logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Anenji 4 kW - Czy piny AC OUT N i AC IN N są wewnętrznie połączone?

TvWidget 31 Gru 2024 15:01 3915 27
REKLAMA
  • #1 21370746
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Mam falownik Anenji 4 kW. Jak nie jest nigdzie podłączony i leży na stole omomierz wskazuje połączenie pinów AC OUT N i AC IN N. Czy ktoś może wie czy wewnętrznie te piny są rzeczywiście ze sobą połączone? Ew. czy połączenie ich na zewnątrz niczym nie grozi.
    Falownik chciałem wykorzystać do zasilania pompy ciepła. Pompa jest co prawda 3-fazowa, ale głównie zasilnie pompy jest pobieranie z jednej fazy. Na dwóch pozostałych są tylko grzałki sporadycznie włączane, gdy pompa się nie wyrabia. Tą podstawową fazę planuję podłączyć do falownika, a pozostałe dwie pozostawić podłączone do sieci. W takich przypadku linie N w AC OUT i AC IN muszą być połączone.
  • REKLAMA
  • #2 21370770
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Może tak być. Neutralny na każdej fazie też będzie ze sobą połączony, neutralny jest jeden. Jakbyś podał konkretny model można by było dywagować.
  • #3 21370783
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    @TvWidget
    pod AC IN podłączasz sieć
    pod AC OUT podłączasz odbiorniki
    Żaden inny sposób nie jest dopuszczalny !!!
  • REKLAMA
  • #4 21370805
    TvWidget
    Poziom 39  
    techlock napisał:
    Jakbyś podał konkretny model można by było dywagować.

Falownik hybrydowy ANJ-4000W-24-WIFI
    Potencjalnie mogę go rozebrać aby sprawdzić czy piny są ze sobą połączone. Wymaga to jednak obejrzenia PCB od spodu a trzeba chyba wszystko wypruć z obudowy aby wyjąć płytkę.
    kmarkot napisał:
    @TvWidget
    pod AC IN podłączasz sieć
    pod AC OUT podłączasz odbiorniki
    Żaden inny sposób nie jest dopuszczalny !!!

Podłączam przecież dokładnie tak jak napisałeś przy założeniu, że linia N jest lub może być wspólna dla OUT i IN.
  • #5 21370824
    techlock
    Poziom 33  
    Linia N może być wspólna, zależy od konstrukcji. Trzeba by drugi egzemplarz dla porównania. Linia L IN i L OUT nie powinny się zwierać. Nie ma co demontować jeśli tak zaprojektowano połączenie wspólne będzie na płycie głównej.

Sprawdź przy włączonym zasilaniu, może być tak, że przy włączonym zasilaniu przekaźnik te linie rozłącza, nie wiadomo co tam inżynier wymyślił.
  • #6 21372212
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Zgadza się, większość jak się odłączy zasilanie z sieci zwiera przekaźnik na N, ale po uruchomieniu rozłącza do czasu użycia bypass.
    To prawdopodobnie skutek działania wewnętrznego ATS.
    Tak samo nie powinno się bezpośrednio podpinać uziemienia na wyjście inwertera jak tylko od strony wejścia zasilania, a uziemienie falownika przeprowadzić osobnym kablem nie do uziemienia z sieci.

Problem by tylko miał, jak by się pomylił i do N podpinał fazę, której na wyjściu inwertera nie ma prawa być. :)
  • #7 21372425
    TvWidget
    Poziom 39  
    Załóżmy, że w falowniku jest przekaźnik odłączający N. Czy połączenie na zewnątrz pinów AC IN N i AC OUT N czymś grozi ?
    W przypadku falownika 1-fazowego przekaźnik wewnątrz potencjalnie może odłączać N. Jednak dla 3-fazowego moim zdaniem sytuacja się komplikuje. Trzeba zapewnić aby najpierw odłączyły się fazy a potem N. W przypadku łączenia sekwencja musi być odwrotna. Co nie jest proste do realizacji. Najprościej nie odłączać N.
  • #8 21372695
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    tomaszlonski napisał:
    nie powinno się bezpośrednio podpinać uziemienia na wyjście inwertera jak tylko od strony wejścia zasilania, a uziemienie falownika przeprowadzić osobnym kablem nie do uziemienia z sieci.

Rozdział uziemienia??? Niby co się stanie jak wszystko będzie podpięte do tej samej szyny PE?

tomaszlonski napisał:
    większość jak się odłączy zasilanie z sieci zwiera przekaźnik na N, ale po uruchomieniu rozłącza do czasu użycia bypass.

No to mój falownik jest w mniejszości. Jak pracuje na zasilaniu tylko z magazynu to N in i N out są zwarte.
  • #9 21372719
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    No widzisz i tym się różnimy że moje instalacja off-grid ma własne uziemienie ( panele, inwertery, magazyny ) i odłącza sie całkowicie od sieci domowej galwanicznie do czasu używania zasilania z sieci gdzie jedynym połączeniem staje się przewód N.
    Przy pracy tylko na magazynie N jest odłączany przez inwerter.

Jeśli bym miał cały dom zasilany przez off-grid to na pewno podpinał bym się pod domowe uziemienie. A tak mam swoje dla off-grid i osobne dla urządzeń podpiętych na stałe do sieci. ATS przy nieużywaniu off-grid łączy dopiero uziemienia.

Lepiej nie oszczędzać na instalacji zwłaszcza przy uziemieniu zwłaszcza jak dom w którym mieszkam i używam of-grid nie jest mój. ;)

Nie ma aż tak dokładnych przepisów odnośnie uziemienia instalacji off-grid, w praktyce instalacje oddalone chyba o ponad 20 m powinny mieć dopiero własne uziemienie ale nie ma przecież żadnych przeciwwskazań by uziemić dodatkowo swoją instalację .
  • #10 21372879
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ja nie planuję używać akumulatora.
  • REKLAMA
  • #11 21372900
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    A pompa nie ma oddzielnego N dla grzałek? W kilku widziałem takie rozwiązanie, fabrycznie N były zmostkowane ale można wyjąć mostek i N grzałek podłączyć osobno.
  • #12 21372929
    techlock
    Poziom 33  
    >>21372719
    Mój off-grid też ma oddzielne uziemienie, instalacja ZE oddzielne przy liczniku i oddzielne przy rozdzielni ale i tak wszystkie uziomy mam połączone razem, po prostu w przypadku "przebicia" ładunki rozejdą się na kilka punktów. Ziemię mamy jedną.
  • #13 21376317
    TvWidget
    Poziom 39  
    Sprawdziłem, że jak pojawi się napięcie z paneli to przewód N jest rozłączany.
  • #14 21376361
    kmarkot
    Poziom 31  
    Jeżeli chcesz zasilić pompę ciepła bez użycia akumulatora to dlaczego zdecydowałeś się na off-grid?
    Znaczenie prościej byłoby z instalacją ongrid
  • REKLAMA
  • #15 21376426
    TvWidget
    Poziom 39  
    Okazało się jednak, że wyprowadzenia N są ze sobą połączone. Mierzyłem bez przykręconych przewodów i wystające śrubki nie kontaktowały.
    kmarkot napisał:
    Jeżeli chcesz zasilić pompę ciepła bez użycia akumulatora to dlaczego zdecydowałeś się na off-grid?
    Znaczenie prościej byłoby z instalacją ongrid

Uznałem, że w moim przypadku on-grid nie będzie dobrym rozwiązaniem.
    Tylko w okresie letnim potencjalnie będę miał duże nadwyżki energii z paneli.
  • #16 21376427
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    TvWidget napisał:
    Sprawdziłem, że jak pojawi się napięcie z paneli to przewód N jest rozłączany.

Mam też 4 kW anenji zakupiony w listopadzie i N AC in oraz N AC out są zwarte w każdym ustawieniu trybów pracy. Tak że w tym przypadku przy podaniu napięcia z sieci na falownik N sieci będzie również na N out.

Ale może i były różne wersje tych falowników.

Czy w Twoim masz tryb UtI?
  • #17 21376605
    kmarkot
    Poziom 31  
    TvWidget napisał:
    Uznałem, że w moim przypadku on-grid nie będzie dobrym rozwiązaniem.
    Tylko w okresie letnim potencjalnie będę miał duże nadwyżki energii z paneli.

Jeżeli nie masz instalacji fotowoltaicznej ongrid poszedłbym w tym kierunku.
    Poczytaj na temat bilansowania godzinowego międzyfazowego.
    Wiosna zimą latem musisz grzać CWU , wyprodukowaną energię elektryczną możesz też wykorzystać do zasilania innych odbiorników a jest ich sporo. O ile to możliwe używać ich w szczycie produkcji PV.
  • #18 21376615
    TvWidget
    Poziom 39  
    kmarkot napisał:
    Jeżeli nie masz instalacji fotowoltaicznej ongrid poszedłbym w tym kierunku.

Prawie wszystkie domy podłączone do tego samego transformatora co ja mają na dachu panele PV. Obecnie napięcie sieci w dzień dochodzi do 244V. Czy będę miał gwarancję, że mój falownik on-grid się w lato nie wyłączy ?
  • #19 21376624
    kmarkot
    Poziom 31  
    Gwarancji nie masz . Auto konsumpcja (obciążenie) powoduje spadek napięcia w sieci . Do 253V trochę brakuje.
    Również można zastosować falownik jednofazowy i podłączyć do fazy o najniższym napięciu.
    >>20032973 >>21028389
    Jaką masz moc paneli?
  • #20 21377233
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mam dwie niezależne sekcje po 4.5kW.
  • #21 21377691
    kmarkot
    Poziom 31  
    TvWidget napisał:
    Mam dwie niezależne sekcje po 4.5kW.

Trochę mało informacji.
    Czy te sekcje skierowane są w jednym kierunku na południe?
    Jeżeli tak to falownik ongrid hybrydowy z magazynem energii. Deye

Jeżeli wschód- zachód falownik ongrid 3 fazowy 5kW.

Czy w instalacji CO masz zastosowany bufor ciepła?
    Czy do grzania CWU masz bojler w którym można było by zamontować grzałki?
  • #22 21378319
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mam dwie niezależnie sekcje paneli po 4.5kW ustawione w tą samą stronę na południe i dwa falowniki. Jeden zestaw z akumulatorem 100Ah/24V przewidziany jest do zasilania urządzeń pobierających mało prądu ale stale i przewidywalnie. Drugi planuję podłączyć do pompy ciepła służącej do ogrzewania podłogowego (bufor 80 l) i CUW (zbiornik 250 l). Pompa obecnie zużywa dziennie około 25 kWh.
  • #23 21378357
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21378319

Tylko co obecnie ta instalacja 4,5kW miałaby robić? zwłaszcza bez aku, nawet nie wystartuje z obciążeniem tej pompy
    dziennie potrzebujesz 25kWh a taka instalacja zrobi z 5
  • #24 21378371
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jeśli zrobi w ogóle 3 do 5 kWh przy zachmurzeniu albo w zimie kiedy najbardziej jest potrzebna. Jest po porostu za mała instalacja na potrzeby bieżące.

W lecie to może do 7-10 kWh da sie uzyskać ale nie 25 kWh.

Nawet duży magazyn niewiele tu pomoże zwłaszcza w zimie bo się nawet nie naładuje i padnie po kilkunastu godzinach całkiem rozładowany.

Praktyczniejsze wydaje sie stosować jedną instalację zamiast dwóch, podłączyć duży magazyn a panele podłączyć mając falownik z dwoma MPPT.
  • #25 21379498
    kmarkot
    Poziom 31  
    TvWidget napisał:
    Drugi planuję podłączyć do pompy ciepła służącej do ogrzewania podłogowego (bufor 80 l) i CUW (zbiornik 250 l). Pompa obecnie zużywa dziennie około 25 kWh.

Pod ten drugi zestaw paneli fotowoltaicznych podłączył bym falownik ongrid.
    Latem zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła będzie dużo niższe.W kwietniu i w październiku coś tam z PV skapnie na ogrzewanie
    Instalacja fotowoltaiczna ongrid służyła by do zasilania pompy ciepła jak i innych odbiorników w domu jak pralka , zmywarka, suszarka do bielizny ... w okresie wiosenno letnio jesiennym oczywiście pod warunkiem że wyżej wymienione urządzenia będą użytkowane w ciągu dnia.
  • #26 21477336
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1186
    Podepnę się. Czyli wszystkie N - sieć, falownik wejście, falownik wyjście i RCD możemy połaczyc razem na jednej szynie i nie ma potrzeby przerywania N na przełączniku źródła zasilania?
  • #27 21532808
    kejsi25
    Poziom 8  
    @TvWidget Witam. Czy udało się tak uruchomić tę 3-fazową pompę pod 1-fazowy falownik offgrid? Też mam taki zamiar. Mam Daikina Altherme 3 podpiętą pod 3 fazy. Planuję odłączyć od sieci odbiorniki i zmostkować te 3 fazy i zasilić je z falownika 4–4,2 kW. Czy faktycznie takie podłączenie pompy jest możliwe? Czy ta 1 faza podana z falownika będzie współgrać — odpowiednio przesunięta w stosunku do 2 faz podanych z sieci? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, K.W.
  • #28 21532832
    TvWidget
    Poziom 39  
    Wszystko działa idealnie. Moja pompa ma zasilanie 3 fazowe ale na dwóch fazach są podłączone tylko dodatkowe grzałki każda 3kW. Tak więc nie ma znaczenia jak są przesunięte fazy. Obecnie i tak je odłączyłem całkowicie. Jedną z nich pompa włączała aby przyspieszyć grzanie CWU. Bez niej trwa to trochę dłużej ale wszystko jest zasilane tylko z PV. W menu pompy nie można programowo wyłączyć użycia dodatkowej grzałki dla CWU.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik hybrydowy Anenji 4 kW (model ANJ-4000W-24-WIFI) posiada wewnętrzne połączenie pinów AC IN N i AC OUT N, co potwierdzono pomiarami omomierzem bez podłączonych przewodów. Linia neutralna (N) jest zazwyczaj wspólna i może być rozłączana przez przekaźnik wewnętrzny falownika, zwłaszcza przy pojawieniu się napięcia z paneli fotowoltaicznych, co jest typowe dla działania wewnętrznego ATS (Automatic Transfer Switch). Połączenie zewnętrzne pinów N nie stanowi zagrożenia, pod warunkiem prawidłowego podłączenia faz i neutralnego przewodu zgodnie z instrukcją producenta (AC IN do sieci, AC OUT do odbiorników). W przypadku zasilania pompy ciepła 3-fazowej z jednej fazy falownika i dwóch faz z sieci, linie N muszą być połączone, co jest zgodne z konstrukcją falownika. Dyskusja porusza także kwestie uziemienia w instalacjach off-grid i on-grid, wskazując na różnice w podejściu do uziemienia i konieczność stosowania osobnych przewodów uziemiających. Użytkownicy zalecają stosowanie falowników on-grid do zasilania pomp ciepła w instalacjach z panelami PV, zwłaszcza gdy nie planuje się użycia akumulatorów, ze względu na lepszą efektywność i bilansowanie energii. W praktyce instalacja 4,5 kW paneli na jedną fazę może być niewystarczająca do pokrycia zapotrzebowania pompy ciepła zużywającej około 25 kWh dziennie, szczególnie zimą. Podłączenie pompy ciepła 3-fazowej do falownika jednofazowego jest możliwe, gdy dodatkowe fazy zasilają tylko grzałki, które można odłączyć, a podstawowa faza zasila pompę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA