logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie ocieplić strop w domu z lat 70. bez obniżania sufitu?

pawel_r1 05 Sty 2025 23:17 897 10
  • #1 21379277
    pawel_r1
    Poziom 3  
    Witam,

Chciałbym zapytać o radę.

Posiadam dom z lat siedemdziesiątych z antresolą sypialną nad salonem. Dom, mimo ocieplenia, dosyć szybko się wychładza.

Ściany zostały ocieplone styropianem 10 cm o parametrze 0,31 (grubiej byłby problem i trzeba by przebudowywać za bardzo dom), zostały na parterze wstawione nowe drewniane okna trzyszybowe oraz częściowo ocieplony fundament.

Dom jest ogrzewany kominkiem, ponieważ jego pierwotne zastosowanie było jako letni, więc ogrzewanie to pewnie pieśń przyszłości.

Natomiast chciałbym zapytać, czy byłaby jakaś metoda i czy jest wskazane ocieplić strop np. jakąś pianką wstrzykniętą pod dachówkę. Od środka jest on drewniany, więc nie chciałbym zasłaniać desek i jednocześnie obniżać sufitu.

Będę wdzięczny za podpowiedzi (zdjęcia w załączeniu)

Dom z lat siedemdziesiątych z drewnianą antresolą i dwuspadowym dachem otoczony ogrodem.
    Drewniany sufit i antresola w domu z lat siedemdziesiątych.
    Drewniany sufit wewnętrzny z widocznymi belkami i elementami dekoracyjnymi.
    AI: W jakim klimacie lub lokalizacji znajduje się dom? To pomoże lepiej zrozumieć potrzeby izolacyjne. Żukowo, pomorskie
  • #2 21379349
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Każda porada może być szkodliwa lub zła, za mało informacji i na pewno trzeba byłoby to zobaczyć dokładnie na miejscu, natomiast jest mnóstwo możliwości uciekania ciepła mnóstwo możliwości uszczelnienia, ocieplenia i tak dalej. Przeróżny materiał izolacyjny można wtłoczyć można też pomalować ściany farbami które ocieplają od wewnątrz sposobów jest dziesiątki. Więcej zdjęć Dokładnie opisz to może da się coś więcej doradzić. A może po prostu Trzeba więcej grzać.
  • #3 21379372
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Skoro nie chcesz obniża sufitów, to te zdjęcia niewiele wnoszą. Znacznie bardziej przydatne byłyby dokładne informacje, wymiary oraz fotografie przestrzeni pod konstrukcją dachu. Czy da się tam ułożyć wełnę mineralną?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21379383
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 845
    To wygląda na boazerię. W sumie można by ją częściowo zdemontować i włożyć watę szklaną, jeśli jest miejsce.
    W każdym razie, jak nie chcesz się dostać od dołu, to pozostaje od góry ;)
    Ale nie wiem, czy to będzie oszczędniej ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21380710
    pawel_r1
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Przy wymianie dachu kilkanaście lat temu była wkładana wełna, ale już pewnie wyżarta. Teraz na dachu blachodachówka i panele, więc ściąganie dachu odpada.
    Wysokość salonu w najwyższym punkcie to około 6m.
    Jak pytałem firmę od wstrzykiwania wełny czy pianki to powiedzieli, że od zewnątrz się nie da (za mało miejsca).
    Natknąłem się właśnie ostatnio na temat farb do izolacji stropu, czy mają Państwo może jakieś doświadczenia odnośnie ich skuteczności ?
  • #6 21380971
    Mobali
    Poziom 43  
    pawel_r1 napisał:
    kilkanaście lat temu była wkładana wełna, ale już pewnie wyżarta. T
    Wełna nie jest lubiana przez szkodniki, więc wątpię żeby została "wyżarta".
    pawel_r1 napisał:
    Natknąłem się właśnie ostatnio na temat farb do izolacji stropu, czy mają Państwo może jakieś doświadczenia odnośnie ich skuteczności?
    Taka farba na pewno zdoła odchudzić nieco portfel i poprawić humor inwestora, ale na efekty porównywalne w jakikolwiek sposób z dobrym ociepleniem stropu raczej bym nie liczył. Nawet producenci takich specyfików sugerują, żeby owej farby używać jako dodatek do ocieiplenia. Nie istnieje jak dotąd żadna technologia, która pozwala na zastąpienie kilkudziesięciu centymetrów izolacji kilkoma milimetrami "cudownej" powłoki.
    pawel_r1 napisał:
    ...pytałem firmę od wstrzykiwania wełny czy pianki t
    To metoda kosztowna i dość niepewna. Choćby z tego powodu, że nie sprawdzisz dokładnie co wstrzykną, ile wstrzykną i jak wstrzykną. No i skoro poprzednią wełnę ponoć "wyżarło", to i ta nowa warstwa będzie tak samo zagrożona. Nie szkoda pieniędzy na kolejną próbę?
    pawel_r1 napisał:
    W tej sytuacji naprawdę nie ma sensu kombinować. Przy tak sporym zapasie trzeba zdecydować się na demontaż sufitu (podbitka ze zdjęcia) i wykonać porządne ocieplenie zgodnie ze sztuką. To bardzo prosta robota pod dachem. Przy tak wysokim salonie masz możliwość wykonania bardzo efektywnej kilkudziesięciocentymetrowej warstwy skutecznej izolacji. To będzie najbardziej rozsądna inwestycja i racjonalnie wydane pieniądze. A uzyskane efekty o niebo lepsze i nieporównywalne z cudownymi farbami czy wtryskiwaniem izolacji. Warto też zaznaczyć, że dobrze ocieplone stropy mają znacznie większy wpływ na walory energetyczne bryły budynku od ocieplenia ścian. Proponuję więc szczególnie przyłożyć się do tej części prac. Tym bardziej, że przy tej konstrukcji są ku temu idealne warunki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21381014
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 845
    pawel_r1 napisał:

No to się nie dziwię, że marzniesz ;) Aby przy podłodze uzyskać te 20 °C, to musisz grzać, aby przy suficie utrzymało się z 50 °C.
    Najlepsza rada to obniżyć sufit lub dołożyć piętro, albo przyzwyczaić się, że luksus ma swoją cenę ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21381025
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1387
    Nad salonem 6 m a ile w sypialni na antresoli? Nie wszędzie można dołożyć kilkadziesiąt centymetrów ciepełka. Poza tym grubość docieplenia nie może być duża bo wejdzie w światło okien. I co, przebudowa całości?
  • #9 21381136
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    No w zasadzie wiadomo niewiele - "dana wełna" nie wiadomo jakiej grubości, choć kontrapolując ze ścian /10cm/ to raczej cienko to widzę.

Ja już musisz autorze tematu ocieplać strop - najprościej ładujesz izolację na sufit pomiędzy te kantówki - no widzę okna są tak że nie da się 30 cm ale na grubość tych kantówek a nawet 2x tyle da się...

No i jak ma być ciepło na stałe jako cel docelowy - to obniżyć ten 6-metrowej wysokości salon :-)
  • #10 21381305
    Mobali
    Poziom 43  
    gregor124 napisał:
    Aby przy podłodze uzyskać te 20 °C, to musisz grzać, aby przy suficie utrzymało się z 50 °C.
    Tak właśnie będzie, bo ciepełko lubi uciekać do góry. I tej właściwości żadnym ociepleniem zmienić się nie da. Pewnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zmiana systemu ogrzewania. Czyli ogrzewanie podłogowe może znacznie złagodzić "efekt niedogrzanej posadzki" w wysokich pomieszczeniach i wpłynąć w ten sposób na obniżenie kosztów ogrzewania.

@pawel_r1, Na razie wskazujesz zdecydowanie za mało szczegółów, żeby skutecznie rozwiązać problem. A kwestii do rozwiązania jest na pewno znacznie więcej. Pierwsza i podstawowa prawdopodobnie taka, że dom letniskowy buduje się w innej technologii niż całoroczny budynek mieszkalny. A to oznacza, że elementy konstrukcyjne budynku po prostu nie spełniają nawet minimalnych standardów dla całorocznych budynków mieszkalnych. Cóż z tego, że ściany czy fundamenty zostały nieznacznie docieplone? Pozostaje zadać sobie pytanie jakie to są ściany. Czyli jak grube, z czego wykonane i jakie mają parametry cieplne? To samo dotyczy stropów czy posadzek. Mam wrażenie, że do tematu zabierasz się zupełnie od końca. A rozważanie tak absurdalnych rozwiązań jak farby termiczne świadczy o tym, że nie do końca wiesz co chcesz zrobić. Pewne jest natomiast to, że w ten sposób nic nie osiągniesz poza wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Moim zdaniem na takie wybiórcze działania zwyczajnie szkoda energii, czasu i pieniędzy. Na energochłonność budynku ma wpływ tak wiele czynników, że nikt tutaj nie znajdzie gotowego i prostego rozwiązania na podstawie kilku zdjęć i bardzo wybiórczego opisu. Najlepiej zaproś do tego budynku kogoś, kto ma wiedzę i doświadczenie. Trzeba na miejscu wykonać bardzo staranne oględziny i pomiary, zbadać dokładnie tę konstrukcję, a następnie ocenić realny zakres wymaganych prac i oszacować ich efekt. Trzeba także zakładać z góry, że budynku po prostu nie da się skutecznie docieplić bez rezygnacji z przyjętych na wstępie założeń. Niestety, takie prace zwykle wiążą się z poważnym remontem. Do tego warto jednak zabrać się z gotowym kompleksowym planem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21381650
    pawel_r1
    Poziom 3  
    Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    Właśnie sypialnia na antresoli to wysokość max 2,10m.
    Ściana na dole grubość około 50cm pustak -pustka powietrzna-cegła na sztorc.
    Górna część z antresolą to konstrukcja drewniana.

Dodano po 52 [sekundy]:

Będę jeszcze miał badanie termowizją

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznych metod ocieplenia stropu w domu z lat 70., który ma antresolę sypialną. Mimo ocieplenia ścian styropianem i wymiany okien, dom szybko się wychładza. Proponowane rozwiązania obejmują wstrzykiwanie materiałów izolacyjnych, takich jak wełna mineralna lub pianka, jednak użytkownik obawia się obniżania sufitu i zasłaniania drewnianych desek. Wskazano na możliwość zastosowania farb izolacyjnych, ale podkreślono ich ograniczoną skuteczność w porównaniu do tradycyjnych metod ocieplenia. Użytkownik planuje badanie termowizyjne, aby lepiej zrozumieć problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA