logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ender 3 Pro z płytą SKR Mini E3 V3 - zapychanie dyszy podczas druku

janusz2781 05 Sty 2025 20:31 432 3
REKLAMA
  • #1 21378993
    janusz2781
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z drukarką Ender 3 Pro. Po wymianie na płytę SKR Mini E3 V3 nie jestem w stanie nic wydrukować. Stół jest wypoziomowany, offset ustawiony. Hotend nowy, rurka nowa, kroki ekstrudera skalibrowane, głowica nowa (problem na 0,4 i 0,6). Dodatkowo CR Touch. Po załadowaniu filamentu i przepychaniu ręcznie opór raczej właściwy, filament wychodzi równo i całą szerokością dyszy. Jednak gdy tylko puszczam druk, dysza się zapycha i albo nic nie drukuje, albo przestaje po wydrukowaniu tej pierwszej kreski, dalej zero. Filament mogę wyjąć z lekkim oporem i wygląda on dziwnie, jak obetnę na równo i znowu załaduję (bez przepychania dyszy itd.), leci normalnie „z ręki”. Filament, który wyciągam, ma specyficzny kształt jak na foto. Co może być problemem? Filament topi się za wysoko w hotendzie? Retrakcje i temperatury przetestowane, i mniejsze, i większe. Filament prawie że z pudełka Devil Design. Z góry dzięki za pomoc.
    Zbliżenie na różowy filament zniekształcony na końcu.
  • REKLAMA
  • #2 21379177
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Tak patrząc na filament, to brakuje przerwy cieplnej za hotendem. Wentylator na radiatorze nad hotendem działa w czasie druku?
    Czy temperatura dyszy jest właściwa, robiłeś regulację PID?
  • REKLAMA
  • #3 21379304
    janusz2781
    Poziom 2  
    Robiłem PID autotune Pronterfacem, przy kalibracji dla 200 stopni przy drugim cyklu temperatura zaczęła rosnąć do około 225 i tam się zawiesiła, wahając się. Za drugim razem przy kalibracji dla 230 poszło wszystko okej, wiatrak działa.
    Natomiast czy taki efekt deformacji filamentu może być spowodowany jakimś uszkodzeniem termistora hotendu? Podczas wymiany na nowy drukarka po odpaleniu wyświetlała błąd temperatury i wymagała restartu. Luzowałem delikatnie śrubkę mocującą termistor, aż się włączyła.
  • #4 21382612
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    janusz2781 napisał:
    Natomiast czy taki efekt deformacji filamentu może być spowodowany jakimś uszkodzeniem termistora hotendu? Podczas wymiany na nowy drukarka po odpaleniu wyświetlała błąd temperatury i wymagała restartu. Luzowałem delikatnie śrubkę mocującą termistor, aż się włączyła.

Masz czym zmierzyć jego rezystancję? Na stykach wpinanych do płytki? Być może go uszkodziłeś, sądząc po opisie dużych skoków temperatury przy regulacji PID, tak to nie powinno wyglądać, max kilka stopni różnicy na plus to norma, przy czym po chwili spada do właściwej ustawionej temperatury.
    Ewentualnie wyjmij go z bloku grzejnego i obejrzyj pod kątem uszkodzeń, a jak będziesz go montował na nowo, to trochę termopasty nie zaszkodzi.
REKLAMA