logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować hałas silnika w rowerze elektrycznym z nowym kontrolerem?

reneeww 27 Gru 2024 11:56 645 10
REKLAMA
  • #1 21363935
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    Ostatnio przerabiam rower elektryczny na zewnętrzy kontroler. Po prostu ten firmowy jest dosyć problematyczny, na każdej kroku serwis parowanie etc. Wiecie o co chodzi. Dodatkowo obsługuje stary system ogniw ni-cd. Problematyczne bardzo po prostu. Rower kupiłem z holandii gdzie przeznaczony był na złomowanie, właśnie ze względu na nieopłacalność naprawy. No ale jesteśmy w Polsce. Do rzeczy kupiłem zewnętrzny kontroler który powinien dawać sinus. Silnik na nim trochę wyje. Rzuciłem okiem na przebieg i jest to modulowany przebieg czyli tysiące załączeń tranzystora klucza, co ciekawe widać to ładnie na chinskim skopometrze Zt703. I teraz pomyślałem że to może być przyczyną wycia tego silnika i lekkiego drżenia. Może jakby dołożył jakieś kondensatory wpięte w gwiazdę lub trójkąt pomiędzy uzwojeniami tego silnika to te kondensatory ładnie by
    wypełniały przełączenie kluczy i silnik by dostawał czystszą sinusoidę? Co myślicie?

Choć ten silnik generuje przebieg trapezowy ogólnie gdy się go wolno zakręci.
  • REKLAMA
  • #2 21363982
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6092
    reneeww napisał:
    Rzuciłem okiem na przebieg i jest to modulowany przebieg czyli tysiące załączeń tranzystora klucza,
    Każdy tak działa, różnica może być tylko w częstotliwości i tym jaki będzie kształt po demodulacji.

reneeww napisał:
    Może jakby dołożył jakieś kondensatory wpięte w gwiazdę lub trójkąt pomiędzy uzwojeniami tego silnika to te kondensatory ładnie by
    wypełniały przełączenie kluczy i silnik by dostawał czystszą sinusoidę? Co myślicie?
    Kondensatorów nie wolno, bo je spalisz. Prawidłowe rozwiązanie to filtr LC, ale jeśli sterownik wykorzystuje back-emf, to filtr może spowodować dodatkowe problemy.

reneeww napisał:
    I teraz pomyślałem że to może być przyczyną wycia tego silnika i lekkiego drżenia.
    Jaka jest częstotliwość wycia a jaka PWM?
  • #3 21363997
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    A może masz silnik z przekładnią planetarną? Dostarczyłeś większą moc i przekładnia się odezwała? Mój rowerek też wyje, ale ma duży moment obrotowy. Coś za coś…
  • REKLAMA
  • #4 21364014
    reneeww
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:

Skopometr pokazuje około 15 khz przełączanie. Ale trzeba mieć na uwadze ze to chińska zabawka i wartość może być inna. Ogólna częstotliwość sinusoidy to kilkadziesiąt Hz - dokładnie ile to nie pamiętam czy pokazywało 20 czy 40 Hz jakoś tak. Dzwięk wycia i drżenia na pewno jest niższy, bardziej oscylujący w granicach tych kilkudziesięciu hz.

jarek_lnx napisał:
    Każdy tak działa, różnica może być tylko w częstotliwości i tym jaki będzie kształt po demodulacji

jak załączę na skopometrze opcje sample HD (co jest jakimś filtrem uśredniającym tak myślę), to pokazuje ładny przebieg sinusa. Ładny w rozumieniu mniej więcej sinus.

sanfran napisał:
    A może masz silnik z przekładnią planetarną? Dostarczyłeś większą moc i przekładnia się odezwała? Mój rowerek też wyje, ale ma duży moment obrotowy. Coś za coś…

Zwykły silnik bez przekładni - Toprun od sparta/batavus
  • REKLAMA
  • #5 21364023
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    reneeww napisał:
    Skopometr pokazuje około 15 khz przełączanie.
    To mógł byś filtrować, a niskich częstotliwości nie da się filtrować, dlatego że filtr nie może tłumić częstotliwości, które odpowiadają za ruch silnika.

Czy ten silnik pracuje z czujnikami czy bez?
  • #6 21364032
    reneeww
    Poziom 12  
    reneeww napisał:
    jarek_lnx napisał:

Skopometr pokazuje około 15 khz przełączanie. Ale trzeba mieć na uwadze ze to chińska zabawka i wartość może być inna. Ogólna częstotliwość sinusoidy to kilkadziesiąt Hz - dokładnie ile to nie pamiętam czy pokazywało 20 czy 40 Hz jakoś tak. Dzwięk wycia i drżenia na pewno jest niższy, bardziej oscylujący w granicach tych kilkudziesięciu hz.

jarek_lnx napisał:
    Każdy tak działa, różnica może być tylko w częstotliwości i tym jaki będzie kształt po demodulacji

jak załączę na skopometrze opcje sample HD (co jest jakimś filtrem uśredniającym tak myślę), to pokazuje ładny przebieg sinusa. Ładny w rozumieniu mniej więcej sinus.

Ogólnie z tym sterownikiem są trochę problemy. Oprócz tego drżenia które występuje przy szybszych prędkościach obrotowych gdzieś powiedzmy >24 km/h. Ma problemy z ruszaniem przy pierwszym uruchomieniu po włączeniu. Tak jakby zapominał kolejność faz czy ze ma pracować z czujnikami halla. Tzn zaraz po uruchomieniu przy ruszeniu czuć po dupą drżenie silnika i takie jakby przeskakiwanie. Jak się przejedziesz kilka metrów i koło nabierze prędkości obrotowej to już jest potem okey i każde następne ruszanie jest już płynne aż do następnego wyłączenia/załączenia. Ogólnie najlepiej zachowuje się na 4 stopniu wspomagania (ustawione jest na 5 stopni) do tej prędkości 25 km/h pracuje najlepiej bezszelestnie właściwie. Jak się zmniejszy wspomaganie i ta modulowana sinusoida jest bardziej przycinania to właśnie występuje takie większe wycie z tego silnika. Nie jest jakoś szczególnie głośne ale widać że tamten zakres wspomagania mu lepiej pasuje. No i jak przekroczy się to 25 km/h około to też już zaczynają się odczuwalne wibracje np wprawiające jakieś luźne plastiki w rezonans.

sanfran napisał:

Zwykły silnik bez przekładni - Toprun od sparta/batavus

Dodano po 4 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Czy ten silnik pracuje z czujnikami czy bez?

Z czujnikami. Do czujników też dokładałem eksperymentalnie i nie wiem czy słusznie, ale dołożyłem około 90 nF kondensatorki do każdej linii. Ponieważ wychodzący sygnał z hali miał tylko ładny przebieg jak silnik nie pracował, jak załączyło się wspomaganie to siało to niesamowicie i pełno szpilek było i bałem się że kontroler może być oszukiwany przez te pasożytnicze przebiegi. Po dołożeniu kondensatorków w przebiegu po załączeniu silnika zniknęły wszystkie szpilki ale ogólnie nie widać poprawy w kulturze pracy.

Dodano po 3 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    reneeww napisał:
    Skopometr pokazuje około 15 khz przełączanie.
    To mógł byś filtrować, a niskich częstotliwości nie da się filtrować, dlatego że filtr nie może tłumić częstotliwości, które odpowiadają za ruch silnika.

wiadomo ze tych tłumić częstotliwości nie chciałem związanych z normalną pracą silnika około kilkudziesięciu hz, tylko te przebiegi rzędu 15 khz. Ale mówisz że tylko kondensatory usmażą się na tym?
  • REKLAMA
  • #7 21364075
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    reneeww napisał:
    Z czujnikami. Do czujników też dokładałem eksperymentalnie i nie wiem czy słusznie, ale dołożyłem około 90 nF kondensatorki do każdej linii. Ponieważ wychodzący sygnał z hali miał tylko ładny przebieg jak silnik nie pracował, jak załączyło się wspomaganie to siało to niesamowicie i pełno szpilek było i bałem się że kontroler może być oszukiwany przez te pasożytnicze przebiegi. Po dołożeniu kondensatorków w przebiegu po załączeniu silnika zniknęły wszystkie szpilki ale ogólnie nie widać poprawy w kulturze pracy.
    To brzmi jak prawdopodobna przyczyna problemów, jeśli sygnały hall-i są zakłócane silnik może pracować nierówno.
    Kondensatory dodane do czujników, to nie jest dobry pomysł.

reneeww napisał:
    wiadomo ze tych tłumić częstotliwości nie chciałem związanych z normalną pracą silnika około kilkudziesięciu hz, tylko te przebiegi rzędu 15 khz. Ale mówisz że tylko kondensatory usmażą się na tym?
    Falownik ma małą impedancję wyjściową, jak podłączysz duży kondensator to falownik wymusi na nim zmienne napięcie, czemu kondensator będzie sie przeciwstawiał pobierając duży prąd. Falownik sie będzie grzał i kondensatory się będą grzać i do tego będzie siać zakłóceniami od szpilek prądu o dużej amplitudzie. W filtrze LC cewka ogranicza prąd kondensatora i nie ma tego problemu.
  • #8 21364092
    reneeww
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:
    To brzmi jak prawdopodobna przyczyna problemów, jeśli sygnały hall-i są zakłócane silnik może pracować nierówno.
    Kondensatory dodane do czujników, to nie jest dobry pomysł.

To jak inaczej próbować niwelować szpilki? jakiś feryt?

Chociaż nie wiem dlaczego. Szpilki pochodzą od przełączania impulsowego kluczy z kontrolera które trafiają na cewki. I mają bardzo dużą częstotliwość przez co są skutecznie tłumione przez kondensatory a sygnał podstawowy halli to kilkadziesiąt hz.
  • #9 21364130
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Czujniki Halla zazwyczaj mają wyjście typu otwarty kolektor, z podciąganiem, wiec kondensator będzie opóźniał jedno zbocze. Czy przewody do halli idą blisko prądowych?
  • #10 21364223
    reneeww
    Poziom 12  
    Idą blisko-przez oś piasty w jednej wiązce. Nie idzie tego rozdzielić.
  • #11 21364391
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerabia rower elektryczny na zewnętrzny kontroler, ponieważ oryginalny kontroler był problematyczny. Nowy kontroler generuje hałas silnika, co może być spowodowane modulowanym przebiegiem sygnału. Użytkownik rozważa dodanie kondensatorów w celu poprawy jakości sygnału, jednak eksperci ostrzegają przed ich użyciem, sugerując zamiast tego zastosowanie filtru LC. Wskazują również, że zakłócenia mogą pochodzić z sygnałów Hall'a, które są zakłócane przez bliskość przewodów prądowych. Użytkownik posiada silnik Toprun od Sparty/Batavusa, który nie wyjeł na starym kontrolerze, co sugeruje, że nowy kontroler może być przyczyną problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA