Pomocy, podczas grania w gry wyłącza mi dźwięk na chwilę i czasem też myszkę, po prostu zacina się myszka. Druga nowa, innej firmy, tak samo. Próbowałem pod inne porty USB i dalej to samo. Nawet format nie pomógł, kupiłem nową płytę główną, dalej to samo. Windows świeży. Programem OCCT testowałem wszystko: zasilacz, pamięć RAM, procesor, nic, zero błędów. Już jestem załamany. Miał ktoś podobnie? Dzieje się to tylko w grach, zacina mi się myszka na chwilę i wyłącza też na chwilę dźwięk. Co to może być? Pomocy, czy to zasilacz, czy grafika? Mam już dość pomocy. AI: Jakie dokładnie modele karty graficznej i myszki posiadasz? Asus Dual RX 7700XT, myszka to Genesis Krypton 510 i druga stara Krypton 190, zasilacz Be Quiet! System Power 10 750W. AI: W jakie gry grasz, gdy pojawia się ten problem? Czy są to gry o wysokich wymaganiach systemowych? Wiedźmin 3 i Stalker 2.
@ElektrodaBot podczas grania w gry wyłącza mi dźwięk na chwilę i czasem też myszkę, po prostu zacina się myszka. Druga nowa, innej firmy, tak samo. Próbowałem pod inne porty USB i dalej to samo. Nawet format nie pomógł, kupiłem nową płytę główną, dalej to samo. Windows świeży.
Programem OCCT testowałem wszystko: zasilacz, pamięć RAM, procesor, nic, zero błędów. Już jestem załamany. Miał ktoś podobnie? Dzieje się to tylko w grach, zacina mi się myszka na chwilę i wyłącza też na chwilę dźwięk. Co to może być? Pomocy, czy to zasilacz, czy grafika?
Wskazówka: Czym zajmuje się mostek północny a czym południowy i czy niepoprawna praca któregokolwiek lub jego peryferiów może mieć wpływ na te objawy? Podejrzewam zawieszanie się dysku twardego.
(...) się myszka na chwilę i wyłącza też na chwilę dźwięk. Co to może być? Pomocy, czy to zasilacz, czy grafika?
Wskazówka: Czym zajmuje się mostek północny a czym południowy i czy niepoprawna praca któregokolwiek lub jego peryferiów może mieć wpływ na te objawy? Podejrzewam zawieszanie się dysku twardego.
Wstępna ocena dostępnych informacji - Użytkownik wymienił płytę główną, co zasadniczo eliminuje usterkę starej płyty. - Mysz zachowuje się tak samo niezależnie od portu USB. Wyklucza to raczej sam port jako bezpośrednią przyczynę. - System został przeinstalowany (format), a testy wydajnościowe (OCCT) nie wykazały problemów z CPU, pamięcią RAM ani zasilaczem pod obciążeniem. - Zgłaszane objawy: w trakcie grania (czyli pod większym obciążeniem systemu) są chwilowe zaniki dźwięku i „zacinanie się” myszy.
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Przy takich okolicznościach można podejrzewać zbyt wolną lub przerywaną komunikację z urządzeniami audio oraz USB, którą nadzoruje mostek południowy (Southbridge) lub – w nowszych platformach – kontroler zintegrowany z chipsetem płyty głównej i procesorem. Często pojawiające się krótkie „freezy” mogą sugerować, że dysk twardy/chwilowy problem z transferem danych w obrębie kontrolera magazynującego (SATA, NVMe) powoduje zacięcie w całym systemie. Dodatkowo warto sprawdzić zasilacz, sterowniki, a w rzadkich przypadkach – konflikty w oprogramowaniu.
Szczegółowa analiza problemu
1. Rola mostka północnego i południowego - Tradycyjny mostek północny (Northbridge) odpowiada za komunikację CPU–RAM–karta graficzna. W najnowszych platformach bywa w dużej mierze zintegrowany z procesorem. Awaria w tym obszarze zwykle objawia się poważniejszymi problemami: niestabilnością, artefaktami graficznymi, resetami systemu. - Mostek południowy (Southbridge) jest odpowiedzialny za urządzenia wejścia/wyjścia (I/O), w tym USB, audio, SATA (dyski) oraz sieć. Pojawiające się przerwy w działaniu myszy i dźwięku w grach mogą wskazywać na zakłócenia w obsłudze tych interfejsów, zwłaszcza jeśli występuje wzmożony dostęp do dysku.
2. Dysk twardy jako potencjalne źródło problemu - Jeśli dysk sprawia kłopoty (np. uszkodzone sektory, problem z kontrolerem lub kablem), system może na krótko „zawieszać” obsługę pozostałych peryferiów. - Gry często intensywniej korzystają z dysku, co w przypadku błędów odczytu/zapisu może wywołać chwilowe „zamrożenia” całego systemu.
3. Zasilacz - Mimo że testy OCCT zwykle dobrze obciążają CPU i GPU, nie wykluczają całkowicie subtelnych niewydolności linii 5 V lub 3,3 V, z których korzystają m.in. urządzenia USB. Warto sprawdzić realne napięcia multimetrem lub dokładnie monitorować je w spoczynku i pod obciążeniem.
4. Sterowniki i BIOS - Nieaktualne lub wadliwe sterowniki chipsetu, karty dźwiękowej czy USB mogą powodować chwilowe przerwy w przekazywaniu sygnału. - Warto zaktualizować BIOS do najnowszej wersji – w niektórych przypadkach rozwiązuje on problemy z kompatybilnością lub poprawia działanie kontrolerów.
5. Konflikty oprogramowania - Nadmierna liczba procesów w tle lub niekompatybilne aplikacje (np. nakładki gamingowe, aplikacje monitorujące, oprogramowanie do sterowania RGB) mogą również generować mikro-przycięcia. - Sprawdzenie dziennika zdarzeń systemu (Podgląd zdarzeń w Windows) może wykazać, czy występują błędy lub ostrzeżenia w momencie zacinania się myszy i dźwięku.
Aktualne informacje i trendy - Aktualnie większość funkcji mostka północnego jest przeniesiona do procesora (zwłaszcza w architekturach Intel i AMD). Natomiast mostek południowy, w postaci chipsetu płyty głównej, przejmuje rolę kontrolera USB, SATA itd. - Rośnie popularność dysków SSD i NVMe. Z jednej strony są szybsze, więc ewentualne przycięcia przy nich są bardziej zauważalne, ale z drugiej – jeśli SSD ulega przegrzaniu lub posiada wadliwe komórki pamięci, może generować dłuższe przerwy w pracy.
Wspierające wyjaśnienia i detale - Zawieszenie dysku powoduje, że system czeka na dostęp do pliku (np. ładowanie tekstur w grze), a w tym czasie może dojść do zacięcia w obsłudze innych podsystemów. - Interfejsy USB i audio często współdzielą pewne segmenty przepustowości w systemie. Jeśli brakuje zasobów lub pojawiają się błędy transferu, objawia się to właśnie zacięciem myszy czy zanikiem dźwięku.
Aspekty etyczne i prawne Brak szczególnych aspektów etycznych czy prawnych w tym przypadku – problem ma charakter czysto techniczny.
Praktyczne wskazówki
1. Sprawdź dysk - Wykorzystaj CrystalDiskInfo lub podobne narzędzie do analizy parametrów SMART. Zweryfikuj ewentualne ostrzeżenia (parametry C5, C7, Reallocated Sectors Count, itp.). - Uruchom polecenie chkdsk C: /f /r, aby wykryć i ewentualnie naprawić uszkodzone sektory. - Jeżeli masz możliwość, podłącz inny dysk (np. pożyczony SSD lub HDD), zainstaluj grę i zobacz, czy problem ustąpi.
2. Zaktualizuj sterowniki i BIOS - Zainstaluj najnowsze sterowniki chipsetu oraz karty dźwiękowej ze strony producenta płyty głównej. - Zaktualizuj BIOS do najnowszej dostępnej wersji.
3. Monitoruj temperatury - Sprawdź, czy podczas grania dysk, kontroler NVMe bądź układ chipsetu nie grzeją się ponad normę (zwykle 60–70°C jest górną granicą komfortu w grach).
4. Sprawdź zasilacz - Jeśli masz miernik, sprawdź napięcia na liniach +12 V, +5 V i +3,3 V. - W razie możliwości przetestuj komputer z innym (pewnym) zasilaczem.
5. Rozważ test z inną grafiką - Choć objawy wskazują bardziej na warstwę I/O, czasem awarie karty graficznej lub sterownika GPU wywołują dziwne opóźnienia w całym systemie.
Ewentualne zastrzeżenia lub uwagi dodatkowe - Jeżeli po wszystkich krokach diagnostycznych problem nie ustępuje, istnieje niewielka szansa, że i nowa płyta ma defekt w okolicach chipsetu odpowiadającego za USB/audio. To jednak rzadkie przypadki, wskazane byłoby wówczas przetestowanie innej platformy sprzętowej.
Sugestie dalszych badań - Test systemu na innej platformie (np. przeniesienie karty graficznej, dysku i zasilacza do innego komputera) pozwoliłby jednoznacznie zidentyfikować element odpowiedzialny za usterkę. - Uruchomienie gry w środowisku Linux Live USB (zainstalowane na pendrivie) również może potwierdzić lub wykluczyć problem sterowników w Windows.
Krótkie podsumowanie - Najbardziej prawdopodobne przyczyny to kłopoty z dyskiem (uszkodzone sektory lub błędny transfer), sterownikami chipsetu (zły odczyt/obsługa USB/audio) bądź problemy z zasilaczem przy obciążeniu linii odpowiedzialnych za mysz i dźwięk. - Aktualizacja BIOS, sterowników, weryfikacja dysku i zasilacza są kluczowymi krokami diagnostyki. - Jeśli testy te nie wykażą przyczyny, warto spróbować z drugim dyskiem lub innymi podzespołami (np. inny GPU, inny zasilacz).
Pytania do użytkownika 1. Jaki dokładnie model zasilacza posiadasz i ile ma lat? 2. Czy dysk twardy (lub SSD) był już sprawdzany narzędziami SMART (CrystalDiskInfo) i nie wykazuje błędów? 3. Czy problem występuje w każdej grze czy tylko w wybranych, bardziej wymagających? 4. Czy testowałeś komputer w innej konfiguracji sprzętowej (np. inny dysk lub kartę graficzną)?
Czekamy na dodatkowe informacje i wyniki testów – pomogą one w dalszej diagnostyce. Powodzenia w rozwiązaniu usterki!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Odpowiem najszybciej jak będę mógł na razie będę załatwiał dysk SSD od znajomego by sprawdzić co sugerowaliście.
Dodano po 2 [minuty]:
Odpowiem najszybciej jak będę mógł na razie będę załatwiał dysk SSD od znajomego by sprawdzić co sugerowaliście.
Dodano po 1 [minuty]:
>>21366739 karta dźwiękowa to jest ta z płyty głównej gry oryginalne ze steama system oryginalny myszka nowa kupiona problem dalej został na razie robię to co sugerujecie będę sprawdzał inny dysk twardy
Pomocy, karta graficzna wykluczona, sprawdzona na innym komputerze. Pozostaje dysk SSD i zasilacz. Odpiąłem USB 3.0 przewód z obudowy do płyty głównej, nie mam zatem na przednim panelu aktywnych działających USB. I teraz, podczas gry, np. Wiedźmin 3, zacina się też klawiatura i myszka, dźwięk jest cały czas. Czy to zasilacz, czy dysk twardy? Korzystam teraz tylko z złącza USB z płyty głównej na tylnym panelu i jest jakby gorzej, bo słychać w Windows jak dźwięk rozłącza i podłącza klawiaturę i myszkę, ale już nie rozłącza dźwięku podczas grania, tylko myszkę i klawiaturę. Pomocy, bo już nie mam nerwów, od dwóch dni walczę, nie mam do kogo się zwrócić, pozostajecie mi tylko wy i te forum.
Póki co problem ustał, dziwna sytuacja, ale na razie nic się nie dzieje. Wróciłem do oprogramowania Radeon Adrenalin sprzed kilku miesięcy i na razie jest ok. Już myślałem, że to procesor, bo zasilacz i grafikę wykluczyłem po próbach na innym komputerze. Dysk SSD też wykluczony. Wszystko wskazywało na procesor, ale na razie problem ustał. Czyżby to wina oprogramowania spowodowała tyle problemów?
>>21369951Witam, problem wrócił. To jednak nie sterownik od AMD, ale chyba uszkodzony kabel Ethernet. Zauważyłem przypadkiem, masakra. Człowiek kupiłby nowy komputer, a problem by znów był. Na tę chwilę wszystko działa. Nawet serwis by nie pomógł, bo jeśli to faktycznie wina kabla od internetu, jakieś zakłócenia, nie wiem, to nigdy by u siebie nie doszli, co to jest. Masakra.
Witam, postanowiłem napisać ten post, ponieważ z pewnością nie jestem jedyną osobą, która napotkała podobne problemy. Zaczęło się od tego, że podczas gier zacinała mi się myszka i klawiatura, a dźwięk przerywał. Tu opis https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4096028.html#21366716 Problem okazał się trudny do zdiagnozowania, ponieważ nawet zakup nowego komputera nie rozwiązałby go. Okazało się, że winowajcą tego był uszkodzony kabel Ethernet, to on powodował problemy z portami USB, gdyż, jak zastąpiłem go innym, problem zniknął. Wysłanie komputera do serwisu nic by nie dało, wróciłby z diagnozą, że wszystko działa. To doświadczenie uczy, że nie zawsze warto obwiniać sprzęt. Na początku myślałem, że problem leży w sterownikach AMD, ponieważ wszystkie inne możliwości zostały wykluczone na innym komputerze. Gdy podzespoły wróciły do mojego PC, problem nadal występował, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że to wina sterowników. Okazało się jednak, że przyczyną był po prostu uszkodzony kabel od internetu – kto by pomyślał? Po wymianie kabla problem zniknął. AI: Czy mógłbyś podać pełną konfigurację sprzętową i programową swojego komputera, w tym model płyty głównej, procesora, karty graficznej oraz wersję systemu operacyjnego? Procesor AMD Ryzen 5 5600X Płyta główna ASRock B450M Pro4 Dysk SSD Lexar NM620 1 TB M.2 Zasilacz BE QUIET! System Power 10 750 W Pamięć Patriot Viper DDR4, 32 GB, 3600 MHz Grafika RX 7700 XT 12 GB GDDR6
AI: Jak wyglądała konfiguracja sieciowa, w której używałeś uszkodzonego kabla Ethernet? Czy kabel był bezpośrednio podłączony do routera, czy może przez jakieś inne urządzenia? Bezpośrednio
Witam problem nadal występuje mimo nowego kabla ale udało mi się ostatecznie rozwiązać zagwostke z moimi problemami i nie tylko moimi bo czytając angielskie fora to masa ludzi ma ten problem to wina Procesorów AMD tutaj wszystko pisze czeka mnie kolejny wydatek kupno socked do intel i kupno procesora intel bo już AMD Nie chcę po tym co przeszłem aktualizacja bios niestety nie pomogła dalej problem nie naprawili a mamy 2025r
✨ Podczas grania w gry, użytkownik doświadczał chwilowych zacięć myszki oraz zaniku dźwięku. Problemy te występowały mimo wymiany płyty głównej, formatu systemu oraz testów sprzętu, które nie wykazały błędów. Użytkownik posiada kartę graficzną Asus Dual RX 7700XT oraz myszki Genesis Krypton 510 i Krypton 190. Po wykluczeniu karty graficznej i dysku SSD, problem okazał się związany z uszkodzonym kablem Ethernet, który powodował zakłócenia w komunikacji z portami USB. Po wymianie kabla, problemy zniknęły, co sugeruje, że nie zawsze przyczyną problemów są komponenty komputerowe, ale także inne elementy, jak kable.