logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny aktywne 2-3 drożne do stereo w domu - czy warto? Opinie i doświadczenia

bumble 05 Sty 2025 16:34 876 13
REKLAMA
  • #1 21378510
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1189
    Kolumny aktywne do domu do odsłuchu stereo 3 lub 4 drożne. Czy warto się tym zainteresować? Czy to dobre rozwiązanie? Macie jakieś opinie na ten temat?
    Na przykład:\
    https://teufelaudio.pl/ultima-40-active-105785000
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21378919
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    Szczerze, to nie bardzo rozumiem o co pytasz. Kolumny jakie by nie były mają być możliwie najbardziej "przezroczyste" dla dźwięku - nie wprowadzać własnych podbarwień czy brzmienia. To czy ma 2 czy 5 dróg nie ma tu większego znaczenia. Może być świetna kolumna 2 - way a może być świetna 3 -way. Tak samo może być beznadziejna 2 - way i jeszcze gorsza 3- way.
    Natomiast prawdą jest, że zbudowanie zwrotnicy więcej niż dwudrożnej stanowi już wyzwanie; im więcej dróg/ częstotliwości podziału tym ostrzejsze kryteria dotyczące samej zwrotnicy. Miałem przez jakiś czas w latach 80 kolumny 4 drożne VIDEOTON i grały nieźle, co nie znaczy dobrze. Bowiem w zależności od egzemplarza (serwisowałem ich kilkadziesiąt sztuk) potrafiły grać bardzo różnie. Mimo takich samych głośników, w każdej najwięcej zależało od parametrów elementów zwrotnicy, a one potrafiły być różne - czasem wystarczyło o 5% inna wartość jakiegoś elementu i kolumna grała całkiem inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 21378940
    bumble
    Poziom 40  
    Pytam o kolumny aktywne tak jak aktywny subwoofer. Kolumna podłogowa zintegrowana z końcówkami mocy i filtrami albo jedna końcówka mocy i zwrotnica ale umieszczone to w kolumnie. Raczej są to osobne końcówki na każdy głośnik i odpowiednie filtry w przedwzmacniaczu. To pewnie w tych droższych, do tego np funkcja strumieniowania muzyki czy to z WiFi czy z BT. Głównie pisząc tu aktywna miałem na myśli dokładnie to co pod linkiem który zamieściłem. Jakie mogą by tego zalety względem pasywnych zwrotnic.? Chciał bym się temu przyjrzeć bliżej i poznać opinie użytkowników jeśli tacy są. Przy czym nie chodzi mi tu o sprzęt typu soundbar a raczej kolumny podłogowe klasy HiFi z kilkoma opcjami jakie daje np wzmacniacz sieciowy.
  • Pomocny post
    #4 21378975
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Raczej są to osobne końcówki na każdy głośnik i odpowiednie filtry w przedwzmacniaczu.

I tu też mogą być różne jakościowo filtry, prawda? Jak do tego się doda różne głośniki (o różnych brzmieniach mimo tego samego przeznaczenia) to dochodzimy do tego o czym pisałem.
    Jakie zalety? Tak samo dokładnie jak w każdym innym wypadku; jeśłi układ zaprojektowany jest poprawnie, a elementy użyte ściśle spełniają określone w projekcie parametry, i do tego użyte głośniki będą brzmieć możliwie neutralnie - to i cała kolumna będzie wypadkową tych wszystkich wymagań.
    Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze indywidualne upodobania samego słuchacza/użytkownika. Jeden może wymagać brzmienia "płaskiego" - bez podbarwień jakiegoś pasma a drugi wręcz przeciwnie; za dobrą kolumnę uzna taką która brzmi konturowo.
    Reasumując - sam musisz posłuchać i ocenić.

Przetworniki BT czy WiFi też mogą być różnej jakości. prawda?
  • #5 21379432
    bumble
    Poziom 40  
    Po przemyśleniu świta mi taki pomysł. Kolumny dwudrożne z dwoma głośnikami i dwoma końcówkami mocy i dwoma filtrami aktywnymi. Tutaj odpada droga i trudna do zestrojenia zwrotnica. Zwłaszcza jak nie mamy części bo filtry można zestroić dla każdego egzemplarza głośniki i obudowy indywidualnie np potencjometrami montażowymi w obwodzie r-c filtra. Nie trzeba kilku cewek na wymianę czy drogich kondensatorów. A jak zastosujemy końcówki mocy w klasie D np z Aliekspres a mają szeroką gamę mocy i zasilacze to zakup prawie za bezcen a i może filtry się znajdą. Do tego wspólne sterowanie. Przedwzmacniacz z regulacją barwy i balansu oraz selektorem wejść. Albo przedwzmacniacz - odbiornik sieciowy taki do wszystkiego.
    Co o tym sądzicie? Oczywiście wzmacniacze klasy D wymienione to taka wersja budżetowa ale czy to dobre rozwiązanie naprzeciw skomplikowanej zwrotnicy?
    Wada to zasilanie każdej kolumny. Można dodać wyłącznik zasilania końcówek przy braku sygnału m.cz. Jak w subach.
    Przykład filtru:
    https://pl.aliexpress.com/item/10050048483605...%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21379835
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Tutaj odpada droga i trudna do zestrojenia zwrotnica.

Nie bez powodu pisałem o parametrach elementów składowych zwrotnicy w przypadku kolumny czterodrożnej. Prawda jest taka, że im mniej częstotliwości podziału tym tolerancja tych elementów może być większa. Tak więc kolumna 2 -way jest stosunkowo mało wymagająca pod względem utrzymania parametrów zwrotnicy. Większym problemem zawsze jest "zgranie" głośników względem ich parametrów i brzmienia ( efektywność, częstotliwości pracy dla możliwie płaskiej charakterystyki częstotliwościowej i zgodność fazowa głośników) (!) bo to zawsze najwięcej potrafi zepsuć w ogólnym efekcie odsłuchowym.
    bumble napisał:
    Zwłaszcza jak nie mamy części bo filtry można zestroić dla każdego egzemplarza głośniki i obudowy indywidualnie np potencjometrami montażowymi w obwodzie r-c filtra.

Teoretycznie masz rację. W praktyce to wcale nie jest takie proste.
    bumble napisał:
    jak zastosujemy końcówki mocy w klasie D np z Aliekspres a mają szeroką gamę mocy i zasilacze to zakup prawie za bezcen a i może filtry się znajdą.

Jak wyżej. Chińczyk zawsze poda parametry najlepsze bo chce towar sprzedać, a jak jest w praktyce to każdy kto miał do czynienia z takimi KiT'ami wie.
    bumble napisał:
    Wada to zasilanie każdej kolumny.

Poza tym sygnał doprowadzony do kolumny ma o wiele mniejszą wartość i łatwiej go zakłócić niż sygnał ze wzmacniacza mocy./
    A tak w ogóle - teoretycznie masz rację. W praktyce okazać się może że ilość problemów jaka wystąpi podczas "zgrywania" modułów może przekroczyć możliwości nawet średnio zaawansowanego elektronika. Jakie trudności? to dowiesz się podczas ewentualnego składania w całość konstrukcji.

Nie chcę tu Ciebie zrażać od pomysłu - bardziej chciałbym Ci uświadomić skalę trudności z jakimi możesz się spotkać.
  • #7 21379924
    bumble
    Poziom 40  
    Wiem że problemem może być doprowadzenie sygnału do kolumn. Jednak małe odległości i dobry kabel zniwelują to. Jeśli chodzi o wzmacniacze ali masz racje. Parametry podane to jedno a co w real to drugie. Jest jednak dużo opinii i testów. Załóżmy wzmacniacz klasy AB i D na 1/10 mocy. Sprawność AB? 15-20%. Sprawność D 75-80% i wiele razy tańszy zasilacz. Przy pełnej mocy sprawność AB wzrasta ale wzrastają i zniekształcenia co czyni bym powiedział gorszym od klasy D. Ale to wszyscy wiedzą. Stosuje takie wzmacniacze u siebie w kuchni i w łazience do głośników sufitowych z BT i gra to przyzwoicie. Regulacja wzmocnienia dla każdego wzmacniacza osobno dla głośnika wysokotonażowego i niskotonowego pomoże uwydatnić/stłumić dany zakres wedle upodobań. Takie filtry a raczej zwrotnice aktywne są opisane nawet w AVT.
    Jeśli się za to zabiorę będę potrzebował Waszej pomocy. Małe monitory na STX jakims t10 i w15 albo w18 tu byśmy dobrali głośniki i częstotliwość podziału. Chciałbym dość niski bas, obudowa BR zestrojona na 40-45-50Hz. Wstępne obliczenia pon Winsid. Podział pewnie nisko jak chcemy dobry bas. Przejrzałem projekt https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3251933.html i też https://stx.pl/projekt-electron-220-m-diy.html. Na początek może tańsze głośniki. Dlaczego bym chciał dobry bas? Zestaw będzie 2,0 dlatego. Gdyby był 2.1 można by było chyba wyżej dać częstotliwość podziału i Strojenie. Zwrotnice pasywne wymagają sporo elementów na podmianę zwłaszcza te z tych projektów które później zalegają w szufladzie. Bo nigdy nie trafisz takiego samego głośnika jak autor czy nie wykonasz kopii obudowy.
    https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5404.pdf
    Tutaj zmiana rezystancji rezystora w układzie rc zmienia nam częstotliwość podziału jak chcemy. Tu mozna pokusić się o filtry 18db/o albo nawet 24. Myślę że dobór odpowiedniego filtra może byc kluczowy. Tu tylko bym zmienił regulacje głośności dla tonów wysokich i niskich osobno. Do zmiany częstotliwości podziału po prostu montażowy. Może macie jakieś ciekawe linki do projektów czy schematy. Celowo nie chce się tu pchać w cyfrówkę. Do sterowania..... a to potem. Nie wiem czy mam dobry pomysł. Może zacznijmy od głośników. myslałem o serii pc z stx konkretnie t10.200.8 pc albo 150.8 mc i niskotonowy w15.140.8 mcx lub w18.200.8. mcx v3. Troche wysokie częstotliwości podziału jak myślicie? Jakie macie propozycje?
  • REKLAMA
  • #8 21380013
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Inaczej - Owszem w kolumnach aktywnych stosowane są wzmacniacze klasy D ale w kanale niskotonowym.Dlaczego? Bo słuch ludzki największą wrażliwość na NIENATURALNOŚĆ brzmienia (celowo nie piszę o zniekształceniach) ma właśnie w zakresie średnich i wyższych częstotliwości.
    A co do tych rosnących zniekształceń w miarę zwiększania mocy w klasie AB ... Nic nie będę mówił. Ale argument moim skromnym zdaniem całkowicie nietrafiony. Dobry (nawet nie bardzo dobry a tylko dobry) wzmacniacz ma zniekształcenia na tak niskim poziomie, że żaden normalny człowiek ich nie usłyszy. Owszem - zniekształcenia rosną, ale po pierwsze rosną gwałtownie a po drugie dopiero po przesterowaniu wzmacniacza. I nie chciałbyś porównywać przesterowanego wzmacniacza klasy AB z tak samo przesterowanym wzmacniaczem klasy D.

bumble napisał:
    Stosuje takie wzmacniacze u siebie w kuchni i w łazience do głośników sufitowych z BT i gra to przyzwoicie.

A ja naiwny myślałem że mówimy tu o słuchaniu Muzyki... :)
    Wybacz i powodzenia.
  • #9 21380045
    bumble
    Poziom 40  
    398216 Usunięty napisał:
    A ja naiwny myślałem że mówimy tu o słuchaniu Muzyki...
    Wybacz i powodzenia.

Tak mówimy o słuchaniu muzyki. Napisałem tylko że graja u mnie takie wzmacniacze już. Dlatego chciałbym spróbować je zastosować w "normalnych" kolumnach. Jeśli efekt będzie zadowalający można spróbować z czymś lepszym. Nie spotkałem takich projektów. Może jeden ale z dsp. A tu bym robił analog.
  • #11 21380066
    bumble
    Poziom 40  
    A no tak. ale może nie aż tak. Chyba nie ma co oczekiwać nie wiadomo czego. Gdyby się udało można myśleć o czymś lepszym - przetworniki, wzmacniacze. No sam nie wiem czy ten pomysł jest dobry.
    Prosiłbym o pomoc w doborze głośników. Zestaw 3 drożny podstawkowy głośnik niskotonowy 18cm lub 15cm jakiej średnicy powinien być średniotonowy w obu przypadkach? jak tylko wrócę do domu podam symbole głośników os STXa. Nie zdecydowałem jeszcze czy 18 czy 15cm.
    Czy sugerowac się tm co pisze producent głośników chodzi o wielkość obudowy i strojenie BR oraz częstotliwości podziału dla danego głośnika czy można np zmniejszyć litraż obudowy jak dobrze wychodzi w winisd?
  • #13 21401557
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Powiem tak - tytuł artykułu odnosi się do założeń samego pomysłu zestawu aktywnego. Natomiast wiadomo nie od wczoraj, że wykonania mogą być różne - może być to zestaw dopracowany i dopieszczony, a może też być to zestaw który taki nie jest.
    Ideałem byłoby tak jak piszesz - trzy wzmacniacze, trzy filtry i trzy głośniki. W praktyce bywa że wzmacniacz jest wbudowany jeden a filtry jak w "normalnej" (biernej) kolumnie są typowe - pojemność, cewka i to nawet nie zawsze dobrze ze sobą zgrane.
    Z drugiej strony nawet przy w pełni trójdrożnym systemie aktywnym MUSI być zachowane idealne zgranie podziału filtrów a i same filtry nie mogą wprowadzać własnych przesunięć fazowych. Dla mnie, jeśłi już koniecznie zestaw aktywny trójdrożny, to z wyższej półki - o dobrych (co najmniej dobrych) i wiarygodnych recenzjach. Ogólnie zasada jest taka, że im więcej częstotliwości podziału tym problem z uzyskaniem ideału jest coraz większy. I to niezależnie czy mowa o zestawach biernych czy aktywnych.
  • #14 21401592
    bumble
    Poziom 40  
    Mówimy tylko o w pełni aktywnym. Czyli aktywny crosover z nachyleniem 24 czy 36 db/o i osobne końcówki mocy dla każdego głośnika. Filtry raczej nie wprowadzą przesunięć fazowych. Jakieś opóźnienie pewnie tak ale jednakowe dla wszystkich głośników. Zostaje sama konstrukcja żeby uzyskać zgodność fazową czyli przesuwanie centrum głośnika wysoko tonowego względem niskośredniotonowego. Rozważam kolumnę 2d. W obwód głośnika można wprowadzić "phase shifter" z regulowanym opóźnieniem i zgrać fazę z głośnikiem niskośrednio tonowym. Będzie to dużo łatwiejsze niż korekta usytuowania głośnika w kolumnie czy strojenie pasywnej zwrotnicy. Pytanie czy jeśli głośniki nie są w fazie a ich różnica jest niewielka jest to słyszalne czy tylko widać to na wykresie. Część dźwięków i tak słyszymy odbitych a więc z opóźnieniem a więc w innej fazie.
    W artykule głównie chciałem zwrócić uwagę nad wyższością rozwiązania aktywnego nad pasywnym.

https://sbacoustics.com/product/6-sb16pfcr25-8-paper/
    ten głośnik chciałbym użyć u siebie w obudowie br. Jaka pojemność powinna być dla niego i jak strojony br. To dokładnie wyjdzie z programu ale jakiego to rzędu wielkości. Głównie chodzi mi o strojenie br. Czy stroić na Fs? Czy wyżej?

Lub ten. taki sam jak wyżej tylko wersja 4Ohm
    https://sbacoustics.com/product/6-sb16pfcr25-4-paper/
    Ale jego impedancja schodzi do 3,2 nie wiem czy nie za mało dla końcówki mocy 4Ohm.

https://livesound.pl/tutoriale/4480-zwrotnice-glosnikowe-iv-bi-amp

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy aktywnych kolumn głośnikowych 2-3 drożnych do odsłuchu stereo w warunkach domowych. Uczestnicy podkreślają, że jakość dźwięku nie zależy jedynie od liczby dróg, ale od jakości zastosowanych komponentów, w tym filtrów i głośników. Wskazują na zalety aktywnych kolumn, takie jak eliminacja skomplikowanej zwrotnicy pasywnej oraz możliwość indywidualnego dostosowania filtrów i wzmacniaczy. Wspomniano o wzmacniaczach klasy D, które charakteryzują się wyższą sprawnością, ale także o potencjalnych problemach z jakością dźwięku w zakresie średnich i wysokich częstotliwości. Uczestnicy rozważają różne konfiguracje głośników oraz ich parametry, a także potrzebę testowania i oceny dźwięku w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA