logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz ogrodowy Partner nie odpala po 15 latach, iskra i paliwo są, co sprawdzić?

ostaszm 27 Gru 2024 20:42 513 17
REKLAMA
  • #1 21364714
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Odkurzacz ogrodowy Partner, nie odpala. Silnik dwusuwowy, jest iskra, paliwo dochodzi do świecy. Nowa świeca, świeże paliwo, gaźnik wyczyszczony.
    Nie zapala również gdy wstrzyknę paliwo do cylindra lub do gaźnika. Nie odpala również po zdemontowaniu tłumika.
    Dodatkowe informacje. Urządzenie nie było używane 15 lat. Te 15 lat temu zdarzyło się, że silnik zatrzymał się podczas pracy prawdopodobnie dlatego, że w paliwie było za mało oleju. Tłok stanął dęba. Po odkręceniu tłumika, udało mi się go ruszyć, już nie pamiętam, czy wlewałem do cylindra paliwo z olejem, czy może nawet sam olej , żeby go rozruszać. W każdym bądź razie tłok się rusza, można ciągnąć szarpakiem i teoretycznie wszystko wygląda OK. Nie pamiętam tylko czy po tym zdarzeniu te 15 lat temu go uruchomiłem.

Pytanie do kolegów z większą wiedzą. Czy taka akcja definitywnie mogła zakończyć żywot silnika, czy może jest inny powód, że nie odpala.
  • REKLAMA
  • #2 21364758
    roznicowka
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    Po tylu latach to moga być pierścienie zapieczone i tłok po prostu nie ma sprężania. Jeśli twierdzisz ze tłok kiedyś "stanął dęba" to ty myślisz że po tylu latach się naprawił i odtarł skoro kiedyś się zatarł?? Trzeba dobrać sie do tłoka i wtedy będzie wiadomo co dalej.
  • #3 21364775
    ostaszm
    Poziom 10  
    Nie znam się na silnikach. Czyli to, że tłok się porusza nie oznacza, że nie jest zatarty?
    Pytanie dodatkowe, czy gra jest warta świeczki? Czy te pierścienie, wymiana, to droga akcja, czy do 15 letniego urządzenia da się je dokupić?
    No i najważniejsze czy taką naprawę ogarnie amator czy trzeba oddać fachowcowi?
  • REKLAMA
  • #4 21364785
    roznicowka
    Poziom 19  
    ostaszm napisał:
    Czyli to, że tłok się porusza nie oznacza, że nie jest zatarty

No teoretycznie nie jest zatarty skoro się porusza ,tylko że zatarcie nie kończy się tym że silnik ostygnie i tlok się bedzie poruszał i wszystko wróci do normy. Zatarcie silnika to uszkodzenie powierzchni cylindra i tłoka oraz pierścieni tłoka. Wiec prawdopodobnie cylinder. tłok i pierścienie do wymiany. Co do dostepności i ceny części to musisz podac model i wtedy można szukać i bedzie wiadomo czy warto to naprawiać
  • #5 21364862
    ostaszm
    Poziom 10  
    Odkurzacz ogrodowy Partner nie odpala po 15 latach, iskra i paliwo są, co sprawdzić?

Partner Gbv 325.
  • #7 21364958
    ostaszm
    Poziom 10  
    Dzięki. Dodając do tego czas i mój brak doświadczenia, to nie wiem czy nie lepiej kupić nowy. Może jakiegoś Einhela akumulatorowego.
    Nie wiem tylko czy mocowo będzie podobnie czy gorzej.
  • #8 21365115
    roznicowka
    Poziom 19  
    ostaszm napisał:
    Dodając do tego czas i mój brak doświadczenia, to nie wiem czy nie lepiej kupić nowy.

