakup nowych urządzeń sieciowych, jeśli będzie to konieczne?
    1000 zł
  • REKLAMA
  • #2 21363744
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Oczywiście ten informatyk opowiadał bzdury, sa sieci MESH w których backhaul pomiędzy satelitami odbywa się po kablu Ethernet. Jak masz zbudowaną sieć lokalną za pomocą skrętki, mozesz podłaczyć za jej pomocą spięć te 4 urzadzenia MESH czyli 1 router MESH i 3 satelity , na kazdym z pięter będziesz miał po 2 AP do WiFi oraz porty LAN do dyspozycji. Po WiFi fast roaming jesli urzadzenia klienckie go obsługują.
    Jaki dostawca internetu i jaki router do tego, Archer C6 jest tym routerem ? Jaka rewizja tego C6 . od Arcer c6 v4 obsługuje Easy MESH.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21363836
    borekk
    Poziom 10  
    Nie ma mnie teraz w domu, ale jestem pewny, że na pudełku od routera Archer C6 była informacja o tym, że obsługuje MESH. Jest to router od dostawcy lokalnego (Efiber z Sosnowca) zainstalowany na dole i do niego wszystko wchodzi i wychodzi na górę, gdzie mam w ścianie wyjście LAN. Czyli wg tego, co napisałeś, pod tego C6 (router główny od dostawcy - pokój 1) mogę podłączyć kablem 1 router Mesh (tzw. router mesh matkę - pokój 1 wg załączonego obrazka), z nią mogę bezprzewodowo połączyć np. na dole na drugim końcu domu (pokój 2 zgodnie z załączonym obrazkiem) 1 satelitę mesh, zapewniając tylko zasilanie 230V, już bez kabla LAN, bo takiego portu w pokoju 2 nie mam, a na górze po LAN połączenie kablowe routera głównego Archer C6 w pokoju 1 z satelitą 2 w pokoju 3 i do niej 1 satelitę bezprzewodowo w pokoju 4 (tam nie ma wyjścia LAN)? Dobrze to rozumiem? Dom ok. 60 m2 na piętro. Jaki zestaw Mesh by się do tego nadał?

Schemat układu sieci Mesh w domu dwupoziomowym z routerem TP-Link Archer C6 i satelitami Mesh.
  • REKLAMA
  • #4 21363881
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli to Archer C6v4 to obsługuje Easy Mesh i to on moze być routerem MESH, do niego satelity 2 szt. po WiFi a ten jeden po LAN, czyli dokupujesz 3 urzadzenia z tej listy https://www.tp-link.com/pl/easymesh/product-list/ i na temat https://www.tp-link.com/pl/easymesh/
    Alternatywa z TP-link to DECO https://www.tp-link.com/pl/home-networking/deco/ , zarzadzana i konfigurowana za pomocą aplikacji, tańsza opcja to budzetowa seria TP-linka czyli seria Halo https://www.mercusys.com/pl/product/list-18972/ , 4 sztuki . Deco czy Halo mogą tworzyć MESH nawet gdy pierwszy router podpięty do routera dostawcy po kablu działa jako AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21363907
    borekk
    Poziom 10  
    Wszystko jasne tylko jednej rzeczy nie do końca rozumiem. Napisałeś że Archer C6 moze być sam w sobie Meshem (jeśli jest v4) i że do niego podłączam 2 satelity po wifi. Czyli Archer C6 rozumiem sam w sobie nie wysyła sygnału wifi jako mesh i żeby mieć na parterze dwa źródła sygnały wifi osobno w pokoju 1 i 2 to muszę tam umieścić satelity mesh po wifi tak? Czy wystarczy jedna satelita po wifi w pokoju 2, bo w pokoju 1 mam już C6 wysyłający sygnał wifi jako mesh? Na górze zaś w pokoju 3 instaluję 1 satelitę po LAN i ewentualnie 1 w pokoju 4 jeśli ta po lanie nie pokryje go sygnałem zgadza się?
  • REKLAMA
  • #6 21363954
    matek451
    Poziom 43  
    To nie tak, C6V4 to router mesh zgodnyz EasyMesh , zadziała więc z kazdym sprzętem z tego wykazu z linka, ten który masz będzie routerem głównym , satelita 1 w pokoju 2 zapewne zapnie się po WiFi z nim w ramach tego EasyMesh po WiFi ale nie wyklucza też że po WiFi połączy się z satelitą podpietym w pokoju 3 po LAN, tak samo jak nie wiadomo czy ten po WiFi w pok.4 połaczy się z routerem głównym czy z satelitą 3 bo tym zawiaduje router MESH, wszystkie maja mozliwośc łaczenia się po WiFi, ilośc satelit i rozstawienie tych z backhaul po WiFi dobierasz tak aby pokryć skutecznym zasięgiem WiFi obydwie kondygnacje. Ogólnie konfigurujesz wszystkie 4 urządzenia jako EasyMesh a one dogadują się między sobą po WiFi lub po LAN jak ten spiety kablem z routerem głównym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21363966
    borekk
    Poziom 10  
    Czyli tak, jak napisałeś wcześniej, aby mieć w całym domu 4 źródła sygnału WiFi (po 2 na każdym piętrze), wystarczy dokupić pakiet 3 urządzeń mesh, bo czwartym źródłem sygnału będzie router główny Archer C6?
  • #8 21363980
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli C6 jest w wersji v4 to tak, 3 dodatkowe satelity będą pracować jako kolejne AP w sieci EasyMesh, na kazdym z nich też dostęp do portów LAN,.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21363989
    borekk
    Poziom 10  
    Ostatnie pytanie. Chciałbym iść w stronę DECO. Jest ich bardzo dużo różnych modeli a chciałbym wybrać optymalnie, nie kupić zbyt słabych ale też nie przepłacać za jakość, której nie wykorzystam. Najbardziej zależy mi na sile sygnału, obsługiwana prędkość ma mniejsze znaczenie, bo i tak maksymalna prędkość mojego internetu nie przekroczy nigdy 500 Mb/s, aktualnie mam 300 Mb/s. Kable mam w kat. 6 jeśli to ma jakieś znaczenie. Czy np. warto iść w Router ASUS ZenWiFi AX Mini XD4 Plus 2.4/5 GHz? Kóre z DECO mają dobry stosunek ceny do jakości?
  • #10 21364048
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli DECO to musisz mieć 4 sztuki, porządny DECO X50 z AX3000 to koszt około 560 zł za 2-pack, słabszy z AX1800 to X20 około 480 zł za 2-pack, to odpowiednik tego Asusa ZenWifi.
    TP-link ma budzetową linię Mercusys i odpowiednik X50 to Halo H80X , też z AX300 i 2 pack za 390 zł, słabszy Halo H70X odpowiednik X20 z radiem AX1800 to koszt 350 zł za 2-pack.
    Do konfiguracji i zarządzania DECO X50/20 aplikacja DECO a do H80X/70X aplikacja Mercusys.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21364067
    borekk
    Poziom 10  
    A 3 szt. nie wystarczą zgodnie z tym co było napisane wcześniej (dół: obecny router C6 jako pierwszy AP + jeden Mesh), a góra 2 satelity Mesh w tym jeden na kablu? Jeśli 3 szt. to polecisz jakiś zestaw składający się z 3 szt. albo kupić 2-pak + osobno jeden? Co myślisz o Cudy AX3000 Wi-Fi 6 Mesh 2.5G Solution? Wydaje się fajną alternatywą dla X50, tańszy a te same parametry.
  • #12 21364255
    matek451
    Poziom 43  
    DECO nie dziala w MESH z tym C6V4, to są 2 oddzielne systemy MESH, C6v4 to EasyMesh a DECO ma własny system. Cudy nie znam więc się nie wypowiem, zaleta to ten port 2.5Gb/s. Nie wiem czy działa MESH z AP i czy backhaul jest też po Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21364603
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Jest kilka systemów MESH w zależności od producenta i modelu, z reguły nie są zgodne ze sobą. Sam TP-Link ma co najmniej trzy: EasyMESH, OneMESH i Deco MESH (tu jeszcze mogą być drobniejsze różnice dla różnych modeli) - niekompatybilne ze sobą. Pewność ma się tylko wtedy, gdy łączy się w sieć identyczne modele.
  • #14 21764556
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Bardzo proszę o weryfikację czy takie rozwiązanie będzie działać prawidłowo
    Dom 3 kondygnacyjny , między kondygnacjami bardzo duże tłumienie sygnału WIFI . Chciał bym pokryć cały dom na TP - Linkach Archer AX55 AX3000
    Dostawca to Orange zakończony czteroportowym routerem z WIFI który stoi na jednej z kondygnacji
    Czy jeżeli zrobię tak że w routerze Orange wyłączę WIFI , na każdej z kondygnacji postawię AX55 ( czyli 3 sztuki ) gdzie jeden z nich będzie routerem głównym a dwa z nich satelitami i wszystko połączone kablem w EasyMesh .
    Oczywiście router Orange będzie dostawcą internetu po LANie dla tej sieci
    Czy taka konfiguracja będzie poprawnie działać ?

Schemat sieci z trzema urządzeniami AX55 w trybie EasyMesh na trzech kondygnacjach
  • #15 21764661
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21766348
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Dziękuję bardzo za ocenę
    Okablowanie będzie dopiero puszczane tak że oczywiście jeden przewód w tą czy w tą nie stanowi różnicy tak że na pewno zmienię sposób łączenia na zasugerowany :-)
  • #17 21766400
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono konfigurację sieci Wi-Fi mesh w domu dwukondygnacyjnym z wykorzystaniem połączeń LAN (backhaul kablowy) oraz Wi-Fi. Problemem jest słabe przenikanie sygnału Wi-Fi między piętrami z powodu warstwy aluminium pod ogrzewaniem podłogowym, co utrudnia tradycyjne połączenia bezprzewodowe. Zalecane jest zastosowanie systemu mesh z backhaulem po kablu Ethernet, wykorzystując router główny zgodny z EasyMesh (np. TP-Link Archer C6 v4) oraz dodatkowe satelity mesh, które mogą łączyć się zarówno po LAN, jak i Wi-Fi. System EasyMesh pozwala na automatyczne zarządzanie połączeniami między urządzeniami, zapewniając roaming i jednolitą sieć Wi-Fi. W przypadku TP-Link Deco i Mercusys Halo systemy mesh są niekompatybilne z EasyMesh i wymagają stosowania urządzeń z tej samej serii. Przy doborze urządzeń mesh należy uwzględnić liczbę punktów dostępowych (np. 4 urządzenia: router główny + 3 satelity) dla pokrycia obu kondygnacji. Wskazano modele TP-Link Deco X50 (AX3000), Deco X20 (AX1800), Mercusys Halo H80X (AX3000) i Halo H70X (AX1800) jako popularne opcje o dobrym stosunku jakości do ceny. Alternatywnie rozważano ASUS ZenWiFi AX Mini XD4 oraz Cudy AX3000 Wi-Fi 6 Mesh, jednak kompatybilność i funkcje backhaul po Ethernet wymagają weryfikacji. W przypadku domu 3-kondygnacyjnego z dużym tłumieniem sygnału Wi-Fi rekomendowano konfigurację EasyMesh z routerem głównym i satelitami TP-Link Archer AX55, połączonymi kablowo, z wyłączonym Wi-Fi w routerze dostawcy (np. Orange), co zapewni stabilne pokrycie sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA