logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować obwód przesunięcia bitów w lewo dla 4-bitowego rejestru?

Lionsio 01 Sty 2025 15:09 150 4
REKLAMA
  • #1 21371933
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam, chcę zbudować procesor, zacząłem go projektować i chciałem dodać obwód do wykonania instrukcji przesunięcia wszystkich bitów w rejestrze A w lewo, ale kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić, pomoże ktoś ?

PS. Każdy rejestr w moim procesorze będzie mógł  pomieścić jedną liczbę 4-bitową 
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21372065
    Lionsio
    Poziom 11  
    Chodzi mi o pomnożenie przez 2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21372140
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1129
    Słabo wiedzę ten procesor jeżeli pytania są na takim poziomie.
    Może jakaś literatura o architekturze procesora/komputera najlepiej taka z lat 70/80-tych XXw bo tam rozwiązywano takie problemy.
    Oczywiście można próbować stworzyć opis ALU zadając pytania na forum ale chyba podręcznik nie jest celem dla forum.

Co do problemu
    Jeżeli rejestr ma oddzielne wejścia i wyjścia to wystarczy jakimś sterowanym buforem czy bramkami połączyć Q0 do I1 Q1 do I2 itp i odpowiednim sygnałem przepisać.
    Jak rejestr A ma i tak przyłączone ALU (np 74181) to wystarczy na oba wejścia A i B podać sygnał z rejestru i włączyć dodawanie - na wyjściu dostaniemy A+A czyli A*2.
    Jest pewno kilka innych rozwiązań - np zbudowanie A na basie rejestru równoległo szeregowego z możliwością przesunięcia.

Ludzie chyba i obecnie robią takie projekty prostych procesorów i są one open-source więc można zobaczyć jak rozwiązali problem.
  • #5 21372152
    Lionsio
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję, raczej użyje tej metody z dodawaniem A+A, bo jest dość prosta
REKLAMA