No to już Twoja decyzja.Najlepiej jeśli gdzieś blisko masz serwis takich urządzeń to podjedź i spytaj ile by to kosztowało.Bo samemu jesli nie robiłeś czegoś takiego to może być nieciekawie. Ja osobiście mam spalinówkę to nie wiem jak te akumulatorowe sie sprawują.
  • #9 21368135
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Witam, skoro tlok porusza sie w cylindrze - to jeszcze 'nie jest zle', bo mozna zdjac ostroznie cylinder i probowac 'uwolnic pierscienie' z zatarcia na tloku / czyli delikatnie, dobrym ostrzem, np. lancetu [ zeby byl dobry 'szpic' ] lub podobnym - ostroznie, tuz przy samych pierscieniach - 'zestrugac zacieki' aluminiowe, ktore utrzymuja pierscienie w kanalikach.
    Te 'zacieki' powstaly najprawdopodobniej w trakcie 'przytarcia' - aluminium z tloka 'zaciagnelo' sie na krawedzie pierscieni i te sa lekko zakleszczone w kanalikach - skutkiem czego nie trzymaja kompresji...
    Da sie to poprawic - tylko trzeba wlasnie cierpliwosci i delikatnie / lekko 'zeskrobywac' taka 'firanke' aluminiowa - dookola na obwodzie pierscienia, ktora trzyma pierscienie w kanalikach.
    Jesli tylko pierscienie nie popekaly - to trzeba zdjac te 'firanke aluminiowa', zeskrobac bardzo cienkimi warstwami / po 2 -3 'setki' i silnik powinien zapalic pozniej.
    Trzeba doprowadzic pierscienie do takiego stanu - zeby swobodnie sie 'rozprezaly' w kanalikach na tloku, nigdzie na obwodzie zaden pierscien nie moze byc zakleszczony i nic 'na sile' przy pierscieniach, nie podwazac ich niczym - bo moga popekac, tylko wlasnie trzeba 'zeskrobac' ostrym narzedziem 'zacieki' zatartego aluminium , bedzie je widac na tloku - jesli zdejmniesz ostroznie cylinder.
    Ja tak 'naprawilem' w przeszlosci silnik 500cc sprzed wojny, bo w czasie szybkiej jazdy pompa olejowa odkrecila sie od drgan silnika i spadlo cisnienie oleju - przez co pierscienie sie lekko zatarly w kanalikach i silnik stracil kompresje, jechal dalej ale 50 km/h [ a wczesniej - jechal 125 km/h ] - spedzilem ok. godziny na 'skrobaniu' zatartego aluminium tloka nad pierscieniami na poboczu drogi, a pozniej zamontowalem tlok do silnika, cylinder - glowice, dokrecilem pompe oleju i jazda dalej...
    Ze wzgledu na pozycje tloka - mozesz go nie zdejmowac z korbowodu, a tylko odkrec cylinder, obejrzyj tlok i jesli jest tylko lekko 'przytarty' - to mozesz wlasnie 'zeskrobac' aluminium przy pierscieniach - tylko nie uzywaj zadnego 'papieru sciernego', jedynie ostrzami stalowymi lub np. z twardego mosiadzu - z twardej blachy mosieznej np. 2 - 3 mm grubosci mozna 'wyrzezbic' taka 'szpachelke - dlutko' o szer. ok. 0,5 - 1 cm i tym sie posluzyc przy 'uwalnianiu pierscieni' na tloku.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 21368740
    ostaszm
    Poziom 10  
    Dopytam jeszcze.
    Czy jak zdejmę cylinder i ewentualnie uda mi się ta cała opisana przez Ciebie akcja to czy podczas składania muszę wymienić jakieś uszczelki? Czy ewentualnie można te pierścienie wymienić?
    Rozumiem, że pierścień powinien być w rowku, ale nie powinien być zakleszczony. Taki efekt mam uzyskać?
  • REKLAMA
  • #11 21369465
    popromienny
    Poziom 25  
    Witam, pierscienie musza sie swobodnie dawac obracac w kanalikach / rowkach na tloku, pomijajac tzw. kolki zabezpieczajace w tlokach 2 suwow, ktore temu zapobiegaja w trakcie pracy silnika [ zeby zaden pierscien nie zaczepil koncowka o okna dolotowe / wylotowe ].
    Po prostu - ratuje Cie to, ze tlok przesuwa sie w cylindrze, czyli ze uszkodzenie / przytarcie moze byc bardzo male - np. kilka 'rysek - zaciagniec' materialu tloka na pierscienie.
    I po prostu - trzeba zdjac cylinder, zeby sie o tym przekonac - jesli to 'przytarcie' bedzie zbyt duze, to najlepiej wymienic caly tlok, kompletny z pierscieniami.
    Ale to dopiero bedzie widac po zdjeciu cylindra, bo jesli uda sie ostroznie oddzielic podstawe cylindra od uszczelki - to moze nie bedzie nawet potrzeby jej wymiany ?
    Najprawdopodobniej cylinder w tym silniku jest 'slepy' - czyli cylinder z glowica stanowia jeden odlew, to tylko uszczelka spod kolnierza cylindra bylaby do wymiany ewentualnie, jesli sie np. rozerwie...
    Jezeli tlok ma bardzo niewielkie 'przytarcia' - to sprobuj je usunac, to bedzie praktyczna nauka konstrukcji silnika i jednoczesnie moze da sie go wlasnie uratowac, bo same pierscienie, jesli nie sa popekane - tak latwo sie nie uszkadzaja, tylko to aluminium tloka - lekko sie 'zaciagnelo' na pierscienie i je zakleszczylo w rowkach, trzeba je rozruszac - usuwajac delikatnie te aluminiowe 'zatarcia'. Wszystko bedzie widoczne po zdjeciu cylindra dopiero.
    Pozdrawiam.
  • #12 21369494
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ok, dzięki bardzo za podpowiedź. Nie działa, więc bardziej nie zepsuję:-)
  • #13 21392153
    ostaszm
    Poziom 10  
    Rozebrałem silnik odkurzacza. Zrobiłem zgodnie z podpowiedzią i pierścień już się porusza swobodnie, ale... Tłok jest mocno porysowany, co oznacza, że cylinder również. Byłem w serwisie narzędzi ogrodowych i panowie na miejscu powiedzieli mi, że jeżeli tak wygląda tłok, to nie ma sensu kombinować, ponieważ ten silnik i tak nie ruszy. Nie będzie szczelny i nie zaciągnie paliwa. Podobno szkoda pracy, a wymiana tych elementów będzie zbyt kosztowna i nie warto się bawić.
    Załączam zdjęcia jak wygląda tłok. Nie to, że nie wierzę fachowcom, ale im więcej opinii tym lepiej. Faktycznie nie ma co kombinować?

Porysowany tłok z rozebranego silnika odkurzacza.
    Porysowany tłok silnika odkurzacza z widocznymi głębokimi rysami.
    Zbliżenie na porysowany tłok w silniku odkurzacza.
  • #14 21392201
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    ostaszm napisał:
    Faktycznie nie ma co kombinować

A czego oczekujesz po zatarciu silnika?:)
  • #15 21392360
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Z tego tłoka i pierścienia na pewno nic nie będzie. Stan cylindra pewnie podobny. Koszty i opłacalność musisz ocenić sam. Gdybyś hobbystycznie chciał się pobawić, to jeszcze musisz ocenić stan łożysk wału (najczęściej wymienia się) i na stopie korbowodu, luzy itp. Dokładnie wypłukać i wydmuchać komorę korbową z ewentualnych pozostałości po zatarciu. A za jedną robotą i wymienić uszczelniacze na wale, ale to już raczej groszowa sprawa.
  • #16 21392458
    ostaszm
    Poziom 10  
    Mieciu, czy wspomniałem gdzieś, o oczekiwaniach?
    Ponieważ sam się nie znam, pytam fachowców.

Dodano po 3 [minuty]:

Grzeniuw...
    dziękuję bardzo za informację. Urządzenie przeleżało 15 lat i po prostu idąc z nim do kosza wpadłem na pomysł, że może uda mi się je uruchomić, więc parcia nie ma.
    Z tego co sprawdzałem opłacalność finansowa jest dosyć nikła.
    Dzięki za konkretną odpowiedź.
  • #17 21392703
    popromienny
    Poziom 25  
    Witam, swego czasu, z 15/20 lat temu zbieralem duzo takich tlokow - szukalem przede wszystkim na srednice 46 mm, zeby dopasowac jakis do starego silnika motoroweru.
    Jak trafiala sie 'garsc tlokow' o podobnej srednicy - to nie mierzylem, tylko kupowalem wszystkie - sprawdzalem dopiero w domu, ale zaden nie pasowal na wysokosc, wszystkie byly zbyt niskie dla mnie. Mam ich ok. 25 sztuk, fabrycznie nowych i uzywanych - ale zaden nie jest zatarty, na niektorych sa nawet nowe pierscienie.
    Za uzywane placilem 5 - 10zl / szt., a za nowe - od 25 do 40zl. Jak je znajde - to dolacze zdjecia.
    Pod warunkiem - ze ten zatarty ze zdjec, tez ma srednice 45 - 46 mm ?
    Jesli cylinder byl wewnatrz chromowany - to moglo mu sie 'nic' nie stac, moze miec po prostu na gladzi - resztki aluminium z zatartego tloka, a sama gladz mogla ocalec...
    Pozdrawiam.
  • #18 21403527
    ostaszm
    Poziom 10  
    Tłok ma średnicę 33 mm i wysokość 30 mm.
    Dochodzę do wniosku, że chyba, jednak nie uruchomię odkurzacza tanim kosztem, a inwestycja większej kasy nie będzie racjonalnym rozwiązaniem bo w przypadku takiego amatora jak ja nie wiadomo co z tego wyjdzie.
    Gdyby ktoś chciał na części, to mogę go oddać z 100 pln.:-)

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz ogrodowy Partner, model GBV 325, nie odpala po 15 latach nieużywania, mimo obecności iskry i paliwa. Użytkownik sprawdził nową świecę, czysty gaźnik oraz próbował wstrzyknąć paliwo do cylindra, jednak silnik nadal nie działa. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w zapieczonych pierścieniach tłokowych lub uszkodzeniach cylindra, co może prowadzić do braku kompresji. Użytkownik rozważał naprawę, ale po ocenie stanu tłoka i cylindra, który okazał się mocno porysowany, zdecydował, że naprawa może być nieopłacalna. Wskazano na możliwość wymiany pierścieni, ale również na ryzyko wysokich kosztów części. Ostatecznie użytkownik rozważa sprzedaż urządzenia na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA