Czy to możliwe? Rachunek za prąd: 24 tysiące za 4 miesiące? https://wpolityce.pl/kraj/716776-mama-dody-dostala-rachunek-za-prad-na-az-24-tysiace-zlotych Kuzyn ma mieszkanie ogrzewane elektryką, ale rachunek roczny ok. 6 tys zł.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkulmar napisał:Co daje 6000/30 = 200 kWh/dzień -> 200/24 = 8.3 kWh/godzinę -> moc pobierana średnio = 8.3 kW.
ledo99 napisał:Mrożenie jest chyba do limitu 3000 kWh więc pewnie jest realne...
ledo99 napisał:Mi pompa ciepła pobrała 39 kWh w środę, czyli gdyby tak pobierała przez 30 dni, to daje prawie 1200 kWh - razy 4 miesiące to jakieś 4700 kWh - dodać do tego normalne zużycie powiedzmy 300 kWh na miesiąc i robi się nam prawie 6000 kWh.
kulmar napisał:Oszacujmy: wg moich rachunków jedna kilowatogodzina to 1 zł (mniej więcej). Czyli 24 000 kWh/4 miesiące = 6000 kWh/miesiąc.
Janusz_kk napisał:Ale te 6000 było na miesiąc a nie 4.
ledo99 napisał:Jasne, ale nie znamy typu pompy i innych pobocznych elementów układanki - np. ja wg raportów pompy mam COP w granicach 3..12 w zależności od temp na zewnątrz, instalator który dokonał instalacji pompy narzeka, że jego niedawno zainstalowana PC nawet nie zbliża się do takich wartości COP
ledo99 napisał:jego dom i jego instalacja, ale instalator twierdzi, że jest już po tylu sprawdzeniach, że tylko uszkodzeniem PC można tłumaczyć takie kiepskie osiągi
vodiczka napisał:Co jest dużą mocą, jak na ogrzewanie domu, ale realną, gdy dom nieocieplony, albo mamuśka Dody ogrzewała dodatkowo małą przydomową szklarnię.
Janusz_kk napisał:Się wyjaśniło, mamuśka sobie zmieniła piec kopciucha na elektryczny 2 lata temu i grzała 4 mies, czyli całą zimę za właśnie 24 tys, a potem jeszcze 2 mies za 2,6 tys zł, energetyka jej nie chciała wysłać faktury nie wiadomo dlaczego, poszła z tym do sądu i przegrała, rachunek zapłaciła córka. Nauczona doświadczeniem zakupiła sobie podlicznik i pilnuje zużycia. Ma panele PV i miała nadmiar energii, stąd elektryk.