logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać i zakodować licznik do Audi A3 8L 2000? Czy wymiana z stacyjką pomoże?

DamianAudi2111 04 Sty 2025 20:27 714 15
REKLAMA
  • #1 21377215
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Witam wszystkich, którzy chcą mi pomóc. Mam Audi A3 8L z 2000 r. Mam popsuty licznik. Źle wskazuje temperaturę i paliwo. Chcę kupić inny licznik, ale ciężko znaleźć z tymi samymi numerami. Jak można dobrać licznik, tak aby pasował? Wiem, że trzeba też zakodować licznik. Raczej będzie robił to mechanik, choć posiadam VAG. I pytanie mam jeszcze takie: czy jak kupiłbym z stacyjką, to wtedy też trzeba kodować, czy tam adoptować?
    Numer części 8L0920930A na liczniku Audi A3 8L z datą 14/06/2002.
    AI: Czy możesz podać numer części obecnego licznika? To pomoże w znalezieniu odpowiedniego zamiennika.
    8L0920930A
    AI: Czy próbowałeś już diagnozować lub naprawiać licznik za pomocą VAG? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21377271
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    Jak tylko źle wskazuje temp i paliwo to może wystarczy dobrze założyć wskazówki (wykalibrować) lub wymienić silniczki.
    Może ktoś grzebał w liczniku i źle założył wskazówki.
  • #3 21377284
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Właśnie to robiłem ustawiałem. Ale po jakim czasie robi się to samo. Jak robię test licznika to wskazówka od temp. Przez chwilę się blokuje i idzie dalej. A wskaźnik paliwa ładnie idzie do końca i wraca. Z wskaźnikiem paliwa jest tak że gdy dojdzie do rezerwy i włączy się rezerwa na fis. Nagle opada do końca. Rozważam wlasnie wymianę silniczków ale gdy to nie pomoże. Utopię pieniądze. L
  • REKLAMA
  • #4 21377288
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3412
    Nic Ci nie da zakup ze stacyjką. Stacyjka jest zwykła mechaniczna i w tym przypadku zbędna.
  • #5 21377291
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    DamianAudi2111 napisał:
    Rozważam wlasnie wymianę silniczków ale gdy to nie pomoże. Utopię pieniądze. L

Podaj nr konta, postaramy się uzbierać na Twoją naprawę.

Moderowany przez Felini:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #6 21377300
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Dzięki wielkie. Nawet nie widziałem, że są zbiórki. Ale naprawdę dam sobie radę. Są na pewno inni, którzy potrzebują. Bardziej potrzebowałbym pomocy, jak dobrać licznik z innymi numerami. Słyszałem też, że zmieniają liczniki z Jaeger na VDO.
  • #7 21377498
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Nie warto kupować drugiego licznika. Lepiej naprawić ten. Tym bardziej, że wady tych liczników są znane i nie ma z tym problemu aby zrobić. Zmiana na inny to konieczność kodowania, ogarnięcia immo i tp. Więcej będzie kosztować niż naprawa oryginału.
  • #8 21377799
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Tylko mam też obawy, że może być coś więcej niż same silniczki, bo zrobiłem tak, że zamieniłem miejscami silniczki z paliwa na temp i temp na paliwo. Bo zależało mi, żeby dobrze wskazywało paliwo. A jak wspominałem, robiłem test liczników i wskaźnik temp zawiesza się na chwilę, idzie dalej i wraca normalnie. Nawet po zamianie miejsc.
  • #9 21377816
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    A nie za mocno wcisnąłeś wskazówkę bo tak właśnie będzie.
  • #10 21377822
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Też zwróciłem uwagę na to. Są wciśnięte odpowiednio. Kupiłem za grosze inny licznik ale on ma przykręcane silniczki a tu są wciskane. Chciałem podmienić. Mógłbym zaryzykować i kupić też za grosze jakiś licznik i podmienić ale nie wiem który licznik ma takie same silniczki
  • REKLAMA
  • #11 21377823
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Wrzuć fotkę swoich silniczków.
  • #12 21377865
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    One wyglądają tak.
    Silniczek elektryczny z metalową obudową i uzwojeniem miedzianym.
  • #13 21379220
    autodiag.mg

Poziom 22  
    Ocena: 133
    jeśli to licznik z białym podświeltaniem to zapewne poliftowy na CAN i jest to licznik Jaeger - to niestety wada fabryczna - tam jest kilka przypadków. Jeśli awaria dotyczy tylko tych wskazówek uszkodzone są silniczki (magnesy w środku przesuwają się w stosunku do osi) <- nic z tym nie zrobisz. Żeby to naprawić, trzeba odwinąć uzwojenia - gra nie warta świeczki.
    Polecam Ci wymianę licznika na VDO - one są bezawaryjne (może prócz wyświetlaczy, które są tanie i wymienne).
    Do takiej wymiany będziesz potrzebował Licznik i (czasami) nowe pastylki do immo. Z licznika trzeba odczytać pin, dopisać do auta i zaprogramować nowe pestki. Można iść na skróty, i nic nie programować tylko usunąć immo ze sterownika silnika i wylutować z zegarów kontrolkę od immo, żeby nie wkurzała.
    Ogólnie wymiana takich zegarów, (...) to max 20 min roboty.

Usunąłem zbędne fragmenty.
    Mod.[CameR]
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #14 21379641
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    autodiag.mg, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: czy wiesz, jak dobrać taki licznik? Czy sugerować się tylko wyglądem, żeby miał identyczny wygląd, tak jak i przód, i tył licznika? Czy jest jakaś numeracja pasujących do siebie liczników?
  • #15 21379918
    autodiag.mg

Poziom 22  
    Ocena: 133
    Jestem na urlopie i nie mam laptopa pod ręką. Ale tam były 2 rodzaje immo, nie zamienne. Zdaje mi się że trzeba się sugerować rocznikiem. Najpewniej jednak usunąć immo i będzie z głowy.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #16 21379923
    DamianAudi2111
    Poziom 6  
    Ok. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Audi A3 8L z 2000 roku z uszkodzonym licznikiem, który błędnie wskazuje temperaturę i poziom paliwa. Rozważa zakup nowego licznika, ale ma trudności ze znalezieniem odpowiedniego modelu. W dyskusji poruszono możliwość kalibracji wskazówek oraz wymiany silniczków, jednak użytkownik obawia się, że problem może być poważniejszy. Wskazano, że zakup licznika ze stacyjką nie przyniesie korzyści, a lepszym rozwiązaniem może być naprawa oryginalnego licznika. Zasugerowano również, że wymiana na licznik VDO może być korzystna, ponieważ są one bardziej niezawodne. Użytkownik pyta o sposób doboru licznika, zwracając uwagę na konieczność usunięcia immo w przypadku wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA