logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dostawcy mobilnego internetu do gier online. Orange?

OchrePL 28 Gru 2024 19:29 480 6
REKLAMA
  • #1 21366137
    OchrePL
    Poziom 2  
    Witam,
    zastanawiam się ostatnio nad zmianą dostawcy internetu. Obecnie mam lokalną radiówkę, ale osiągi DL rzędu 10 Mb w szczycie robią się za małe na nasze potrzeby. Co do potrzeb, to prócz streamingu i home office gram czasem z kumplami na konsoli, więc NAT i pingi mają dla mnie spore znaczenie.

Trochę czytałem już forum i z tego, co zrozumiałem, potrzebuję publicznego IP. Takie na pewno ma w ofercie Orange (Orange VPN). I tu pierwsze pytanie - może być dynamiczny, czy musi być stały?

Moja lokalizacja: 52.237698, 16.839119

Mam kartę SIM z NJU, więc przeprowadziłem testy zasięgu w Orange. Test najbliższego BTS na zewnątrz:

Zrzut ekranu wyników testu zasięgu sieci Orange dla LTE 2600.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu z SpeedTest.pl, z pingiem 21 ms, prędkością pobierania 101.52 Mb/s i wysyłania 20.46 Mb/s.

Test najbliższego BTS z wnętrza domu:

Zrzut ekranu wyniku testu szybkości internetu z aplikacji SpeedTest na Orange Mobile. Wyniki testów sygnału sieci Orange 4G LTE 2100.

Test BTS, z którym telefon się łączy z okien po drugiej stronie domu:

Wynik testu prędkości internetu z pingiem 20 ms, pobieraniem 37.04 Mb/s i wysyłaniem 25.61 Mb/s. Zrzut ekranu przedstawiający wyniki testu zasięgu sieci Orange 4G LTE 2600 w aplikacji mobilnej.

Czy ta jakość sygnału w połączeniu z MC889 5G i ZTE T5400 dadzą radę? (obecnie w domu mam mesh WiFi na TP Link Deco M4R).

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

AI: Czy możesz podać wyniki testów zasięgu, które przeprowadziłeś z kartą SIM NJU w sieci Orange? To pomoże ocenić jakość sygnału.
    Wszystko jest na screenach, mam nadzieję. Jeśli czegoś brakuje, to dodam.
    AI: Czy potrzebujesz stałego publicznego IP, czy dynamiczny IP będzie wystarczający do Twoich potrzeb związanych z grami online?
    Oto jest pytanie :)
  • REKLAMA
  • #2 21366379
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5817
    W Orange oferta LOVE Mini za 105 zł, 2 karty, głosowa z no limit i 300GB/M-C i internetowa bez limitu danych, do tego zestaw MC889+T5400 w ratach za 769,11 zł w 24 ratach, to połowa wartości rynkowej. Jesli chcesz publiczny IP z dostępem z zewnatrz, choć nie wiem dlaczego to bedziesz musiał wykupić dodatkowo.
    Radiówka to nieporozumienie w lokalizacji gdzie Orange/T-mobile i Play mają zasięg na 5G3500 n78. Ci pierwsi dwaj z BTS-a NetWorks na pozwoleniu Orange na Pozegowskiej , sektor na 150 stopni, na nim 5G3500+LTE2600+2100+1800+800/90 i 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100.
    W testach z niego masz dostaterczne parametry sygnału na LTE2600, ewentualnie 5G N78 z niego a kotwica na LTE bedzie z tego na Lwszczyńskiej i Gałczyńskiego ale o tym decyduje operator i konfiguracja jego sieci.
    Dla potwierdzenia testy w domu i na zewnątrz na telefonie 5G i screeny z NetMonster i speedtestów ale wybór operatora i sprzętu prawidłowy.
    Play ma 2 stacje bazowe z N78, na Leszczyńskiej i na Kościuszki 1.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21367849
    OchrePL
    Poziom 2  
    To chyba oznacza, że nie łapie mi prawdziwego 5G? Ale byłem dziś w Poznaniu i też mi pokazywało wszędzie 5G NSA:

BTS Pożegowska:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej szczegóły sieci komórkowej 4G i 5G w Mosinie. Wynik testu prędkości Internetu Orange Mobile z wartościami ping 14 ms, pobieranie 127,45 Mb/s, wysyłanie 70,16 Mb/s.

BTS Leszczyńska:

Zrzut ekranu aplikacji pokazującej dane o sieciach komórkowych 4G LTE i 5G NSA w Mosinie. Wynik testu prędkości Internetu z pomiarem ping 21 ms, pobieraniem 135.94 Mb/s i wysyłaniem 21.27 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #4 21367892
    matek451
    Poziom 43  
    To wszystko jest połaczenie z 5G na Pozegowskiej bo tylko tam jest 5G N78, jak byłeś pod tym BTS-em to masz kotwicę na LTE1800 z niego a do tego N78 na dobrych parametrach sygnału, jak przeniosłeś się w pobliże Leszczyńskiej to N78 nadal z Pozogowskiej na dużo słabszym sygnale ale kotwica LTE1800 już z Leszczyńskiej bo tak działa NSA. Zastanawia tylko ten słaby DL, stacja na N78 na Pożogowskiej dział 3 tydzień wiec moze w tym tkwi przyczyna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21368160
    OchrePL
    Poziom 2  
    Teraz wieczorem jest w ogóle katastrofa z DL na 5G na BTS Pożegowska. Tylko LTE na Leszczyńskiej daje radę. To oznacza, że pasma 5G są zapchane użytkownikami?

5G Pożegowska:

Wynik testu prędkości internetu z wynikami ping 16 ms, pobieranie 28,40 Mb/s, wysyłanie 71,84 Mb/s. Zrzut ekranu z aplikacji wyświetlającej parametry sieci 4G LTE i 5G w lokalizacji Mosina, ul. Pożegowska 1.

LTE Pożegowska:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu z aplikacji SpeedTest.pl. Zrzut ekranu aplikacji pokazującej parametry sieci LTE Orange na ulicy Pożegowskiej.

5G Leszczyńska:

Zrzut ekranu z wynikami testu szybkości internetu na stronie speedtest.pl, pokazujący ping 21 ms, pobieranie 49.00 Mb/s, wysyłanie 23.13 Mb/s. Operator: Orange Mobile. Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sygnały sieci komórkowej Orange w okolicy Mosina, ul. Leszczyńska 38.

LTE Leszczyńska:

Wynik testu prędkości internetu z Ping 19 ms, pobieranie 119,82 Mb/s, wysyłanie 19,77 Mb/s, operator Orange Mobile. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegółowe dane o sieci LTE na ulicy Leszczyńskiej i Pożegowskiej w Mosinie.
  • REKLAMA
  • #6 21368273
    matek451
    Poziom 43  
    Raczej coś jest nie tak z tym N78 na tym jedynym BTS-ie, tak jak pisałem stacja jest po pomiarze PEM , mozliwe ze jest jeszcze w fazie optymalizacji. Uruchom thetering na telefonie i przetestuj Orange w grach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21368418
    OchrePL
    Poziom 2  
    Jak radiówka nie daje rady, to przełączam się na Orange z telefonu wtedy i jest OK. Jedyny problem jest z NAT-em typ 3, ale rozumiem, że to zostanie rozwiązane poprzez publiczny IP. Pytanie tylko, czy Orange na tych parametrach da radę, kiedy ja będę grał, a żona osobno oglądała coś na drugim TV? Ile może trwać taka optymalizacja BTS-u?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zmianę dostawcy mobilnego internetu na Orange, ponieważ obecna lokalna radiówka oferuje zbyt niskie prędkości (10 Mb DL). Kluczowe dla użytkownika są niskie pingi i NAT, co jest istotne w kontekście gier online. Użytkownik przeprowadził testy zasięgu w Orange, które wskazują na dostępność 5G N78, ale zauważa problemy z prędkością pobierania, szczególnie wieczorem. W odpowiedziach podano, że dla uzyskania publicznego IP, które może rozwiązać problem NAT, użytkownik będzie musiał wykupić dodatkową opcję. Istnieją również sugestie dotyczące testowania Orange poprzez tethering z telefonu oraz pytania o czas optymalizacji stacji bazowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA