logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna praca laptopa z zasilaczem Liteon podczas gry

Migothka 27 Gru 2024 18:28 126 3
REKLAMA
  • #1 21364431
    Migothka
    Poziom 2  
    Dzień dobry, podczas grania w gry (np. Wiedźmin 3) mój laptop zaczyna chodzić bardzo głośno, ale tylko wtedy, gdy jest podpięty do zasilacza. Jeśli działa na baterii, to chodzi cicho. Zmiana ustawień grafiki nic nie zmienia. Jak mogłabym rozwiązać ten problem? Zmienić zasilacz? Jeśli tak, to na jaki model?

Dane zasilacza:
    Liteon
    Input 100-240V ~2.5A, 50-60Hz
    Output 20.0V 9.0A 180.0W

Dane laptopa:
    13th Gen Intel(R) Core i5-13500H 2.60
    Ram 16GB
    Karty graficzne NVIDIA GeForce GTX 4050 i Intel Iris Xe Graphics

AI: Jaki jest dokładny model Twojego laptopa?
    HIRO K550
    AI: Czy laptop był ostatnio czyszczony lub serwisowany, szczególnie jeśli chodzi o system chłodzenia?
    Nie, to nowy laptop
  • REKLAMA
  • #2 21364483
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Pracuje głośniej ponieważ stara się osiągnąć maksymalna wydajność i jest to normalne zjawisko w "gamingowych" laptopach które dodatkowo generują olbrzymie ilości ciepła.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21365090
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    Spróbuj pokombinować z "profilami/planami zasilania". Na laptopie powinno to być dość rozbudowane. Możesz tam ustawić "oszczędzanie energii", lub coś podobnego, co zmniejszy wydajność, ale równocześnie i pobór prądu. Możesz też skopiować ustawienia definiowane dla pracy na baterii do ustawień trybu pracy na zasilaczu. Wtedy laptop powinien się zachowywać tak samo, niezależnie od tego, czy będzie pracował na baterii czy na zasilaczu. Dla samego procesora mogą też być dostępne ustawienia w BIOS'ie (czy tym, co tam masz), ale to dopiero, gdy poprzednie rozwiązania nie pomogą. PS. Nie wiem, jakiego systemu używasz, ale zakładam, że to Windows.
  • #4 21365173
    Migothka
    Poziom 2  
    Tak, Windows. Dziękuję za odpowiedź. Zdziwiło mnie to, że bez zasilacza chodzi cichutko. Dobrze, spróbuję tego w wolnej chwili i dam znać, czy zadziałało.
REKLAMA