logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy warto dołożyć 4GB RAM do HP Pavilion G6 z i3-3120M i Radeon HD 7600M?

heksonpl 28 Gru 2024 16:07 810 21
REKLAMA
  • #1 21365724
    heksonpl
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam
    Pytam (bardziej z ciekawości), czy dokładanie 4 GB RAMu do starego laptopa, który ma obecnie 4 GB, ma sens aby zwiększyć do 8 GB RAMu?
    Jest to dosyć stary laptop dokładnie HP Pavilion G6 z i3-3120M 2,50 GHz i jakaś karta graficzna AMD Radeon HD 7600M Series. Po wymianie dysku na SSD dostał wystarczającego kopa i jak w pytaniu, czy dołożenie kości RAM da jeszcze jakiegoś kopniaka w wydajności? Głównie używany jest do pogrania w starsze tytuły i Photoshopa, ale też przeglądania Internetu z wieloma kartami otwartymi. RAM do niego kosztuje z 50 zł nowy w sklepie, więc dla mnie to nie dużo, jak ktoś by miał mi mówić, że można taniej ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21365733
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15499
    Jak najbardziej ma sens i poprawi komfort użytkowania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21365808
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    heksonpl napisał:
    RAM do niego kosztuje z 50 zł nowy w sklepie, więc dla mnie to nie dużo, jak ktoś by miał mi mówić, że można taniej ;)

Osobiście celowałbym w używany 2x 8GB z allegro lub same 8GB za ok 60 zł. Nie wiem czy jest sens inwestycji w nowy RAM, te rzadko kiedy padają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21365820
    heksonpl
    Poziom 6  
    Raczej sensu 16GB do tak starego laptopa nie widzę aby dawać a te 8GB zdecydowanie mi wystarczy tym bardziej że laptopa używam tylko do tego co napisałem jak nie chce się wstawac do kompa który jest zdecydowanie mocniejszy 😂
  • #6 21365835
    heksonpl
    Poziom 6  
    Windows 10 kiedyś jak kupowałem był od razu na Win8
  • REKLAMA
  • #8 21365867
    heksonpl
    Poziom 6  
    Uparłeś się na te 32 XD ma 64 więc spokojnie ;)
  • Pomocny post
    #9 21365868
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    heksonpl napisał:
    czy dokładanie 4 GB RAMu do starego laptopa, który ma obecnie 4 GB, ma sens, aby zwiększyć do 8 GB RAMu?

Jak najbardziej usprawni to pracę systemu, warto dołożyć.
    heksonpl napisał:
    Raczej sensu 16GB do tak starego laptopa nie widzę aby dawać a te 8GB zdecydowanie mi wystarczy

Może się okazać że ten laptop i tak maksymalnie obsłuży 8GB i tyle spokojnie mu wystarczy.
    heksonpl napisał:
    jakaś karta graficzna AMD Radeon HD 7600M Series

Jeśli jak napisałeś pogrywasz w stare tytuły, to zadbaj o konserwację układu chłodzenia i wymianę past termo. Te układy graficzne są wadliwe i potrafią padać, szczególnie przy wysokich temperaturach.
  • #10 21366304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21366361
    heksonpl
    Poziom 6  
    A RAM innego producenta o tych samych parametrach nie będzie działać lub działać poprawnie?
  • #12 21366436
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    Producent nie powinien mieć tu znaczenia, liczą się tylko parametry pamięci. A co do wyboru 8GB / 16GB RAM, to u mnie na i3-4160 (ale stacjonarny) i Win10, zwiększenie pamięci z 8GB na 16GB znacznie poprawiło komfort pracy (właśnie na nim to piszę :) ), bo zużycie było w granicach 10GB. Generalnie, Win10 jest dość pamięciożerny. Ale to też zależy co na nim robisz. Zwiększenie do 8GB na pewno poprawi sytuację, bo miałem kiedyś 4GB (przesiadka z Win XP na Win10) i komputer zaczął strasznie "mulić".
  • #13 21366454
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Przy Windowsie 10/11 jest jak najbardziej sens rozbudowy RAMu, dla tych systemów 16 GB to zalecana komfortowa wartość (tutaj raczej nie wchodzą w grę gry, więc nie ma potrzeby większej rozbudowy).

Powinna być obsługiwana pamięć DDR3 oraz DDR3L, wybrałbym tę drugą ze względu na jej większą uniwersalność. Wybrałbym pamięci, które mają po 16 chipów na module (po 8 chipów na stronę). Raczej szukałbym markowych używanych (Hynix, Micron, Samsung, Nanya, Elpida, Kingston), niż nowych chińskich marek.

Jeśli procesor jest w podstawce, a zdaje się, że jest, można rozważyć wymianę procesora na I5 - np I5-3340M kosztuje grosze. Też dwa rdzenie, ale dochodzi turbo, czasem przy większych obciążeniach widać różnicę. Można się też zainteresować I7-3612QM lub I7-3632QM. Specyficznie te dwa procesory mają TDP modeli dwurdzeniowych, a mają cztery rdzenie i większość płyt i chłodzeń projektowanych pod dwurdzeniowe procesory daje sobie z nimi radę. Kosztują sto-kilka złotych.
  • REKLAMA
  • #14 21366601
    heksonpl
    Poziom 6  
    dt1 napisał:

Jeśli procesor jest w podstawce, a zdaje się, że jest, można rozważyć wymianę procesora na I5 - np I5-3340M kosztuje grosze. Też dwa rdzenie, ale dochodzi turbo, czasem przy większych obciążeniach widać różnicę. Można się też zainteresować I7-3612QM lub I7-3632QM. Specyficznie te dwa procesory mają TDP modeli dwurdzeniowych, a mają cztery rdzenie i większość płyt i chłodzeń projektowanych pod dwurdzeniowe procesory daje sobie z nimi radę. Kosztują sto-kilka złotych.

W takie coś to nie będę się bawić szkoda czasu i pieniędzy :D
  • #15 21366609
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Tak tylko zaproponowałem, bo 25% szybszy procesor w cenie 35-40 złotych nie wydaje się być majątkiem, a jako że jest podstawka, to część osób uznaje to za warte straty czasu :) Przy ponad dwukrotnie szybszym od obecnego trzeba już wydać ponad stówę, więc tu faktycznie można się zastanawiać. Ale skoro starczy obecny, to faktycznie nie ma powodu żeby zmieniać.
  • #16 21366635
    heksonpl
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Tak tylko zaproponowałem, bo 25% szybszy procesor w cenie 35-40 złotych nie wydaje się być majątkiem, a jako że jest podstawka, to część osób uznaje to za warte straty czasu :)

Warto wiedzieć że można w nim zmienić :D ale i tak np granie w nowe tytuły gier czy inne rzeczy wymagające więcej to robię na kompie.
  • #17 21367513
    heksonpl
    Poziom 6  
    A w ogóle (poza tym tematem ale związane z tym laptopem) czy ogarnia ktoś dlaczego kiedy mam W10 z najnowszą jego aktualizacja to nie działa mi bluetooth? Z tego co pamiętam to jak instalowalem Windowsa 10 po zmianie na SSD to Bluetooth działał (na pendrive starsza wersja w10) a po aktualizacji już nie działa jest jak by taki znaczek z wykrzyknikiem i naprawa czy ponowna instalacja sterowników przez system nic nie pomaga.
  • #18 21367531
    ArturJK
    Poziom 39  
    heksonpl napisał:
    kiedy mam W10 z najnowszą jego aktualizacja to nie działa mi bluetooth?

W nowszych kompilacjach systemu mogą być potrzebne nowsze sterowniki dla niektórych urządzeń. Problem w tym, że Twoje urządzenie jest bardzo stare i może się okazać że z tą kompilacją już nie będzie w ogóle działać (nie ma zapewne oficjalnego wsparcia dla Win10). Podaj identyfikator sprzętowy tego BT.
  • #19 21367560
    heksonpl
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:
    heksonpl napisał:

W nowszych kompilacjach systemu mogą być potrzebne nowsze sterowniki dla niektórych urządzeń. Problem w tym, że Twoje urządzenie jest bardzo stare i może się okazać że z tą kompilacją już nie będzie w ogóle działać (nie ma zapewne oficjalnego wsparcia dla Win10). Podaj identyfikator sprzętowy tego BT.

Ale raczej kupno odbiornika Bluetooth rozwiąże problem? Zamiast bawić się w sterowniki.

Dodano po 46 [sekundy]:

heksonpl napisał:
    ArturJK napisał:
    heksonpl napisał:

Ale raczej kupno odbiornika Bluetooth rozwiąże problem? Zamiast bawić się w sterowniki.

I gdzie znajdę ten identyfikator?
  • #20 21367570
    ArturJK
    Poziom 39  
    heksonpl napisał:
    Ale raczej kupno odbiornika Bluetooth rozwiąże problem?

Pewnie tak, jakiś na USB ze wsparciem dla współczesnych systemów powinien działać, aczkolwiek będziesz miał zajęty port.
    Identyfikator urządzenia znajdziesz w menadżerze urządzeń. Kliknij dwa razy na BT (wybierz Twój BT)-->szczegóły-->identyfikator sprzętu. Skopiuj pierwszy wpis.
  • #21 21367580
    heksonpl
    Poziom 6  
    ArturJK napisał:
    heksonpl napisał:
    Ale raczej kupno odbiornika Bluetooth rozwiąże problem?

Pewnie tak, jakiś na USB ze wsparciem dla współczesnych systemów powinien działać, aczkolwiek będziesz miał zajęty port.

I tak nic poza myszką nie podpinam a zawsze można HUB USB użyć.
  • #22 21371438
    heksonpl
    Poziom 6  
    Kupiłem dodatkowy ram hehe

Podsumowanie tematu

✨ Dodanie 4 GB RAM do laptopa HP Pavilion G6 z procesorem i3-3120M i kartą graficzną Radeon HD 7600M ma sens, zwłaszcza w kontekście poprawy komfortu użytkowania, szczególnie przy pracy z systemem Windows 10. Użytkownicy sugerują, że zwiększenie pamięci do 8 GB może znacząco poprawić wydajność, zwłaszcza w przypadku gier i aplikacji takich jak Photoshop. Warto jednak pamiętać o konieczności posiadania 64-bitowej wersji systemu operacyjnego, aby w pełni wykorzystać dodatkową pamięć. Użytkownicy rekomendują zakup używanego RAM-u, a także dbanie o konserwację układu chłodzenia, aby uniknąć problemów z przegrzewaniem się komponentów.
REKLAMA